Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Płacić ubezpieczenie zdrowotne samemu. Gdzie?

Napisany przez ichfragenur
Cześć,

Mój przyjaciel mieszka od kilku lat w Niemczech i ma tutaj małą firmę. Jego żona nadal mieszka za granicą (kraj UE). Chce przyjechać do Niemiec, aby móc żyć tutaj razem z mężem. Ponieważ w Niemczech obowiązuje obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego, musi się ubezpieczyć. Nie może pracować (ze względów zdrowotnych), ale także nie chce zarejestrować się w Niemczech jako osoba bezrobotna, aby otrzymać ubezpieczenie (Harz IV itp.), ponieważ wie, że ewentualnej pracy nie będzie w stanie podjąć.

Mój przyjaciel chciałby dodać swoją żonę do swojego ubezpieczenia zdrowotnego. (jak już wspomniałem, jest samozatrudniony i sam opłaca swoje ubezpieczenie) Firmie ubezpieczeniowej policzyła składkę zdrowotną dla jego żony na około 400 euro. Jest to dla niej zbyt dużo.

Teraz pojawia się pytanie. Gdzie żona może się ubezpieczyć tanio? Czy w tym przypadku jedyną opcją jest prywatna kasa ubezpieczeń zdrowotnych, czy istnieje również kasa ubezpieczeń zdrowotnych publicznych, w której składka nie jest wysoka. Potrzebuje tylko najprostszego ubezpieczenia. Przeczytałem trochę w internecie i tam napisano, że składka zależy od dochodu. Jeśli żona nie zarabia nic, to czy stosowany jest ryczałtowy minimalny wkład? A jeśli jest zamężna z mężem, czy dochody męża są dzielone w stosunku 50:50?

Proszę o pomoc.

Napisany przez RonMcDon
Cześć ichfragenur,
zakładam, że jest prywatnie ubezpieczony (ponieważ w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego na podstawie ustawy, byłaby bezpłatnie ubezpieczona jako członek rodziny, o ile są małżeństwem i jej dochody nie przekraczają określonych limitów). Zakładam, że nie ma żadnych dochodów. Zasadniczo musiałaby się ubezpieczyć u niemieckiego ubezpieczyciela zaraz po przyjeździe, o ile nie ma ubezpieczenia za granicą. Możesz znaleźć informacje online wpisując: § 5 Abs. 1 Nr. 13 SGB V. Jak poprawnie zauważyłeś, obowiązuje obowiązek ubezpieczenia w Niemczech od 01.04.2013 r.
Jeśli miałaby ubezpieczenie za granicą w UE, istniałyby również inne możliwości związane z porozumieniami międzynarodowymi w zakresie zabezpieczenia społecznego. Jednak zakładam, że nie ma ubezpieczenia za granicą. Zaletą w przypadku ubezpieczenia w ramach państwowej kasy zdrowia są brak badań zdrowotnych, w przeciwieństwie do ubezpieczenia prywatnego, chciałem to tylko dodać. Chciałbyś się ubezpieczyć taniej? Wśród kas państwowych obowiązują jednolite przepisy, różni się jedynie składka dodatkowa, ale warto również zwrócić uwagę na dodatkowe świadczenia, jednak wydaje się, że w jej przypadku obecnie odgrywają one drugorzędne znaczenie.
Minimalna składka wynosi około 180,00 euro. Jeśli dochody małżonka przekraczają jednak górną granicę podstawy wymiaru składki (4350 euro), wówczas połowa tej kwoty, z której składki są obliczane, wynosi 2175 euro. To także jest praktykowane. Składka wyniosłaby około 340 euro. Jeśli dochody nie przekraczają 4.350 euro, składka powinna wynosić około 180,00 euro.
Zaproponowałbym postępowanie w następujący sposób lub zadawałbym następujące pytania:
Czy nie ma możliwości, by zatrudnić ją na umowę o pracę, jeśli już prowadzi działalność gospodarczą? Wystarczyłoby wynagrodzenie nieco ponad 450,00 euro, aby podlegać obowiązkowemu ubezpieczeniu. Jest to tańsze niż opisane powyżej ubezpieczenie.
Czy nie chciałby ewentualnie zrezygnować z ubezpieczenia prywatnego? W takim razie ewentualnie można założyć firmę na nią, jeśli to możliwe. Ona przechodzi do kasy państwowej, on zostaje objęty ubezpieczeniem obowiązkowym, wówczas ponownie wchodzimy w system, a później znowu możliwe byłoby bezpłatne ubezpieczenie rodzinne.
Jeśli potrzebujesz dalszej pomocy - od pracownika kasowego - wyślij mi wiadomość.
Pozdrowienia
RonMcDon

zakładam, że on jest prywatnie ubezpieczony

RonMcDon - po pierwsze, serdeczne dzięki za tak szczegółowe wyjaśnienie!

Dokładnie, jest ubezpieczony w prywatnym funduszu zdrowia.

Cytat od RonMcDon
Zakładam, że ona nie ma żadnych dochodów.

Tak

Cytat od RonMcDon
Zasadniczo po przyjeździe musiałaby ubezpieczyć się w niemieckim funduszu zdrowia, jeśli nie ma ubezpieczenia za granicą.

Również tak. Nie ma ubezpieczenia w swoim kraju.

Cytat od RonMcDon
W przypadku kas obowiązkowych istnieją jednolite przepisy.

Czytałem coś na ten temat, ale nie jestem pewien, czy dobrze to zrozumiałem. Mianowicie fundusz zdrowia obowiązkowy musiałby obliczyć składkę w wysokości około 15-16% miesięcznych dochodów?

Cytat od RonMcDon
Istnieje minimalna składka w wysokości około 180,00 euro. Jeśli dochody małżonka są powyżej granicy ustalania składek (4350,-), wartość ta byłaby połową tej kwoty, z której obliczane są składki, czyli 2175,- euro. Jest to również praktykowane. Wyniosłoby to około 340,- euro. Jeśli dochody nie przekraczają 4.350,- euro, składałby się z kwoty około 180,00 euro.

Zatem mam nadzieję, że to zrozumiałem poprawnie.
Jeśli mąż zarabia miesięcznie do 4350 euro brutto, żona płaciłaby około 180 euro w funduszu zdrowia. Jeśli jednak mąż zarabia więcej niż 4350 euro brutto miesięcznie, miesięczny dochód jest dzielony na pół, a około 16% tej kwoty jest obliczane jako składka na ubezpieczenie?

Cytat od RonMcDon
Czy nie ma możliwości, aby poszła do niego na umowę o pracę, jeśli on już prowadzi działalność gospodarczą? Wystarczyłoby wynagrodzenie trochę ponad 450,00 euro, aby zostać objętym ubezpieczeniem obowiązkowym. Jest to korzystniejsze niż ubezpieczenie opisane powyżej.

Czy myślisz, że przyjmie ją na umowę o pracę w swojej firmie na kwotę 450,01 euro? Wtedy wyglądałoby to tak, jakby miała dochód 450 euro miesięcznie i składka byłaby obliczana od tej kwoty? Jak duża byłaby w tym przypadku składka?

Cytat od RonMcDon
Czy on nie chciałby ewentualnie wystąpić z prywatnego ubezpieczenia? Następnie ewentualnie zarejestrować działalność gospodarczą na jej nazwisko, jeśli to możliwe. Ona przechodzi do publicznego funduszu, on staje się objęty ubezpieczeniem obowiązkowym, wtedy ponownie są w systemie, a później działa ponownie bezpłatne ubezpieczenie rodzinne..

Myślę, że mężczyzna nie chciałby podjąć takiego kroku

Jeszcze raz dziękuję!

Napisany przez RonMcDon
Bardzo chętnie.
Wszystko dobrze oddałeś. Stopa składek wynosiłaby 14,0% (ustalona ustawowo) plus indywidualna dopłata do kasy chorych.
Od 450,01 euro obowiązuje ubezpieczenie obowiązkowe, a od 850,- euro występuje tzw. strefa ślizgowa, w której nie można obliczać składek z powyższej stopy. Możesz przejść na dowolną stronę kasy chorych i wpisać w wyszukiwarkę strefa ślizgowa lub kalkulator strefy ślizgowej, wprowadzić tam kwoty, a następnie zobaczysz stopniowane składki dla ubezpieczenia społecznego.
Pozdrowienia
RonMcDon

Napisany przez OS92
Ok, teraz wszystko staje się trochę jaśniejsze.
Więc moje przyjaciele mają teraz właściwie 3 możliwości.
/Jeśli coś źle napisałem, proszę mnie poprawić/
1. Kobieta może wykupić ubezpieczenie publiczne (chociaż jej mąż jest prywatnie ubezpieczony)
za około 180 euro miesięcznie (jeśli mąż zarabia nie więcej niż 4350 EUR brutto miesięcznie)
2. Mąż może zatrudnić kobietę w swojej firmie na umowę zlecenie za 451 euro.
Wpisałem dane do kalkulatora AOK i otrzymałem wynik:
Pracodawca (czyli mąż) płaci kobiecie 451 euro oraz dodatkowo 87 euro na ubezpieczenia społeczne (zdrowotne, emerytalne, bezrobocia).
Kobieta musi zapłacić 48 euro za to samo.
Tak więc, muszą zapłacić razem 135 euro za tę pracę. (Ale tutaj kobieta ma jeszcze dodatkowe ubezpieczenie emerytalne).
3. Tutaj nie jestem pewien. Ponieważ powiedzieli mi, że jeśli mąż chce przejść do funduszu ubezpieczeń zdrowotnych publicznych, musi najpierw zamknąć i ponownie zarejestrować firmę, aby ponownie być w systemie? Czy nie może po prostu anulować obecnego prywatnego ubezpieczenia i ubezpieczyć się w funduszu ubezpieczeń zdrowotnych publicznych (z bezpłatnym ubezpieczeniem dla małżonka)?
Ponieważ znalazłem kalkulator funduszu GKV. Wprowadziłem dochód mojego przyjaciela i tam jest napisane, że GKV kosztuje go 440 euro.
Obecnie płaci 360 euro w PKV, ale jeśli dobrze rozumiem, w GKV ubezpieczenie dla kobiety jest bezpłatne.
Jeśli myślę dobrze, to trzecia opcja (440-360=80 euro) jest najlepsza, czyż nie?

Napisany przez RonMcDon
1. Poprawnie
2. Może być prawdą, ale nie sprawdziłem tego sam, ponieważ musisz wprowadzić kilka rzeczy...
3. Małżonek ubezpieczony prywatnie nie może przejść z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego do publicznego, jeśli jego główny status samozatrudnienia się nie zmienia. Jeśli w ogóle, to musiałby zlikwidować działalność gospodarczą, stać się pracownikiem etatowym, przenieść ewentualną działalność gospodarczą na żonę i wcielić się w jej stosunek pracy. Wtedy znów znajdzie się w systemie publicznego ubezpieczenia zdrowotnego, będzie mógł pozostać w nim jako samozatrudniony i ponownie ubezpieczyć swoją żonę... Wystarczy tylko zlikwidować/zarejestrować działalność gospodarczą. Doradcy podatkowi również doradzają, jak to najlepiej zorganizować. Warto zapytać ich ponownie, jakie indywidualne możliwości masz w swoim przypadku.

Stiftung Warentest dokładniej wyjaśnił Możliwości powrotu z PKV do GKV, możesz to ściągnąć za kilka euro i wydrukować. Wszystko jest tam bardzo dobrze opisane.

W którym landzie mieszkasz?

Napisany przez Hanomag

3. Partner ubezpieczony w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym (PKV) nie może przejść do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego (GKV), jeśli jego główny status samozatrudnienia się nie zmieni. W razie czego musiałby zrezygnować z działalności gospodarczej, przejść na etat, ewentualnie prowadzić działalność gospodarczą przez żonę i zatrudnić się u niej na etat, co pozwoliłoby mu ponownie być w systemie GKV, mogąc w przyszłości pozostać w GKV jako samozatrudniony i ponownie ubezpieczyć swoją żonę... Tylko musiałby zrezygnować z/rejestrować działalność gospodarczą.

Tak więc żona jako właścicielka firmy mogłaby tak dobrze opłacić swojego męża, aby samodzielnie mieć mniej niż kwota wolna, która nadal wynosi mniej niż 450 €, a z tego powodu mogłaby włączyć się do darmowego ubezpieczenia grupowego męża.
Czy mąż mógłby przenieść się z PKV do GKV po zrezygnowaniu z samozatrudnienia, nawet jeśli jako pracownik dalej zarabiałby więcej niż 4.350 € (BBG)?

@RonMcDon
Przepraszam, że teraz odpowiadam, nie miałem możliwości odpowiedzi...

2. Może się zgadzać, chociaż nie przeliczałem tego sam ponownie, ponieważ musisz wprowadzić kilka rzeczy...

Skorzystałem z Kalkulatora strefy przejściowej na stronie AOK.
https://www.aok-business.de/bayern/tools-service/gleitzonenrechner/minijob-und-gleitzonenrechner-2016/

3. Małżonek w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym nie może przenieść się z prywatnej do ogólnej, jeśli nie zmienia swojego statusu głównego działalnościowego.
Jeśli w ogóle, musiałby zlikwidować działalność gospodarczą, przejść na etat, przenieść ewentualną działalność gospodarczą na żonę i dać się zatrudnić przez nią na etat. Wtedy znowu będzie w systemie ogólnym, może pozostać w przyszłości jako samozatrudniony w systemie ogólnym i ponownie ubezpieczyć żonę... Tylko musiałby zlikwidować/założyć działalność gospodarczą. Również doradcy podatkowi doradzają, w jaki sposób można to najlepiej zorganizować. Warto zapytać ich ponownie, jakie indywidualne możliwości masz w tym przypadku.
Stiftung Warentest szczegółowo wyjaśniła Możliwości powrotu z prywatnej do ogólnej, możesz to pobrać i wydrukować za kilka euro. Wszystko jest tam bardzo dobrze opisane.

Dziękuję za wyjaśnienie. Byłoby trudne z likwidacją/założeniem działalności gospodarczej i dodatkowo mężczyzna ma 55 lat w tym lecie.
Jak przeczytałem, powrót do ogólnej po ukończeniu 55 lat jest niemożliwy.
Ale jak wcześniej sugerowałeś, nie byłoby złym pomysłem jeszcze raz zapytać doradcę podatkowego...
Teraz przyszło mi na myśl kolejne pytanie. Jeśli mężczyzna ma ponad 55 lat i teoretycznie chce zamknąć firmę lub pracować jako pracownik w innej firmie (nie jako samozatrudniony, ale jako zwykły pracownik), czy wtedy nie byłoby problemu z ubezpieczeniem w systemie ogólnym?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata