Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Ocena portfela ETF

Napisany przez Neospin
Cześć,
po zbieraniu doświadczeń z ETF-ami przez kilka miesięcy chciałbym teraz zainwestować pieniądze w ETF-y na dłuższą metę, aby dodatkowo zabezpieczyć sobie środki na czas po zakończeniu pracy obok już istniejącego funduszu emerytalnego. Dlatego stworzyłem portfel ETF-ów, który składa się w połowie z RK 2 i RK3-4.
RK 2: db x trackers II i Boxx Sovereigns Eurozone AAA UCITS ETF 1C
RK 3: DB X-TR.MSCI WORLD INDEX ETF - INHABER-ANTEILE 1C O.N.
RK 4: AMUNDI ETF MSCI EMERGING MKTS - ACTIONS AU PORTEUR O.N.
Kwota do zainwestowania to 400€/miesiąc. Rozważane są tylko plany oszczędnościowe. Celem inwestycji jest około 15-20 lat.
Czy coś istotnego umknęło mojej uwadze, czy można to zrobić w ten sposób (oczywiście z pewnym stopniem ryzyka).
Pozdrawiam
Neospin

Napisany przez Cici

RK 2: db x trackers II i Boxx Sovereigns Eurozone AAA UCITS ETF 1C
RK 3: DB X-TR.MSCI WORLD INDEX ETF - INHABER-ANTEILE 1C O.N.
RK 4: AMUNDI ETF MSCI EMERGING MKTS - ACTIONS AU PORTEUR O.N.
Obroty powinny wynosić 400€/miesiąc. A wchodzą w grę tylko plany oszczędnościowe. Celem inwestycji są około 15-20 lat.

Osobiście zastąpiłbym fundusz obligacji kombinacją lokaty terminowej/lokaty bankowej. Poziom stóp procentowych jest już silnie obniżony, czyli raczej mało prawdopodobne, że rosnące kuponów obligacji zrekompensują straty cenowe obligacji przy wzroście stóp procentowych. Poprzez konto oszczędnościowe zabezpieczyłbyś się przed takimi stratami.
Jak podzieliłbyś środki na poszczególne fundusze?

Napisany przez Neospin
Cześć,
dziekuję za odpowiedź. Myślałem o podziale RK3+4 po 100€ każdy oraz RK2 po 200€. Zastąpić obligacje ETF lokatą terminową? Okej, ciekawe podejście. Czy mógłbyś o tym trochę więcej powiedzieć? Liczyłem na wyższy zwrot z obligacji niż z tradycyjnych inwestycji.
Dzięki i pozdrawiam
Neospin

Napisany przez Cici

Zastąpić ETF obligacji depozytem terminowym? Dobrze, interesujące podejście. Czy możesz się trochę bardziej rozwinąć na ten temat? Spodziewałem się większego zysku z obligacji niż z konwencjonalnych inwestycji.

W zasadzie nie ma wiele więcej do powiedzenia na ten temat. Powinieneś już wiedzieć, jak działa ETF obligacji. Pytanie brzmi, czy przewidujesz, że przyszłe stopy procentowe będą rosnąć, spadać czy pozostawać na tym samym poziomie. Jeśli stopy procentowe pozostaną na tym samym poziomie, ETF będzie prawdopodobnie korzystniejszy od depozytu terminowego, ponieważ poziom stóp procentowych w strefie euro jest średnio wyższy niż w Niemczech. W przypadku dalszego spadku stóp procentowych ETF będzie jasnym zwycięzcą, ponieważ wraz ze spadkiem stóp procentowych w ETF powstaną zyski kapitałowe, podczas gdy w depozycie terminowym w końcu nie będzie już dodawanych odsetek.
Moim zdaniem najbardziej prawdopodobne są wzrosty stóp procentowych w ciągu najbliższych lat/dziesięcioleci, ponieważ stopy procentowe cyklicznie zachowują się przez długie okresy czasu, a obecnie, po ponad 30 latach spadku stóp procentowych, prawdopodobnie dotarliśmy do dolnego końca cyklu. Wzrosty stóp procentowych oznaczają, że w przypadku ETF otrzymasz wyższe kuponów, ale ceny obligacji spadną. W zależności od duration obligacji w ETF, szacunkowo straty z tytułu spadających cen będą 5-10 razy większe niż zyski z wyższych kuponów. W depozycie terminowym nie mogą pojawić się straty z tytułu spadających cen, ale stopy procentowe wzrosną. W takim przypadku depozyt terminowy byłby zdecydowanym zwycięzcą.
Jak rzeczywisty będzie scenariusz, jest oczywiście kwestią spekulacji. A jeśli po pięciu latach na przykład poziom stóp procentowych wyniesie znowu 4%, sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej. Z punktu widzenia stosunku szans do ryzyka, obligacje rządowe (i ETF-y) wydają się obecnie mało atrakcyjne.

Napisany przez geldtipp
Czemu tak silnie uwzględniłeś rynki wschodzące (EMs)?
Moja logika zakłada, że 100 - twój wiek to proporcja między obligacjami a akcjami.
Na tej podstawie wyciągam podział na regiony. W zależności od własnej oceny
Wszechświat jest zazwyczaj tylko 5% (dobrze, na przykład dla mnie Azja jest oddzielną kategorią z większym udziałem, która również może być umieszczona w tej kategorii).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata