Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wskaźnik Schufa - kłopotliwy temat, poszukiwana porada ekspertów.

Napisany przez LadySunshine
Cześć wszystkim,
Ponieważ aktualnie zajmuję się finansowaniem budowy (mam spotkanie w przyszłym tygodniu w moim banku domowym), dlatego zakupiłem nowe konto internetowe w schufa.
Teraz widzę, że mam bazowy wynik 96,4 % i na początku pomyślałem, że to dobra ocena! Ale po przeprowadzeniu trochę badań w internecie doszedłem do wniosku, że nawet 96,4 to dość słaby wynik :-( nie spodziewałem się, że 96,4 może być słabe, ale ok.
Teraz zastanawiam się, skąd to się wzięło. Nie mam żadnych negatywnych cech w schufa. Wszystko zawsze w terminie spłacane.
Co jest tam zawarte:
-konto bieżące z 1996 roku. Mam debet w wysokości 4000 euro, ale nie widnieje on w raporcie
-kredyty
1. 4500,00 € bieżący; początkowo na 36 miesięcy, pozostało 18 miesięcy
2. 23000 € (był to głupi samochód mojego byłego męża, z którego zobowiązania kredytowe zostałam notarialnie zwolniona zobowiązania wewnętrzne) od 2011 roku, 55 rat, spłacono w czerwcu 2015 roku. Czyli spłacono przed czasem; czytając, że może to mieć negatywny wpływ. No super, czy to teraz obniży mój wynik, mimo że tego nie zrobiłam sama?
3. 802 € (0% finansowanie) z wiosny 2015 roku, zakończone zgodnie z warunkami, brak adnotacji o co było prośbą do schufa, mam nadzieję że zostanie to szybko poprawione. Nie będę tego więcej robić, wolę sobie pożyczyć od siebie z awaryjnej gotówki.
4. 8610 € z lata 2011, kończy się w tym miesiącu, dlatego nie ma jeszcze adnotacji o wykonaniu.
- Handel i sklep internetowy:
1 x sprawdzenie wiarygodności (latem 2016 roku)
2 x weryfikacja tożsamości (raz wiosną 2016, raz jesienią 2016)
- Telekomunikacja:
1 x Vodafone od lata 2016, wcześniej miałam inny dostawcę usług z umową, zakończona zgodnie z warunkami i nie ma już w schufa
Mam kartę kredytową, ale nie widnieje ona w schufa (dziwne, skoro jest przez mój bank domowy... ale debet też tam nie jest)

No dobrze, co teraz jest nie tak z wynikiem? Nie rozumiem. Czytam, że terminowe dotrzymanie zobowiązań zwiększa zdolność kredytową. No dobrze, mam je. Żadnych naruszeń warunków. Ale skąd więc ten słaby wynik?
Naprawdę mogę to tylko wytłumaczyć przeprowadzką w jesieni 2015 roku i tym, że ten adres teraz nie jest najlepszy. I jestem też rozwiedziony. Ale czy to może być powód?
Czy z wynikiem 96,4 w ogóle dostanę finansowanie budowy domu?

Napisany przez 2titan1981
prawdopodobnie zbyt wiele zmian dotyczących Schufa jest istotnych. Czy przeprowadziłeś się niedawno? Spłaciłeś kredyt zbyt wcześnie. To, coś, czego Schufa również nie lubi. Lepiej jest uregulować zobowiązanie, tak jak było ustalone na początku.

96,4% nie jest tak źle. Ważne są inne dane, które można uzyskać raz w roku za darmo.

Najlepiej, jeśli nie będzie żadnej aktywności przez dłuższy czas, wtedy wartość stopniowo wzrośnie.

Dobra bank może ocenić ryzyko samodzielnie i udzieli kredytu nawet przy stabilnych dochodach.

Napisany przez LadySunshine
Tak, przeprowadziłem się jesienią 2015 roku. I ulica nie jest najlepsza. Wiem również, że bank nie lubi wcześniejszej spłaty kredytów. Problem polega na tym, że nie miałem na to wpływu, ponieważ kredyt był mojego byłego męża, który go wcześniej spłacił. Mam stabilne dochody (bezterminowo zatrudniony od wielu lat w służbie publicznej). 96,4 to nie jest tak źle, mówisz. W innych miejscach czytam, że to już niemal niegodne zaufania, jeśli wynosi ono mniej niż 98.

Napisany przez 2titan1981
Im lepsze będzie twoje Schufa, tym łatwiej będzie ci otrzymać niższą stopę procentową. Dlatego dobry bank czyta więcej niż tylko Schufę, a dobry pośrednik kredytowy może również zaoferować ci atrakcyjną stopę procentową, chociaż ostateczną decyzję podejmie bank finansujący.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Gdy ogólne warunki pasują, oczywiście możesz uzyskać finansowanie budowy w 96%.
Wszystko zależy od ogólnej sytuacji. Ale 96% to nie jest tak źle, żeby zrezygnować z finansowania budowy.

Napisany przez Casio
1. Dobrze byłoby, gdybyś to usunął.
2. Wcześniejsze spłacanie jest złe tylko wtedy, gdy równocześnie masz nowy kredyt, który jest jeszcze wyższy - czyli spłacasz i dodatkowo coś zaciągasz
3. Powinno być niedługo omawiane
4. Powinno też niedługo wyjść
Handel i handel wysyłkowy:
1 x sprawdzenie wiarygodności (lato 2016)
--> W lecie wyszło
2 x weryfikacja tożsamości (raz wiosną 2016, raz jesienią 2016)
nie tragiczne
- Telekomunikacja:
1 x Vodafone od lata 2016, wcześniej miałem innego dostawcę z umową, regularnie wypowiedzianą i nie widoczną w bazie dłużników
--> pasuje
Mam kartę kredytową, ale nie jest widoczna w bazie dłużników (dziwne, ponieważ jest przez moje konto bankowe... ale też debet nie jest widoczny)
u mnie też nie ma :-)

96,xx% nie będzie powodem, dla którego nie otrzymasz kredytu hipotecznego, jeśli tak to zależy od czego innego

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata