Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Porównanie finansowania budowy Commerzbanku.

Napisany przez Flo
Cześć wieczorem,

Mam kilka ofert przedstawionych przez Commerzbank (bank macierzysty). Teraz zastanawiam się, która z nich byłaby dla mnie najlepsza.
Całkowity koszt budowy: 380.000
Kapitał własny: 130.000
Kwota kredytu: 250.000
Podaję miesięczną ratę w wysokości 950 euro.
Oferta 1:
Commerzbank: 250.000 euro kredyt ratalny
Stopa procentowa: 1,72%
Okres kredytowania: 20 lat

Po 20 latach (bez dodatkowych spłat) pozostałoby mi około 80.000 euro długu (płatność odsetek 58.560 euro)

Oferta 2:
Commerzbank z Bausparer od Wüstenrot:
1. kredyt: 241.900 2. kredyt: 86000
Stopa procentowa: 1,03% Stopa procentowa: 0,67
Okres kredytowania: 10 lat Okres kredytowania: 10 lat
Tutaj również miesięczna rata wynosi około 950 euro. Drugi kredyt zostanie spłacony w ciągu 10 lat, a w przypadku pierwszego kredytu płatne będą tylko odsetki.
W pierwszym kredycie zawarte są 77.900, które trafiają do Bausparer.
Po 10 latach Bausparer staje się gotowy do przydziału. Wtedy pozostanie nam dług w wysokości 164.000. Będzie on spłacany z oprocentowaniem maksymalnie 2%. (Może być także niższe)
Po uwzględnieniu wszystkich opłat, oszczędności w porównaniu z ofertą 1 nie będą dużo większe. (O ile odsetki nie będą znacznie wyższe)
Jednakże w tej opcji mam pewność co do odsetek i po 10 latach mogę dokonywać dodatkowych, dowolnych spłat.
Co byście wybrali? Czy ktoś ma doświadczenie z tego rodzaju kredytami z dołączonym Bausparerem?
Dziękuję z góry
Pozdrowienia

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czemu nie uwzględniono tutaj pożyczek KFW?
W którym landzie mieszkasz?

Napisany przez Flo
Żyjemy w Bawarii
Mamy jeszcze jedną ofertę z KFW.
Okres kredytowania: 30 lat
Okres fixingu oprocentowania: 10 lat
Stopa procentowa: 1,5%
pożyczka: 100.000
Rata: 354 euro
Commerzbank: pożyczka 150.000
Okres fixingu oprocentowania: 20 lat
Stopa procentowa: 1,69%
Rata: 600 euro
Problem, który widzę w przypadku KFW, polega na tym, że oprocentowanie jest ustalone tylko na 10 lat, a przy tak niskiej racie pozostaje jeszcze zaległość w wysokości 73 000 euro po upływie 10 lat (bez dodatkowej spłaty). Czy nie otrzymuje się już potem tańszej pożyczki z tytułu przedłużenia kredytu?

Napisany przez NaTwoim13
W połączeniu z sygnałem F60 można zabezpieczyć finansowanie w kwocie 50 000 euro na 16 lat.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czy już zorientowaliście się w programie labo??

Napisany przez Banker

W połączeniu z modelem F60 sygnał da się finansować 50 000 euro na 16 lat z gwarancją oprocentowania.

Gdzie są jednak te 50 000 euro do sfinansowania? Nigdzie ich niestety nie znalazłem??
Proponuję zaakceptować drugą ofertę. Ponieważ zapewnia ona dobrą pewność co do oprocentowania i spełnia wasze życzenia dotyczące rat. Jak już zauważyłeś, koszty są podobne, więc przy zbliżonej konstelacji kosztów masz świetne zabezpieczenie oprocentowania.

Napisany przez Spiagei
Cześć,

prawie nie mogę uwierzyć, że wariant 2 miałby być tańszy. Jeśli dobrze czytam, chcecie oszczędzać na Bausparerze przez 10 lat za pomocą kredytu uzupełniającego. A do tego jeszcze z Wüstenrotem z opłatami kredytowymi w wysokości 2%. Wydaje mi się, że przez 10 lat zapłacicie więcej odsetek za 80000€.

Dlaczego nie spróbować porównać tego z BSV bez kredytu uzupełniającego. Musiałoby być tańsze.

Teraz to mnie samego interesuje, czy to się opłaca. Czy mógłbyś podać dokładny plan oszczędzania, czyli jaki wkład na jakie kredyty i jaki jest plan oszczędzania Bausparerną. Chciałbym to przeliczyć przez mój program.

Chętnie również na priv.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata