Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania własnościowego

Napisany przez CImmo
Witaj drodzy finansiści,

moja żona i ja chcielibyśmy kupić mieszkanie na własność. Nieruchomość to mieszkanie na nowym osiedlu. Koszty wraz z opłatami wynoszą około 335 000 €.

Dysponujemy płynnym kapitałem w wysokości około 70 000 € (lokata terminowa, oszczędzanie na premie, oszczędności w koncie oszczędnościowym związanym z budowaniem kapitału). Dodatkowo mamy obowiązujące ubezpieczenie na życie w wysokości 10 000 €, którego nie chcę jednak anulować z powodu kosztów związanych z umową.

Nasze miesięczne dochody obecnie wynoszą razem 4 700 €. Oboje pracujemy w sektorze publicznym, ale jedynie jej umowa jest na czas nieokreślony. Przewiduje się, że nasze dochody będą mniejsze, ponieważ spodziewamy się pierwszego dziecka. Planujemy jednak obydwoje pozostać aktywni zawodowo, więc spłata około 1000 € miesięcznie nie powinna długoterminowo stanowić problemu, ponieważ zawsze byliśmy w stanie oszczędzać około 800 € miesięcznie.

Finansowanie w kwocie 50 000 € poprzez pożyczkę rodzinna po oprocentowaniu rynkowym. Pozostała część miałaby pochodzić z kredytu bankowego w wysokości około 210 000 €.

Teraz kilka pytań. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. O ile mi wiadomo, im wyższy kapitał własny, tym korzystniejsze są warunki kredytu. Bank prawdopodobnie bierze pod uwagę wyłącznie nasz kapitał własny, a nie kapitał rodziców? Nie chciałbym likwidować ubezpieczenia na życie, dodatkowo mamy 20 000 € ulokowane w sposób dający całkiem dobre odsetki. Czy istnieje możliwość wprowadzenia tych depozytów jako zabezpieczenia i zaliczenia ich jako kapitału własnego/dopuszczenia do kredytu? Otrzymywane z nich zyski są wyższe od odsetek kredytowych. Nasz wskaźnik kapitału własnego (bez pożyczki rodzinnej) po opłatach eksploatacyjnych wynosi jedynie 15%, a moja umowa jest czasowa. Czy mogą pojawić się problemy, jeśli nikt nie występuje jako poręczyciel? Mamy możliwość zarezerwowania mieszkania za opłatą w wysokości 1 500 € (która zostanie potrącona). Ponieważ odsetki w tym okresie będą wyższe, nie przemawia to przeciwko, czyż nie? Czy program KfW ma sens dla nas? Wydaje się, że stawki są nieco wyższe od rynkowych, ale oferuje on odroczenie spłat przez kilka lat. Kończąca się umowa o oszczędności z oprocentowaniem 2,7% nie ma sensu, więc nie przyjmować kredytu, czyż nie?

Oczywiście wkrótce zgłosimy się sami do naszego banku, ale chciałbym porządnie przygotować się do rozmowy. Zresztą, cieszę się, że tutaj udziela się kompetentnych i pomocnych porad. Dziękuję z góry!

Napisany przez Spiagei
Cześć,

to jest wiele pytań
- pożyczka od waszych rodziców jest uznawana jako kapitał własny, ponieważ bank zajmuje pierwsze miejsce w księdze wieczystej i musi sfinansować o 50000 euro mniej.
- Oczywiście, ubezpieczenie na życie może być zabezpieczeniem. Jest to jednak sensowne tylko wtedy, gdy przynosi to korzyść w postaci niższego oprocentowania. doradca może to sprawdzić.
- Kwestia czasowego charakteru umowy może być problemem dla niektórych banków. Jednakże musiałbym poznać całą Waszą sytuację.
- Zanim zarezerwujecie mieszkanie, powinniście jak najszybciej skonsultować się z doradcą finansowania budowy. Nie chcemy, żebyście potem nie otrzymali finansowania. Wtedy te 1500 euro zostaną stracone.
- W niektórych przypadkach kredyty KfW mogą mieć sens, ponieważ niektóre banki traktują je jak kapitał własny, co oznacza niższe oprocentowanie. Wymaga to jednak konsultacji.
- Oprocentowanie 2,7% jest oczywiście zbyt wysokie, ale kasy oszczędnościowo-budowlane udzielają pożyczek do 30000 euro bez hipoteki. Byłoby to dodatkowy kapitał własny dla banku.

Aby wyjaśnić te kwestie, potrzebujecie osobistej rozmowy z doradcą finansowania budowy. Spojrzy on na Waszą sytuację dokładnie i dostosuje odpowiednie elementy.

Dajcie znać, jaką ofertę otrzymaliście.

Pozdrawiam serdecznie, Stefan

Napisany przez CImmo
Cześć ponownie,

finansowanie teraz jest już konkretne.

Koszty zakupu wraz z opłatami dodatkowymi: 330.000 €
Koszty zakupu bez opłat dodatkowych: 309.000 €
Wkład własny: 110.000 €

Opcja 1:
Finansowanie w całości poprzez kredyt ratalny w Commerzbanku
Kredyt: 220.000 €, okres kredytowania: 20 lat, oprocentowanie efektywne: 2,08%
Miesięczna rata: 946 €

Opcja 2:
Połączenie z kredytem KfW w wysokości 50.000 €. Warunki bankowe jak w Opcji 1.
Pozostałe zadłużenie w KfW po okresie obowiązywania oprocentowania około 33.000 € przy stopie spłaty 3,5%
Miesięczna rata: 938 €

Doradca zalecił Opcję 1 ze względu na ryzyko oprocentowania. Czy masz jakieś opinie na ten temat?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć CImmo,
oprocentowanie jest zbyt wysokie na 20-letni kredyt. Warto rozważyć zwiększenie wkładu własnego o 6 000 euro (ewentualnie z jednego z umów z Bausparverträge wziąć kredyt gotówkowy na wypłatę) i/lub zwiększenie kwoty odsetek i spłaty o 80 euro, ponieważ wtedy można obliczyć kredyt pełnotablicowy.
W jakim regionie (ze względu na wybór lokalnych banków) ma być dokonany zakup?

Napisany przez CImmo
Cześć,
region to Dolina Renu i Neckara. Wybór został dokonany przez Interhyp. Lokalny bank miał trochę niższą ofertę, aktualnie trwa zapytanie. Na początku kwietnia stopa procentowa wynosiła 1,89% przy nieco większym wkładzie własnym, a nie do końca rozumiemy wzrost. Kiedy rozmawialiśmy w kwietniu, stopy były znacznie wyższe nawet dla pełnych spłat w 25 latach. Dodatkowe 6 000 euro na wkład własny lub 80 euro byłoby dla nas trudne finansowo i odbierałoby elastyczność, ale jeśli stopa znacząco spadnie, mogłoby się opłacić. Dziękujemy za radę.

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie kwota 6000 euro może pochodzić z jednego z BSV, w tym celu można złożyć wniosek o przyznanie kwoty 6000 euro w formie kredytu refinansowanego.

Nie mogę zrozumieć, dlaczego firma Interhyp przedstawia tak słabą ofertę, zwłaszcza że nie proponują rozwiązań, które właśnie przedstawiłem. To dla mnie prawdziwa zagadka.

Kredyt full-till na 20 lat kosztuje zaledwie 80 euro więcej niż rata, którą obecnie podali. Dlaczego więc nie wybrać kredytu full-till? Czy nie mają już tej płynności finansowej w miesięcznym obciążeniu?

Napisany przez NaTwoim13
Miasto byłoby lepsze, obszar Renu/Neckaru znacznie różni się pod względem kas oszczędnościowych i banków spółdzielczych.

Napisany przez NaTwoim13
Przy kredycie spłacanym w całości i uwzględnieniu pożyczki bez zabezpieczenia w wysokości 6 800 euro z oszczędności na zakup mieszkania, oferta będzie wyglądać następująco:
213 200 euro - 20 lat stałej stopy - rata 1045 euro nominalnie 1,66/efektywnie 1,70
Myślę, że warto zastanowić się nad tymi dwoma elementami - nieco wyższym obciążeniem odsetkami i spłatą kredytu oraz skorzystaniem z niewielkiej pożyczki bez zabezpieczenia przy tych istotnie lepszych stopach procentowych.
Bez spłaty kredytu w całości i bez pożyczki z zapasów na zakup mieszkania warunki muszą być poniżej 1,85%.
Połączenie 10 lat stałej stopy z 1,5% spłaty do 1,2% oraz F60 Signal (1% oprocentowanie oszczędności, 30% stopa oszczędzania i 2% oprocentowanie kredytu) jako oszczędności na spłatę reszty po 10 latach wydaje się być znacznie lepszym rozwiązaniem.

Napisany przez CImmo
Cześć, miastem jest Ludwigshafen. Kiedyś ustaliliśmy sobie limit miesięczny na poziomie 1000€, więc na pewno można by było wycisnąć 80€.
Zawsze trudno jest przewidywać przyszłość. Z jednej strony, z narodzeniem dziecka, poniesiemy dodatkowe koszty, z drugiej strony, oboje mamy dopiero po 30-tce, więc nasze zarobki mogą jeszcze nieco wzrosnąć.

Napisany przez NaTwoim13
Zwiększając obciążenie, zabezpieczasz sobie korzystniejsze warunki, które będą cię długo towarzyszyć. Byłoby szkoda, gdyby po 2-3 latach zauważyć, że moglibyśmy wpłacić więcej, ale nie ma to już wpływu na warunki.

Oczywiście, powinnaś być w stanie właściwie ocenić miesięczne obciążenie odsetkami i spłatą, ale tylko ty możesz to zrobić. Muszę jednak zaoferować tę alternatywę, jeśli chcę oferować kompleksową i kompetentną opiekę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata