Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy istnieje taki produkt finansowy jak Finanzierung EFH + ELW?

Napisany przez paulus87
Drogi Forum Finansowe,
mam pewne życzenie finansowe i chciałbym prosić Was, jako ekspertów, o krytyczną ocenę i sprawdzenie, czy przypadkiem czegoś nie przeoczyłem, albo czy mój pomysł nie jest zbyt skomplikowany i błędnie przemyślany:
Moim celem jest zakup domu jednorodzinnego z samodzielnym mieszkaniem (ELW), wykorzystanie parteru dla siebie i dalsze wynajmowanie poddasza obecnej lokatorce.
konto oszczędnościowe miało służyć na remont za około 3 lata (z uwagi na AnA), ale jestem otwarty na alternatywne propozycje.
Chciałbym podzielić finansowanie na 2 kredyty (wkład własny / część ELW), aby urząd skarbowy mógł łatwiej obliczyć podatki, a ja móc odliczyć wyższe odsetki od części ELW.
Czy jest możliwe ograniczenie spłat na wkład własny do czasu spłacenia go w całości i opłacanie odsetek od ELW?
Myślę, że rozumiecie moje zamiary.
W związku z tym, przedstawiłem następującą propozycję:

Czy istnieją takie rodzaje finansowania, czy to jest normalne, czy coś przeoczyłem, albo czy istnieją nawet prostsze i lepsze opcje?
Dziękuję za Wasze starania!

#Aktualizacja: 29 lat, zamężny, 2 dzieci.
Pozdrawiam
Paulus

Napisany przez 6Bankkaufmann
paulus, istnieje możliwość założenia dla Ciebie dwóch kont kredytowych, z czego jedno będzie zwolnione z regulowania rat kapitałowych, a na drugim możliwe będzie zwiększenie wysokości spłaty kapitału. To kwestia negocjacji z bankiem.

Napisany przez paulus87
dobrze, to brzmi dobrze -
chciałbym również dodać dysagio do pożyczki ELW, mam w tym roku większy dochód podlegający opodatkowaniu, który mógłbym w ten sposób zrównoważyć.
Mam nadzieję, że mój pośrednik finansowy sobie poradzi

Napisany przez Spiagei
Myślę, że ostatnią prowizję różnicową przekazałem 20 lat temu. Czy to się w ogóle jeszcze opłaca? Nie sądzę.
Będzie trudno znaleźć bank, który to nadal oferuje. Mogę sobie wyobrazić DSL Bank.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@paulus87 nie wszystkim życzeniom klientów można sprostać po stronie banku.

Aktualnie nie jest mi znana żadna wariant prowizji dyskontowej po stronie banku. To nie ma nic wspólnego z umiejętnościami pośrednika finansowego.

Napisany przez paulus87
Nie wüsiałbym dzisiaj, gdzie to miałoby sens, poza moją sytuacją: otrzymałem premię w tym roku, za którą oczywiście zapłaciłem znacznie większe podatki (ponad 150% więcej podatków niż zwykle)
Umożliwienie tego nie było związane tylko z dysagio, ale ogólnie z moim bardziej złożonym życzeniem dotyczącym 2 kredytów, z których jeden może mieć dysagio
Pośrednicy finansowi ułatwiają życie.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli chcesz ułatwić życie pośrednikowi finansowemu, skontaktuj się z doświadczonym i niezależnym specjalistą.

Kto stworzył ten konstrukt i dlaczego uważa się go za najlepszą opcję?

Napisany przez paulus87
Przeprowadziłem badania w internecie i samodzielnie ustaliłem, jak maksymalnie wykorzystać z tego zyski, a następnie zapytałem tutaj, czy takie rzeczywiście istnieje, mój doradca finansowy obecnie jest niedostępny w weekend.

Czy masz jakieś sugestie co do poprawy?

Pozdrowienia
Paulus

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście istnieją propozycje usprawnień, zwłaszcza koncepcja, na której opierają się najlepsze stopy procentowe i sposób przedstawienia tego konceptu. W poniedziałek ich doradca finansowy będzie znowu dostępny. Tutaj, na forum, szczególnie w tym wątku, nikt nie może w pełni i ostatecznie pomóc. Brakuje ogromnych informacji, aby w ogóle móc stwierdzić, czy ten koncept ma sens. Poza tym, skoro nikogo osobiście nie znają, nie mogą ocenić, jakie motywacje, jaką wiedzę i jakie horyzonty mają, aby uznać, że to jest ich najlepszy koncept.

Napisany przez paulus87
[cytowanie=noelmaxim">
.... i czy w ogóle można przedstawić to koncepcję.

To jest moje pytanie i czy istnieją lepsze alternatywy?
To w przeciwnym razie klasyczna i typowa odpowiedź handlowca - najpierw przedstawiaj na stole, następnie udzielaj informacji i być może sprzedawaj dodatkowe produkty, rozwiązując odpowiednie problemy.
Uważam, że podałem wystarczająco dużo informacji, aby móc odpowiedzieć na moje pytanie. Jakich informacji jeszcze panu brakuje, aby nadać sens temu konceptowi?
Kupujemy Dom z mieszkalnym apartamentem, chcę to sfinansować z maksymalną rentownością. Dlaczego musisz przechodzić prywatność kogoś, zasięgnąć jego wiedzy, aby móc udzielić odpowiedzi? Ramy są opisane w pliku Excel.
To raczej budzi wrażenie: ile on wie, jak najlepiej go wyzyskać, unikając podejrzeń?

Napisany przez NaTwoim13
Dlatego od 6 lat publikuję tutaj również wyjątki i głupoty.

Czy chcą Państwo indywidualną ofertę finansowania, czy może ogólną informację, przybliżenie, czy wskazówkę?

Przecież w ogóle Państwa nie znam i ogólnie rzecz biorąc te informacje powinny wystarczyć, ale przepraszam, nie spełnia to mojego standardu w przypadku takiej inwestycji życiowej. Ponadto napisałem już, że dzisiaj znów był Państwa pośrednik finansowy, myślę, że już na miejscu omówili Państwo to z doradcą zgodnie z Państwa oczekiwaniami.

Napisany przez paulus87
Skontaktowałem się z nim dopiero po otrzymaniu wiadomości i rozmawiałem właśnie z nim aż do teraz. Jego sugestia byłaby taka: utworzyć 2 (3 z Kfw) kredyty, 3-5% spłaty kredytu na własne potrzeby i 1% spłaty kredytu na potrzeby obce, dzięki czemu miałbym miesięczne obciążenie w wysokości 800-1000 € - zgodnie z oczekiwaniami.
Wstrzymanie spłaty byłoby również możliwe, ale musiałbym oszczędzać w formie inwestycyjnej i oczywiście na końcu musiałbym zapłacić podatek od zysków kapitałowych lub inne/podobne podatki w przypadku innych inwestycji.
Kiedyś było to lepsze, bo można było odliczyć takie wydatki, ale on polecił mi jednak wersję z 1% spłaty, przy czym w obu kredytach oczywiście możliwa jest 5% częściowa spłata. Niestety, żadna z banków nie miała w portfelu dyskonta, alternatywą może być znalezienie innego obiektu inwestycyjnego i przeprowadzenie bardziej skomplikowanych prac renowacyjnych, raczej sarkastycznie zaproponowane - ale warte przemyślenia.
Z mojego ograniczonego punktu widzenia brzmi to dobrze.
Jak wspomniałem, jeśli istnieją lepsze produkty, to chętnie się zapoznam.
Edycja: Była to dotychczasowa konsultacja telefoniczna

Napisany przez Spiagei
Cześć Paulusie,
tylko informacja. Mój formularz zapytania o kredyt budowlany ma 6 stron w formacie DIN A4 do wypełnienia. Tak więc, aby stworzyć prawdziwe koncepcję zgodnie z Twoimi życzeniami i celami, potrzebujemy OOOO wiele więcej informacji niż te tutaj.
A analiza zazwyczaj trwa 5-6 godzin. Więc nie jest to coś, co mogę szybko obliczyć i opublikować tutaj.
Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Paulus, czy znalazłeś swój koncept?

Napisany przez Grym

Paulus, czy znalazłeś swój koncept?

Ach, jak uroczo... :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata