Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy można anulować Riester-Rente na potrzeby finansowania budowy, aby uzyskać dostęp do pieniędzy?

Napisany przez TatzyXY
Cześć,
W latach, kiedy byłem jeszcze młody (17 lat), moi rodzice przyprowadzili mnie do banku i powiedzieli, że muszę zadbać o przyszłość, dlatego zawarłem tam umowę Riester w Union Investment. Plan oszczędnościowy w funduszu Riester, jeśli się nie mylę.

Dokładne przejrzenie wyciągów wykazuje, że nigdy nie otrzymałem pełnych dopłat (około 75% z nich), ponieważ nie wpłacam pełnych 4% mojej pensji brutto. Ponadto nigdy nie było mi znane, że trzeba złożyć zeznanie podatkowe, aby uniknąć późniejszego podwójnego opodatkowania. Oznacza to, że obecnie płacę podatki przy wpłacaniach i później przy wypłacie. Przeliczyłem to kiedyś i musiałbym żyć około 82 lat, żeby odzyskać to, co wpłaciłem.
Postanowiłem więc zlikwidować moją emeryturę Riester na potrzeby kredytu hipotecznego. Z tego, co rozumiem, jeśli to zrobię, Dom będzie objęty wsparciem Riester ze wszystkimi związanych z tym niedogodnościami dotyczącymi nieruchomości objętych programem wsparcia Riester, co dla mnie oznacza, że państwo ma udział w tym domu.
Potrzebuję teraz pieniędzy, więc jako alternatywę pomyślałem o całkowitym rozwiązaniu umowy i zrezygnowaniu z wszelkich dopłat itp. Tak, że odzyskam tylko swój udział, który wpłaciłem, około 6500 euro. Wtedy państwo nie powinno mieć udziału w tym domu i zostawi mnie w spokoju na starość, z ewentualnym opodatkowaniem.
Co byście mi sugerowali?

Re: Czy można anulować Riester-Rente na potrzeby finansowania budowy, aby uzyskać dostęp do pieniędzy?

Napisany przez Martin79HN
Cześć,

Chciałbym obliczyć, ile sam wpłaciłem do Riester przez lata. (bez dodatków) Sprawdź stan konta pomniejszony o dodatki Riester. Jeśli nie poniesiesz dużych strat, może to być opcja dla Ciebie.

W Twoim przypadku Union Investment wypłaci Ci kwotę pomniejszoną o dodatki Riester. Zapytaj o okres wypowiedzenia, musisz zarezerwować co najmniej 3-6 miesięcy.

Opcja, którą wybierasz, to szkodliwe dla dofinansowania wypowiedzenie umowy. Alternatywą może być przeniesienie kwoty w inny kontrakt Riester bez szkody dla dofinansowania, aby zapewnić sobie na przykład korzystne oprocentowanie pożyczek za 10 lub 15 lat.

W takim przypadku ponownie w późniejszym wieku będziesz musiał zapłacić podatek. Z uwagi na obecną sytuację na rynku akcji, może to być dobra decyzja.

Pozdrowienia,

Martin

Napisany przez NaTwoim13
Hej TatzyXV,
nie do końca zrozumiałem. Czy chcesz teraz wydać te pieniądze jako kapitał własny na finansowanie?
1) Nie musisz wprowadzać Riester do finansowania, więc również nie ma żadnego dodatkowego opodatkowania
2) Dopóki nie poznamy twojej ogólnej sytuacji lub planu (obecne nabycie nieruchomości?), Ciężko jest wydać jakąkolwiek rekomendację
3) Płacisz składki z opodatkowanych dochodów, nie ma dodatkowego opodatkowania po osiągnięciu wieku emerytalnego, nie jest tworzone żadne fikcyjne konto mieszkaniowe.
4) Otrzymujesz dodatki, jako osoba niezamężna i bez dzieci 154 euro, dodatkowe wsparcie poprzez złożenie deklaracji podatkowej, jeśli uzyskasz większe wsparcie niż 154 euro dzięki wpłatom. Bez informacji o twoim dochodzie brutto, stanie cywilnym i miesięcznej składce nie można również tu pomóc. Maksymalna kwota to 4% od wynagrodzenia brutto, ale nawet przy niższych wpłatach można uzyskać wyższe wsparcie niż 154 euro.
Jak już powiedziałem, brakuje po prostu informacji, aby móc pomóc.

Napisany przez Hanomag

..., dlatego podpisałem tam umowę Riester z Unii Inwestycyjnej. Plan oszczędnościowy z funduszem Riester, jeśli się nie mylę.

Środki oszczędnościowe i dopłaty zostały zapewne zainwestowane w fundusz akcyjny UniGlobal i przez ostatnie lata odnotowały solidny wzrost wartości.

Baczne przyjrzenie się wyciągom bankowym ujawniło, że nigdy nie otrzymałem pełnych dopłat (około 75% z nich), ponieważ nie wpłacam pełnych 4% mojego wynagrodzenia brutto.

Szkoda, mogłeś rocznie wpłacić maksymalnie 2.100 € minus dopłata w wysokości 154 €. Dzięki tym 2.100 € mógłbyś obniżyć swoje opodatkowane dochody i w zależności od progu podatkowego (zależnego od dochodu do opodatkowania) otrzymać około 700 € minus już naliczona dopłata ze zwrotu podatku.

Dodatkowo nigdy nie byłem świadom, że trzeba składać deklarację podatkową, aby uniknąć późniejszego podwójnego opodatkowania. Oznacza to, że obecnie płacę podatek przy wpłacie i później przy wypłacie.

Jeśli musisz ją złożyć, zawsze możesz to zrobić, bo będziesz musiał. Prawdopodobnie jednak zostaniesz objęty rozliczeniem z wniosku. Rozliczenie z wniosku umożliwia również złożenie deklaracji podatkowej nawet cztery lata wstecz.

Obliczyłem sobie, że musiałbym żyć około 82 lat, aby odzyskać pieniądze, które wpłaciłem.

Co więcej, z tego co dotychczas dowiedziałem się, zero stopa zwrotu byłaby super z 82 lat. Dla wielu innych produktów emerytalnych trzeba żyć dłużej niż 100 lat.

Dlatego pomyślałem, że wypłacę swoją emeryturę Riester na rzecz kredytu hipotecznego. Ale z tego co rozumiem, jeśli to zrobię, Dom będzie objęty rządową wsparciem Riester ze wszystkimi związanych z tym wadami tego typu nieruchomości objętych wsparciem Riester, dla mnie jest to niewłaściwe, aby państwo miało udział w tym domu.

Jeśli zdecydujesz się na zakończenie umowy w sposób niesprzyjający wsparciu, wypłacone środki mogą być wykorzystane na dowolny cel. Chcesz uniknąć korzystania z nich na finansowanie budowy.

Muszę teraz jednak mieć pieniądze, więc jako alternatywę pomyślałem, że zrezygnuję z całego programu Riester i zrezygnuję ze wszystkich dopłat, itp. Tak, że otrzymam tylko swoją część, którą wpłaciłem, ok. 6500 euro.

Z mojej wiedzy wynika, że ten fundusz osiągnął w ostatnich latach niezłe zyski. W rezultacie otrzymałbyś więcej niż wpłaciłeś, czyli dodatkowy zysk, który jednak musiałby zostać opodatkowany. Podlegający opodatkowaniu zysk oblicza się następująco: saldo konta minus wpłaty i otrzymane dopłaty.

Co polecacie mi zrobić?

To byłby przypadek do obliczeń, zależny od twojego wieku, uzyskanego zysku, maksymalnego możliwego wsparcia (także z późniejszych zgłoszeń podatkowych) i nieznanej przyszłej sytuacji odsetkowej.

Cytat użytkownika noelmaxim

1) Nie musisz wliczać środków z Riester do finansowania, więc nie musisz później zapłacić dodatkowego podatku

Czym masz na myśli dodatkowe opodatkowanie? Ponowne opodatkowanie zysków przy szkodliwym rozwiązaniu, czy opodatkowanie w późniejszym wieku? W przypadku szkodliwego rozwiązania musisz zwrócić dopłaty i ewentualne zwroty podatku oraz opodatkować uzyskane zyski, ale unikasz późniejszego opodatkowania.

3) Płacisz składki z dochodu opodatkowanego, jeśli czekasz na rozpoczęcie emerytury, nie obowiązuje późniejsze opodatkowanie, nie zakłada się fikcyjnego konta zasiłkowego.

Skoro korzystasz z dopłat, musisz później zapłacić podatek. Bez informacji o twoim dochodzie brutto, statusie rodzinnym i miesięcznej składce nie można tutaj pomóc. 4% od brutto jest maksymalną kwotą, ale nawet przy niższych składkach można otrzymać większe wsparcie niż 154 €.

Maksymalna kwota wynosi 2.100 €. 4% jest wymagane, aby móc skorzystać z pełnej dopłaty. Tak, dodatkowe wsparcie podatkowe może zwiększyć dopłatę.

Napisany przez NaTwoim13
@Hanomag
Tak, kwota maksymalna wynosi 2 100 euro i zawsze musi wpłacić 4% brutto, aby uzyskać maksymalne wsparcie.
Nie opodatkowane ponownie, ale opóźnione, to była głupota z mojej strony. Miałem na myśli to samo, ale napisałem głupoty.
Wszystko jasne, chciałem tylko podkreślić, że jeśli teraz zrezygnuje, nie musi opodatkować niczego pośmiertnie. Zasiłki znikają, korzyści podatkowe znikają (ale jeszcze ich nie uzyskał) i zyski są opodatkowane. Jeśli wykorzysta wsparcie Riester do finansowania nieruchomości, podatek jest rozłożony w czasie, a dodatkowo jest zakładane fikcyjne konto doładowania.
Jak już opisałem, mając lepszy obraz tego, co planuje zrobić, można lepiej doradzić. Uważam, że dokonał dobrego wyboru Riester, ale nie jestem pewien, czy teraz powinien z niego skorzystać. Może być sensowne pełne wykorzystanie inwestycji w Riester (2 100 euro rocznie) i przede wszystkim wykorzystanie korzyści podatkowej (wsparcie dla singli bez dzieci powyżej 154 euro) poprzez rozliczenie podatkowe w przyszłości.

Napisany przez TatzyXY

Cześć TatzyXV,
nie do końca zrozumiałem. Czy chcesz teraz wykorzystać te pieniądze jako kapitał własny do finansowania?

Chciałem wykorzystać te pieniądze jako kapitał własny do finansowania.

Cytat od noelmaxim
Cześć TatzyXV,
1) Nie musisz wprowadzać Riester do finansowania, więc nie ma późniejszego opodatkowania

Tak, ale wtedy musiałbym wziąć większy kredyt. Chciałem tego uniknąć, wykorzystując rentę Riester.

Cytat od noelmaxim
Cześć TatzyXV,
2) Dopóki nie znamy twojej sytuacji ogólnej ani planowanego przedsięwzięcia (chodzi o obecną nieruchomość?) trudno jest udzielić jakiejkolwiek rekomendacji

Jakie informacje potrzebujesz?

Cytat od noelmaxim
Cześć TatzyXV,
3) Płacisz składki z opodatkowanych dochodów, nie ma późniejszego opodatkowania po osiągnięciu wieku emerytalnego, nie jest tworzone fikcyjne konto świadczeń mieszkaniowych.

Jednakże, pod koniec wszystko jest późniejszo opodatkowane. Wszystkie renty są opodatkowane przy wypłacie. Niestety, płacę od kwoty netto, co oznacza, że później płacę podwójne podatki.

Cytat od noelmaxim
Cześć TatzyXV,
4) Otrzymasz dodatki, jako osoba niezamężna i bez dzieci 154 euro dodatkowego wsparcia przez zeznanie podatkowe, jeśli uzyskasz wyższe wsparcie niż 154 euro ze wpłat. Bez informacji o twoich dochodach brutto, stanie cywilnym i miesięcznej składce, trudno udzielić dalszej pomocy. Maksymalna kwota to 4% od wynagrodzenia brutto, ale nawet przy niższych wpłatach wsparcie może być wyższe niż 154 euro.

Na początku płaciłem zawsze 4% mojego wynagrodzenia brutto, ale w kolejnych latach dostałem podwyżki, nie wiedziałem, że muszę zgłosić to w banku. Dlatego w ostatnich latach płaciłem tylko 3% od wynagrodzenia brutto. Nigdy nie otrzymałem pełnego dodatku.
dodatkowe wsparcie przez zeznanie podatkowe
Teraz wiem, że można to odliczyć od podatku - gdybym wiedział, że można to zrobić w zeznaniu podatkowym, pewnie złożyłbym zeznanie podatkowe w ciągu ostatnich 10 lat, teraz jest jednak za późno. Utraciłem korzyści podatkowe, przez co płacę podwójnie podatki od moich pieniędzy/emerytury. Aby uniknąć tego, zastanawiam się nad całkowitym zrezygnowaniem z tego, bez korzystania z dodatków itp.

Napisany przez NaTwoim13
Proszę po prostu przedstawić swój plan finansowy. Cena zakupu, dodatkowe koszty, koszty modernizacji i posiadaną kapitał własny. Suma tych wartości określi zapotrzebowanie na finansowanie.
Dopiero wtedy będzie można wydać zalecenie, czy biznes powinien być zlikwidowany, czy też powinien funkcjonować dalej równolegle. Być może myśli Pan/Pani, że potrzebna jest mu/mi tylko taka ilość kapitału do sfinansowania planowanego zakupu, być może ktoś mu/mi tak powiedział, nie mając pojęcia, być może również dochodzilibyśmy do tego samego zalecenia.
W przeciwnym razie, jeśli kwestia finansowania budowy nie ma znaczenia, wątek jest raczej nieodpowiedni.

Napisany przez TatzyXY

Środki oszczędnościowe i dopłaty zostały z pewnością zainwestowane w fundusz akcyjny UniGlobal i w ciągu ostatnich lat uległy one znacznemu wzrostowi wartości.
To przykre, mogłeś rocznie wpłacić maksymalnie 2 100 € pomniejszając o dopłatę w wysokości 154 €.

Tak, to prawda, niestety nie wiedziałem, że wpłacam zbyt mało.

Cytat Hanomag
Za te 2 100 € mogłeś zmniejszyć swoje dochody podlegające opodatkowaniu

Nie wiedziałem przez ostatnie 10 lat, że mogłem to uwzględnić w rozliczeniu podatkowym.

Cytat Hanomag
Chciałbyś uniknąć korzystnego wykorzystania do finansowania budowy.
Chcę uniknąć sytuacji, w której zawdzięczam państwu cokolwiek. Jeśli skorzystam z programów rządowych związanych z Riesterem na finansowanie domu, to nieruchomość automatycznie podlega wymogom Riester z odpowiednimi wadami, których nie chcę.

Napisany przez TatzyXY

Po prostu przedstaw swoje plany finansowe. Cena zakupu, koszty dodatkowe, koszty modernizacji oraz dostępny kapitał własny. W sumie określ zapotrzebowanie na finansowanie.
Dopiero wtedy można wydać zalecenie, czy należy zająć się tą sprawą czy też kontynuować ją równolegle. Być może uważają państwo, że potrzebują kapitału na zrealizowanie planu zakupu, być może ktoś im to polecił, a sam nie ma pojęcia, być może jednak dojdziemy do tego samego wniosku.
W przeciwnym razie, jeśli finansowanie budowy nie ma znaczenia, wątek jest raczej nieodpowiedni.

Cena zakupu/działki: 210.000
Kuchnia: 10.000
Urząd skarbowy: 10.500
Notariusz: 4.200
Dodatkowy zapas: 4.000

Razem: 238.700,00
Kapitał własny bez oszczędności z Riester: 57.800,00 (oszczędności budowlane i konto bieżące)
Kapitał własny z oszczędnościami z Riester: 66.800,00 (uwzględniając oszczędności z Riester w projekcie budowlanym) Dla mnie to NIE na kartę, ponieważ nieruchomość jest wspierana przez Riester i państwo zawsze jest z nią związane.
Kapitał własny z oszczędnościami z Riester: 61.300,00 (zrezygnowanie z Riester)
Zapotrzebowanie na finansowanie: 175.000 - 185.000, w zależności od tego, czy będę mógł uzyskać środki z Riester.

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy pieniądze z Riester nie mają żadnego znaczenia, nie prowadzą do lepszych limitów obciążenia! Stopa odsetkowa w hipotece będzie niższa niż zwrot z inwestycji, a z dofinansowaniem stopień umorzenia (ponieważ fundusz jest prawdopodobnie przeznaczony dla społeczności, dla mnie osobiście gwarantowany) jest znacznie wyższy!
Ile masz lat? Jak długi okres kalkulacyjny przewidujesz dla swojego koncepcji finansowania?

Napisany przez Hanomag

Ja, 2.100 maksymalna kwota jest jasna i zrozumiała, mimo to dla uzyskania maksymalnego dofinansowania zawsze musi wpłacać 4% od wynagrodzenia brutto.

W żadnym wypadku nie zawsze: Są to 4% od ubiegłorocznego wynagrodzenia brutto pomniejszone o przysługujące dodatki oraz maks. 4% od 52.500 €, pomniejszone o przysługujące dodatki.

Cytat od noelmaxim
Nie wyświadczać dodatkowych podatków, tylko opóźnione, to była moja głupota. To samo znaczyłem, ale napisałem głupoty.

Cytat od noelmaxim
Ile masz lat?

17 + 10 = ?

Nie powinieneś tak szybko strzelać.

Napisany przez Martin79HN
Postąpiłbym w następujący sposób:
Finansowanie budowy z własnym kapitałem, jak wskazano. (nie zapomnij o rezerwie)
Jeśli summa saldo końcowego będzie dodatnia, rozważ rozwiązanie konta Riester w sposób niezgodny z zasadami wsparcia.
Stan salda pomniejszony o dodatki pomniejszony o zysk podlega opodatkowaniu itp.
Z pewnością będziesz potrzebować środków z Riester. Koszty, o których teraz nie wiesz. :-)
Sugerowałbym, że nowy post nt. finansowania budowy i warunków kredytu byłby właściwym wyborem.

Napisany przez NaTwoim13
Hanomag, tak, mogę to zrobić, ale bez dodatkowych dodatków. Widziałem przypadki, gdzie konsument otrzymał większy zwrot podatku, mimo że w rzeczywistości musiał zapłacić tylko 1946 euro zamiast 2100 euro depozytu.Nie sprzedaję produktów związanych z programem Riester, nie chciałem tego tutaj robić. Na to mam zespół ekspertów, do którego ty także, wydaje się, że należysz.

Napisany przez Hanomag

Postąpiłbym zgodnie z poniższym:
Finansowanie budowy z własnym kapitałem, jak podano. (proszę nie zapomnieć o rezerwie)
A rozwiązać Riester z nadszkodzeniem, jeśli w sumie wychodzę na plus.

Brzmi dobrze.

Saldo pomniejszone o premie pomniejszone o zyski podlegające opodatkowaniu itp.

Poprawnie: Saldo pomniejszone o premie pomniejszone o wpłaty = zysk podlegający opodatkowaniu

Cytat od noelmaxim
Hanomag, tak, moja zgoda, ale nie trzeba odejmować premii. Widziałem przypadki, gdzie konsument wpłacił 2100 euro, chociaż musiał wpłacić tylko 1946 euro, a mimo to otrzymał dodatkowy zwrot podatku.

Nie wierzę i widziałeś tylko zwrot, alternatywa nie została podjęta. Ale jeśli spojrzysz na zeznanie podatkowe tego konsumenta, zauważysz, że maksymalnie 2100 € zostanie potrącone. Naliczone należne premie zostaną odjęte od kwoty zwrotu.

Cytat od noelmaxim
Nie sprzedaję Riester, nie chciałem tego robić tutaj. Dlatego mam zespół ekspertów, taki jak ty wyglądasz.

Dzięki zdobytym przeze mnie informacjom, chciałbym sprzedawać, ale mój związek zawodowy nie oferuje tego ze względu na nadmierną biurokrację. Moją wiedzę uzupełniłem dopiero w tym forum. Ambicja pojawiła się, ponieważ ci malkontenci, uwehaensch i Matthew Pryror, chcieli mnie zniechęcić na początku mojej drogi. Najwięcej nauczyłem się z błędów innych.

Napisany przez TatzyXY

17 + 10 = ?
Du solltest nicht so schnell schießen.

Genau, teraz mam 27 lat.
Chciałbym zakończyć, ponieważ i tak nie skorzystałem z ulg podatkowych i otrzymałem tylko część dodatków. A teraz potrzebuję tych pieniędzy.

Napisany przez TatzyXY

Będę postępować w następujący sposób:
Finansowanie budowy z podanym kapitałem własnym. (nie zapomnij o rezerwie)
A jeśli Riester będzie szkodzić dotacją, to go rozwiąż, jeśli na końcu będziesz miał dodatni wynik.
Saldo minus granty minus dochód podlegający opodatkowaniu itp.
Z pewnością będziesz potrzebował środków z Riesteru.
Koszty, o których teraz jeszcze nie wiesz. :-)
Sugeruję założyć nowy wątek na temat finansowania budowy i warunków.

Tak więc zrezygnować z dotacji itp. Tak, dokładnie, to był mój plan, nie byłem pewien, czy to dobry pomysł.
Tak, każde 5000 euro pomaga w finansowaniu.

Napisany przez BenniG
Ale jeśli te 5 000 € zależy od twojego finansowania, powinieneś naprawdę zastanowić się, czy projekt nie jest zbyt drogi.
Obecnie kursy są oczywiście dość wysokie, dlatego warto byłoby teraz zrezygnować.
Może jednak byłoby sensowniejsze po prostu kontynuować umowę, a dopiero gdy jest oczywiste, jak pisze Martin, że potrzebne są dodatkowe fundusze, wtedy zrezygnować.

Napisany przez NaTwoim13
DLACZEGO W OGÓLE REZYGNOWAĆ?? Kursy wysokie? Tak, i co z tego? Takie będą jeszcze kilkakrotnie w ciągu najbliższych 3 dekad.
Traci się stopę zwrotu, ponieważ zasiłki zniknęły, poza tym opłacana nieruchomość w późnym wieku nie napycha lodówki.
Dane wyjściowe użytkownika są dobre, te 5 000 euro nie robi wielkiej różnicy, przeanalizujcie jaki jest miesięczny procent od tych 5 000 euro przy 1,7% oprocentowania.
Ponadto, inwestycje zawsze byłyby rezerwą, zabezpieczeniem. Kto powiedział, że trzeba się kompletnie wykończyć, gdy się staje posiadaczem nieruchomości, zwłaszcza jeśli dostępny jest wystarczający kapitał własny do odpowiedniego wykorzystania pożyczki hipotecznej, a jeśli nie, należy raczej wykorzystać z umów oszczędnościowo-budowlanych niewielką pożyczkę bez zabezpieczenia!!!

Napisany przez TatzyXY

Ale jeśli twoje finansowanie zależy od tych 5 000 €, powinieneś naprawdę przemyśleć, czy projekt nie jest zbyt duży.
W obecnej chwili kursy są oczywiście dość wysokie, więc warto rozważyć teraz wypowiedzenie.
Może jednak sensowne byłoby po prostu kontynuowanie umowy i dopiero wtedy wypowiedzenie jej, gdy jest jasne, jak pisze Martin, że potrzebne są dodatkowe pieniądze.

Cytat noelmaxim
Dlaczego w ogóle wypowiadać umowę?? Kursy wysokie? Tak i co z tego? To będą się powtarzać jeszcze kilka razy w ciągu najbliższych 3 dekad.
Tracimy stopę zwrotu, bo zasiłki zniknęły, poza tym opłacona nieruchomość w wieku emerytalnym nie napełni lodówki.
Dane wyjściowe OP są dobre, te 5 000 euro nie robi różnicy, obliczcie sobie miesięczne odsetki od 5 000 euro przy stopie 1,7%.
Poza tym, inwestycje zawsze były rezerwą, zabezpieczeniem. Kto powiedział, że trzeba się do cna wydać, jeśli nabywa się nieruchomość, zwłaszcza że jest tu wystarczający kapitał własny na sensowny stopień zadłużenia i gdyby tak nie było, wtedy zamiast tego warto by było wykorzystać niewielkie pożyczki bez zabezpieczenia z umów oszczędnościowych!!!

Finansowanie od tego nie zależało, to prawda (mimo wszystko teraz dobrze byłoby mieć więcej gotówki w kieszeni), ale ponieważ otrzymywałem dotacje zawsze tylko w połowie i nigdy nie składałem zeznań podatkowych, korzyści podatkowe z Riester także zniknęły. Dlatego sądzę, że sensowne jest zrezygnowanie z tej umowy i zamiast tego postawić na emeryturę pracowniczą lub zupełnie coś innego.
- Korzyści podatkowe nie wykorzystane
- Dotacje nie w pełni wykorzystane
W końcu państwo przychodzi i chce opodatkować wszystko jeszcze raz. Mam obawy, że stawiam na niewłaściwego konia, mianowicie Riester.
Teraz jest właśnie dobry czas, aby to rozwiązać.

Napisany przez NaTwoim13
To, co zostało zaniedbane w przeszłości, nie może zostać zmienione, ale z tego można się nauczyć.
Dla mnie plan oszczędzania funduszem Riester jest praktycznie niezrównany!

Napisany przez Hanomag

...., ponieważ zawsze otrzymywałem tylko połowę dodatków, a także nigdy nie składałem deklaracji podatkowej, ulgi podatkowe w ramach Riester również zniknęły.

Nadal możesz złożyć zeznanie podatkowe wstecz od 2013 roku.

Cytat od TatzyXY
Dlatego wydaje mi się sensowne po prostu zrezygnować z tego kontraktu

Prawdopodobnie masz rację, decydując się na rezygnację. Zwłaszcza dlatego, że zyski z dodatków i ulg podatkowych w żadnym wypadku nie są adekwatne do późniejszego opodatkowania. Teraz zwracasz kilka groszy otrzymanych dodatków, a później musiałbyś opodatkować cały kapitał i - jeśli teraz użyłbyś go bez strat dla budynku - dodatkowo odsetki fikcyjne.
Jak wysoki jest zysk (stan konta minus dodatki minus wpłaty)? Ponieważ podczas rozwiązania - oprócz zwracanych dodatków - ten zysk musi być opodatkowany według obecnego progu podatkowego.

Cytat od TatzyXY
i lepiej zrobić fundusz emerytalny lub coś zupełnie innego

Fundusz emerytalny jest lepszy tylko wtedy, gdy pracodawca jest rentownie związany z nim. Wady funduszu emerytalnego to:
- Zmniejszenie renty ustawowej, ponieważ na wpłaty do limitu do podstawy wymiaru składek nie są odprowadzane składki na ubezpieczenie emerytalne (ani przez pracodawcę),
- Zmniejszenie zasiłków dla bezrobotnych i chorobowych, ponieważ na wpłaty do limitu podstawy wymiaru składek jest odprowadzanych mniej składek na ubezpieczenie zdrowotne,
- Pełne składki na ubezpieczenie zdrowotne z przyszłej renty z funduszu emerytalnego (obecnie około 15%),
- brak elastyczności porównywalnej z rentą Riester (częściowa kapitalizacja, spłata długu hipotecznego).

Cytat od TatzyXY
Mam obawy, że stawiam na niewłaściwego konia, czyli na Riester.

Na pewno nie masz. Czy może nie osiągnąłeś zysków?

Cytat od TatzyXY
Teraz byłby dobry moment, aby to rozwiązać.

W ten sposób zrównałbyś późniejsze wysokie opodatkowanie minimalnym dotychczasowym wsparciem.
Niemniej jednak nie zapomnij o Riester jako obiekcie inwestycyjnym na przyszłość. Jednak należy zadbać, aby korzystać z maksymalnego możliwego wsparcia.

Napisany przez uwehaensch

Emerytura pracownicza jest lepsza tylko wtedy, gdy pracodawca rentownie się w nią angażuje. Wady emerytury pracowniczej to:
- brak elastyczności porównywalnej z emeryturą Riester (częściowa kapitalizacja, spłata zadłużenia mieszkaniowego).

Pierwsze zdanie: Nie, to stwierdzenie jest ogólnie błędne. To zależy, a to powinieneś wiedzieć sam, od indywidualnej sytuacji. Znam wiele przypadków, gdzie plan emerytalny, nawet bez zaangażowania pracodawcy i po opodatkowaniu i składkach zdrowotnych, opłaca się lepiej niż Riester. Oczywiście, trzeba porównywać produkty podobne do siebie. Oczywiście, jest pożądane, aby pracodawca się angażował, ale negowanie sensu planu emerytalnego w ogóle w porównaniu z Riester w przypadku braku takiego zaangażowania jest lekkomyślne.
Drugie zdanie: Hää? Większość umów z planem emerytalnym pozwala na 100% kapitalizację, w przeciwieństwie do Riester. Czy zawsze jest to lepsza opcja dla osoby ubezpieczonej, to inna sprawa.

Napisany przez Hanomag

Pierwsze zdanie: Nie, to jest zbyt ogólnie i grubo błędne. To zależy, a powinieneś to wiedzieć sam od indywidualnej sytuacji. Znam wiele przypadków, gdzie dobrowolne ubezpieczenie emerytalne, nawet bez udziału pracodawcy i po odliczeniu podatków i składki zdrowotnej, wypłaca się lepiej niż Riester. Oczywiście, trzeba porównać produkty podobne. Oczywiście, byłoby lepiej, gdyby pracodawca brał udział, ale w przypadku braku takiego zaangażowania zasadniczo kwestionowanie sensu dobrowolnego ubezpieczenia emerytalnego w porównaniu do Riester jest nierozważne.

Niekoniecznie nierozwagane, bo kto zna najlepszy produkt indywidualny i może przekonać tym swojego pracodawcę. A dzisiejszy produkt flagowy może być po dziesięciu czy dwudziestu latach źródłem straty. Te 15% na składkę zdrowotną muszą być również odzyskane, nie wspominając o braku wpłat pracododawcy do renty z obowiązku.

Cytat od uwehaensch
Drugie zdanie: Hää? Większość umów ubezpieczenia emerytalnego pozwala na 100% kapitalizację, w przeciwieństwie do Riester.

W porządku, też gotuję tylko na wodzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata