Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Otwórz konto oszczędnościowe

Napisany przez Wolf35
Cześć,
od 5 lat mam konto osobiste w Raiffeisenbank. Jednak opłaty są dla mnie zbyt wysokie. Z powodu rozwodu itp. rok temu pojawił się zatytułowany wpis w Schufa. Został uregulowany i oznaczony jako zakończony. Próbowałem już otworzyć konto osobiste w trzech różnych bankach (HVB, Commerzbank, IngDiba) i wszystkie odmówiły. Czy to związane jest z zakończonym wpisem w Schufa? Chciałbym przenieść moje konto osobiste do innego banku. Dziękuję

Napisany przez florianmeier
Zrób mi raport z agencji Schufa, żeby zobaczyć, co tam jest.
https://www.meineschufa.de/download....ag-deutsch.pdf
Być może także samodzielny raport od Biura Informacji Gospodarczej Bürgel, Creditreform i infoscore.
https://selbstauskunft.net/
Wtedy będziemy wiedzieć więcej.

Napisany przez Daukind
Mówi już, że ma zaksięgowaną pozycję w Schufa z adnotacją o wykonaniu. Nie potrzeba już więcej informacji...

Tak, odrzucenia wynikają stąd. Ponieważ masz już konto, banki nie są zobowiązane do założenia Ci kolejnego (tak zwane konto podstawowe) i dlatego odmawiają. Mogą spróbować jedynie fidor lub n26.

Czasami słychać także, że Targobank, norisbank i Postbank nie patrzą na Schufę tak rygorystycznie i przynajmniej zakładają konto oszczędnościowe.

Napisany przez Wolf35
Dziękuję za odpowiedzi. Wszystkie informacje od Schufa są dostępne. Istnieje tylko zatytułowany wpis. Moja nieruchomość itp. są wszystkie pozytywne

Napisany przez hanes
Poczekaj, aż wpis negatywny zostanie usunięty.

Napisany przez Wolf35
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dzisiaj rozmawiałem przez telefon ze Sparkasse lokalnie i umówiłem spotkanie na przyszły tydzień. Podczas rozmowy telefonicznej powiedziałem, że mam zatytułowany wpis w Schufa. doradca powiedział, że to nie ma znaczenia, ponieważ Sparkasse nie współpracuje z Schufa. Właściwie teraz nie mogę sobie tego w ogóle wyobrazić.

Napisany przez Daukind
Istnieją niektóre kasy oszczędnościowo-pożyczkowe wiejskie, które faktycznie nie są powiązane z firmą Schufa.

Napisany przez Wolf35
Wtorek będę ciekaw/a, czy otworzą mi konto bankowe.

Napisany przez Daukind
I na co to ma być dobre? Na pewno nie są znacznie tańsze od Vobi...

Napisany przez brainy
To sprawia, że powstają firmy takie jak Bürgel, Infoscore, Creditreform i inne.
Informacje tam są inne niż w Schufa.

Napisany przez Wolf35
Taryfy nie są zbyt dużo tańsze. Ale nie jestem zbyt zadowolony z mojego banku. Jednak, jak powiedział doradca, nie sprawdzają oni żadnych informacji kredytowych, tylko załatwiają to wewnątrz oddziału banku. No cóż, poczekamy zobaczymy

Napisany przez hanes
Najtańsza oferta VOBA dla konta bieżącego wynosi 3€/mies. + kilka groszy co kwartał.
Przynajmniej u nas.
Niemniej jednak nie jest to moje bank.

Napisany przez Wolf35
Tak właśnie byłem w Sparkasse i otworzyłem konto bieżące. Nie są sprawdzane żadne bazy danych, takie jak Schufa, Infoscore itp. Wszystko jest załatwiane wewnętrznie przez bank. Nawet przy udzieleniu debetu nie jest sprawdzana schufa.

Napisany przez Brego81
konto osobiste nie stanowi dużego ryzyka dla banku...

Napisany przez Wolf35
To prawda. Jednakże nawet w przypadku kredytu budowlanego, kredytu ratalnego, karty kredytowej itp. nie zostaje uruchomione zapytanie do Schufy, ponieważ ten bank nie współpracuje z Schufą. To zależy od konkretnej kasy oszczędnościowej. Oczekiwane są jedynie 3 miesięczne wynagrodzenia, a następnie sprawdzana jest twoja kondycja finansowa. Nie została również dokonana rejestracja w Schufie z konta osobistego. Niemniej jednak zastanawiam się, czy to nie jest dość niebezpieczne dla banku, jeśli nie współpracuje z Schufą?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata