Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nowej budowy

Napisany przez Samurai
Cześć wszystkim,
po tym, jak ostatni plan (drogie istniejące nieruchomości) został mi słusznie odradzony na forum, chciałbym teraz podjąć nową próbę.
W międzyczasie wiele się zmieniło, dlatego tutaj krótko sytuacja wyjściowa:
Mężczyzna i kobieta w związku małżeńskim, 36 i 34 lata, dwójka dzieci. Oboje mają stałe zatrudnienie.
Łączne dochody wraz z zasiłkiem rodzinny: 4100 euro netto miesięcznie (+ 13. i dodatki urlopowe)
Zobowiązania: 620 euro miesięcznie na konsolidację kredytową (do 2023 roku)
Wkład własny: 30000€ (2000€ rezerwy)
Plan:
Nowy Dom jednorodzinny 190m² (standard energetyczny KfW 55)
Wraz z działką: około 330000 euro (już z podatkiem od nieruchomości i dodatkowymi kosztami)
Czy to jest możliwe i jaka kombinacja elementów finansowania byłaby odpowiednia?
Myślę, że powinniśmy wziąć pod uwagę KfW 153 (5000 euro dopłaty do spłaty). Możliwe, że BayernLabo również da radę, co dałoby nam kolejne 5000 euro dofinansowania...
Bardzo bym docenił opinię ekspertów tutaj.

Napisany przez wise
Czy możesz nam powiedzieć, gdzie dokładnie budujesz? 190 m² + KfW 55 + odpowiednia działka (jak duża?) wydaje mi się bardzo korzystne i wącham tu ukryte koszty. Co oznacza aufbemustert? Czy instalacja sanitarna, podłogi, ściany są już uwzględnione w cenie? Jaka jest sytuacja z projektowaniem ogrodu, tarasem, garażem?
Na co planujesz przeznaczyć rezerwę w wysokości 2 000 EUR?
Czy kredyt, który spłacacie, może być całkowicie spłacony przed realizacją planu?

Napisany przez Samurai
Miejska działka o powierzchni 600 metrów kwadratowych w regionie Górna Frankonia.

W kwestii wyboru materiałów możemy już oznajmić, że mamy zakończoną kompletną selekcję, wliczając w to również rezerwę, i nie ma podwyżek do oczekiwania.

Taras będzie wykonany własnoręcznie, a zadaszenie samochodowe zostanie zaplanowane i również później zrealizowane samodzielnie.

Przynajmniej taki jest plan. Niestety nie mam pieniędzy, aby spłacić kredyt, a jeśli będę oszczędzać, nie będę miał już własnego kapitału...

Te 2000 € są po prostu na oszczędności, jako rezerwa

Napisany przez wise
Uważam, że jest dość mało prawdopodobne, abyście mogli zbudować nowy Dom o powierzchni 190 m² na działce 600 m² za 330 tys. EUR, wliczając w to koszty dodatkowe. Bez względu na to, jakie historie wam opowiadają. Jaki to producent domów prefabrykowanych? T&C, Bi..Zen...? Samodzielnie budowany Dom jest w porządku, ale nie Dom prefabrykowany.

Napisany przez Samurai
Jakby 330 000 € to nic... szalony świat!

Mam tutaj ofertę od architekta na gotowy Dom murowany o powierzchni 160 m², wliczając wszystkie koszty dodatkowe jako usługa od Generalnego Wykonawcy, za 320 000 €.

Zdecydowanie Dom prefabrykowany jest tańszy.

Napisany przez Banker
Cześć, po pierwsze
Ogólnie rzecz biorąc, banki niezbyt lubią, gdy istnieją zobowiązania i klient zwraca się o nową pożyczkę. To nie oznacza, że się nie da, ale poczujesz to w oprocentowaniu.
Ile macie jeszcze pozostałego zadłużenia? Dlaczego się to pojawiło? refinansowanie kredytu brzmi dla mnie, jako byłego bankowca, jak osoba, która nie potrafi zarządzać pieniędzmi, regularnie przekracza swoje konto, a potem po prostu refinansuje je w nową pożyczkę.
Ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym, że może się udać. Ale istniejące zobowiązania muszą zostać lepiej wyjaśnione, ponieważ banki również chcą to wiedzieć.
Zalecałbym wam wybrać długie okresy na zabezpieczenie stopy procentowej na 20 lat
Załóżmy, że dostajecie oprocentowanie 2,5% i ratę 1375€, pozostałe zadłużenie po 20 latach wyniosłoby 66 tys. EUR.
To byłoby dla mnie rozsądne, jeśli w ogóle uda się to zrealizować.

Napisany przez Samurai
Cześć Bankierze,
dziękuję za odpowiedź.
Jeśli chodzi o zobowiązania. Przez wiele lat byłem jedynym żywicielem rodziny i finansowałem żonę podczas studiów, kiedy jeszcze nie miałem takiego dochodu, jak obecnie. Aby przeprowadzić remont naszego wynajmowanego mieszkania przyjaznego dla dzieci, zapłaciłem sporo kartą kredytową z przerażająco wysokimi odsetkami i praktycznie zerową spłatą. Zanim to wszystko nam eksplodowało, skonsolidowałem te drogie długi z kart kredytowych oraz kredytu samochodowego w kredyt oprocentowany na 3%.
A, i jeszcze jedno, pozostały dług wynosi około 41000€

Napisany przez Banker
Możesz spróbować dodać pozostały dług do kredytu. Wtedy cała sytuacja będzie wyglądała nieco lepiej, chociaż wskaźnik obciążenia hipotecznego nie będzie zbyt dobry. Ale gdybym był bankierem, widziałbym lepsze szanse. I potem jedna rata na wszystko.
Jednak nie będzie to łatwe.

Napisany przez Emma80

z niezwykle wysokimi oprocentowaniami i praktycznie zerową spłatą kapitału.
Aha, pozostały dług wynosi około 41000€

Cześć Samurai,
nie ma w tym nic niemoralnego! Znałeś warunki karty kredytowej wcześniej i nikt nie zmusił cię do korzystania z tej linii kredytowej. Pomijając to, zastanawiam się zawsze, skąd ludzie biorą pieniądze na tak drogie wyposażenie i samochody. Na nasze pierwsze rodzinne auto oszczędzaliśmy ciężko i zapłaciliśmy 10 tys. euro gotówką. Przepraszam, ale musiałem to powiedzieć. 41000 euro to szaleństwo (i to tylko POZOSTAŁY dług).
Za to sami odłożyliście 30 tysięcy, co znowu jest bardzo dobrym wynikiem. Jestem przekonany, że co najmniej dwóch doradców finansowych stwierdzi, że finansowanie jest możliwe (za określonymi warunkami). Dyskusja na temat tego, czy można dostać za tę cenę Dom wraz z działką, odbywała się tu już wiele razy. Ale sądzę, że to cię też nie interesuje. Zapytałeś o możliwość zrealizowania tego (eksperci najprawdopodobniej odpowiadają „TAK”, bo zazwyczaj tak robią) i co do elementów finansowania, najprawdopodobniej otrzymasz wiele prywatnych wiadomości od pośredników.
Może jeszcze kilka pytań, które możecie sobie zadać (jeśli jeszcze tego nie zrobiliście) lub uprzejmie odpowiedzieć tutaj:
Jak wysoka jest wasza obecna czynsz lub jaka ratę chcecie przeznaczyć miesięcznie?
Jak zamierzacie pokryć podwójne obciążenie odsetkami/miesięcznego czynszu podczas fazy budowy?
Czy ufać firmie budowlanej/czy są dostępne opinie od klientów?
Czy macie wystarczająco pieniędzy, aby opłacić eksperta budowlanego (co jest absolutnie zalecane!) wspierającego was w trakcie budowy?
Czy w pobliżu są szkoły lub przedszkola, czy będzie konieczne zakupienie drugiego samochodu (dodatkowe koszty)?
Czy można spłacić pożyczkę (41 tys. euro) wcześniej?
Pozdrowienia, Emma

Napisany przez Samurai
Czy ma to naprawdę sens, aby wliczać to przy 3% i 6 latach pozostałego okresu spłaty? Jeśli w ogóle bank na to pozwoli, to prawdopodobnie moje oprocentowanie wyniosłoby ponad 3% na okres około 20 lat... KfW 153 i KfW 124 (łącznie 150 000 € i 5000 € dotacji na spłatę kapitału) można odroczyć spłatę kapitału na 3 lata, a Bayernlabo chyba na dwa lata... oznacza to, że będę musiał przetrwać tylko 2-3 lata z mniej korzystnym bilansem domowym, zanim kredyt zostanie spłacony.

Napisany przez Samurai
Cześć Emma80,
Dziękuję także Tobie za odpowiedź, choć trochę stronniczą.
Chciałbym zwrócić uwagę na Twoje stwierdzenie, że to nie było bezczelne. Chodziło o kartę kredytową Barclays, wobec której wielu ludzi z powodzeniem wytoczyło sprawę sądową, ponieważ nie było jasne, że stopa procentowa może wzrosnąć w tak dużym stopniu. Z początkowych ludzkich 6-7% stopa procentowa stopniowo wzrosła do prawie 20%, a limit kredytu był podnoszony automatycznie. Przepraszam, jeśli to nie jest bezczelne, to nie wiem, co jest.
Nie rozrzuciłem pieniędzy przez ostatnie lata, nie kupiłem sobie drogiego auta i teraz nie chcę postawić wisienki na torcie w postaci willi. Chcę po prostu znaleźć dla swojej żony i dwójki dzieci przyjemne miejsce do życia. W tej chwili jest naprawdę zbyt ciasno, a większe mieszkania do wynajęcia w okolicy nie istnieją!
Przyznaję, że również ponoszę winę, ale niestety przeszłość nie da się zmienić!
Po tym, jak moim zdaniem wystarczająco się usprawiedliwiłem, chciałbym odpowiedzieć na zadane pytania.
Jak wysoka jest Wasza obecna czynsz, a jaką ratę miesięczną chcecie przeznaczyć?
Obecnie około 700€, maksymalna rata 1200€
Jak zamierzacie pokryć podwójne obciążenie z tytułu odsetek/najmu podczas budowy?
Krótka faza budowy z uwagi na Dom prefabrykowany (ustawienie i wykończenie wnętrza 6-7 tygodni). Termin gwarantowany z karą umowną
Czy ufajecie firmie budowlanej/czy są jakieś opinie?
Istnieją i są przeważnie pozytywne. Tak, ufamy firmie
Czy macie wystarczająco pieniędzy, aby wynająć rzeczoznawcę budowlanego (co jest absolutnie zalecane!), który będzie Was wspierał podczas budowy?
Jeszcze dokładnie się nie zorientowaliśmy, ale rozważamy skontaktowanie się z rzeczoznawcą za pośrednictwem Stowarzyszenia Ochrony Interesów Budujących.
Czy w pobliżu znajdują się szkoły lub przedszkola, czy trzeba będzie kupić drugie auto (dodatkowe koszty)?
Dom miałby zostać zbudowany 100 metrów w linii prostej od naszego obecnego miejsca wynajmu.
Czy można spłacić kredyt (41 tys. euro) wcześniej?
Z punktu widzenia umowy byłoby to możliwe. Ale czy ma to sens? (Patrz mój poprzedni post)

Napisany przez Banker

Czy ma to naprawdę sens przy 3% i 6 latach pozostałego okresu spłaty kredytu? Jeśli ta kwestia jest możliwa do załatwienia przez bank, prawdopodobnie będę miał ponad 3% oprocentowanie na okres około 20 lat...
KfW 153 i KfW 124 (łącznie 150 000 € i 5000 € wsparcia spłaty kapitału) mogą być odroczone na 3 lata, Bayernlabo chyba na dwa lata... to oznacza, że trzeba by przetrwać tylko 2-3 lata z mniej korzystanymi warunkami finansowymi do spłacenia kredytu.

W ten sposób miesięczna rata kapitałowa zmniejszyłaby się od razu o 620€. To jest sensowne. Więc w teorii macie 620€ więcej do dyspozycji, aby spłacić wnioskowany kredyt!
Nie powinieneś ukrywać tego kredytu. Lepiej zagrać od razu uczciwie i zapytać w bankach.
Z punktu widzenia banku, wolałbym wyższy kredyt z lepszą ratą kapitałową, a waszym zdaniem spłata przebiegałaby lepiej.

Napisany przez hoehlenbewohner

Mam tu ofertę od architekta na gotowy Dom murowany o powierzchni 160 m² z wszystkimi kosztami dodatkowymi jako usługa generalnego wykonawcy za 320 000 euro.
Domek z prefabrykatów jest odpowiednio tańszy.

Nie, nie jest. Domek z prefabrykatów nie jest z góry tańszy, wręcz przeciwnie.
Architekt nie robi oferty, robi oszacowanie. W tym przypadku jest ono dość realistyczne. 160 m² jest możliwe za 320 000 euro, jednak brakuje wówczas jeszcze elementów zewnętrznych i innych.
Ty jednak chcesz zbudować 190 m² i musisz również kupić działkę.
To nie jest możliwe za 330 000 euro.
Same koszty budowy wynoszą ponad 300 000 euro w najprostszej wersji. Ale wtedy nie masz jeszcze piwnicy ani żadnych dodatków.

Cytat od Samurai
Jak chcecie opłacić podwójne obciążenie odsetkami/najmem podczas budowy?
Krótki czas budowy, bo Dom prefabrykowany (montaż i wykończenie wewnętrzne 6-7 tygodni). Termin gwarantowany z karami umownymi.
To są mrzonki, i nic więcej.
Domy prefabrykowane mają, w zależności od dostawcy, okres produkcji wynoszący co najmniej 6 miesięcy.
Dom jest postawiony w kilka dni, ale wcześniej muszą być wykonane prace ziemne oraz piwnica lub płytka fundamentowa.
Wykończenie wewnętrzne trwa tyle samo w domu prefabrykowanym, co w domu murowanym.
Trzy miesiące to tutaj realistyczna wartość średnia, TYLKO dla wykończenia wewnętrznego.
Ogólnie pomysł, że istniejący budynek jest za drogi, więc po prostu postawię coś tańszego nowego, jest błędem.
Gdyby budowa nowego byłaby tańsza niż zakup istniejącej nieruchomości, prawie każdy by budował, a nikt nie kupowałby nieruchomości.
W sumie, przy obecnej konfiguracji, mogę jedynie zdecydowanie odradzić wam budowę nowego domu.
Kupno nieruchomości bez wkładu własnego zawsze jest ryzykowne, ale budowa nowego bez wkładu własnego to samobójstwo gospodarcze.

Napisany przez Samurai
Cześć jaskiniowcu,
Architekt jest jednocześnie generalnym wykonawcą i oferuje gwarancję stałej ceny. Więc nie nazwałbym tego szacunkiem.
Kwota 320 000 € obejmuje grunt i dodatkowe koszty zakupu.
Mam już ofertę na Dom z elementów prefabrykowanych na płycie fundamentowej, wraz z próbkami, wraz z instalacją ogrzewania wody przy wykorzystaniu powietrza i ogrzewaniem podłogowym, rozszerzoną instalacją elektryczną, zapasem na prace ziemne i wiele innych.
Ale jeśli mówisz, że tego nie ma, to pewnie tak jest...
A co dokładnie oznacza marzenia senne? Nigdy nie negowałem istnienia okresu produkcji.
Co powiesz na temat kapitału własnego: Czy 32 000 € gotówki, plus 4000 € od miasta, plus 5000 € z programu KfW, plus 5000 € od BayernLabo, plus około 10 000 € własnej pracy, nie stanowi dla Ciebie kapitału własnego?

Napisany przez schunckt

...
W temacie EK: Czy 32 000€ gotówki, plus 4000€ od miasta, plus 5000€ KfW, plus 5000€ BayernLabo, plus ~10 000€ własnego wkładu nie są dla Ciebie własnym kapitałem?
...

Od kiedy KfW wydaje pieniądze? KfW udziela pożyczek z dopłatą do spłaty.
T.

Napisany przez Banker

Cześć mieszkańcy jaskiń,
Architekt jest równocześnie generalnym wykonawcą i oferuje gwarancję stałej ceny. Więc nie nazwałbym tego szacunkiem.
Kwota 320.000€ obejmuje grunt i koszty poboczne zakupu.
Otrzymałem już ofertę na Dom z prefabrykatów na płycie fundamentowej, wraz z próbkami, z systemem LWWP i ogrzewaniem podłogowym, rozszerzonymi instalacjami elektrycznymi, rezerwą na roboty ziemne i wiele innych
Ale jeśli twierdzisz, że tego nie ma, to pewnie tak jest...
A co dokładnie oznacza marzenie? Nigdy nie podawałem w wątpliwość, że istnieje okres produkcji.
Co do tematu wkładu własnego: 32.000€ gotówki, plus 4000€ od miasta, plus 5000€ z programu KfW, plus 5000€ od BayernLabo, plus około 10.000€ wkładu własnego - czy to dla ciebie nie jest wkładem własnym?

Jeśli chodzi o dochody (poniżej 70 tys. euro rocznego dochodu brutto), na pewno skorzystałbym z oferty Bayern Labo ze stałym oprocentowaniem 0,5% na 15 lat i zabrałbym także te 5 tys. euro.
Wydaje mi się, że można otrzymać maksymalnie 30% całkowitych kosztów.
Jeśli już uzyskaliście standard KfW, również bym go wziął pod uwagę.
Nie jestem jednak pewien, czy pośrednicy tutaj na forum zajmują się również aplikacją do Bayern Labo?!?
Często zajmują się tym lokalne banki i niezależni doradcy tego nie oferują.

Napisany przez ADMCI4
320 tys. € z działką. W żadnym wypadku
Mamy podobną sytuację.
610 mkw. w cenie 150 € za mkw. Również Kfw 55 przy mniejszej/równej 140 mkw. powierzchni mieszkalnej, ale z piwnicą.
Szacujemy sumę na 495 tys. € w środkowej Frankonii. 30 km od Norymbergi.
Nie daj się oszukać. Bez piwnicy nie wyjdziesz poniżej 400 tys. €. Samo Dom będzie Cię kosztować przynajmniej tyle, ile oszacowałeś łącznie.

Napisany przez Banker

320k € z działką. Ani za grosz
Mamy podobną sytuację.
610mkw w cenie 150€ za mkw. Także Kfw 55 przy mniejszej/równej powierzchni mieszkalnej 140mkw jednak z piwnicą.
Szacowane koszty to 495k € w Środkowej Frankonii. 30km od Norymbergi.
Nie daj sobie wmówić byka. Bez piwnicy nie wyjdziesz poniżej 400k €. Samo już Dom będzie kosztować co najmniej tyle, ile szacujesz łącznie.

Ale to nie jest tu tematem, ani pytaniem dla TE! Nawet jeśli osobiście się z tobą zgadzam, to powinno to zostać omówione na innym forum.

Napisany przez ADMCI4
@Bankier: Pytanie od TE dotyczyło tego, czy jego konstrukcja (koszty określonej inwestycji budowlanej) jest wykonalna w określonych warunkach i jak najlepiej ją sfinansować.
Wątpię w wykonalność w odniesieniu do kwoty na rok 2017. Co do finansowania i jak to lubicie mówić prezentowalności, nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ nie mam w tym fachu.
Ogólnie rzecz biorąc, nie popieram złośliwości w wypowiedziach, które wydają się być konstruktywne.

Napisany przez Banker
Też uważam, że koszty nie wystarczą. Ale TE nie da się przekonać do przeciwnego stanowiska! Więc powinniśmy to porzucić. Przecież ustalił stałą cenę z działką i wszystko w cenie, i tego teraz się trzyma. Jego pytanie dotyczyło wykonalności ze względu na finansowanie. Czy koszty w wysokości 330 tys. EUR są wykonalne przy jego parametrach.

Napisany przez NaTwoim13
Żabko, Twoja wypowiedź i ocena zyskają na wartości, jeśli zapewnisz sobie plany budowlane, umowę o dzieło i opis robót budowlanych, a następnie je przeanalizujesz. Czy w tej kwestii coś już zostało zrobione?
Bardzo pomocne byłoby także osobiste poznanie konsumenta i jego roszczenia. Region i firma budowlana jako taka pewnie już zostały przeanalizowane przez Ciebie i wykorzystane jako podstawa Twojej wypowiedzi.

Napisany przez Samurai
@ zaba
Płacę już o 65 000 euro mniej za działkę niż Ty. Fakt, że chcemy zbudować bez piwnicy, prawdopodobnie pozwoli zaoszczędzić dodatkowe 30 000 euro.
Miło, że nagle wszyscy tutaj mówią o niemożliwości przyjęcia porad i marzycielstwie, czyżbyśmy nie byli traktowani jak pośmiewisko?

Myślę, że jasno wyjaśniłem, co zostało uwzględnione w sumie w mojej ofercie, zarówno w niej, jak i poza nią. Jeśli ktoś uważa, że gdzieś w moim wyliczeniu zanotowałem zanotowałem brakującą kwotę około 200 000 euro, proszę niech mnie uświadomi, na co taka kwota mogłaby się odnosić.

Napisany przez Banker
Teraz na pewno jest trochę jaśniej. Koszt całkowity to 330 tys. EUR, z czego 30 tys. EUR to cena działki, a 300 tys. EUR to cena domu.
Myślę, że za 300 tys. EUR uda się zbudować ten Dom.

Napisany przez NaTwoim13
Przyjdą tu najbardziej dziwaczne spekulacje, domysły i zarzuty zamiast merytorycznych relacji z doświadczeń, porad i wskazówek. To, co inni (niestety) przeżyli (bez zastanowienia się i analizowania przyczyn), spotka również ciebie, nie da się inaczej, musi być tak jak jest, a nie tak, jak byś chciał. Dom kosztuje tyle samo wszędzie, oczekiwania są takie same, a plany zawsze takie same.

Ta uogólniająca postawa nie pomaga nikomu, nawet jeśli byłbyś uparty, nie zdołaliby cię odwieść od twojego zamiaru. To naturalne, tak jak dla niektórych jest naturalne uogólnianie.

Myślę, że wiesz, na co zwracać uwagę, jakie niebezpieczeństwa mogą czyhać i co zrobić, aby im uniknąć. To, że szukasz informacji tutaj, jest pierwszym oznaką, że nie podchodzisz lekko do tego projektu, zwłaszcza że próbujesz temu zapobiec. Skorzystaj z innych forów, aby dowiedzieć się więcej, a przede wszystkim sprawdź, czy finansowanie tego przedsięwzięcia jest możliwe przy tych kosztach.

Optymistom i uogólniającym (nie macie złych intencji, to po prostu wasza natura) polecam zauważyć, że dobra i szczera pomoc przynosi efekty i jest pomocna (jeśli jest to na serio). Proszę przesłać mi dokumenty drogą prywatną, przejrzeć je, wyrazić swoje zdanie i udzielić merytorycznej pomocy.

Napisany przez Ingenieur007
Mieszkam również w Górnej Frankonii. Sprawdziłem to. Według moich obliczeń cena za metr kwadratowy w Twoim przypadku wynosi około 44€/m2 ;-). Prawda? To świetnie! Czy mógłbyś mi dać wskazówkę, jak można znaleźć takie obiekty? Dzięki.

Napisany przez NaTwoim13
@Ingenieuer007
Czy możesz ponownie policzyć, albo ujawnić nam, co obliczyłeś?
Edytuj: Aha, otwierasz nową dyskusję, teraz pora na cenę działki, ok.

Napisany przez ADMCI4
@noelmaxim
Jaka jest Twoim zdaniem cena za metr kwadratowy tej nieruchomości?
Oczywiście nie znam dokładnych planów dotyczących tej nieruchomości, ani nie mam pewności, czy wszystkie istotne pozycje zostały uwzględnione w projekcie tego nowego budynku.
Ponieważ obawy i konstruktywne komentarze finansistów są ośmieszane, wstrzymam się od dalszych komentarzy.
Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Przedstawiłem sugestie dotyczące tego, w jaki sposób najlepiej ocenić realizację inwestycji pod kątem ceny i kompletności. Uważam, że to właściwa droga, jeśli chcemy pomagać i wskazywać solidnie i zrównoważenie, gdzie można podważyć plany.

Nie czuję się upoważniony do oceny 1580 euro za metr kwadratowy na podstawie dostępnych informacji i braku znajomości danej osoby. Miałem okazję finansować wystarczającą liczbę nowych budynków przez 25 lat i samemu budować w 1999 roku, a co więcej, mogłem się pochwalić, że współpracowałem z największą prywatną firmą budowlaną w regionie (mój wujek / Griesbau GmbH), jak wcześniej już wspominałem.

Możesz mieć rację, że dobrze jest ostrzec kogoś w odpowiednim czasie, o ile możemy na to udokumentować, ale nie podchodzę do 1580 euro za metr kwadratowy jednoznacznie. Przynajmniej nie na dłuższą metę.

Napisany przez Ingenieur007
Żaba kupiła 610m2 za 150€/m2.
Więc działka kosztowała 91.500€.
Samurai (...) płaci o 65.000€ mniej za swoją działkę (...). Ma 600m2 od miasta.
91.500 - 65.000 = 26.500€ tyle kosztuje działka!
Dla 600m2 jest to 44.167€/m2
Czy to się zgadza? Obecnie również szukam działek, być może do budowy, i również planuję przeprowadzkę na wieś, ponieważ ceny tam są niższe. Jednak nie jest łatwo znaleźć coś odpowiedniego. Dlatego interesuje mnie, gdzie mniej więcej jest to w Górnej Frankonii. Ponieważ również mieszkam w Górnej Frankonii i obecnie dojeżdżam 55km do pracy, jestem dość elastyczny i każdą polecankę przyjmę z wdzięcznością.

Napisany przez nexttry

@ zaba
już teraz płacę 65.000 euro mniej za działkę niż ty. Fakt, że chcemy budować bez piwnicy, przynajmniej w przybliżeniu powinien jeszcze raz zapewnić oszczędność około 30.000 euro.
Fajnie, że nagle wszyscy zaczęli mówić o oporze przed radą i marzycielstwie - to prawie jak żart!
Myślę, że jasno przedstawiłem, co wszystko zostało uwzględnione w ofercie, zarówno w sumie, jak i poza nią. Jeśli ktoś uważa, że gdzieś w moim zestawieniu zabrakło około 200.000 euro, proszę, niech mnie uświadomi, co to może być za pozycja.

Nikt nie chce cię oszukać. Jestem także jedną z osób, które chętnie podnoszą kwestie ceny domu tutaj. 300.000 euro za Dom z kosztami dodatkowymi to bardzo odważne podejście w przypadku 190 metrów kwadratowych. Nawet jeśli przyjmiemy, że koszty dodatkowe wyniosą tylko 30.000 euro (co jest w zasadzie nierealne, czyli: przyłącza budynku, tereny zewnętrzne, prace związane z ziemią itp.), to pozostaje 270.000 euro za 190 metrów kwadratowych. Osiągnięcie ceny około 1400 euro/metr kwadratowego może się udać, ale w roku 2017 byłoby to znacznie poniżej średniej.
Jeśli odbiegamy znacznie od średnich wartości, warto się zastanowić. Wierzyć, że znaleźliśmy przedsiębiorcę, który może zrobić to znacznie taniej, jest naiwne. Ceny materiałów są dość ustalone, tak samo jak czas pracy i płace, pozostają marża i elementy wyposażenia, na których można zaoszczędzić. Nie mówię, że to niemożliwe, ale warto się jeszcze raz dokładnie przyjrzeć. Nikt nie rozdaje niczego za darmo.
Nie chodzi o to, co jest zawarte w twojej specyfikacji usługi, ale o to, co w niej nie figuruje. To jako laik w budownictwie po prostu nie jesteś w stanie ocenić. Prace związane z ziemią mogą kosztować szybko 10.000 euro (i więcej), ale nie muszą. Ale czy konieczne są 2 rewizyjne studzienki dla wody deszczowej i kanalizacji? Dodatkowo 2-5 tys. euro, jeśli działka jest otoczona ulicami i miejskie zakłady wodne naliczają dopłatę do budowy według metra ulicy... znowu odjeżdża 5 tys. euro. Usuwanie warstwy urodzajnej gleby do 30 cm w umowie, a ty masz 40 cm... -> dodatkowe koszty. Chcesz coś lepszego niż standardowa instalacja elektryczna (standard jest tu zazwyczaj kiepski), znowu odjeżdżają kilka tys. euro. Standardowa łazienka wygląda jak w mieszkaniu wynajmowanym... chcesz to mieć w swoim domu? -> dopłata, chcesz schodzące schody z buka? Nie? -> dopłata, ściany zwykłe malowane na poziomie Q2? Nie nadające się do malowania, najwyżej tapeta strukturalna możliwa. ... tak, może wszystko już być uwzględnione, ale istnieje tysiące innych punktów, które mogą się pojawić... ale nie muszą.
Proszę, nie traktuj tego jako próbę oszustwa, po prostu ponownie przejrzyj koszty. Jeśli dojdziesz do wniosku, że wszystko się zgadza, to tak będzie. Albo masz rację, albo musisz poradzić sobie z konsekwencjami. Co się z tego wydarzy, to już na pewno będziemy mieć różne zdania.

Napisany przez ADMCI4
@TE: Przy jakiej kwocie związanej z waszym nowym przedsięwzięciem budowlanym zaczną Państwo się zastanawiać - 350k€, 380k€, ???

Czy Wasza działka jest uzbrojona czy nieuzbrojona? Czy do granicy działki zostanie doprowadzona ulica, woda, kanalizacja, prąd, telefon i gaz?

Z mojej oczyszczanej należności w wysokości 150€, muszę zapłacić samemu 88€ za uzbrojenie. W przeciwnym razie moja działka kosztowałaby 35.000 €.

Następnie kosztuje około 8-10k €, aby zainstalować wszystkie wymienione przyłącza od granicy działki do domu.

Następnie trzeba zapłacić opłaty za przyłącze do miasta, które zależą od gminy i powierzchni użytkowej budynku i wynoszą ponownie około 3-4k €. Istnieje również kwestia rewizyjnych studzienek, zbiorników na deszczówkę i prac ziemnych, które, w zależności od wartości, mogą przekroczyć wasze możliwości finansowe.

Jak już zostało wspomniane, to nie jest odpowiednie forum dla tego rodzaju komentarzy.

Napisany przez NaTwoim13
Nie Zaba, nie chodzi o Forum, ale o wątek. Pytanie TE dotyczyło możliwości sfinansowania. Napisz mu po prostu prywatną wiadomość albo zaproś do innego wątku. To naprawdę pomoże.

Napisany przez ADMCI4
Wtedy jestem ciekaw, co eksperci powiedzą na temat możliwości finansowania.
Zajmowałem się przeczytaniem wątku z zeszłego roku, w którym wyrażałeś chęć zakupu istniejącej nieruchomości, i jestem bardzo ciekawy, jak projekt budowy nowego budynku zostanie oceniony przy nieco lepszych warunkach.

Napisany przez NaTwoim13
Dzięki, to dopiero słowo. Zajmijmy się sprawą osoby zakładającej wątek (TE).

Napisany przez Samurai
@ Ingenieur007
Wygląda na to, że nie mieszkasz tutaj w pobliżu, w przeciwnym razie nie mówiłbyś o tajnej wskazówce czy czymś w tym stylu. Tutaj są działki w pełni uzbrojone od prywatnych właścicieli za 33€/mkw.
@ Zaba
Działka byłaby w pełni uzbrojona.
@ All
Chciałbym jeszcze raz przypomnieć, że chodzi o Dom prefabrykowany w konstrukcji drewnianej na płycie fundamentowej! Garaże i tereny zewnętrzne powinny być zaplanowane, ale nie są częścią oferty.
Byłoby miło, gdybyśmy mogli skupić się konkretnie na moim właściwym zamiarze! Nie twierdzę, że przemyślałem WSZYSTKO, kto mógłby to zrobić, nie budując nigdy domu, ale proszę o dobre rady lub zastrzeżenia dotyczące mojej aktualnej oferty przesyłać teraz prywatnie.
Dziękuję

Napisany przez Banker

Jeśli chodzi o dochód (Poniżej 70 tys. EUR dochodu brutto u was), zdecydowanie dołączyłbym Bayern Labo za 0,5% z 15-letnim okresem stałego oprocentowania i wziąłbym również te 5 tys. EUR.
Myślę, że max. 30% ogólnych kosztów mogą być objęte.
Jeśli już otrzymujecie standard KfW, to również bym to wziął pod uwagę.
Nie jestem jednak pewien, czy pośrednicy tutaj na forum zajmują się również wnioskowaniem o kredyt w Bayern Labo?!?
Często to jest robione przez lokalne banki, a doradcy niezależni tego nie oferują.

Chciałbym to jeszcze raz opublikować. Czy któryś z pośredników tutaj zajmuje się składaniem wniosku do Labo?
kredyt jest dostępny tutaj za 0,5% na 15 lat z 1% spłaty.
Dodatkowo otrzymałby jeszcze 5000 zł dodatku rodzinnej pomocy.

Napisany przez Samurai
Danke Bankierze, chciałbym podłączyć się do tego pytania!
Pierwszy cios już przyszedł od starostwa powiatowego. Przy telefonicznej rozmowie, mojej żonie powiedziano, że rzekomo tylko domy do 145 m² są dotowane przez Labo. Oczywiście bardzo rozsądne jest łączenie dotacji wyłącznie z powierzchnią mieszkalną i dochodem.... Złote baterie, basen na karcie i siłownia w piwnicy są w porządku, ale jeśli pieniądze na drogi piwnicze wolisz zainwestować w powierzchnię mieszkalną, to idziesz z pustymi rękami.

Napisany przez NaTwoim13
Samuraju, dobrze, to było jasne i można było się tego spodziewać, zwłaszcza dobrze, że zaznaczyli to w sposób klarowny. Przejdźmy teraz do istoty. Zapewnienie finansowania - o ile dodatkowe niezbędne informacje również będą pozytywne - jest zabezpieczone. Ostatecznie, poza prywatnym kredytem, wasza sytuacja wyjściowa jest dobra.
Pojawiają się następujące pytania dotyczące stworzenia koncepcji finansowania:
1) Jakie jest oprocentowanie prywatnego kredytu?
2) Dlaczego tylko 5.000 euro od LaBo?
3) Jaką miesięczną ratę odsetkową oraz spłaty kapitału sobie wyobrażają Państwo?
Ogólnie rzecz biorąc, koncepcja finansowania (indywidualna po odpowiedziach na pytania dotyczące oprocentowania) składa się z następujących elementów:
1) kredyt główny na 20 lat z możliwością dodatkowych spłat, spłata ratalna zgodna z pożądaną całkowitą stawką odsetkową i spłaty.
2) KfW 124 w wysokości 50.000 euro na 10 lat, pozostałe zadłużenie w wysokości 33.000 euro zabezpieczone poprzez F60 Signal z oprocentowaniem oszczędnościowym 1%, oprocentowaniem kredytowym 2% oraz oszczędzaniem w wysokości 30%.
3) KfW 153 na 100.000 euro na 20 lat
Oba kredyty KfW należy odjąć od całkowitego obciążenia hipotecznego, co odpowiada stawce 60% dla kredytu głównego. Warto rozważyć zablokowanie kredytu głównego na 15 lat i zabezpieczenie pozostałego zadłużenia po 1% spłacie bezpośredniej z wykorzystaniem F60 Signal Iduna. W ten sposób moduł jest prezentowany i uwzględniany od 25 do 30 lat z ustalonymi i przewidywalnymi ratami odsetkowymi i spłaty. Po 15 latach wychodzi się z okresu ustalania stopy procentowej i finansuje się po 2% aż do końca, z opcją spłaty kredytu Bauspar obok stałej stopy odsetkowej i spłaty, tak jak kto chce i jak to ma sens. Jest to tzw. samodzielnie stworzona zmienne oprocentowanie kredytu stałego, ale z ratą ratalną, czyli bezpośrednim spłacaniem kapitału. Obciążenie będzie wtedy równe przez cały okres finansowania, z przodu kredytowej spłacie odsetkowej i kapitałowej z równoległą oszczędnością na finansowanie następne oraz z tyłu raty kapitałowo-odsetkowej kredytu Bauspar.
Można również rozważyć zmianę warunków prywatnego kredytu i akceptowalne stawki odsetkowe (około 5%) na dłuższy okres spłaty, aby pożądana stopa odsetkowa i spłaty były rozdzielone w całości, a elementy w połączeniu z instrumentem zabezpieczającym stopy procentowe - Bausparen i stawką z unikalną cechą F60 od Signal Iduna - były zabezpieczone i przewidywalne na cały okres finansowania.
Dzięki temu można opracować koncepcje, które są zabezpieczone przed zmianami stóp procentowych i które pozwalają na ustalenie miesięcznych obciążeń aż do spłaty kredytu. Dzięki właściwemu wyborowi banku, główny kredyt może być uwzględniony w pierwszej pożyczce z uwagi na elementy KfW, podobnie jak w przypadku właściwego wyboru pakietu w dziedzinie Bausparen, pozostawia to sensowne zaplanowanie finansowania na okres następczy.

Napisany przez Samurai
Dziękuję Panie Buhmann,
nawet jeśli nie mam jeszcze przyswojonej szczegółowo Pańskiej koncepcji, chciałbym jednak odpowiedzieć na zadane mi pytania.
1. Stopa procentowa wynosi dobre 3,35%, a otwarte są około 38 000€ (wcześniej podane 41 000€ były szacunkiem)
2. 5 000€ LaBo byłaby dopłatą do spłaty dla dwójki dzieci, kwota kredytu może wynosić do 30% całkowitej inwestycji. Jednakże, ze względu na powierzchnię mieszkalną, prawdopodobnie nie spełniamy kryteriów do otrzymania dofinansowania...
3. Całkowite obciążenie powinno być ≤ 1200€

Napisany przez Banker
Wreszcie konkretna koncepcja, która wygląda bardzo dobrze. Mam tylko nadzieję, Thomas, że inni pośrednicy nie przejmą się tym i nie rozpocznie się bitwa o warunki. Chociaż oczywiście byłoby to korzystne dla TE ;-)

Również wskazówka dotycząca przedłużenia prywatnej pożyczki dla poprawy zdolności obsługi kapitału wydaje mi się bardzo dobra. Ponieważ ze względu na prywatną pożyczkę zdolność obsługi kapitału nie jest zbyt dobra.

Napisany przez NaTwoim13
Z 1.200 euro miesięcznie można stworzyć doskonały i pewny finansowy plan. Przy oprocentowaniu 3,35% faktycznie powinni spłacić 38.000 euro w obecnym kredycie, jeśli chcą i mogą nałożyć na siebie dodatkowe obciążenie w postaci 1.200 euro odsetek i kapitału.

Napisany przez NaTwoim13
Bankierze, dziękuję.
Nie mam obaw, że najlepszy zyska zaufanie do towarzyszenia projektowi finansowemu, ale o to tutaj wcale nie chodzi. Większość pośredników nawet nie wie, którą firmę KfW uwzględnia w swoich obliczeniach wskaźnika obciążenia, to właśnie wyzwanie polegające na odnalezieniu odpowiedzi i wyborze rynku pozostawiam każdemu

Napisany przez Banker

Bankierze, dziękuję.
Nie boję się tego, że najlepszy dostanie zaufanie do towarzyszenia projektowi finansowania, ale o to tutaj w ogóle nie chodzi. Większość pośredników nie wie, którą firmę KfW uwzględnia w kredycie hipotecznym, to sportowe wyzwanie, aby to ustalić i wybrać rynek, pozostawiam to każdemu

Jestem po prostu uczciwy. Jeśli coś mi się podoba, mówię to wprost.
Chociaż nie zawsze zgadzamy się co do wszystkiego
Następnym razem będę znowu krytykować ciebie

Napisany przez Samurai

Z kwotą 1.200 euro miesięcznie można stworzyć doskonały i bezpieczny finansowy plan. Przy 3,35% naprawdę powinniśmy spłacić te 38.000 euro w obecnym kredycie, jeśli chcemy i jesteśmy w stanie obciążyć się dodatkowo opłatami w wysokości 1.200 euro odsetek i spłaty kapitału.

Dlatego moim zdaniem korzystne byłoby skorzystanie z oferowanych przez KfW lat bez wymogu spłaty kapitału.
Byłoby miło, gdybyśmy już spłacili te 620 euro, ale warunki są naprawdę dobre, a pozostały czas spłaty jest przewidywalny i możliwy do przetrwania. Również zastanawialiśmy się nad poczekaniem aż kredyt zostanie spłacony, ale po pierwsze musielibyśmy teraz wynająć większe (i zatem droższe) mieszkanie, a po drugie nie można polegać na tym, że po 6 latach stopa procentowa nadal będzie na podobnym niskim poziomie... Z moim szczęściem stopa ta nagle wzrośnie, a koszty budowy samego domu nie są również malejące. Dla mnie oznacza to, że moje oszczędzone pieniądze w tym czasie po prostu znikną w budowie, aby uzyskać to samo co teraz. Tylko bilans domowy będzie wyglądać lepiej.
Widzę to dobrze, czyż nie?

Napisany przez Banker

Dlatego moim zdaniem korzystne byłoby oferowane przez KfW okresy bezpłatnych spłat kapitału.
Byłoby miło gdybyśmy już pozbyli się tych 620 euro, ale warunki są naprawdę dobre, a pozostały okres spłaty jest przewidywalny i możliwy do pokonania. Zastanawialiśmy się również nad poczekaniem na spłatę kredytu, ale po pierwsze, musielibyśmy i tak teraz przenieść się do większego (i zatem droższego) mieszkania, a po drugie, nie można polegać na tym, że po 6 latach poziom stóp procentowych nadal będzie taki sam niski.... Z moim szczęściem stopa wzrośnie gwałtownie, a koszty budowy same w sobie nie są także malejące. Dla mnie oznacza to, że moje zaoszczędzone pieniądze w tym czasie po prostu ulotnią się w budowę, aby uzyskać to samo co teraz. Tylko budżet wyglądałby ładniej.
Czy dobrze to widzę?

Nie musicie się śpieszyć. To sprawa długoterminowa i powinna być dobrze przemyślana.
Niemniej jednak widzę warunki pozytywnie dla was. 3,8% oprocentowania nie jest dobrym warunkiem! Dodatkowo macie do dyspozycji dodatkowe 620 euro.
Nadal jestem zdania, aby spłacić kredyt wcześniej i pozbyć się uciążliwego ciężaru długów.

Napisany przez NaTwoim13
Faktem jest, że 1.200 euro mi wystarczą, aby uzyskać bezpieczne kredyty na budowę, więc kredyt może kontynuować swoje działanie, jeśli chcą i mogą zapłacić 1.800 euro. W przeciwnym razie można zawiesić spłatę kredytów KfW na 5 lat, co ma absolutny sens. Kilka dodatkowych spłat w ciągu 5 lat i prywatny kredyt zostanie spłacony w ciągu 5 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Bankierze, Twoja krytyka nie jest atakiem - w przeciwieństwie do niektórych innych tutaj - na moje intencje tutaj, chętnie je czytam i potrafię odpowiedzieć argumentami. Można mieć różne zdania, zwłaszcza gdy nie chodzi o kwestie fachowe (czy o to raczej nie musisz się martwić), zwłaszcza w kwestii ocen i sposobów postępowania, irytuje tylko, gdy niektórzy nie wiedzą, jak kontynuować i zaczynają mówić o prowizjach. No i te czasem niemożliwe zarzuty i przesadne nakazy dla OP, to w połączeniu z irytującym ignorowaniem pytania początkowego i należnością w jakim podforum się znajdujemy. Gdy piszę do OP, dla niektórych jest to chęć zdobycia prowizji, zamiast tego niektórzy użytkownicy, którzy mi to zarzucają, mogliby napisać do OP prywatną wiadomość sami i pomóc im rzetelnie i skutecznie (po zapoznaniu się z dokumentacją), tak jak ja również czasami oferuję pomoc poprzez PW, gdy uważam, że ma to sens. Można również zaprosić OP do dyskusji w innym wątku, jeśli takiego nie ma, można poprosić administratorów lub zaproponować, aby otworzyli takie podforum. Około 50 moich postów - które wtedy również irytują - w ogóle by nie było, gdyby nie niektórzy anonimowi pisoje, którzy stale piszą o mnie to samo i bez sensu. Anonimowi internetowi pisoje, których w ogóle nie obchodzi, kim naprawdę jestem. Tak więc, kontynuujmy temat dalej

Napisany przez Samurai
Czy ogólnie warto nadal starać się o dofinansowanie z Labo? Jeśli tak, czy udział BayernLabo pasuje do koncepcji i jak wysoki powinien być?

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie dotacje zawsze wpisują się w koncepcję, ale jeśli chodzi o warunki 60%, nie potrzebują Państwo pożyczki na obniżenie stopnia obciążenia.
Proszę to solidnie sprawdzić (ewentualnie na stronie internetowej), wtedy będą mieli to z głowy.

Napisany przez ADMCI4
Brzmi całkiem nieźle. 2220 € miesięcznie na mieszkanie, rachunki i spłatę zobowiązań przy dochodzie 3700 €. Brawo.

Gdzie można dostać finansowanie hipoteczne w wysokości 300 tys. € mając długi w wysokości 40 tys. €? I jaka jest wysokość dodatkowej opłaty odsetkowej?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata