Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oszczędności emerytalne za pomocą funduszy FR10.

Napisany przez Matt78
Cześć, niestety nie mam zbyt dużego pojęcia o funduszach i całej tematyce.
Ostatnio zacząłem korzystać z usług konsultanta finansowego. Chciał on koniecznie, żebym zainwestował w fundusze na emeryturę. Konkretnie chodzi o polisę w Alte Leipziger o nazwie FR10.
Haczyk polega na tym, że przez pierwsze 60 miesięcy muszę opłacić 66,66 € prowizji od miesięcznych 120 €. To w sumie 3.996,00 €. Dopiero potem całe 120 € będą inwestowane w fundusze.
Sam nie mam pojęcia o tych funduszach. Inwestycja ma trwać 37 lat i nie ma żadnych gwarancji w przypadku krachu na giełdzie.
Moje pytanie brzmi, czy to jest dobra oferta, czy lepiej trzymać się od tego z daleka?
Konsultant finansowy twierdzi, że jest to bezpieczne, ponieważ są to różne fundusze zarządzane przez profesjonalistów.
Dziękuję

Napisany przez Pilot
Cześć Matt,
czy już korzystałeś z google?
Tam znajdziesz także to:

Stare Leipziger składkowe ubezpieczenie emerytalne FR10 w liczbach
Opłaty za nabycie wynoszą 2 633,40 €. Jednak istnieje mocny, bezprowizyjny taryf netto, który możesz zawrzeć online na VorsorgeKampagne.de. Roczne opłaty za zarządzanie, zależne od składki, wynoszą 207,12 €. Wypłaty z kapitału funduszu wynoszą w pierwszych 25 latach 0,48% rocznie - od 26 roku umowy wypłaty spadają do 0,24% rocznie. Koszty lokaty zależą od wybranych funduszy lub ETF-ów. Dostępne są tanie ETF-y w liczbie 23 w wystarczającej ilości. Kick-backs są w całości zwracane w przypadku aktywnie zarządzanych funduszy - bardzo dobrze! Stare Leipziger Lebensversicherung jest uważane za doskonale oceniane.
Liczby, dane i fakty odnoszą się do umowy wzorcowej Starej Leipziger ALfonds FR10 z miesięczną wpłatą w wysokości 150 € i okresem trwania 35 lat. Data rozpoczęcia ubezpieczenia to 01.10.2015 r., a data rozpoczęcia emerytury to 01.10.2050 r. Zostało ustalone 10 lat gwarancji emerytalnej. Jako fundusz został zdeponowany w 100% fundusz akcji Carmignac Investissement.

... Powyższy przykład został obliczony z kwotą 150 € zamiast 120 €.
Czy w rzeczywistości nie naliczają się wówczas żadne opłaty ani koszty i otrzymujesz pełne 120 € jako udziały?
Czy później będziesz także płacił prowizję od nabytych udziałów funduszu, czyli tak zwana opłata manipulacyjna lub prowizja za zakup? Faktem jest, że przy opłacie manipulacyjnej wynoszącej np. 5% z Twoich 120 € tylko 114 € zostanie zainwestowane w udziały!
Czy dalsze bieżące koszty są rozliczane wewnętrznie z kursem funduszu?
Nie zapomnij również, że kapitał początkowo wpłacony brakuje Ci w efekcie skumulowanym odsetków lub wzrostu kursu. Innymi słowy, brakuje Ci pierwszych 4 000 € z 5 lat! Oznacza to, że kosztuje Cię to nie tylko 4 000 €, ale znacznie więcej, szacuję raczej 6 000 € przy umiarkowanym wzroście kursu.
Przez 8 lat na moim funduszu Riester łącznie zapłaciłem około 350 € opłat za nabycie i zarządzania, płacę prowizję w wysokości 3,5%, ponadto 1% rocznie jest odliczane od kursu na rzecz zarządzania.
Ostatecznie w tej chwili mam stopę zwrotu w przybliżeniu 60% (zysk na kursie w ciągu lat).
Jeśli oferowany fundusz działa lepiej niż mój, oferta ta może być oczywiście tańsza, ale nie musi, moim zdaniem nawet nie jest.

...Następnie pojawia się pytanie ogólne, czy taki produkt (Riester) ma sens dla Ciebie, czy istnieją alternatywy dla Ciebie. Trudno to uogólnić.
Ale tutaj także polecam skorzystanie z Googlea lub innych tematów na tym forum!

Napisany przez Tikonteroga

Witaj, niestety nie znam się zbyt dobrze na funduszach i całej tej tematyce. [...] Nie mam pojęcia o samych funduszach.

Jeśli nie znasz się na funduszach i całej tej tematyce, proszę nie podpisuj w tej sprawie żadnej umowy. Chodzi tutaj o twoje finanse i emeryturę.

Cytat od Matt78
Od niedawna mam doradcę finansowego. Chciał on koniecznie założyć ze mną fundusz emerytalny. U ubezpieczyciela Alte Leipziger. Umowa nazywa się FR10.
Wada polega na tym, że muszę zapłacić 66,66€ kosztów założenia z miesięcznych 120€ przez pierwsze 60 miesięcy. To w sumie 3.996,00€.
Dopiero potem całe 120€ zostaną zainwestowane w fundusze.

Ten doradca finansowy chciał koniecznie założyć z tobą fundusz emerytalny, ponieważ otrzyma on część 3.996,00 EUR jako prowizję.

Cytat od Matt78
doradca finansowy twierdził, że jest to bezpieczne, ponieważ to różne fundusze, które są zarządzane przez profesjonalistów.

Jeżeli naprawdę powiedział, że jest to bezpieczne, to nie powinieneś już korzystać z jego porad.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata