Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pismo w sprawie zeznania podatkowego dotyczącego finansowania budowy.

Napisany przez hotginger
Na liście kontrolnej wymaganych dokumentów do finansowania budowy wymagany jest ostatni zeznanie podatkowe. Jednak jeszcze nie otrzymałam go za 2016 rok. Mój partner życiowy przez ostatnie lata w ogóle nie składał deklaracji podatkowej... Po co bank potrzebuje ten dokument?
Obydwoje nie są one dla nas zbyt znaczące... Ukończyłam aplikację nauczycielską w 2015 roku, potem pracowałam jako nauczycielka do sierpnia 2016 roku i ostatecznie zostałam zatrudniona na stałe od września 2016 roku. Przez cały ten czas pracuję w tej samej firmie, tylko mój status zmieniał się w międzyczasie. Moje zarobki od września 2016 roku nie mają nic wspólnego z moją pensją zatrudnionej wcześniej, czy nawet z pensją nauczyciela, którą otrzymywałam wcześniej... Dlatego zeznanie podatkowe nie jest miarodajne w odniesieniu do mojej obecnej i przyszłej sytuacji finansowej...
U mojego partnera jest podobnie... On również jest nauczycielem, ale przez ostatnie trzy lata studiował jako nauczyciel na okres próbny, a teraz od października 2016 roku ostatecznie został zatrudniony na stałe... Także tutaj zeznanie podatkowe nie pozwala wyciągnąć wniosków na temat obecnej i przyszłej sytuacji finansowej... Poza tym, nie złożył jeszcze deklaracji (chociaż chce to w najbliższym czasie nadrobić, ale to nie jest zrobione z dnia na dzień...)
To, co mamy oczywiście z zeszłego roku, to informacje o podatku dochodowym od pracodawcy...
Więc po co są potrzebne zeznania podatkowe?

Napisany przez NaTwoim13
Informacje z zaświadczenia o wynagrodzeniach są bezużyteczne, natomiast decydujące są decyzje podatkowe. Można m.in. dowiedzieć się, czy klient ukrywa majątek nieruchomości (w dziale VundV) lub prowadzi działalność gospodarczą. Można także odczytać zaległe straty podatkowe lub inne zaległości.

Decyzja podatkowa, alternatywnie oświadczenie o braku konieczności złożenia zeznania podatkowego. Wtedy pisze się jedną linię tekstu. Poproszenie o decyzję podatkową za rok 2016 nie ma sensu, nie przewiduje się tego, chyba że chodzi o najnowszą przeszłość - wtedy byłby to 2015 rok.

Do jakiego banku złożyliście wniosek o finansowanie? Czy nie omówiliście listy z bankiem oferującym kredyt lub pośrednikiem???

Napisany przez hotginger
Mamy umówione spotkanie we wtorek i jest to lista kontrolna dostępna u dostawcy na stronie internetowej, która określa jakie dokumenty są potrzebne... Nawet jeśli ogólnie szuka się online dokumentów do finansowania budowy, regularnie wymieniany jest zeznanie podatkowe. Dlatego zainteresowało nas to...
Muszę rocznie składać zeznanie podatkowe, ponieważ pobieram rentę po mężu... Dlatego zeznanie podatkowe z roku 2015 jest dostępne, a z roku 2016 jest w trakcie...

Napisany przez NaTwoim13
OK, w takim razie dołączysz dokumenty z 2015 roku, a twój partner życiowy napisze jednozdaniowe oświadczenie, że nie był zobowiązany do złożenia zeznania podatkowego.
Czy chcecie złożyć wniosek online?

Napisany przez hotginger
To zależy od oferty. Złożyliśmy zamówienie online, które powinno dotrzeć jutro, a potem zobaczymy, co się stanie we wtorek podczas spotkania... Potem podejmiemy decyzję, co będzie najlepsze. Nasza sytuacja wyjściowa (jak wspomniałem wcześniej) znacząco poprawiła się w ostatniej chwili, ponieważ rodzice mojego partnera życiowego zdecydowali się opłacić piwnicę. Chociaż to nie zmienia efektywnie sumy finansowania (ponieważ początkowo planowaliśmy bez piwnicy), daje nam to 60 tysięcy złotych kapitału własnego na koszty poboczne budowy...

Napisany przez NaTwoim13
To nie zmienia sumy finansowania, ale zmienia stopę obciążenia (beleihungsauslauf), ponieważ wartość nieruchomości wzrosła, co oznacza możliwość uzyskania lepszych warunków finansowania.
Dlaczego nie poprosicie również tutaj o ofertę?

Napisany przez hotginger
Czego będzie potrzeba do tego?

Napisany przez NaTwoim13
????
E-mail do mnie, telefon, kontakt.

Napisany przez hotginger
Ach, źle zrozumiałem, myślałem, że chodzi o tutaj w forum... Na Państwa stronie internetowej jest jednak napisane tylko do 80% zabezpieczenia, ale mimo to, mamy więcej dzięki wkładowi...

Napisany przez NaTwoim13
?? Strona startowa Geld und Plan nie ma absolut nic wspólnego z moją bezpośrednią pracą, moimi możliwościami i umiejętnościami. Oczywiście, centrala Geld und Plan w Wiesbaden zajmuje się również finansowaniem lub tworzeniem koncepcji dla pożyczek hipotecznych przekraczających 100%, co w rzeczywistości nie powinno mieć miejsca.
Ale naprawdę robią sobie to znacznie trudniejsze niż konieczne. Pośrednictwo w finansowaniu nieruchomości - zwłaszcza w opracowywaniu koncepcji - bez względu na to przez jakie towarzystwo, jest działalnością opartą na relacjach międzyludzkich.
Jeśli obecnie istnieje kapitał własny (nawet od rodziców), należałoby teraz sprawdzić, czy możliwe jest uzyskanie środków pomocowych od państwa.

Napisany przez hotginger
Napisałem do Ciebie e-mail

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję, przeczytałem już.
Wrócę do tego później, teraz czas na Shoduvel, karnawałowy pochód w Braunschweig.

Napisany przez hotginger
Baw się dobrze :-)

Napisany przez Grym

Lohnsteuerbescheinigungen nützen nichts, Steuerbescheide sehr wohl. Man kann u.a. erkennen ob ein Kunde Immobilienvermögen verschweigt (Anlage VundV) oder eine Selbstständigkeit.

Co to za problem, jeśli ktoś ukrywa samozatrudnienie? W naszym przypadku obydwoje mamy stałe prace i dochód z nich z łatwością wystarcza na finansowanie nieruchomości. Dodatkowo, prowadzę działalność gospodarczą w drugiej pracy. Jednak z powodu nieregularności tego dochodu także nie zamierzam go zgłaszać. Ukryć samozatrudnienie?

Napisany przez NaTwoim13
Ukrywanie informacji przy finansowaniu budowy, inwestycji na całe życie, zawsze jest super, ale w efekcie może być po prostu oszustwem kredytowym.

Jeśli czegoś nie możesz ukryć, zazwyczaj musisz przedstawić zeznanie podatkowe, lub zająć się oszustwem polegającym na tym, że nie zostałeś opodatkowany za tę inwestycję.

Napisany przez Grym
Decyzję podatkową w sprawie podatku dochodowego dołączyłbym oczywiście.
Tylko w sekcji dotyczącej danych własnych dotyczących dochodu wpisałbym 0 przy działalności samodzielnej. Tak też zrobił doradca w CoBa dla nas, gdzie powiedziałem, że zarabiam dodatkowo. Powiedziałem jednak, że to dochód jest zmienny i niepewny, i w naszych własnych rozważaniach uwzględniamy zawsze tylko nasze stałe pensje.

Napisany przez NaTwoim13
Nie mogę zrozumieć, dlaczego długi podatkowe lub opłaty są jednym z powodów kredytów trudnych do spłacenia.

Bank będzie chciał wiedzieć o to w szczegółach, a kiedy zostanie złożony zeznanie podatkowe, to również zauważy.

Napisany przez Grym
Nie mam żadnych zaległości podatkowych ani opłat, ale mam pytanie, dlaczego to zostało napisane w ten sposób.
Ukrywanie samozatrudnienia.
Jakie problemy mogłaby mieć bank z tym, że ktoś nie podaje całego swojego dochodu, ale tylko część? Czy ukrycie samozatrudnienia oznacza ukrycie dodatkowego dochodu?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, podaje się błędne informacje!!!! Nawet ci, którzy mają długi podatkowe, powiedzieliby nie mam!!!!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli zataisz coś dotyczące majątku lub szczególnie dochodu z innej działalności, może to być przeciwko Tobie użyte. W razie wątpliwości może dojść do unieważnienia umowy lub nawet braku wypłaty pożyczki. Dlatego zawsze podawaj wszystko kompletnie. Przecież Ty chcesz też spać spokojnie, prawda?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata