Re: Czy sprzedać mieszkanie własnościowe od razu z powrotem? Tak czy nie - Proszę o radę
Napisany przez kanightlife -
- czw kwie 20, 2017 1:12 pm
Witam wszystkich,
W zeszłym roku latem kupiłem mieszkanie składające się z 4 oddzielnych apartamentów.
Każdy z nich jest w pełni umeblowany, aż po telewizor, i ma własną łazienkę z prysznicem.
Wszystkie 4 apartamenty są wynajęte. Od tego czasu miałem już 3 zmiany najemców, ale żaden miesiąc nie został stracony (zmiana pracodawcy, ukończenie studiów, zamieszkanie z partnerem).
Szybko udaje się je ponownie wynająć.
Teraz zleciłem rzeczoznawcy wycenę nieruchomości u maklera, a obecna wartość przewyższa moją cenę zakupu znacząco.
Teraz siedzę trochę między młotem a kowadłem.
Czy wykorzystać krótkoterminowy zysk (oczywiście, najpierw musi zostać sprzedane) (podatek, itp. byłby znaczący),
czy też zatrzymać na 10 lat lub nawet dłużej z wszystkim, co za tym idzie?
Cena zakupu: 153.000 euro
Obecna wartość/możliwa cena sprzedaży 230-240.000 euro
Czysty czynsz roczny około 12.000 euro (i zapewne możliwy do zwiększenia, więc nie na granicy)
Jestem tutaj całkowicie niepewny. Zysk, na który miałem nadzieję w ciągu najbliższych lat, byłby możliwy do uzyskania już teraz w przypadku sprzedaży.
Czy macie jakieś rady, lub sugestie co byście zrobili?
Na dodatkowe informacje, pytajcie śmiało.
Z góry dziękuję
Kanightlife
W zeszłym roku latem kupiłem mieszkanie składające się z 4 oddzielnych apartamentów.
Każdy z nich jest w pełni umeblowany, aż po telewizor, i ma własną łazienkę z prysznicem.
Wszystkie 4 apartamenty są wynajęte. Od tego czasu miałem już 3 zmiany najemców, ale żaden miesiąc nie został stracony (zmiana pracodawcy, ukończenie studiów, zamieszkanie z partnerem).
Szybko udaje się je ponownie wynająć.
Teraz zleciłem rzeczoznawcy wycenę nieruchomości u maklera, a obecna wartość przewyższa moją cenę zakupu znacząco.
Teraz siedzę trochę między młotem a kowadłem.
Czy wykorzystać krótkoterminowy zysk (oczywiście, najpierw musi zostać sprzedane) (podatek, itp. byłby znaczący),
czy też zatrzymać na 10 lat lub nawet dłużej z wszystkim, co za tym idzie?
Cena zakupu: 153.000 euro
Obecna wartość/możliwa cena sprzedaży 230-240.000 euro
Czysty czynsz roczny około 12.000 euro (i zapewne możliwy do zwiększenia, więc nie na granicy)
Jestem tutaj całkowicie niepewny. Zysk, na który miałem nadzieję w ciągu najbliższych lat, byłby możliwy do uzyskania już teraz w przypadku sprzedaży.
Czy macie jakieś rady, lub sugestie co byście zrobili?
Na dodatkowe informacje, pytajcie śmiało.
Z góry dziękuję
Kanightlife