Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Literatura dla początkujących. Proszę o pomoc.

Napisany przez Moneyhoney
Cześć,
W tej chwili staram się zaznajomić z trudną dziedziną inwestycji finansowych. Zwróciłem uwagę na książkę Cashkurs: Akcje, Ubezpieczenia...
autorstwa Dirka Müllera tutaj na forum. Jednak zauważyłem, że ostatnie wydanie pochodzi z 2011 roku.
Czy ta książka jest nadal aktualna, czy są lepsze materiały dla początkujących?
Pozdrowienia, MH

Napisany przez centjunkie
Cześć Moneyhoney,
czytałem książkę Cashkurs autorstwa Dirka Müllera i uważam, że jest ona dość dobrze napisana. Poruszane są w niej wszystkie formy inwestycji. Głównym punktem to oczywiście inwestowanie w akcje. Omawiana jest również psychologia handlu akcjami, która nie zmieniła się od 2011 roku. Ogólnie rzecz biorąc, mogę polecić tę książkę.
Uważam, że książki od Verbraucherzentrale także są całkiem niezłe. Omawiane są w nich również wszystkie formy inwestycji w dość neutralny sposób. Dodatkowo mogę polecić Ci książkę Sparplanrezept. Tam też wyjaśniono, że zanim zaczniesz inwestować, powinieneś pomyśleć o zabezpieczeniu swojego standardu życia.
Po przejrzeniu książek o inwestowaniu oraz przeczytaniu postów na forum, zawsze kończy się rekomendacją, że najlepiej ulokować swoje pieniądze w jeden, dwa lub trzy szeroko rozproszone ETF-y. Fundusze te można łatwo kupić na giełdzie i są również przejrzyste dla początkujących. Na początku nie trzeba się martwić ani zastanawiać nad KGV ani nad wycenami poszczególnych akcji. To można nadrobić, gdy już zdobędziesz trochę doświadczenia i nauczysz się radzić sobie z załamaniami kursów.

Cześć centjunkie,
Dziękuję bardzo za Twoją szczegółową odpowiedź. Jak już wspomniałam, jestem na początku drogi i nadal szukam odpowiedniego podejścia. Do tej pory wszystko, co czytałam, było mało skuteczne. Albo zakładano zbyt dużą wiedzę, albo styl pisania był tak nudny i męczący, że po prostu się poddałam.
Piszesz, że mogłabym kupić fundusze przez giełdę. Bang, już zaczynam gubić nitkę. Teraz poszłabym do swojego banku i spytałabym o rekomendację funduszu. Nie miałabym pojęcia, na jakiej podstawie dokonać oceny. Ponieważ bankierzy od razu by się tego zorientowali, byłabym idealną klientką. Dlatego chciałabym najpierw zdobyć (przynajmniej) podstawową wiedzę.
Byłoby świetnie, gdybym mogła znaleźć wsparcie tutaj, na forum.
Pozdrowienia MH

Napisany przez 2tneub
Nie daj się namówić na fundusze bankowe. Opłaty tam są po prostu zbyt wysokie. Jeśli skłaniasz się w stronę funduszy akcji, to poczytaj trochę na temat funduszy ETF na forum papierów wartościowych. Te fundusze odzwierciedlają poszczególne indeksy i dlatego są dość niedrogie. Oczywiście nie jest to interes, który zarobiłby bankom pieniądze, dlatego nie otrzymasz takiej rekomendacji od banku. Jeśli nadal chcesz kupować fundusze zarządzane aktywnie (czego wątpię), to zalecam zakup przez dostawców depozytów w sieci. Tam masz niższe lub żadne opłaty depozytowe w porównaniu z bankami, a nawet w niektórych przypadkach możesz otrzymać zwrot prowizji sprzedaży.

Napisany przez Tikonteroga

Witaj centjunkie,
dziękuję za obszerną odpowiedź. Jak już wspomniałem, jestem na początku drogi i nadal szukam odpowiedniego podejścia. Do tej pory wszystko, co czytałem, było mało skuteczne. Albo zakładano zbyt dużą wiedzę, albo styl pisania był tak nudny i męczący, że po prostu się poddałem.
Piszesz, że mogę kupić fundusze przez giełdę. Bum, już się zaczyna. Ja poszedłbym teraz do mojego banku i poprosiłbym o polecenie funduszu. W ogóle nie miałbym pojęcia, według jakich kryteriów miałbym dokonać oceny. Skoro bankierzy od razu to zauważą, byłbym idealnym klientem. Dlatego chciałbym najpierw zdobyć (przynajmniej) podstawową wiedzę.
Byłoby świetnie, gdybym znalazł wsparcie tutaj, na forum.
Pozdrawiam MH

Witaj,
Mogę ci powiedzieć tyle: W zeszłym roku przeczytałem zarówno Cashkurs autorstwa Dirk Müllera, jak i Die Millionärsformel autorstwa Carstena Maschmeyera. Uważam, że Cashkurs autorstwa Dirk Müllera był lepszą książką. Ta książka mogłaby być dobrym początkiem. Co do funduszy inwestycyjnych i ETF-ów, nie spieszyłbym się z nimi. Najpierw spokojnie się z nimi zapoznaj.
Pozdrowienia

Bardzo serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy mnie tutaj tak energicznie wspierają. Na szczęście mam teraz urlop.....
Na początek przeczytam Przepis na oszczędności (wydaje się być nieco łatwiejszy w przyswajaniu niż intensywny kurs)
Pozdrowienia MH

Napisany przez centjunkie
Cześć Moneyhoney,
jeśli interesujesz się funduszami indeksowymi (ETF), powinnaś otworzyć konto maklerskie w banku internetowym. W przypadku banków internetowych, jak np. ING-Diba, otrzymasz darmowe konto maklerskie i będziesz mogła, stosunkowo tanio, dokonywać transakcji online na wybrane papiery wartościowe lub ustawić plan oszczędnościowy na np. comiesięczne wpłaty. Generalnie powinnaś inwestować w ETF-y tylko wtedy, gdy chcesz ulokować pieniądze na dłuższy okres (>10 lat). Teraz musisz jeszcze ustalić, które fundusze są dla Ciebie odpowiednie. Często intuicja tutaj wcale nie jest taka zła. Zastanów się, które branże mogą się dobrze rozwijać w przyszłości i którą kraje najbardziej ufasz, że będą osiągać dobre zyski w przyszłości. Po prostu przejrzyj krótkie informacje na temat różnych ETF-ów, na przykład, jakie akcje z jakich regionów i branż są w nich zawarte. W DAX-ie są np. tylko niemieckie przedsiębiorstwa z różnych branż. Początkującym często zaleca się zakup ETF-a na indeks MSCI World. Ten indeks odzwierciedla wyniki ponad 1600 różnych akcji z całego świata. Inwestując w taki ETF, prawdopodobnie nie zrobisz wiele złego i stopniowo będziesz mógł odkrywać inne regiony. Bez względu na to, kto Ci coś poleca - nikt nie jest w stanie przewidzieć przyszłości! Musisz więc wyrobić sobie własne zdanie na to, które papiery wartościowe będą się dobrze rozwijać w przyszłości. Tutaj znajdziesz jeszcze dobrą krótką wyjaśnienie z najważniejszymi informacjami: https://www.finanzen.net/ratgeber/wertpapiere/etf-kaufen

Niezależnie od tego, kto ci coś poleca - nikt nie potrafi przewidzieć przyszłości! Musisz więc samodzielnie wyrobić sobie opinię, które aktywa będą się dobrze rozwijać w przyszłości. Tutaj znajdziesz krótkie wyjaśnienie z najważniejszymi informacjami: https://www.finanzen.net/ratgeber/wertpapiere/etf-kaufen

Bardzo dziękuję, centjunkie. Mam teraz około 50 lat i chciałbym poprawić swoją emeryturę w dniu X. Ponieważ nie jestem zbyt skłonny do ryzyka, aktualnie podoba mi się plan oszczędzania w ETF-ach
. Ale jak już wspomniałem - jeszcze to nie jest dopracowane.
Pozdrowienia, MH

Napisany przez Cici
Jednym z klasyków inwestowania pieniędzy jest również książka Gerda Kommersa „Souverän investieren mit Indexfonds und ETFs”. Informacje te można jednak również znaleźć za darmo w internecie, na przykład w tej serii artykułów, a także bardzo polecam blog Finanzwesira.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata