Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu możliwe??

Napisany przez hausbauen17
Cześć,
planujemy zbudować Dom o następujących danych:
Dochód netto On (29 lat): 2200€ (będzie jeszcze trochę wzrastać) + 5000€ netto premia roczna
Dochód netto Ona (29 lat): 508€ zasiłek rodzicielski do końca 2018 roku
Razem kapitał własny: 130 000€
Aktualne zadłużenie: brak
Jeszcze niezamężni
Koszty działki wraz z opłatami: 67 000€
Dom około 300 000€
Zapas 30 000€
---------------------------
Razem ~ 400 000€
Czy finansowanie byłoby możliwe?

Dziękuję
Pozdrowienia
Olli

Napisany przez NaTwoim13
Cześć hausbauen17,
dlaczego uważasz, że finansowanie może być niemożliwe? To są bardzo dobre podstawowe informacje, choć na razie nie wszystkie, i na podstawie dostępnych informacji nie ma żadnych przeszkód dla możliwości przedstawienia pełnego obrazu sytuacji.
- W jakim regionie (ze względu na krajowe dotacje) ma być budowane?
- Czy Dom będzie spełniał co najmniej standard KfW 55?

Cześć,

dlaczego uważają Państwo, że finansowanie może być niemożliwe?

Bardzo wiele czytałem i chciałem to po prostu skrytycznie zapytać.
Region Allgäu, Powiat Ravensburg
Dom byłby w technologii masywnego drewna Kfw55
Pozdrowienia
Olli

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ze względu na dane podstawowe finansowanie może być całkowicie realistyczne. Brak długów i odpowiedni kapitał własny mówią same za siebie.
Czy planowane jest w tym roku zawarcie małżeństwa, aby uzyskać trochę większe dochody netto? Klasy podatkowe 3/1?
Czy chce Pan/Pani wykorzystać cały kapitał własny?
Zdecydowanie zalecam również dodanie dodatkowej rezerwy na niespodziewane wydatki.

Napisany przez Daukind
[cytat=hausbauen17">
Koszt działki wraz z opłatami pobocznymi 67 000€
Dom około 300 000€
Pula 30 000€
Razem ~ 400 000€
[/cytat]
Cytat od pracownika banku
Zdecydowanie zalecam dodanie puli na nieprzewidziane okoliczności.

Zastanawiam się teraz przy co drugim z Państwa postów, czy w ogóle czytają (i rozumieją) na co odpowiadają.

Napisany przez NaTwoim13
Według mnie praca bankowca polega głównie na pozostawieniu wizytówki. Często powtarza się to, co już ode mnie usłyszano, a potem ponownie się to sprawdza.
Niestety, rzadko pojawia się coś sensownego i często wydaje się to tylko pozorne i udawane.
W sumie to mi obojętne, ale bankowcowi to nie pomaga, i trochę mi go nawet żal.

Napisany przez Emma80
[cytat=Bankkaufmann">
Czy planowane jest jeszcze w tym roku zawarcie małżeństwa, aby otrzymać jeszcze trochę więcej złotych netto? Klasy podatkowe 3/1?
[/cytat]
A kto w takim razie miałby otrzymać klasę podatkową 1? Ta klasa jest zazwyczaj przeznaczona dla osób stanu wolnego/rozwiedzionych/wdowców...
Lepszym rozwiązaniem byłoby w takim przypadku 3/5 (o ile jedna z osób zarabia znacznie mniej. Ale to tak na marginesie...
@ Hausbauen17: wszystko to brzmi bardzo dobrze! Czy umowy o pracę są na czas nieokreślony? Czy Ona planuje powrót do pracy po urlopie macierzyńskim?
Pozdrowienia

Cześć,

To wszystko brzmi bardzo dobrze! Czy umowy o pracę są bezterminowe? Czy ona wróci do pracy po urlopie rodzicielskim?
Mój umowa o pracę jest na czas nieokreślony, a jej umowa o pracę musi zostać wypowiedziana ze względu na zmianę miejsca zamieszkania po urlopie macierzyńskim. Czy ponownie wróci do pracy zależy od tego, czy pojawi się dalsze potomstwo, w przeciwnym wypadku maksymalnie na część etatu.
Pozdrowienia
Olli

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, chodziło mu raczej o to, czy wtedy obowiązuje 3 czy 1, mówiąc krótko, czy coś zmienia się w 1, bo może ktoś się żeni.

Mimo to to całkowicie nieistotne i zbędne pytanie, nawet z 1 i 1 wszystko jest w porządku i pięknie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
I ostatecznie po ślubie, czy grasz w grę 1 lub 3/5 lub 4/4, nie ma znaczenia, ponieważ chodzi tylko o wysokość zaliczki. Na koniec roku musi być zapłacona suma X od dochodu Y. 3/5 jest wykorzystywane tylko dlatego, że w przeciwnym razie dajemy państwu pożyczkę niepotrzebnie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Emma80, gdy mówiłem o klasie podatkowej 3/1, nie miałem na myśli klasy podatkowej 3 i klasy podatkowej 1, ale klasy podatkowej 3 i 1 dziecka.

Napisany przez NaTwoim13
I dlaczego chcesz to wiedzieć dla pierwszej oceny? Dlaczego to ma znaczenie przy pierwszej ocenie? Czy dochodzisz do innych wniosków, innej oceny lub rekomendacji przy klasie podatkowej 1 i klasie podatkowej 3?

Napisany przez Malapascua

Region Allgäu, powiat Ravensburg

Mój brat właśnie kupił Dom w powiecie Ravensburg. Nie w mieście czy gdzieś podobnie. 850.000 z działką. Zdumiewające, jak tanio można to zrobić w regionie z poważnym deficytem siły roboczej i pracodawcami, którzy płacą niektórym pracownikom linii produkcyjnej 3.300 € netto....

Napisany przez NaTwoim13
Co jest takiego nietypowego w wynagrodzeniu netto w wysokości 3 300 euro dla pracowników produkcyjnych? W tej kwocie są uwzględnione dodatki za ból i zagrożenia. Nie chciałbym wykonywać takiej pracy, być może nawet w systemie 3 zmianowym, i uważam, że to nadal za mało!

Napisany przez Emma80
Czy możemy wrócić do tematu dla TE?!

Nie jestem profesjonalistą, ale ponieważ to mnie również interesuje i TE chciał wiedzieć, czy finansowanie jest możliwe:

Czy sytuacja wyglądałaby tak, gdyby pojawiło się kolejne dziecko?

Dochód netto: 2200

Rodzina 4-osobowa

Kwota kredytu (300 tys. € na Dom + 67 tys. € na działkę - 100 tys. € kapitału własnego) = 267 tys. € potrzeba finansowania (Czy tak jest poprawnie?)

Więc przy dochodzie 2200 netto i 2 dzieciach, interesuje mnie, jaką ratę maksymalnie zalecają eksperci lub jaką ratę banki by zaakceptowały, oraz czy udałoby się spłacić Dom w ciągu 30 lat???

Do TE: może masz jeszcze kilka danych dotyczących wysokości pożądanej raty?

Pozdrawiam
Emma

Napisany przez Banker
Myślę, że suma finansowania w wysokości 270 tys. EUR nie stanowi problemu. Z podanymi danymi nawet najlepsze warunki nie powinny stanowić problemu.
Porada: Bardzo długi okres zabezpieczenia stopy procentowej z prawem do dodatkowych spłat. 20 lat przy stopie 2-2,3% nie powinno być problemem, a zapewni ci pewność co do oprocentowania.
Jaka ma być wysokość raty?

Napisany przez hoehlenbewohner
Skąd się tutaj biorą te różowe oceny? Dla mnie jest to raczej krawędź. Dochód kobiety w ogóle nie wchodzi w grę. W rezultacie w rachunku domowym mamy 2200€ + 190€ zasiłku na dziecko jako dochód trwały. Jeśli premia jest gwarantowana umownie, to dochodzi do tego, w przeciwnym razie również wypada. Przyjmując (optymistycznie) 1500€ ryczałtu dla 3 osób i 350€ kosztów dodatkowych dla domu. Zostaje nam według Adama Riese 540€ na odsetki i spłatę kredytu w wysokości 270 tys. euro. To może być wykonalne, ale jak zauważył szanowny kolega Buhmann, nie uważam tego za eleganckie ani piękne.

Napisany przez Banker

Skąd się biorą te różowe oceny?
Dla mnie jest to ledwo na granicy wartości.
Dochód kobiety jest całkowicie pominięty.
W związku z tym w kalkulacji domowej mamy 2200€ + 190€ zasiłku na dziecko jako dochód trwały.
Jeśli świadczenie dodatkowe jest gwarantowane umownie, dodaje się je, w przeciwnym razie również wypada.
Przyjmując (optymistycznie) 1500€ ryczałtu dla 3 osób i 350€ kosztów dodatkowych za Dom,
pozostaje nam według Adama Riese 540€ na odsetki i spłatę 270 tys. kredytu.
Może to być wykonalne, ale nie uważam tego wcale za eleganckie i piękne, jak to cytował szanowny kolega Buhmann.

Dotychczas nie otrzymaliśmy wszystkich danych. To była pierwsza ocena.
Kiedy na przykład kobieta wróci do pracy? W dzisiejszych czasach i tak nie będzie to możliwe.
Jaka powinna być maksymalna rata?
Czy planowane są kolejne dzieci?
Czy można założyć 5000EUR jako świadczenie dodatkowe? A może służy ono jako rezerwa?
Jeśli chodzi o kapitał własny, całość pasuje. Do obsługi kapitału potrzebne są dodatkowe informacje.

Napisany przez NaTwoim13
Przede wszystkim, tutaj jasno stoi, że maksymalnie praca na pół etatu, ale jeśli ktoś buduje, może okazać się, że finansowo będzie mu trudno sobie poradzić. Raczej planuj to tak, żeby żona również zaczęła trochę pracować, albo wybierz na początek niski poziom spłaty kredytu, poczekaj aż dzieci podrosną, a potem zwiększ spłatę, kiedy żona znowu zacznie pracować.Dla mnie na pierwszy rzut oka wszystko wygląda elegancko i dobrze! Można się temu bliżej przyjrzeć.

Napisany przez Daukind
W zasadzie dość proste... Czy udało wam się zaoszczędzić tę kwotę 130k z obecnego dochodu? Jeśli tak, to myślę, że z budową/domknięciem kupnem domu będzie podobnie, jeśli nie (i jest to darowizna, spadek, itp.), to nic z tego nie będzie. Ponieważ zrównoważony dochód gospodarstwa domowego jest (znacznie) zbyt niski na pokrycie tego zapotrzebowania finansowego.
Po prostu fajnie i ładnie jest (oprócz tej kwoty własnej).

Napisany przez NaTwoim13
270.000 euro to wspaniale wprowadzić po stronie dochodów, gdyż jest wykonywana praca dorywcza i pewna rezerwa zostaje zatrzymana z dochodu, pod warunkiem, że kobieta oczywiście zajmuje się dziećmi.
Wszystko to na razie świetnie wygląda, dalsze okoliczności, procedury i punkty widzenia dotyczące strony dochodowej są ustalane i omawiane indywidualnie, dopóki to wspaniałe wygląd dotyczy również możliwości złożenia wniosku o finansowanie

Napisany przez Daukind

270.000 euro są pięknie zarezerwowane na stronie przychodów, gdy wykonuje się pracę dorywczą i z dochodu zostaje odłożona mała rezerwa, pod warunkiem, że kobieta oczywiście zajmuje się dziećmi.

Wszystko jest na razie ładne i piękne, dalsze okoliczności, procedury i opinie dotyczące przychodów będą ustalane indywidualnie, aż piękno i uroda odniosą się także do możliwości złożenia wniosku finansowania.

a) jeśli dochód zostaje zatrzymany jako rezerwa, to oczywiście wzrasta zapotrzebowanie na finansowanie, i nie mówimy już o 270.000
b) Jaka praca dorywcza? Nie ma takiej. Koniec.
c) czy kobieta w ogóle pracuje, czy przyjdzie więcej potomstwa, jest jeszcze otwarte.

Wszystko jest ładne i piękne tutaj, poza znacznym dochodem.

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, Czy szklanka jest w połowie pełna czy w połowie pusta!?!?
O czym chcemy dyskutować? Do wyjaśnienia jest jeszcze wystarczająco wiele rzeczy, do nauczenia się wystarczająco dużo, i nie podpisujemy tu umowy.
Bez kredytów? Czy zaczęto planowanie rodzinne? Ze względu na niższe dochody będą dostępne fundusze pomocowe krajowe (Badenia-Wirtembergia L-Bank)! Konsument się informuje! Wspomnij o pracy dorywczej! Jest dla nas doradcą. Czy jest coś innego pozytywnego????
Daukind.

Napisany przez Daukind

[...]Konsument się informuje! [...]

Dokładnie! Tutaj konsument otrzymuje (w większym lub mniejszym stopniu) sensowną pomoc od innych konsumentów oraz oczywiście od osób, które mają interes ekonomiczny w dokonaniu finansowania.

Napisany przez Banker

Daukind, czarka w połowie pełna czy w połowie pusta!?!?
O czym chcemy dyskutować, jest jeszcze wiele do wyjaśnienia, wiele do ustalenia i tutaj nie ma mowy o podpisywaniu umów
Brak kredytów? Planowanie rodziny rozpoczęte? Dostępne będą subsydia krajowe (Baden Württemberg L-Bank) ze względu na niższe dochody! Konsument się informuje! Wspomniany jest praca na pół etatu! Jest dla nas doradcą. Nie ma nic więcej pozytywnego????
Daukind.

Sądzę również, że nie powinniśmy od razu zniechęcać SE i mówić, że to niemożliwe.
Nie znamy również strony wydatkowej ani tutaj roszczeń. Dla jednego 400€ miesięcznie wystarczy do życia, dla innego nie wystarczy 1000€.
Mam nadzieję, że SE dostarczy trochę więcej informacji, zanim spekulacje zaczną nabierać niebotycznych rozmiarów.
Teraz zaraz padnie pytanie: Ile ma twój samochód lat i kiedy potrzebujesz nowego?

Napisany przez Daukind
Nie chodzi o tak lub nie. Oczywiście, zwłaszcza przy tym kapitale własnym, jakiś bank udzieli finansowania. Ale warunki ramowe nie są szczególnie modne i piękne.

Napisany przez NaTwoim13
To wspaniałe wyjściowe miejsce do dalszego rozważania i zgłębiania tej kwestii!

Daukind, dlaczego tego nie postrzegasz, zwłaszcza dlaczego nie rozumiesz jeszcze bardziej złożonych zależności, które nadal nastąpią? Chcesz odesłać TE do domu i powiedzieć, że to, co tu się dzieje, jest nieważne mój drogi chłopcze?

Spośród 5-6 kolumn, które muszą być postawione, tutaj stoi tylko jedna, powtarzam, tylko jedna jeszcze niezbyt stabilna, czy dla ciebie to już oznacza, że twoje szkło jest puste? Zwłaszcza twoje argumenty, kiedy pieniądze zostały oszczędzone, co chcesz przez to powiedzieć? Czy to sprawia, że sytuacja staje się lepsza, że ktoś coś zaoszczędził, ma Dom, a nagle z przodu i z tyłu już sobie nie radzi, dlaczego? Ponieważ okoliczności się zmieniają. To samo w sobie nie może być dowodem na to, że będzie sobie radził w przyszłości, aby dodać też coś negatywnego (ale nie decydującego)!

Następnie znowu twoja dyskusja o wynagrodzeniu, kiedy nie wiesz już co dalej! To irytuje i jest tak oklepane i... Weź przyjdź do mnie, poznaj mnie i mój otoczenie !!!! Kiedy w końcu zrozumiesz, że nie potrzebuję interesu z forum, tylko moje zamiary są zupełnie inne????

Napisany przez Daukind

Wspaniała pozycja startowa, aby kontynuować to przedsięwzięcie i zgłębić temat bardziej szczegółowo!

Chick, śliczne, cudowne... jestem pewien, że masz jeszcze kilka superlatywów w zapasie.

Daukind, dlaczego tego nie rozumiesz, a przede wszystkim, dlaczego nie dostrzegasz skomplikowanych zależności, które jeszcze nadejdą? Czy chcesz odesłać TE do domu i powiedzieć, że to niewiele, co go czeka?

Nikogo nie odsyłam nigdzie. TE zapytał tutaj o radę i opinie, i je otrzymuje. W tym także ode mnie. Czy to go interesuje czy nie? To jego sprawa i mnie to nie dotyczy...

Spośród 5-6 filarów, które muszą być stawiane, jeden stoi, powtarzam, tylko jeden jeszcze nie jest w pełni ustalony, czy dla ciebie kieliszek już jest pusty? Zwłaszcza twoje argumenty, gdy pieniądze zostały zaoszczędzone, o co chcesz tym powiedzieć? Czy coś ulega poprawie, jeśli ktoś zaoszczędził, ma Dom i nagle nie daje sobie rady, dlaczego? Bo zmieniają się okoliczności. To samo nie może być dowodem na to, czy będzie nadal radził sobie w przyszłości, aby wskazać również coś negatywnego (ale nie decydującego)!

Nie mam pojęcia, co próbujesz wywnioskować z moich słów...

Potem znowu twoja dyskusja o wynagrodzeniu, gdy nie wiesz, co dalej! To irytujące i tak nieaktualne i..... Chodź do mnie, poznaj mnie i mój świat!!!! Kiedy w końcu zrozumiesz, że nie potrzebuję biznesu z tego forum, a moje intencje są zupełnie inne????

Twoje wynagrodzenie mnie nie interesuje. Wręcz przeciwnie, (dobra) praca powinna być i musi być odpowiednio wynagradzana. Niemniej jednak należy zwrócić uwagę - co w międzyczasie stało się już udokumentowanym faktem w tym forum - że Ty i Twoi koledzy dążycie do własnych interesów i z tego powodu zazwyczaj postrzegacie prezentowane informacje (dla TE) znacznie pozytywniej, niż wszyscy konsumenci, którzy już przebyli tę drogę.
Nie lubię i nie chcę Cię poznać. Mam absolutnie zerowe zainteresowanie. Twoje intencje są jasne, nie powinieneś się nimi wstydzić...

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, proszę, od teraz zrób mi przysługę. Nie zbliżaj się permanentnie do mnie z dyskusjami o wynagrodzeniach. One zawsze pojawiają się wtedy, gdy już nie wiesz, co robić.

A właśnie dlatego, że nie chcesz mnie poznać, proszę Cię, zachowaj dystans, pozwól mi być anonimowym - i nie oceniaj mnie i moich intencji na stałe, udając, że je znasz! To się nie zgadza i rzadko sprzyja całej dyskusji tutaj! Jeśli nasze poglądy tutaj – co często się zdarza – się różnią, to nie wolno pozwolić, aby dyskusje o prowizjach i domysły odegrały jakąkolwiek rolę, podobnie jak zarzuty zazdrości czy wręcz oskarżenia, że masz pretensje do wszystkich tych, którzy sobie coś pozwalają, którzy są odważniejsi niż ty lub w coś wierzą.

Krytykuj, przypominaj, rób propozycje i pomagaj, ale zostaw mnie w spokoju.

Napisany przez Banker
Jak obiecałem, gdy zacząłem budować sześć lat temu, nie miałem kapitału własnego w wysokości 130 tys. euro, a moje dochody netto były poniżej 2000 euro miesięcznie przy finansowaniu wtedy 240 tys. euro z oprocentowaniem 4%. Nie byłem wtedy jeszcze żonaty i teraz również nie zarabiam już tyle.
Czy nie powinienem tego było zrobić?
Hmm... Po tychże sześciu latach moje zadłużenie wynosi teraz 150 tys. euro.

Napisany przez Tikonteroga

Gdy budowałem sześć lat temu, nie miałem kapitału własnego w wysokości 130 tysięcy euro, a moje dochody były poniżej 2000 euro netto miesięcznie przy pożyczce w wysokości 240 tysięcy euro z oprocentowaniem 4%. Wtedy nie miałem jeszcze żony, a teraz również nie zarabiam więcej.
Czy nie powinienem tego zrobić?
Aktualnie mam pozostały dług w wysokości 150 tysięcy euro po upływie, jak wspomniałem, sześciu lat.

Czy dobrze zrozumiałem, że z dochodem netto poniżej 2000 euro wziąłeś pożyczkę w wysokości 240 000 euro z oprocentowaniem 4%?

Napisany przez schunckt

Kiedy budowałem sześć lat temu, nie miałem 130 tys. euro kapitału własnego, a moje dochody wynosiły poniżej 2000 euro netto miesięcznie przy 240 tys. euro finansowanych wówczas jeszcze 4%. Bez żony i teraz nadal nie zarabiam więcej.

Czy nie powinienem tego było zrobić?

hmm... Obecnie jestem obciążony pozostałym długiem w wysokości 150 tys. euro po tych jak mówiłem sześciu latach.

Aha. Płaciłeś więc więcej miesięcznie, niż zarabiasz netto. Interesujące.
T.

Napisany przez Daukind

Daukind, dann tue mir zukünftig bitte endlich einen Gefallen. Trete mir nicht permanent mit Vergütungsdiskussionen zu nahe. Die kommen immer dann, wenn du nicht mehr weiter weisst.

Nie jestem tutaj po to, aby cię obsługiwać.

Ponieważ nie chcesz mnie poznać, proszę cię - występując anonimowo - trzymaj się z dala od ciągłej oceny mnie i moich intencji oraz nie udawaj, że je znasz!

Twoje intencje są przecież jasne, prawda? Chcesz tu zarabiać pieniądze. Prowizje. Każdy, kto omawia możliwość finansowania, w który nie jesteś zaangażowany, jest przez ciebie krytykowany i detronizowany. Przykłady i wątki są pod dostatkiem.

To się nie mieści i rzadko przynosi korzyść wszystkim dyskusjom tutaj! Jeśli nasze opinie tutaj - co jest częste - się różnią, to dyskusje o prowizjach i domysły nie powinny odegrać roli, tak samo jak zarzuty zazdrości czy wręcz insynuacje, że masz złość na wszystkich, którzy sobie coś pozwalają, którzy są odważniejsi od ciebie lub mają odwagę zaryzykować.

Domysły nie powinny odegrać roli, a jednocześnie domyślasz się u mnie zazdrości czy podejrzeń? To dopiero zabawne...

Krytykuj, przypominaj, proponuj rozwiązania i pomagaj, ale odpuść mi.

Przykro mi, że to często twoje wypowiedzi należy napominać zdrowym rozsądkiem.

Napisany przez Daukind

Kiedy budowałem sześć lat temu, nie miałem 130 tys. EUR kapitału własnego, a moje dochody wynosiły poniżej 2000 EUR netto miesięcznie przy zadłużeniu 240 tys. EUR z oprocentowaniem 4% finansowanym wtedy. Bez żony, a teraz też nie zarabiam więcej.
Czy nie powinienem tego zrobić?
Hm... Obecnie mam zadłużenie w wysokości 150 tys. EUR po upływie, jak wspomniałem, sześciu lat.

Być może od czasu do czasu odpuść sobie dziesięć euro od kolejnej raty kapitałowej i kup sobie kalkulator

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, są źle mówione, ponieważ wtedy rzeczywiście takie są. Opracowane i przeciwstawione przez eksperta, fachowca pierwszej klasy!

Oczywiście, nie musisz mi przysługiwać, po prostu poprosiłem o to ze względu na spokój forum. Jednak bądź pewny, że nadal będę cię spotykać na każdym poziomie naruszonym, na każdym! Nie martw się, po prostu tak dalej.

Teraz muszę kontynuować, chłopcze...

Napisany przez Banker
Spokojnie ludzie.
Wszystko zabrałem bez spłaty! = miesięcznie 800€ oprocentowanie czy nie?
Spłatę dokonałem w formie dodatkowej spłaty w wysokości 15 000 EUR rocznie.
Mam 10% prawa do dodatkowej spłaty.
Takie odpowiedzi pojawiają się, gdy ktoś nie ma pojęcia. Tak samo nie wiemy jeszcze nic o TE.
Tak, zabrałem to pod uwagę w przypadku dochodu netto!

Napisany przez Daukind

Teraz uspokójcie się ludzie.
Wszystko wziąłem bez spłaty! = miesięcznie 800€ opłata odsetkowa, czy nie?
Spłatę robiłem jako nadpłatę roczną w wysokości 15Tys. EUR.
Mam możliwość 10% nadpłaty.
Takie odpowiedzi pojawiają się, gdy nie ma się pojęcia o niczym. Podobnie jak nie wiemy jeszcze nic o TE.
I tak, wziąłem to pod uwagę odnośnie dochodu netto!

Dokładnie. Oczywiście zakładamy, że TE poza dochodem netto dysponuje również dochodami z najmu lub zyskami kapitałowymi w istotnej wysokości. Oczywiście moglibyśmy również wziąć pod uwagę to, że dostaje co roku od tatki 20.000 euro w prezencie...
Śmieszne.

Napisany przez NaTwoim13
Bankierze, oto jak to wygląda!! Brak wiedzy, ale nie działa. Niektórzy tutaj tylko wykorzystują to, co przeczytali!
Natychmiast przyszło mi do głowy, że robi dodatkowe spłaty, zarabia jeszcze coś innego, ma plan wypłat z inwestycji z dobrych dni, które płacą jeszcze większe odsetki niż 4%, nie było wolne itd. itd. itd. Ale nie działa i hop, zaraz znów Daukid uprzedza wszystkich. Jak już się wkręcił w wątek, to gryzie

Napisany przez Daukind

Niektórzy tutaj wykorzystują tylko to, co tu przeczytali!

Czy naprawdę teraz zarzucasz innym, że wykorzystują wyłącznie (!) to, co jest napisane tutaj i odpowiadają na podstawie tych faktów? Oczywiście, mogę teraz również - jak wygląda na to, że Ty - zasięgnąć wiedzy u mojej kryształowej kuli. Ale teraz robi się naprawdę śmiesznie.

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, proszę, spróbuj się uspokoić, ta forma oskarżeń, lekceważenia wiedzy ludzi!
Jaki ty jesteś człowiek, dlaczego nie po prostu zamknij mordę, jeśli nie masz pojęcia!

Napisany przez Daukind
Oceniam to, co tutaj napisano, i muszę zdać się na opinie kogoś, kto dodatkowo przepytuje swoją kryształową kulę, aby zarzucił mi, że jestem mądralą i nie mam pojęcia. To nie miłe. Naprawdę nie.

Każdy kompromituje się tak dobrze, jak potrafi.

Napisany przez NaTwoim13
Ja Daukind, nie zapominaj, jak wiele razy wspominam i zapisuję, co wszystko dzieje się poza pierwszym wrażeniem, zanim można wydać ostateczną opinię! Eleganckie i piękne w pierwszej ocenie jest zawsze lepsze niż te ciągłe insynuacje i negatywne nastawienie. Tylko negatywne, wszystko, co dla ciebie niemożliwe, jest również niemożliwe dla innych, wszystko, co dla ciebie przesunięte, jest przesunięte u innych, a jeśli nic nie działa, to chce się tu dorobić!!!

Napisany przez Banker
Myślę, że powinniśmy wrócić do tematu i poczekać na odpowiedzi udzielone przez autora wątku na zadane pytania.
Nie powiedzieliśmy jeszcze, że warunki są dobre, a potrzebujemy więcej informacji, aby ocenić to w sposób wiarygodny!
Choć te dyskusje bardzo mnie bawią!

Napisany przez Daukind

Ja Daukind, nie zapominaj o tym, jak często wspominam i piszę o wszystkim, co dzieje się w tle, zanim można wyrobić sobie ostateczne zdanie!
Bycie eleganckim i pięknym w pierwszej ocenie jest zdecydowanie lepsze niż te ciągłe insynuacje i negatywne postawy. Tylko negatywne, wszystko, co dla ciebie niemożliwe, jest niemożliwe również dla innych, wszystko, co dla ciebie się zepsuło, zepsuje się również u innych, a jeśli nic nie idzie, to chce się tutaj wzbogacić!!!

Ja nie insynuuję niczego. Odpowiadam na podstawie dostępnych informacji. To Ty(!) insynuujesz, że istnieją prace dorywcze, dodatkowe spłaty, dochody z kapitału lub cokolwiek innego...

Napisany przez NaTwoim13
Daj znać jeszcze raz!! 85 do 100% istotnych parametrów w ogóle nie podlega ocenie, w ogóle się nie pojawia na stole i nie jest przedmiotem dyskusji! To wszystko jest rozwiązywane, prześwietlane i sprawdzane w tle za pomocą telefonów, poczty, spotkań osobistych, maili i wiadomości prywatnych!!!
Nie rozumiesz delikatnej kwestii finansowania nieruchomości? Myślisz, że jeśli tutaj 3-4 użytkowników napisze, aby zostawić to w spokoju, to TE zrezygnuje? Naprawdę tak sądzisz?
Jesteś tak nieosobisty i powierzchowny, że nie potrafisz w istocie pomóc nikomu. Żadnej dodatkowej wartości od ciebie, mimo to powinieneś mieć możliwość pisania tutaj wedle moich wymagań, ale nie można cię traktować poważnie. Nawet na prośbę nie jesteś w stanie odpowiedzieć, nie, musisz zachować arogancję wobec mojej prośby, aby następnie w kolejnym poście zaatakować kolejnego użytkownika!
I przestań już narzekać!

Napisany przez NaTwoim13
Bankowiec, obok tego lubi czasami wziąć

Napisany przez Tikonteroga

Witam,
planujemy zbudować Dom o następujących danych:
Dochód netto dla Niego (29 lat): 2200€ (będzie się jeszcze nieco zwiększał) + 5000€ dodatkowej premii rocznie
Dochód netto dla Niej (29 lat): 508€ zasiłku rodzicielskiego do końca 2018 roku
Wkład własny łącznie: 130 000€
Aktualne długi: brak
Jeszcze niezamężni

Koszty działki wraz z kosztami dodatkowymi 67 000€
Dom około 300 000€
Zapas 30 000€
Razem ~ 400 000€
Czy istnieje możliwość finansowania?

Dziękuję
Pozdrawiam
Olli

Możemy stworzyć listę, aby zobaczyć, na co możecie sobie pozwolić.
Ja zacznę, ale lista ta powinna ewoluować.
Koszty utrzymania (On): 368 EUR (zgodnie z Hartz IV)
Koszty utrzymania (Ona): 368 EUR (zgodnie z Hartz IV)
Koszty utrzymania (Dziecko): 237 EUR (zgodnie z Hartz IV)
Opłata za media publiczne (GEZ): 17,50 EUR
Ubezpieczenia (On): 30 EUR (zgodnie z Hartz IV, na przykład OC i majątkowe)
Ubezpieczenia (Ona): 30 EUR (zgodnie z Hartz IV, na przykład OC i majątkowe)
Oszczędności i budowa majątku (minimum 10 %): 270 EUR
Woda: ?
Ogrzewanie i ciepła woda: ?
Podatek od nieruchomości: ?
Opłata za deszczówkę: ?
ubezpieczenie budynku: ?
ubezpieczenie OC właściciela nieruchomości: ?
Opłaty za śmieci: ?
Kominiarz: ?
Konserwacja ogrzewania: ?
Rata kredytu: ?
ubezpieczenie OC samochodu: ?
Podatek od pojazdu: ?
Tankowanie: ?
Prezenty: ?
Ubezpieczenia: ?
Jeśli chcecie to zrobić dobrze, powinniście zbadać koszty pozycji z ?. Wartości według Hartz IV są bardzo ograniczone.
Moim zdaniem wasz miesięczny dochód i związane z tym spłaty kredytu są raczej zbyt małe niż hojne. Być może warto ograniczyć zakres budowy i tym samym koszty. Ale to zobaczymy, gdy będziemy mieć prawie kompletny wykaz przychodów i wydatków.

Napisany przez NaTwoim13

Czy znów wróci do pracy, zależy od tego, czy pojawi się kolejne potomstwo, w przeciwnym razie tylko na niepełny etat.

A mogę ci powiedzieć coś, Daukind? Zanim TE - po dogłębnej analizie wszystkiego i podjęciu decyzji - napotka problemy, ona znów pójdzie do pracy, a on z nadzieją spróbuje zminimalizować ryzyko poprzez dobrą i niezależną pomoc w ramach finansowania, jeśli nie chce ponownie pracować!
Tyle w sprawie spekulacji na temat MiniJobu z mojej strony!

Napisany przez Daukind
[Cytat = noelmaxim;144641] Daukind jeszcze raz!! 85-100% decydujących parametrów w ogóle nie poddaje się ocenie, w ogóle nie znajdują się na stole i nie podlegają dyskusji! To wszystko jest wyjaśniane, prześwietlane i sprawdzane w tle za pomocą rozmów telefonicznych, listów, spotkań osobistych, e-maili i PW! [/c]
Śmieszne.

Czy nie rozumiesz delikatnego tematu finansowania nieruchomości? Czy myślisz, że jeśli tutaj 3-4 użytkowników napisze, żeby zostawić to, to TE zrezygnuje? Czy naprawdę w to wierzysz?

Zdrowe finansowanie w ogóle nie jest delikatne. Oczywiście wiem, że wielu mimo wszelkich ostrzeżeń i rad nie rezygnuje, ponieważ nie są już podatni na racjonalne argumenty, a jakiś pośrednik finansowy (sama nazwa pośrednika powinna skłonić każdego do zastanowienia) zawsze znajdzie sposób, aby jakaś bank się zgodził na finansowanie. O, noelmaxim, w przypadku zdrowych finansowań - takich jak wszystkie moje dotychczasowe i obecne - nie potrzebuje się ludzi jak Ciebie w ogóle. To Ci się nie podoba, ale tak jest. Ludzie tacy jak Ty istnieją tylko dlatego, że również problemy uważają, że koniecznie potrzebują nieruchomości.

Jesteś tak nieosobisty i powierzchowny, że nie potrafisz naprawdę pomóc nikomu. Żadnej wartości dodanej od Ciebie, ale możesz sobie tutaj pisać, ale nie można Cię traktować poważnie. Nawet nie możesz spełnić prośby, nie, musisz być arogancki w odpowiedzi na moją prośbę, aby potem w kolejnym poście naruszać kolejnego użytkownika!
I teraz przestań narzekać!

Mimimimi ... pomogłem już kilku osobom tutaj. W przeciwieństwie do Ciebie - ale w przeciwieństwie do Ciebie, nie dostaję za to płatności.

Napisany przez Daukind

A czy mam Ci powiedzieć coś, Daukind? Zanim OP - po gruntownym zastanowieniu się nad wszystkim i podjęciu decyzji - napotka problemy, ona wróci do pracy, a ryzyko miejmy nadzieję, że uda się zminimalizować poprzez dobrą i niezależną poradę w zakresie finansowania, jeśli nie będzie pragnienie wrócić do pracy!

To wszystko, jeśli chodzi o spekulacje dotyczące MiniJobu z mojej strony!

Dokładnie. Nie ma(!) pracy dorywczej. Istnieje wiele jeśli i może... Hej, może OP wygra w piątek Eurojackpot.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata