Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Złożono wniosek o kredyt budowlany - teraz pisze windykacja WHEN nieuprawniona)

Napisany przez Schildkroete
Cześć,
Aktualnie prowadzimy wniosek dotyczący kredytu hipotecznego. Brakuje mi tylko mojej nowej umowy o pracę (poprzednio na czas określony, teraz na czas nieokreślony), którą otrzymam w środę.
Wczoraj dostałem list od infoscore. Firma Vodafone rzekomo ma jeszcze coś nieuregulowanego.
Byłem tam klientem usług DSL przez 2 lata. Przez 2 lata nie miałem żadnych problemów z błędnymi fakturami ani w ogóle nie otrzymałem żadnych faktur. Ostatnią fakturę, którą dostałem, było w lipcu 2016 roku.
Ustawiałem zlecenie stałe na 30 €, a umowa DSL wynosiła 19,99 € miesięcznie. W zasadzie nic więcej nie korzystałem, ale ponieważ chciałem uniknąć problemów, po prostu regularnie przekazywałem więcej.
Co miesiąc pisałem listy z prośbą o wyciąg z konta i faktury.
Koniec umowy był 6.1 - Odłączenie nastąpiło już 5.1. Napisałem 02.01 oraz 04.02. Po jednym liście z prośbą o ostatnią fakturę.
Nie dostałem nic, więc założyłem, że nie ma nic do uregulowania.
Teraz w liście od windykacji rzekomo jest jeszcze do uregulowania 56 €.
Uważam, że kwota ta jest nieuzasadniona i już przygotowałem listy, które wysyłam jutro.
Najważniejsze pytanie, czy teraz będzie od razu wpis negatywny do Schufa?
Schufa została już sprawdzona, gdy tam byliśmy, i wtedy wszystko było w porządku, ale czy teraz ponownie sprawdzą, czy to zostało wydrukowane/zapisane?
Nie chcę rezygnować z mojego wymarzonego domu z powodu takiej pierdoły.
Pozdrowienia!

Re: Złożono wniosek o kredyt budowlany - teraz pisze windykacja WHEN nieuprawniona)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Vodafone to duża firma i przekazanie sprawy do agencji inkaso odbywa się automatycznie.
W swoim własnym interesie zalecam zamówienie raportu z Schufa dotyczącego zdolności kredytowej. Dzięki temu najszybciej dowiesz się, co dokładnie jest w nim zawarte. Czy widać tam zaległości inkasa, czy nie.
Można go zdobyć bezpośrednio w Schufa pod numerem 0611/92780, u mnie lub w lokalnym oddziale Postbanku.
Jest to irytujące, gdy piszesz, że już sprawdzono Schufą. Przez kogo? Pośrednika czy bank?
Nie chodzi o to, czy roszczenie Vodafone jest uzasadnione czy nie. Chodzi tylko o obecny stan rzeczy.
Dlatego jak najszybciej uzyskaj raport z Schufa dotyczący zdolności kredytowej.
§34BDSG jest również opcją, ale zajmuje znacznie więcej czasu, zanim trafi do twojej skrzynki pocztowej.

Napisany przez NaTwoim13
Ponieważ Vodafone jest dużym graczem, a my powinniśmy wiedzieć, kiedy Infoscore przekazuje informacje do Schufa, nie musimy pytać, szukać informacji, tylko uspokajać. Krótka odpowiedź brzmi:
Nie martw się, opłać resztę dopiero po zasięgnięciu informacji u Infoscore (Vodafone nie jest już Twoim partnerem). Infoscore jeszcze nie przekazał żadnych informacji do Schufa w tym stadium!

Dziękuję. Gdybym wiedział, że coś jeszcze jest nieuregulowane, już dawno bym to zapłacił. Kilka listów pozostało bez odpowiedzi.

Czy dotyczy to tylko kwot należnych według Vodafone, czy także 54 euro kosztów windykacyjnych z infoscore?

Napisałem już sprzeciwy do Vodafone i infoscore. Czy mam się teraz skontaktować tylko z infoscore? Nigdy nie miałem do czynienia z listem od firmy windykacyjnej i jestem zdezorientowany.

Moja historia kredytowa w Schufa została sprawdzona przez pośrednika (Wüstenrot) dwa tygodnie temu w naszej obecności.

Napisany przez NaTwoim13
Infoscore w całości uważa wszystko jako wymagalne, dlatego ten post jest kluczowy. Jeśli chodzi o nieuprawnione roszczenia, możesz w późniejszym czasie żądać zwrotu lub skierować sprawę do sądu.
Dlaczego zabezpieczyliście swoje finansowanie w Wüsterot?

Ok, w takim razie najpierw przelęknę całą kwotę i zmienię treść mojego pisma. Dziękuję.

W zeszłym roku mieliśmy kilka konsultacji i poczuliśmy się tam najlepiej. Uregulowaliśmy tam również nasz program riestera (4 dzieci).

Jesteśmy jeszcze stosunkowo młodzi, 30/31 lat, i dla nas zakup jest całkowicie nowym doświadczeniem.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, ostatecznie to wy sami musicie zdecydować na miejscu, ale model Wüstenrotu ani ogólna koncepcja Riester nie pojawiają się w moich planach, więc moim zdaniem integrowanie ich w finansowanie nie jest sensowne ani właściwe.

Napisany przez xlarge
W przypadku wielu umów DSL płaci się tylko 19,99€ przez pierwsze 6/12 miesięcy, a następnie prawdziwą cenę - często trzeba również zrezygnować z niektórych początkowo darmowych dodatków, jeśli się ich nie potrzebuje. (Usługi bezpieczeństwa/abonamenty itp.) W przypadku Vodafone zaleca się sprawdzanie rachunków online - wtedy zazwyczaj widać, ile trzeba zapłacić. (Dostęp online do rachunków powinien nadal działać ...) (Dlaczego nie ma obciążenia rachunku - wtedy zawsze obciążane jest tylko to, co jest należne... w przypadku błędów można to oczywiście cofnąć.)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata