Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowo-kredytowa WHEN warunki dobre!?)

Napisany przez Foxy
Cześć Forum!
Pytanie dotyczące oferty oszczędnościowej
Oprocentowanie kapitału zgromadzonego w fazie oszczędzania 0,10%
Oprocentowanie kapitału w fazie kredytowej 1,00% (roczna stopa oprocentowania efektywnego 2,25-2,76%)
Opłata za prowadzenie konta w obu fazach - 15 euro każda
Opłata za założenie konta - 0,5% wartości kredytu mieszkaniowego
Agio - 2% od początkowej kwoty kredytowej
Wartość kredytu mieszkaniowego to 100.000 euro

Czy na rynku są znacznie lepsze oferty??? :-)
Foxy

Napisany przez Banker
Ja... Brak umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Foxy,
Oszczędzanie na cele mieszkaniowe ma sens tylko wtedy, gdy za niewielkie wkłady własne (wpłaty, które stanowią kapitał oszczędnościowy do celów mieszkaniowych) jak najszybciej można kupić jak najwięcej kredytu budowlanego!
Plan z oprocentowaniem kredytu na poziomie 1% nie ma sensu, ponieważ albo trzeba wpłacić zbyt wiele, albo czas oczekiwania na przydział jest zbyt długi. W tym czasie kapitał pozostaje ulokowany na poziomie 0,1% i im dłużej się to utrzymuje i im większy będzie kapitał, tym gorzej wyglądają te 1% kredytu budowlanego!
Jaki masz zamiar związany z umową oszczędzania na cele mieszkaniowe?

Napisany przez Foxy
Zakup domu...
Chcę wpłacić od razu 40 000 EUR, aby BSV szybko stało się gotowe do przydzielenia....

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli chcesz otrzymać szybką alokację z BSV, nie możesz wybierać oferty z oprocentowaniem kredytu na poziomie 1%!!!

Brakuje zbyt wielu informacji, aby móc zalecić i wybrać właściwy plan:

- W jakim okresie planowany jest zakup?
- Jakie będą całkowite koszty?
- Jakie będzie ogólne zapotrzebowanie na finansowanie?
- Jakie miesięczne obciążenie odsetkami i spłatą kapitału jest pożądane?

Napisany przez Foxy
Dlaczego by nie?
Więc...do pytań. :-)
- Prawdopodobnie w latach 2019/2020
- Około 480 000 euro
- Około 280 000 euro
- Około 1000 euro

Napisany przez Banker
Wydaje mi się, że umowa oszczędnościowa mieszkaniowa w wysokości 100 000 BSS z jednorazową wpłatą 40 TEUR nie będzie gotowa do alokacji w ciągu 2-3 lat, ponieważ możliwe, że nie zostanie osiągnięta wartość oceny. Oszczędzający na budynek żyje z kwoty, która jest w środku oraz z miesięcznego oszczędzania. Jeśli nie ma oszczędności, potrwa to dłużej.
Nawiasem mówiąc, 220 000 € przy miesięcznej racie 1000 € to wyzwanie! Mała wskazówka: wybierz długi okres na sztywną stopę procentową. Najlepiej na 20 lat. Niemniej jednak nikt nie może przewidzieć, jaka będzie stopa procentowa za 2-3 lata.
Twoja umowa oszczędnościowa pokrywa tylko 60 000 €.

Napisany przez 6Bankkaufmann

Nie sądzę, że umowa oszczędnościowa mieszkaniowa z kwotą 100 000 BSS i jednorazową wpłatą 40 tys. EUR będzie gotowa do przydziału w ciągu 2-3 lat,...

Poprzez wysoką jednorazową wpłatę od samego początku otrzymuje się wyższy numer w kolejce.
Dlaczego zatem BSV nie miałby być gotowy do przydziału w przyszłości?
To można przecież łatwo zasymulować.
Jednak duża jednorazowa wpłata zawsze zależy także od decyzji kasy oszczędnościowo-budowlanej. Kasa ta może również odmówić przyjęcia dużej jednorazowej wpłaty.

Napisany przez Banker
Przecież nie napisałem, że na pewno tak jest. Ale mam wrażenie, że kasa oszczędnościowo-budowlana nie udziela po prostu kredytu w wysokości 60 tys. EUR na dwa lata z oprocentowaniem 1%. To praktycznie byłoby już kredytem okresowym na dwa lata z oprocentowaniem 1%. Może tak być, ale po prostu nie wierzę, że po prostu rozdają pieniądze. Nawet jeśli dostają prowizję w wysokości 1000 EUR.

Napisany przez Foxy
Ale płacę tylko połowę opłaty końcowej.... :-)

Napisany przez wise
Ale za to jest 2% prowizji. Nie daj się zwieść oprocentowaniu nominalnemu. Decydujący jest efektywny roczny oprocentowanie i jest dość wysoki.

Napisany przez Banker

Dlaczego nie?
Więc...co do pytań. :-)
- Prawdopodobnie w latach 2019/2020
- Około 480 000 euro
- Około 280 000 euro
- Około 1000 euro

Pytanie:
Czy otrzymałeś już datę przydziału (oczywiście wstępną)? To nie jest gwarancja!
Ile musisz spłacić w fazie kredytowej? Czy reszta wystarczy na 220 tysięcy euro, aby to sfinansować?
Zakładam, że minimum 4 promile zostanie odjęte w fazie kredytowej. Oznacza to, że z tych 1000 euro zostanie odjętych co najmniej 400 euro, a chcesz sfinansować 220 tysięcy euro tymi 600 euro? Nawet przy obecnych stopach procentowych będzie to trudne. Jeśli wzrosną do tego czasu, będzie to niemal niemożliwe.

Napisany przez Caspar2020

Ale płacę tylko połowę opłaty końcowej.... :-)

Przede wszystkim opłata końcowa wynosi efektywnie co najmniej 1,7%; gdy naliczysz opłatę manipulacyjną wynoszącą 2% od pożyczki w wysokości 60 000. To dopiero okazja

Napisany przez NaTwoim13
@Bankier @Caspar
Twoje spekulacje, założenia i wyznania nudzą mnie. Wasze odpowiedzi nie wniosły żadnej wartości dodanej dla OP. Ktoś jest niepewny, chce uzyskać pomoc i zrozumieć temat, a wy, którzy jeszcze mniej się na tym znacie, piszecie jakieś bzdury. Po co to? Gdzie myślicie, że pomagacie OP? Co chcecie osiągnąć swoimi odpowiedziami?
Caspar2020, napisz te bzdury na swoim cenzurowanym i nie do zniesienia reklamowanym forum finansowania nieruchomości, chcę takiego bełkotu i bełkotu naprawdę nie czytać!

Napisany przez Banker

@Bankier @Caspar
Wascheć pchiszczelycinzie mnie twoje spekulacje, domysły i wyznania wiary. Wasze odpowiedzi nie mają zupełnie żadnej wartości dodanej dla pytającego. Ktoś jest niepewny, chce uzyskać pomoc i zrozumieć zagadnienie, a wy, którzy jeszcze mniej macie pojęcia, dorzucacie swoje bzdury. Po co to? Gdzie są wasze intencje pomocy pytającemu? Co chcecie osiągnąć swoimi odpowiedziami?
Casparze2020, wpisz te brednie na twoim ocenzurowanym i nie do zniesienia forum dotyczącym finansowania budowy, za które jesteś finansowo wspierany, ja naprawdę nie chcę czytać tego bełkotu i miazgi tutaj!

Naprawdę tak uważasz? ...
Jest mi jasne, że chcesz robić interesy tylko na forum. I masz do tego pełne prawo. Powiem mu prawdę, tak jak ja bym to zrobił. Więc NIE oszczędzaj w skromnym budżecie na budowę, kiedy i tak nie otrzyma kredytu w planowanym przez niego czasie.
Czy mu pomogłeś już? Nic takiego nie widzę. Ale to załatwisz potem prywatnie i zrobisz swoje interesy.
Ja to robię tylko dlatego, że przez długi czas pracowałem w banku i teraz wiem, jak sprzedawane są złe produkty, których klienci nawet nie zauważają.
Umowa oszczędnościowa na budowę moim zdaniem to bubel, bo w moim czasie w banku rzadko widziałem, żeby była wykorzystywana. Zawsze było to z innych powodów.
Przykłady:
1. Umowa oszczędnościowa 100 tys. EUR, rata oszczędności 100€ (bo klient zwyczajnie nie może sobie więcej pozwolić) -> Rozwiązana po 3 latach, bo jest na koncie tylko 3600€ i klient zdał sobie sprawę, że to nie ma sensu.
2. Umowa, 100 tys. EUR wpłata jednorazowa 40 tys. EUR (jak w przypadku pytającego :-) ) -> Klient przychodzi po dwóch latach, mówi: chcę teraz budować i potrzebuję tę umowę oszczędnościową -> Przydział jeszcze nie nastąpił -> Klient się irytuje!
3. J.w. jak 2., przydział ustalony -> Rata kredytu 400€ -> Klient potrzebuje dodatkową pożyczkę w wysokości 200 tys. EUR -> Rata tu 800€ -> Klient nie może sobie pozwolić na taką całkowitą ratę -> Problem, ponieważ umowa oszczędnościowa zostanie anulowana, a zostanie opracowany całościowy plan finansowy.
Takich przykładów jest więcej.
Zwycięzcą zawsze jest sprzedawca.
Umowę oszczędnościową uważam za sensowną jedynie wtedy, gdy jest PRAWIDŁOWO oszczędzana i ma odpowiednią wysokość, aby móc ją logicznie włączyć w plan finansowy. I klientowi powinna być jasna całościowa kwota do spłaty. kredyt hipoteczny z umowy oszczędnościowej jest związany z wyższą ratą (w porównaniu do innych kredytów), ponieważ jest spłacany szybciej.

Napisany przez NaTwoim13
Nie będę już na to reagować. Takie ogólne stwierdzenie, że BSV to bzdura, jest dla mnie po prostu zbyt tanie.

Napisany przez Banker

Nie będę się już na to zwracał. Uogólnienie, że BSV to bzdura, jest dla mnie po prostu zbyt tanie.

Nie twierdzę, że generalnie to bzdura, ale jest sensowne tylko wtedy, gdy jest właściwie oszczędzane, a to rzadko ma miejsce. Z 100€ miesięcznie nigdy nie dostanę rozsądnej pożyczki na finansowanie budowy i niestety jest to reguła.

Napisany przez Hanomag

W moich oczach BV ma sens tylko wtedy, gdy jest PRAWIDŁOWO zasilany i ma odpowiednią wysokość, aby można go było sensownie zintegrować w plan finansowy. Klientowi powinno być również jasne, ile wyniesie całościowa spłata. kredyt hipoteczny związany jest przecież z wysoką ratą (w porównaniu do innych kredytów), ponieważ jest spłacany szybciej.

Pełna zgoda z mojej strony!
Jednak również jako działanie antycykliczne, wykorzystujące bardzo niski stopień kredytowy, jak w przykładzie omawianym obok. Idealne byłoby, gdyby bank gwarantował korzystne przedfinansowanie do faktycznego przyznania kredytu.

Napisany przez NaTwoim13
[cytat=Banker">
Z 100 € miesięcznie nigdy nie uzyskam rozsądnej pożyczki na finansowanie budowy, to po prostu reguła.
[/cytat]
Hanomag, to nie moje zdanie, co nie? Rozpierdzi** sto tysięcy z pięćdziesięcioma euro odkładania. Po prostu przeczytajcie dokładnie! To z mlekiem nie było odemnie, przecież przejąłem stery i co się dzieje? Najpierw wyjaśnienie, jak działa oszczędzanie na budowę (ja tego wcale nie wiedziałem), a potem następny ogólnik, patrz cytowany fragment. Mam to tak zostawić? Czy to nie jest hababa? To niech on to wytłumaczy zrozumiale dla wszystkich, także dla laików, bo inaczej czyta się to tak, jakby oszczędzanie na budowę nie miało sensu, a to po prostu nonsens i błąd! Wiem, o co mu chodzi, ale część czytelników tego nie łapie, zapada tylko, że oszczędzanie na budowę to bzdura, stówka się nie opłaca itd. i dla mnie to hababa!!
Z 89 euro oszczędności mogę w ramach finansowania budowy wspaniale spłacić zaległą kwotę KfW w wysokości 33 000 euro z oprocentowaniem 2% od kredytu budowlanego w wysokości 21 350 euro przy oszczędnościach budowlanych w wysokości 11 650 euro. Wszystko to przy stałej raty, która po 16 latach doprowadzi do spłaty pierwotnych 50 000 euro bez ryzyka związanego z oprocentowaniem i bez dużych strat związanych z odsetkami (1% oprocentowanie oszczędności do 1,35% oprocentowanie kredytu w okresie oszczędzania).

Napisany przez Banker

Hanomag, to nie jest moje zdanie, rozumiesz? Wydałem 100 000 euro, zaoszczędzając 50 euro Dlaczego nie przeczytacie dokładnie! To z tą bzdurą nie było ode mnie, interweniowałem wtedy, a co się stało? Najpierw wyjaśnienie sensowności zaoszczędzania na kredycie mieszkaniowym (nie miałem o tym pojęcia) a potem kolejne ogólnikowe teksty, patrz cytaty. Czy mam to tak zostawić? Czy to nie jest bla bla bla? Powinien wyjaśnić to w sposób zrozumiały dla wszystkich, nawet dla laików, bo w innym przypadku wygląda to tak, jakby oszczędzanie na kredycie mieszkaniowym było bez sensu, a to po prostu bzdura i fałsz! Rozumiem, o co mu chodzi, ale części czytelników to nie dociera, zostaje tylko myśl, że oszczędzanie na kredycie mieszkaniowym to nonsens, a 100 euro się nie opłaca itd. i dla mnie to bla bla bla!!
Za 89 euro oszczędzania mogę wspaniale spłacić resztę zobowiązania KfW w wysokości 33 000 euro z 2% na kredyt budowlany w wysokości 21 350 euro, przy saldzie oszczędności bausparprämie w wysokości 11 650 euro. Wszystko to z równą ratą, która po 16 latach pozwala na spłatę pierwotnych 50 000 euro bez ryzyka odsetek i większej straty odsetek (1% odsetek kapitałowych w stosunku do 1,35% odsetek płatności w fazie oszczędzania)

Przecież nigdzie nie powiedziałem, że oszczędzanie na kredycie mieszkaniowym to tylko nonsens! Wprost powiedziałem, że ma sens tylko wtedy, gdy jest właściwie oszczędzany i pasuje do finansowania.
W twoim przykładzie pasuje idealnie. W 95% przypadków jest źle doradzane, zwłaszcza przez doradców i banki.
I regułą faktycznie jest, że młodzieży są sprzedawane wysokie sumy kredytów mieszkaniowych, a nawet po trzech latach są one podnoszone i nie są one właściwie oszczędzane.
I wracając do tematu: w tym przypadku oszczędzanie na kredycie mieszkaniowym się nie opłaca! Dlaczego? Ponieważ według dotychczasowych informacji nie pasuje do finansowania, jak już wspomniałem wcześniej (1. Moment przyznania nie jest pewny, 2. Rata będzie najprawdopodobniej zbyt wysoka -> w wyniku tego albo kredyt mieszkaniowy nie jest potrzebny i został zrobiony na próżno albo rata pozostałego zobowiązania jest utrzymywana na bardzo niskim poziomie, aby osiągnąć celowaną ratę)
Twój kredyt mieszkaniowy mógłby się zgadzać, gdybyś znał ratę spłaty na początku zobowiązania.
PS: Nie zaatakowałem cię ani jednym słowem, więc nie czuj się tak! Wręcz przeciwnie, zgadzam się z tobą w większości kwestii bez wyjątku. Ale ja też mam swoje zdanie.

Napisany przez NaTwoim13
Bankierze, jest ok, ale nieporadne i katastrofalne zachowanie sprzedażowe - głównie nastawione na własną kieszeń (szczególnie w przypadku oszczędzania budowlanego) - nie może być naszym celem tutaj. To nie oszczędzanie budowlane jest złe, tylko doradcy i tak, masz rację, jest tam tylu idiotów, debili i drani, że czasami wstyd być częścią tego fachu!

Moja rata odnawialna jest taka sama jak wcześniej (pisałem o stałej raty) - rata odsetkowa i spłaty KfW w wysokości około 210 euro oraz oszczędnościowa rata odnawialna 90 euro w kontrakcie oszczędnościowym budowlanym, łącznie 300 euro. Przy racie odsetkowej i spłaty w wysokości 210 euro spłata trwa 19 lat, ewentualnie nawet zaleca się, aby można było/wpłacić 90 euro na podwyższenie stopy spłaty ewentualnie droższej pożyczki.

Napisany przez Banker

Bankierzy, to w porządku, ale niewykwalifikowane i katastrofalne zachowanie sprzedażowe - głównie nastawione na własny zysk (zwłaszcza w przypadku oszczędzania budowlanego) - nie może być naszym celem tutaj. To nie oszczędzanie budowlane jest złe, ale doradcy i tak, masz rację, jest tak wielu idiotów, durni i chciwców, że czasami wstyd jest być częścią tego rzemiosła!
Moja rata końcowa jest taka sama jak wcześniej (pisałem stałe), rata odsetkowa i kapitałowa KfW wynosi około 210 euro, a rata oszczędnościowa 90 euro dla konta oszczędnościowego budowlanego, więc 300 euro. Przy racie odsetkowej i kapitałowej w wysokości 210 euro spłata trwa 19 lat, ewentualnie nawet zalecane jest, ponieważ można wtedy te 90 euro przeznaczyć na zwiększenie stopy zwrotu kredytu, który może być droższy.

Całkowicie zgadzam się, że TWÓJ OB pasuje tutaj. Inny raczej nie.
Jednak dla tego Klienta po prostu żadne OB nie pasuje. Chyba że zwiększy ratę w przyszłości. W innym przypadku nic z tego nie będzie, poza kolejnym produktem z minimalną spłatą, który może być wzbogacony o konto oszczędnościowe budowlane.

Napisany przez Grym

Z oszczędnością w wysokości 89 euro w ramach finansowania budowy pięknie spłacono zaległe zobowiązanie KfW w wysokości 33 000 euro przy 2% na pożyczkę hipoteczną w wysokości 21 350 euro, mając oszczędności z Bauspar w wysokości 11 650 euro. Wszystko to przy stałej stawce, która po 16 latach pozwoli odzyskać pierwotne 50 000 euro bez ryzyka utraty odsetek i dużych strat z tytułu odsetek (1% oprocentowanie oszczędności do 1,35% oprocentowanie pożyczki w fazie gromadzenia oszczędności).

Czy naprawdę musisz zabezpieczyć 21 350 euro? Ok, oprocentowanie wynosi 4% zamiast 1,5% - i co z tego? Czy nie jest przesadą ubezpieczenie się od ostatniego centa zadłużenia?
Równie dobrze może się zdarzyć, że oprocentowanie wyniesie 0,2% zamiast 1,5%. Nie mów, że nie ma już możliwości obniżenia. To samo pisano 2, 3, 4 czy 5 lat temu. A ci, którzy wtedy zabezpieczyli się na 3 czy 4% - no cóż.

Napisany przez NaTwoim13
Najpierw chodzi o 33 000 euro, potem nie chodzi o zabezpieczenie, a o znaną ekonomicznie i możliwą do oszacowania wartość i po trzecie (sytuacja gospodarcza sprzed 3/4 lat do dzisiaj)......nie, zostaw to, to będzie za długie i za skomplikowane dla ciebie!

Napisany przez Grym
Około 12 000 EUR, które zostały zaoszczędzone w ramach oszczędności budowlanych, mogłyby być użyte na spłatę (i w przyszłości również na spłatę innego elementu). Lub mogłyby być oszczędzone oddzielnie. W ryzyku nadal są 21 tysięcy.

I te trzy lata były inaczej, no cóż. To też ludzie mówili już 3 lata temu. Jeśli jesteś absolutnie pewien, że oprocentowanie za 10 lub 15 lat będzie znacznie wyższe niż obecnie, istnieje odpowiedni instrument na rynku finansowym, który może reprezentować taki zakład. Spróbuj. Jeśli masz rację, będziesz potem multimilionerem. Po prostu spróbuj.

Napisany przez NaTwoim13
To, co powiedziałeś o spłacaniu czy oszczędzaniu gdzie indziej, było najbardziej sensowne i mądre z tego, co dotąd usłyszałem od ciebie !!
Co do tematu multimilionera. Dlaczego właśnie po tym ???
Mogę życzyć wszystkim konsumentom, aby oprocentowanie znów wynosiło 7-8%. Wiesz, co za tym idzie?

Napisany przez BenniG
21.350 € to prawdopodobnie tylko część kredytu.
Jeśli jeszcze pozostało otwartych 150.000 €, to dobrze jest skupić się tylko na nich.
Zwłaszcza gdy koniec okresu związany z oprocentowaniem się zbliża.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,
Ponieważ firma budowlana (Bausparkasse) przechodzi na drugi plan, gdy będziesz mieć mniej niż 80% kredytu, warto teraz rozważyć zawarcie umowy o oszczędności budowlanej. Decydujący jest fakt, że w ten sposób będziesz potrzebować mniejszego kapitału od banku i w konsekwencji otrzymasz lepsze warunki kredytowe dla pierwszej pozycji w księdze wieczystej (bank).
Jednak nie powinieneś wybierać tego pakietu oferowanego przez Wüstenrot, na rynku są lepsze opcje. Ważne jest, aby skoncentrować się na możliwie jak najniższej spłacie. Zwrot uzyskasz z tańszego kredytu bankowego. Oprocentowanie zaciągniętego w ramach oszczędności budowlanej kredytu jest na drugim planie. Oto kilka ofert z szybkimi alokacjami: https://www.mein-bauspar-vergleich.de...ste-zuteilung/

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata