Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nieprawidłowa pożyczka na finansowanie domu?

Napisany przez Matze39
Cześć wszystkim!
Chciałbym jako laik w dziedzinie finansów pozyskać kilka opinii doświadczonych osób, aby bliżej przyjrzeć się naszemu kredytowi hipotecznemu. Do faktów: Trzy i pół roku temu kupiliśmy Dom, na który potrzebowaliśmy kredytu w wysokości 60000 euro. Ponieważ moja partnerka życiowa nie otrzymała kredytu na tę sumę od swojego ówczesnego banku, zwróciłem się z zapytaniem do mojego ówczesnego banku. Zgodziliśmy się na kredyt hipoteczny z początkowym oprocentowaniem zmiennym w wysokości 3,19. Ten oprocentowanie jest obowiązujące do czerwca 2024 r. Dodatkowo płacimy regularnie do rachunku oszczędnościowego miesięczne wpłaty oprocentowane w wysokości 2,9%. Według ogólnego przeglądu banku powinniśmy zapłacić około 86000 euro. Jednak w samym kontrakcie podano kwotę ponad 99000 euro. Pracownica banku zapewniła nas, że powinniśmy kierować się kwotą 85000, ale kwota 99000 w umowie sprawia mi pewien niepokój. Czuję się trochę oszukany przez bank. Zastanawiam się teraz, jak mogę zrezygnować z umowy i czy to w ogóle byłoby opłacalne. Widziałem teraz ofertę w innym banku, gdzie mógłbym spłacić 60000 w ciągu 6 lat, płacąc dodatkowo co miesiąc 170 euro. Wówczas płaciłbym 460 euro każdego miesiąca. Nie mam ochoty płacić prawie 40000 euro więcej, skoro teraz przy innej finansowaniu platę tylko nieco ponad 7000 więcej przy zaledwie 6 latach okresu spłaty, zamiast teraz 20 lat. Co możecie mi poradzić?

Napisany przez geldtipp
Brzmi trochę jakby doradca bankowy bardzo zależało na zawarciu umowy oszczędnościowo-kredytowej...
kredyt: Możesz go wypowiedzieć, ale będziesz musiał zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę => Sprawdź w Google; prawdopodobnie się nie opłaca.
Umowa oszczędnościowo-kredytowa: Możesz po prostu ją zawiesić.
Możliwe jest, ale musisz dokładnie policzyć, czy się opłaca.

Napisany przez Caspar2020
Chcę zobaczyć bank, w której za 6 lat spłaci się pożyczkę w wysokości 60 000 euro, płacąc miesięcznie 460 euro.

W przeciwnym razie początkowy post jest bardzo trudny do zrozumienia.

Napisany przez geldtipp
Daję Casparowi rację...
500 € to 6.000 € na 12 miesięcy w roku. Pomnóżmy to przez 6 lat, otrzymujemy 36.000 €...

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Matze39, z tego co można odczytać, wygląda na to, że posiadasz produkt oszczędnościowy związanego z umową oszczędnościową na kredyt budowlany oraz pożyczkę pośrednią. W tym przypadku płacisz odsetki od pożyczki pośredniej i oszczędzasz na kredycie budowlanym do momentu wyznaczenia kwoty kredytu.

Po pierwsze, informacja: w trakcie okresu obowiązywania oprocentowania kredytu do 2024 r. nie możesz zrezygnować z umowy z własnej inicjatywy. Wcześniejsza spłata jest możliwa tylko za zgodą banku i po zapłaceniu rekompensaty za wcześniejszą spłatę.

Następnie, gdzie znajduje się kwota 99 000 euro? Czy jest to podana jako całkowite koszty czy jak dokładnie jest opisane?

Decyduje to, co podpisujesz i co jest prawnie wiążące. Czy masz na piśmie kwotę 85 000 euro, o której mówił ci doradca bankowy?

Napisany przez Freeliner

Habe jetzt bei einer anderen Bank ein Angebot gesehen,wo ich die 60000 innerhalb 6 Jahren abbezahlt haben könnte bei einer monatlichen Mehrausgabe von 170 euro.Würde dann bei 460 euro jeden Monat zahlen.

Proszę mi pokazać, z tą banką chciałbym również bardzo się zaangażować

Cytat od Matze39
W umowie samej widnieje jednak kwota ponad 99000 euro. Pracownica banku zapewniła nas, że powinniśmy kierować się kwotą 85000, jednak kwota 99000 w umowie nieco mnie niepokoi.

Dlaczego podpisać w takim razie umowę??? ...czy podpisać na ślepo?

Napisany przez Banker
Cześć
Bez dokładnej wiedzy obstawiam, że kwota 85 tys. EUR to koszty za pierwsze 10 lat. Wydaje mi się, że obecnie spłacacie tylko odsetki od kredytu i oszczędzacie na umowie oszczędnościowej. Po 10 latach kredyt zostanie spłacony poprzez umowę oszczędnościową, a następnie spłacicie jeszcze kredyt od umowy oszczędnościowej w ciągu kolejnych około 10 lat.
Ale aby to dokładnie określić, proszę podać wszystkie informacje:
- Dane dotyczące kredytu: Brak jeszcze raty
- Wszystkie informacje dotyczące umowy oszczędnościowej: Wysokość, firma, plan, rata oszczędności
Wtedy można obliczyć wszystkie koszty.
Mimo wszystko nie będziecie wolni przed 2024 rokiem.

Napisany przez Wanderer68
Cześć, potrzebuję pomocy w kwestii prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy kredytu hipotecznego. W roku 2002 wziąłem kredyt hipoteczny, który przedłużyłem w roku 2012. Obecnie stopy procentowe są na tyle korzystne, że chciałbym przenieść ten kontrakt. Aby to zrobić, bank musiałby się zgodzić. Przeczytałem, że zgodnie z §489 BGB istnieje możliwość specjalnego wypowiedzenia umowy na 6 miesięcy. Czy to dotyczy mojej sytuacji, czy też umowę przedłużenia należy traktować jako odrębną umowę na 10 lat? W takim przypadku zastanawiam się, czy sensowne jest stosowanie §489, ponieważ większość kredytów hipotecznych jest zawierana na okres 10 lat, co uniemożliwia zastosowanie tego prawa. Czy się mylę? Będę wdzięczny za komentarze. Pozdrawiam

Napisany przez Schlumpf
Umowa przedłużenia jest traktowana jako odrębna umowa. Paragraf, na który się powołujesz, ma zastosowanie tylko wtedy, gdy oprocentowanie zostało ustalone na dłużej niż 10 lat. Innymi słowy, jeśli na przykład ustalono zobowiązanie o 15-letnim okresie obowiązywania, to po 10 latach od pełnej wypłaty, w przypadku nowej budowy, będzie prawo do wypowiedzenia kredytu z okresem wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy. W przypadku zobowiązań z okresem obowiązywania 10 lat paragraf ten nie ma zastosowania.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Schlumpf, Dodatek do Twojego posta. BGB § 489.

Napisany przez NaTwoim13
W ciągu 10 lat bank musi zgodzić się na rozwiązanie umowy, co robi, lub musi to zrobić, jeśli ma to zastosowanie do §490. Warunki osobiste mogą wymagać innego zagospodarowania/zastosowania zabezpieczenia, co ma miejsce na przykład w przypadku rozwodu, choroby lub bezrobocia, kiedy konieczna jest sprzedaż domu. Innym powodem może być odmowa zwiększenia zaangażowania kredytowego, czyli odmowa dalszej pożyczki.

W przypadku umowy zawartej w 2012 roku zalecane jest sprawdzenie, czy pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy jest wadliwe, ponieważ w takim przypadku umowę można wciąż odwołać, ponieważ dla umów zawartych po 5/2010 nadal obowiązuje wieczne prawo odstąpienia, jeśli upływ terminu na odstąpienie od umowy nie został spowodowany wadami.

Chętnie mogą się państwo ze mną skonsultować, a ja bezpłatnie sprawdzę, czy możliwość odstąpienia od umowy nadal istnieje ze względu na wady. Warto zauważyć, że w przypadku umów po 2010 roku w dalszym ciągu odnosi się to do 50-60% pouczeń o prawie odstąpienia od umowy. Przed 2010 rokiem dotyczyło to nawet do 85% umów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata