- pn mar 27, 2017 7:59 am
Pracuję w obecnej firmie od 5 lat. Wraz z upływem czasu firma się powiększyła, co za tym idzie zwiększyła się liczba pracowników. W związku z tym obecnie zatrudnionych jest prawie 70 pracowników. Wraz ze wzrostem liczby pracowników narasta potrzeba większego wpływu na decyzje podejmowane w firmie. W związku z tym coraz wyraźniej pojawia się pomysł utworzenia zakładowej rady pracowniczej. Sama pracuję w biurze i mam wiedzę z zakresu zarządzania. Większość pracowników to jednak praktycy, którzy mają niewiele pojęcia o kwestiach prawnych i ekonomicznych. Dlatego zastanawiam się teraz, jak najlepiej i najbardziej zręcznie zrealizować nasz zamiar.
Przewodnikiem jest ustawa Kodeks pracy. Przeszukując ustawę, udało mi się już zdobyć pewne informacje na temat systemu wyborczego.
Czy ktoś miał już doświadczenia z zakładaniem zakładowej rady pracowniczej? Istnieje wiele poradników. Czy są one pomocne czy tylko kosztowne? (Które w końcu i tak pokryje pracodawca?). Czy istnieją zewnętrzne instytucje oferujące wsparcie? (Agencja Pracy, związki zawodowe?)
Zatem czekam na wskazówki i propozycje.
Przewodnikiem jest ustawa Kodeks pracy. Przeszukując ustawę, udało mi się już zdobyć pewne informacje na temat systemu wyborczego.
Czy ktoś miał już doświadczenia z zakładaniem zakładowej rady pracowniczej? Istnieje wiele poradników. Czy są one pomocne czy tylko kosztowne? (Które w końcu i tak pokryje pracodawca?). Czy istnieją zewnętrzne instytucje oferujące wsparcie? (Agencja Pracy, związki zawodowe?)
Zatem czekam na wskazówki i propozycje.