- śr mar 01, 2017 10:19 pm
Witajcie,
po tym jak dotychczas byłem jedynie czytelnikiem, teraz sam potrzebuję porady.
Moja partnerka życiowa (35 lat) i ja (30 lat) chcemy kupić nowy Dom od dewelopera.
Dom ten powinien kosztować gotowy do zamieszkania 365 000 euro.
Posiadamy około 31 000 euro na koszty dodatkowe związane z nabyciem.
Miesięczna rata nie powinna przekroczyć 1500 euro.
Skorzystaliśmy z ofert ekspertów ds. finansowania budowy.
Nasza sytuacja finansowa:
ja) Urzędnik na stałe A9 z dalszymi podwyżkami wynagrodzenia w przyszłych latach
Główne wynagrodzenie: 2550 euro netto
praca dodatkowa od 2011 roku: 250 euro netto miesięcznie
oprócz własnego kapitału posiadamy jeszcze umowę oszczędnościową na budowę z kwotą 10 000 euro (rezerwa, którą chcemy zatrzymać)
Obciążenia:
250 euro miesięcznie na spłatę kredytu ratalnego, który został zwiększony zeszłego roku z powodu drogiej zagranicznej wycieczki.
(kwota kredytu 17 000 euro).
kredyt ramowy/clever Card (3000 euro / obecnie niewykorzystany)
50 euro na ubezpieczenie zdrowotne / składkę emerytalną
Partnerka życiowa) Stała praca w dziale handlowym
główne wynagrodzenie: 1900 euro netto
oprócz własnego kapitału posiadamy umowę oszczędnościową na budowę z kwotą 15 000 euro (rezerwa jak powyżej)
brak obciążeń / kredytów
brak dzieci i obowiązku płacenia alimentów
--------
Analizowaliśmy kilka ofert:
Pomimo że aktualna oferta Banku DSL (90% refinansowania) uzyskała pozytywną ocenę systemową, obecnie wydaje się być problem związany z wiarygodnością kredytową.
Zarówno ja, jak i moja partnerka nie mieliśmy negatywnych wpisów w Biurze Informacji Kredytowej, wynik podstawowy partnerki życiowej wynosi 98%, a mój wynosi 96%.
Jednakże poprosiłem o wyciąg z BIK na podstawie § 34 ust. 4 Ustawy o Informowaniu O Dłużnikach o określone dane, co do których mam wątpliwości:
skala BIK dla banków 3.0 wynosi 93,79%
,, dla transakcji hipotecznych 3.0 wynosi 96,67%
,, dla banków 2.0 wynosi 89,75%
,, dla transakcji hipotecznych 2.0 wynosi 87,17%
,, dla banków 1.0 wynosi 87,83%
,, dla transakcji hipotecznych 1.0 wynosi 97,34%
Zauważam, że wyniki dla wersji 2.0 są dla mnie mniej korzystne. Które wersje zazwyczaj banki wymagają?
Partnerka życiowa uzyskała wynik 97-98% wszędzie z uwagi na brak kredytów.
Oprócz kredytu ratalnego (podniesionego dwukrotnie w ciągu ostatnich 5 lat) i nieużywanego kredytu ramowego, zawsze terminowo spłacałem swoje zobowiązania.
Jeśli Bank DSL ostatecznie odrzuci naszą wnioskę, co eksperci mogliby zalecić jako najlepsze rozwiązanie?
Jak dotychczas dokonane były jedynie zapytania dotyczące warunków w Biurze Informacji Kredytowej.
Jesteśmy już nieco zrozpaczeni, ponieważ marzenie o własnym domu oddala się, mimo że wszyscy doradcy, z którymi rozmawialiśmy, twierdzili, że w naszej sytuacji nie powinno to w ogóle stanowić problemu.
Może ktoś z Was ma jeszcze jakiś pomysł?
Pozdrowienia
destroyer
po tym jak dotychczas byłem jedynie czytelnikiem, teraz sam potrzebuję porady.
Moja partnerka życiowa (35 lat) i ja (30 lat) chcemy kupić nowy Dom od dewelopera.
Dom ten powinien kosztować gotowy do zamieszkania 365 000 euro.
Posiadamy około 31 000 euro na koszty dodatkowe związane z nabyciem.
Miesięczna rata nie powinna przekroczyć 1500 euro.
Skorzystaliśmy z ofert ekspertów ds. finansowania budowy.
Nasza sytuacja finansowa:
ja) Urzędnik na stałe A9 z dalszymi podwyżkami wynagrodzenia w przyszłych latach
Główne wynagrodzenie: 2550 euro netto
oprócz własnego kapitału posiadamy jeszcze umowę oszczędnościową na budowę z kwotą 10 000 euro (rezerwa, którą chcemy zatrzymać)
Obciążenia:
250 euro miesięcznie na spłatę kredytu ratalnego, który został zwiększony zeszłego roku z powodu drogiej zagranicznej wycieczki.
(kwota kredytu 17 000 euro).
kredyt ramowy/clever Card (3000 euro / obecnie niewykorzystany)
50 euro na ubezpieczenie zdrowotne / składkę emerytalną
Partnerka życiowa) Stała praca w dziale handlowym
główne wynagrodzenie: 1900 euro netto
oprócz własnego kapitału posiadamy umowę oszczędnościową na budowę z kwotą 15 000 euro (rezerwa jak powyżej)
brak obciążeń / kredytów
brak dzieci i obowiązku płacenia alimentów
--------
Analizowaliśmy kilka ofert:
Pomimo że aktualna oferta Banku DSL (90% refinansowania) uzyskała pozytywną ocenę systemową, obecnie wydaje się być problem związany z wiarygodnością kredytową.
Zarówno ja, jak i moja partnerka nie mieliśmy negatywnych wpisów w Biurze Informacji Kredytowej, wynik podstawowy partnerki życiowej wynosi 98%, a mój wynosi 96%.
Jednakże poprosiłem o wyciąg z BIK na podstawie § 34 ust. 4 Ustawy o Informowaniu O Dłużnikach o określone dane, co do których mam wątpliwości:
skala BIK dla banków 3.0 wynosi 93,79%
,, dla transakcji hipotecznych 3.0 wynosi 96,67%
,, dla banków 2.0 wynosi 89,75%
,, dla transakcji hipotecznych 2.0 wynosi 87,17%
,, dla banków 1.0 wynosi 87,83%
,, dla transakcji hipotecznych 1.0 wynosi 97,34%
Zauważam, że wyniki dla wersji 2.0 są dla mnie mniej korzystne. Które wersje zazwyczaj banki wymagają?
Partnerka życiowa uzyskała wynik 97-98% wszędzie z uwagi na brak kredytów.
Oprócz kredytu ratalnego (podniesionego dwukrotnie w ciągu ostatnich 5 lat) i nieużywanego kredytu ramowego, zawsze terminowo spłacałem swoje zobowiązania.
Jeśli Bank DSL ostatecznie odrzuci naszą wnioskę, co eksperci mogliby zalecić jako najlepsze rozwiązanie?
Jak dotychczas dokonane były jedynie zapytania dotyczące warunków w Biurze Informacji Kredytowej.
Jesteśmy już nieco zrozpaczeni, ponieważ marzenie o własnym domu oddala się, mimo że wszyscy doradcy, z którymi rozmawialiśmy, twierdzili, że w naszej sytuacji nie powinno to w ogóle stanowić problemu.
Może ktoś z Was ma jeszcze jakiś pomysł?
Pozdrowienia
destroyer