Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu jednorodzinnego.

Napisany przez Abbrummbaer
Witam. Moja żona i ja chcemy zbudować Dom jednorodzinny.
Koszty działki 195000
Koszty domu 380000
Koszty dodatkowe 25000
Łącznie 600t €
Dochód razem 6000 €
Dochód osobno, po zmianie klasy podatkowej wynosi 3700.
Ramy kredytowe 450000 przy 150000 wkładu własnego.
Moje życzenie finansowania. Niska miesięczna rata z możliwością dodatkowej spłaty. I długa pewność co do oprocentowania, ponieważ jestem już starszy i nie mam ochoty na kolejne finansowanie. Rata powinna być wykonalna z jednego wynagrodzenia (chociaż kredyt będzie wtedy oczywiście nie do uregulowania)
Aktualna oferta:
100000 kfw55 2.09% pełna spłata 530 /mies. przez 20 lat
270000 2.61% 1% spłaty 810 euro przez 30 lat
Teraz moje pytanie. Pozostaje do uregulowania 80000. Oferta banku: 2 procenta 3% spłaty 333 euro przez 10 lat. Jak zabezpieczyć finansowanie po zakończeniu okresu kredytowania?
Rata 1673€ dodatkowe spłaty w wysokości od 4k do 6k rocznie są planowane. O ile wszystko pójdzie zgodnie z planem, kredyt zostanie spłacony po 25 latach.

Napisany przez wise
80k EUR możesz zabezpieczyć na przykład za pomocą umowy oszczędnościowej budowlanej, ale wtedy wzrośnie twoje miesięczne obciążenie. Część planowanych dodatkowych spłat musiałaby być przeniesiona do umowy oszczędnościowej budowlanej.
Mam pytanie. W którym kraju związkowym budujecie? Uważam, że wasze dodatkowe koszty przy kosztach nabycia wynoszących 575k są bardzo, bardzo niskie. Być może Bawaria? Nie będzie zaangażowany także żaden pośrednik, prawda?
Przy jednej pensji uważam, że finansowanie jest nie do ujęcia. Z 6.000,- EUR to nie powinno być problemem. Jak wysoka maksymalnie ma być miesięczna rata i ile dokładnie masz lat?

Cześć.
Koszty dodatkowe zostały podane zbyt wysoko.
Tylko notariusz z 3,5% oraz podatek od nabycia nieruchomości w Hesji tylko na ziemię. Brak pośrednika. Mam 42 lata, a moja żona 34.
Rata byłaby prawie 1700 euro. 1500 euro (500 euro koszty dodatkowe) na życie powinno wystarczyć. Być może wkrótce z dzieckiem. Czyli +192 euro. Chodzi mi tylko o to, żeby w przypadku utraty dochodu móc zachować Dom. Już wspomniałem, że nie można mądze spłacać kredytu. Moja żona zdaje egzamin specjalizacyjny w przyszłym roku. Potem możliwe są wzrosty wynagrodzenia, które mogą zwiększyć jej netto od 4.5 jako pracownica do 8 tys. euro jako samodzielna. Ważne jest dla mnie, abyśmy mogli utrzymać Dom przez 3 do 8 lat tylko z jednym dochodem.

Nie mogę się w ogóle przekonać do oszczędności mieszkaniowych. Czy są jakieś inne alternatywy?

Napisany przez ichilas
Ja również nie jestem zwolennikiem oszczędzania na cele mieszkaniowe, ale wise ma całkiem rację. Co stoi na przeszkodzie zakupu planowanego oszczędnościowo-kredytowego?
Oprocentowanie kredytu na pewno spadnie znacznie, jeśli skrócisz okres kredytowania do 15 lat.
Jednocześnie oszczędzaj na kredycie oszczędnościowym z planowanymi spłatami dodatkowymi.
W ten sposób ponownie uzyskasz pewność co do oprocentowania na 30 lat i rozwiążesz problem z 80 tysiącami.
Co więcej, wysokość oszczędności w przypadku kredytu mieszkaniowego jest dość elastyczna.
Po prostu porównaj różne scenariusze za pomocą różnych kalkulatorów dotyczących kredytów odnoszących się do różnych oszczędności.

Na pewno nie jest źle, że na 30 lat uzyskali 2,6%. Niestety bank nie wpłaca całej kwoty. Nie wiem dlaczego. Dlaczego nie konto oszczędnościowe?! Polegam na opinii mojego przyjaciela. W tej sytuacji zyskuje tylko bank. Co jeśli po 15 latach, tak jak inni, chciałbym wypłacić pieniądze z konta oszczędnościowego, ponieważ oprocentowanie jest wysokie. Kto gwarantuje wypłatę, jeśli wszystkie składki zostały wypłacone, a bank oszczędnościowy nie ma pieniędzy do wypłaty? W przypadku, gdy trzeba pokryć kwotę 50000, nie powinno to być problemem. Ale chciałbym kontynuować finansowanie bez przeszkód.

Napisany przez volltilger
Cześć Abbrummbaer, Czy mogę zapytać, z którego banku pochodzi ta oferta? Być może dzięki zawodowi Twojej żony pojawią się alternatywy. Udało nam się negocjować bardzo korzystne warunki, zwłaszcza jeśli istnieje możliwość w przyszłości towarzyszyć wam przy zakładaniu własnej działalności gospodarczej, na pewno można uzyskać więcej.

To jest od banku domowego (voba). Makler online jeszcze nie ustalili 30 lat. Muszę jeszcze udać się do apobank (dla lekarzy i farmaceutów), niestety czas nagli, ponieważ termin notarialny już jest ustalony. @volltilger, chodzi Ci o ten bank, tak? Zastanawiam się, czy są oni również przyjazni przy kredycie budowlanym.

To oznacza te, o które mi chodziło. Po prostu zadzwoń, umów się na spotkanie. Gdy dokumenty są kompleksowe, cała sprawa idzie szybko, tak jak u nas. kredyty budowlane to oferty zachęcające, pieniądze zarabiają się na zakładach firmy - tak nam tłumaczył wiceprezes wtedy. Warunki były świetne. Powodzenia!

Dziękuję za gorącą wskazówkę!

@volltilger czy wiesz przypadkiem, czy oferują również długoterminowe pożyczki?

Tak, miałem jedno w wieku 30 lat, ale było to kredyt hipoteczny z zmiennym oprocentowaniem, ustaloną stawką na 15 lat i możliwością spłaty w dowolnej wysokości w dowolnym momencie. Okres kredytowania wynosił 15 lat.

Myślę, że teraz rozpoczęcie zmiennej stopy procentowej byłoby błędem. Oczywiście nie wiem, co zrobią stopy procentowe, ale powrót do poziomu 30 lat temu raczej nie jest prawdopodobny.

Na dzisiejszych warunkach odsetkowych też bym nie zrobił, ale wtedy (2008) świetnie się u nas sprawdziło, mieliśmy podobną sytuację do opisanej przez Was, jeśli chodzi o planowanie rodziny i sytuację finansową. Okres suchego prowadzenia związany z urlopem rodzicielskim mojej żony przeżyliśmy bez problemu, to już jest ciężkie, gdy z dochodu w wysokości 4500 pozostaje tylko 1800 zasiłku rodzicielskiego, wcześniej odpadają jeszcze opłaty... Podczas urlopu macierzyńskiego nie dodatkowo spłacaliśmy, potem wróciliśmy na pełne obroty, przyszły rok będziemy mieć z głowy. Warto zastanowić się nad strategią, jeśli to możliwe, również teraz wziąłbym jak najdłuższy okres zapadalności. Siedzicie z decydentami przy jednym stole i możecie to wszystko spokojnie omówić, nawet jeśli coś nie gra, to od razu się to wyjaśni, jeśli chodzi o brakujące 80 000 w ofercie Voba.

Tak. Dokładnie ta strategia też mi odpowiada. Dziękuję za Twój feedback

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata