Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Kwota wolna od podatku miesięcznie

Napisany przez FrauSchmidt80
Cześć!
Czy ktoś ma doświadczenie z miesięczną kwotą wolną od podatku, którą można wpisać sobie na kartę podatkową? Jeśli dobrze rozumiem, gdy osiągnie się określoną kwotę (co ja zrobiłem), można ją wpisać na kartę podatkową. W rezultacie netto zwiększa się pod koniec miesiąca. Jednak w zamian musisz corocznie złożyć
deklarację podatkową. Robię to i tak każdego roku, aby odzyskać swoje zbyt zapłacone podatki. Chciałbym jednak mieć więcej pieniędzy na koncie każdego miesiąca. Teraz pytanie, jeśli zapisujesz sobie kwotę wolną od podatku na kartę podatkową i składasz deklarację podatkową na przełomie roku, czy może się zdarzyć, że
musisz dopłacić? Czy kwota netto z miesięczną kwotą wolną od podatku vs. comiesięczna deklaracja podatkowa się równoważą? Nie chcę mieć żadnej straty ani dodatkowej opłaty tylko dlatego, że wpisałem sobie kwotę wolną od podatku na karcie. Czy ktoś tutaj ma doświadczenie i czy warto to zrobić czy może lepiej zrezygnować?
Dzięki

Napisany przez Hanomag

Czy ktoś ma doświadczenie z miesięczną ulgą, którą można wpisać? Jeśli dobrze rozumiem, jeśli osiągniesz określoną kwotę (co ja zrobiłem), możesz ją wpisać na kartę podatkową. To zwiększa netto na koniec miesiąca. W zamian jednak masz obowiązek złożyć coroczne zeznanie podatkowe.

Aby to zrobić, trzeba złożyć wniosek w urzędzie skarbowym. Urząd ten sprawdza, zatwierdza i wprowadza ulgę do danych ELStAM, do których pracodawca ma dostęp. Jeśli podane informacje są poprawne, różnica nie powinna być zbyt duża. Niezależnie od tego istnieje kilka nieprzewidywalnych czynników wpływających na wynik podatku dochodowego, co może skutkować zwróceniem nadpłaty lub dopłatą.

@Hanomag - Dzięki za informację. Czy teraz ma sens wprowadzić kwotę miesięcznego zwolnienia, czy raczej nie ma sensu?

Napisany przez Hanomag

Jeśli podane informacje są poprawne, różnica nie będzie tak duża.

Tutaj mam na myśli pozostałą różnicę.

Cytat od FrauSchmidt80
Czy teraz ma sens wpisanie kwoty wolnej od podatku miesięcznie, czy raczej nie?

To zależy od gustu. Jedni cieszą się, że dostaną spory zwrot pod koniec roku, lub boją się, że będą musieli dopłacić. Inni wolą otrzymywać od razu; dla nich nie ma znaczenia, jeśli po złożeniu deklaracji będą musieli trochę dopłacić. Ja należę do tych drugich, może dlatego, że zawsze tworzyłam rezerwy.
W zasadzie jest to roczna kwota wolna od podatku podzielona na miesiące.

Rozumiem. Co mnie dziwi, kiedy zwykle składam roczne zeznanie podatkowe, zazwyczaj otrzymuję zwrot w wysokości 850-950 € jako jednorazową kwotę. Gdybym teraz wybrał opcję miesięcznej ulgi podatkowej, miałbym średnio dodatkowo 200 € netto miesięcznie. To świetne, ale 200 € x 12 = 2400 €, a nie 850-950 € jako jednorazowy zwrot. Dlatego dziwi mnie, że miesięczna ulga podatkowa jest tak wysoka i miałbym obawę, że musiałbym zwrócić różnicę między ulgą podatkową na miesiąc (co daje 2400 € rocznie) a 850-950 € jako jednorazowym zwrotem? Czy źle liczę?

Napisany przez Hanomag

Rozumiem. Co mnie dziwi, kiedy jak zwykle składam coroczne zeznanie podatkowe, zazwyczaj otrzymuję jednorazową wypłatę w wysokości 850-950 €. Gdybym teraz wybrała opcję miesięcznej kwoty wolnej od podatku,
to średnio miałabym o 200 € więcej netto miesięcznie. To już fajne, ale 200 € x 12 = 2400 €, a nie 850-950 € jako jednorazową wypłatę. Dlatego dziwi mnie, że kwota wolna od podatku miesięcznie jest tak
wysoka i zaczęłabym się obawiać, że musiałabym zwrócić różnicę między kwotą wolną od podatku na miesiąc (na rok 2400 € w porównaniu do 850-950 € jako jednorazowej wypłaty)? Czy teraz źle liczę?

Na pewno popełniasz błąd, który bardzo często popełniają ci, którzy sądzą, że kwota wolna od podatku jest tożsama z zwrotem podatku. Tak nie jest. Kwota wolna od podatku zwalnia tylko określoną część Twoich dochodów z opodatkowania. Jeśli przy stawce podatkowej wynoszącej 25 % masz kwotę wolną od podatku w wysokości 2.400 €, otrzymasz (bez dodatkowych opłat solidarnościowych i podatku kościelnego) około 23 - 25 % tej kwoty wolnej od podatku. W rzeczywistości jest to nawet mniej, ponieważ kwota wolna od podatku za pracownika w wysokości 1.000 € jest już zwolniona z podatku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata