Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę zmienić dostawcę Riester?

Napisany przez mroizo
Cześć wszystkim, w październiku 2007 roku założyłem emeryturę Riester w Deka Bank. Od tego czasu wpłacam maksymalną kwotę. Ponieważ emerytura jest związana z funduszami, straciłem prawie 1000€ wartości depozytu z powodu kryzysu. Chciałbym teraz zachować aktualną wartość funduszy, ale uzyskać emeryturę Riester u innego dostawcy z gwarantowanym dochodem. Czy jest to możliwe? Ten sam problem dotyczy również moich świadczeń VL - czy można również zmienić dostawcę? Czy mam inne opcje, aby to wszystko zabezpieczyć na przyszłość? Pozdrowienia Oizo

Napisany przez ramonciko
Możesz zmienić dostawcę Riestera jako inwestor. Partner umowy utrudnia jednak zmianę poprzez obciążenie opłatami za zmianę (ok. 100 EUR), jeśli chcesz przenieść zgromadzoną sumę Riestera. Przed zmianą ustawodawca określił pewne terminy. Wypowiedzenie jest możliwe na koniec kwartału z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Numer nowej umowy Riesterowej musisz przekazać Deka Bank, ponieważ majątek może być przeniesiony tylko na nową umowę Riester. Wypłata nie jest możliwa. Pozdrowienia ramonciko

Napisany przez ADMCI4
ramonciko pisze: Możesz jako inwestor zmienić dostawcę Riestera. Partner umowy utrudnia jednak zmianę opłatami za zmianę (ok. 100 EUR), jeśli chcesz przenieść swoją oszczędzoną sumę Riestera. Przed zmianą, ustawodawca ustalił określone terminy. Wypowiedzenie jest możliwe z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia na koniec kwartału. Musisz przekazać numer umowy nowej umowy Riestera Bankowi Deka, ponieważ majątek można przetransferować tylko na nową umowę Riestera. Wypłata nie jest możliwa. Pozdrowienia ramonciko
najpierw dziękuję - czyli nie ma możliwości zachowania już zakupionych udziałów i rozpoczęcia od nowa budowy majątku? Co z korzyściami nadzwyczajnymi? Czy można coś zrobić? Ponieważ fundusz wydaje się znać tylko jedno kierunek... Pozdrowienia oizo

Napisany przez PI112
Cześć Mroizo, oczywiście możesz nadal trzymać udziały w DEKA, w tym przypadku umowa będzie jedynie zawieszona, oznacza to, że nie będą gromadzone kolejne składki, istniejące udziały pozostaną i będą rozwijać się pozytywnie lub negatywnie, w zależności od sytuacji. Jeśli chcesz nadal oszczędzać w ramach umowy ratalnej, co polecam, możesz swobodnie zdecydować, u kogo i na co. W przypadku programu VL nie ma możliwości zmiany dostawcy, ale możesz również zatrzymać wpłaty i przekształcić je na inne opcje. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata