Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Wasza struktura kont

Napisany przez schipplp
Cześć - aktualnie pracuję nad artykułem, w którym opisuję optymalną strukturę konta...
Czyli jak najlepiej rozmieszczać swoje pieniądze, aby mieć dobry przegląd.
Jak Ty to robisz? Masz jakąś strukturę?
Gdzie trzymasz swoje konta, albo subkonta?

Napisany przez Spiagei
Optymalna struktura konta ???
Zapytaj 10 ekspertów, a otrzymasz 15 opinii na ten temat.
Więc nie istnieje jedna optymalna struktura, ponieważ jest ona różna dla każdego i mówię to z 23-letnim doświadczeniem zawodowym w branży.

Napisany przez schipplp

Idealna struktura konta???
Zapytaj 10 ekspertów, a otrzymasz 15 opinii na ten temat.
Więc nie istnieje idealna struktura, ponieważ jest ona inna dla każdego i mówię to z 23-letnim doświadczeniem zawodowym w tej branży.

masz rację. Dlatego mam pytanie...
Jak sobie z tym poradziłeś?
A co byś polecił?

Napisany przez Cici
Mój podejście polega na trzymaniu wszystkiego tak proste, jak to możliwe. Każde dodatkowe konto generuje tylko dodatkową pracochłonność (podatki itp.) oraz ewentualne koszty. Jeśli ogólnie rzecz biorąc dobrze kontroluje się swoje finanse, moim zdaniem nie trzeba zakładać dziesiątek podrzędnych kont dla różnych celów.

Napisany przez schipplp

Moim podejściem jest trzymanie wszystkiego tak proste, jak to możliwe. Każe dodatkowe konto generuje tylko dodatkową pracę administracyjną (podatki itp.) i ewentualnie koszty. Jeśli ogólnie dobrze kontroluje się swoje finanse, moim zdaniem nie trzeba zakładać wielu podrzędnych kont dla różnych celów.

To brzmi absolutnie logicznie!
Tak, dokładnie to też zawsze staram się robić. Najpierw wszystko rejestrować, a następnie trzymać to jak najprościej. Nie tylko pod względem struktury, ale także w zakresie pracy administracyjnej...

Napisany przez Tikonteroga
Tak więc posiadanie konta osobistego i konta oszczędnościowego w tej samej banku ma tę zaletę, że przelewy z konta oszczędnościowego na konto osobiste przebiegają szybciej (natychmiastowo), niż w przypadku, gdy konto oszczędnościowe jest prowadzone w innym banku ze względu na wyższe oprocentowanie salda. Dzięki temu można szybciej uzyskać dostęp do swoich pieniędzy i np. wymienić środki pieniężne na gotówkę!

Napisany przez schipplp

Posiadanie konta osobistego i konta oszczędnościowego w tej samej banku ma tę zaletę, że przelewy z konta oszczędnościowego na konto osobiste są szybsze (natychmiastowe), niż gdyby konto oszczędnościowe było prowadzone w innym banku ze względu na wyższe oprocentowanie. Dzięki temu można szybciej uzyskać dostęp do swoich pieniędzy i wymienić pieniądze książkowe na gotówkę!

Czy masz bank, w którym to robisz?

Napisany przez Tikonteroga

Masz bank, w której robisz to samodzielnie?

Mogę ....

Napisany przez Malapascua
Jeśli chodzi o Excel i podział pieniędzy, to jedno konto wystarczy. Ja sam mam z żoną 2 konta osobiste i 8 różnych kont oszczędnościowych itp. Dwa konta osobiste mam jednak tylko ze względu na ochronę depozytów, która wynosi tylko 100 000 €.

Napisany przez schipplp

Excel i podział pieniędzy, jest wystarczające jedno konto.

Tak, to prawda. Dla wielu osób stanowi to rzeczywistą trudność. Praca z Excel to także nieustanne zachowanie dyscypliny...
Ja także robię prawie wszystko za pomocą Excela - ponieważ mogę to robić w 100% tak, jak chcę, i jestem wtedy bardzo elastyczny!

Napisany przez Birgit

Excel und podziel się pieniędzmi, wystarczy jedno konto.
Ja osobiście mam 2 konta osobiste i 8 różnych kont na lokaty itp. Dwa konta osobiste jednak tylko ze względu na zabezpieczenie depozytów, które wynosi tylko 100 000 €.

Masz więcej niż 100 000 € na koncie osobistym

Napisany przez Malapascua
[cytat=Birgit">
Masz więcej niż 100 000 € na koncie bieżącym
[/cytat]
System gwarantowania depozytów dotyczy nie tylko konta bieżącego, ale wszystkich depozytów danej osoby w banku. W jednym banku mam jeszcze plan oszczędnościowy, a w drugim konto maklerskie. Na koncie bieżącym/lokacie zwykle mam 40 000 € (rezerwa finansowa na 3 miesiące netto + oszczędności na samochód, wakacje, itd.).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata