Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące realizacji

Napisany przez Lat
Cześć wszystkim,
Mam pytanie dotyczące naszego finansowania.
Znaleźliśmy Dom, którego właściciel chce sprzedać. Jedynym haczykiem jest fakt, że niedawno odziedziczył ten Dom po swojej ciotce za niską cenę. Zainwestował pieniądze i przeprowadził wszystkie niezbędne remonty. Jego zdaniem, jeśli sprzeda Dom w ciągu 2 lat, będzie musiał zapłacić podatek od zysków.
Jak najlepiej przeprowadzić transakcję zakupu, aby uniknąć opodatkowania i zagwarantować sobie dzisiejsze stopy procentowe?

Napisany przez NaTwoim13
Nic, więc teraz potrzebuje pieniędzy od kupującego!!

Napisany przez Lat
Być może zostało to trochę niejasno wyrażone. Chodziło mu o wynajęcie od nas na 2 lata, odliczenie czynszu od ceny zakupu, a następnie zapłacenie reszty. To odpowiada kupnie na raty, czyż nie? Czy mamy już możliwość uruchomienia finansowania w dzisiejszym oprocentowaniu?

Napisany przez xlarge
Pomyślałem, że okres spekulacyjny wynosi 10 lat - tylko jeśli mieszkanie jest zamieszkałe przez 3 lata kalendarzowe?

Napisany przez Spiagei
Mam dobry pomysł.
On sprzedaje Wam Dom po cenie, jaką zapłacił, i już nie musi płacić podatku.
Żartuję. Możecie zawrzeć umowę na kredyt z terminem realizacji w przyszłości, wtedy macie dzisiejsze oprocentowanie + opłatę transakcyjną Forward, w zależności od tego, jak daleko jest ten termin.
Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Nie, nie może zaciągnąć kredytu terminowego, nie ma żadnego obiektu hipotecznego dla kredytu terminowego!!!! Spekulacyjny okres posiadania przy własnym użytkowaniu wynosi 2 lata, natomiast przy wynajmie 10 lat!

Napisany przez Lat
czyli w rezultacie mam tylko możliwość poczekać jeszcze 2 lata, a właściciel będzie go używał przez ten czas, lub mogę zawrzeć umowę najmu-zakupu i po 10 latach kupić Dom. Czy dobrze to widzę?
Czy w przypadku umowy najmu-zakupu sensowne byłoby zawarcie dzisiaj umów oszczędnościowych na pozostałą kwotę do zapłaty?

Napisany przez NaTwoim13
To zależy od tego, ile są w stanie zaoszczędzić. Może być sensowne pokrycie określonej sumy poprzez umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe. Z jednej strony zabezpieczają dodatkowy kapitał własny (oszczędności z umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe), a z drugiej - kredyt z umowy oszczędnościowo-kredytowej. Oba te elementy razem (suma oszczędności z umowy oszczędnościowej na cele mieszkalne/lub, w przypadku niektórych kas, suma przydziału ze względu na dodatkowy przydział) prowadzą do zmniejszenia potrzebnych środków, co skutkuje mniejszym wskaźnikiem obciążenia, co z kolei generuje lepsze warunki.

Ważne jest znalezienie najlepszej oferty na rynku, która umożliwi uzyskanie sensownej sumy przydziału w najlepszych warunkach w tym krótkim czasie.

Napisany przez Lat
OK, w tym razie umówię się na spotkania w różnych instytutach.
Czy jest może inna alternatywa, która wchodziłaby w grę?

Napisany przez NaTwoim13
Zapisać się na terminy w różnych instytutach? Wychodzą z nich zazwyczaj bardziej zdezorientowani niż byli przedtem. Każdy opowiada im swoją historię, swoje poglądy, swoje możliwości. Wszystko w oparciu o motywacje doradcy, jego intencje, zamierzenia i doświadczenie.

Jeśli szukają Państwo mądrego, doświadczonego i niezależnego pośrednika kredytu mieszkaniowego, ten dokładnie obliczy dla Państwa odpowiedni plan oszczędzania, uwzględniając daty, wpłaty i kwotę przydziału. Dzięki temu kredyt mieszkaniowy pozostanie w obszarze kredytów na Blankiet, co i tak pozostanie takie samo ze względu na Państwa możliwości oszczędzania przez dwa lata.

A jeśli nie znajdą takiej osoby, proszę wysłać mi e-mail. Współpracuję z ekspertami w dziedzinie kredytów hipotecznych, co pozwala na przeprowadzenie kompleksowej konsultacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata