Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu, rodzice zastaw hipoteczny

Napisany przez MMLL
Cześć, mam pytanie....
Mamy możliwość zakupu domu, ale nie mamy kapitału własnego. Teraz zaproponowano nam, że moi rodzice mogliby poręczyć swój Dom za nas z hipoteką (około 50 000).
Dom moich rodziców nie jest jeszcze wolny od zadłużenia, a mają już coś na hipotece, czy mimo to jest to nadal możliwe?
Muszę powiedzieć, że jesteśmy w stanie sobie na to pozwolić miesięcznie, po prostu brakuje nam kapitału własnego, a hipoteka moich rodziców miałaby to załatwić, ale trochę się obawiam?!
Dzięki.

Napisany przez Abbrummbaer
Szczerze mówiąc, osobiście nie jestem zwolennikiem rękojmi. Ani w jednym, ani w drugim kierunku. Jeśli coś pójdzie nie tak, to tylko kłopoty. Chyba że Twoi rodzice są w stanie sami przeznaczyć 50 tysięcy z dnia na dzień.

Napisany przez NaTwoim13
Zastaw zastępczy na rodzinnym domu uważam za akceptowalną możliwość kompensacji braku wkładu własnego, o ile parametry dochodowe i powody braku WK pasują (np. studia lub krótka kariera zawodowa). Jeśli istnieje obciążenie poprzednich kredytów (aktualna wartość zadłużenia rodziców), to nie jest to zasadniczo kryterium wykluczające. Wartość domu w stosunku do ostatniego euro z 50 000 euro jest tu wyznacznikiem, możliwe jest uwzględnienie obciążenia z 1,5-krotnym współczynnikiem. Jeśli ostatnie euro mieści się w 80% poziomie obciążenia, zastaw na nieruchomości rodziców jako zastaw zastępczy nie stanowi problemu.

Napisany przez MMLL
Ja, rozumiem, że sam również nie jestem z tego zachwycony i szukam rozwiązań, jak można by to zrobić inaczej. Dom miałby być sfinansowany w 100%, tylko kredyt nie jest udzielany z tej przyczyny. Moi rodzice powinni pomóc w tym, a wtedy by się udało.

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy twoi rodzice mogą również wziąć drugorzędny kredyt, na przykład w formie kredytu na modernizację lub refinansowania, i udostępnić wam kapitał, podczas gdy wy spłacacie kredyt.
Nie zawsze chodzi tylko o przedstawienie waszego finansowania, można też uzyskać lepsze warunki.

Napisany przez MMLL
Ale fakt, że Dom nie jest jeszcze wolny od zadłużeń, nie stanowi problemu? A czy na hipotece na niego już istnieje wpis?

Napisany przez NaTwoim13
Generalnie nie jest to problem i nie stanowi przeszkody.

Napisany przez MMLL
Okay, otrzymaliśmy informację od banku, że jeśli moi rodzice będą w pewien sposób poręczycielami, wszystko potoczy się szybko. W środę mamy zaplanowane spotkanie w banku z rodzicami i mam trochę obaw, że nasze marzenie może się nie spełnić... przecież finansowanie zostało umożliwione tylko ustnie i telefonicznie.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego więc, jeśli rodzice stanowią zastępcze zabezpieczenie - co wcale nie jest poręczeniem, ponieważ odpowiadają jedynie materialnie - finansowanie jest już uregulowane, a jeśli bank domowy nie towarzyszy przedsięwzięciu, zrobią to wystarczająco inne z możliwych 450 innych banków, pod warunkiem że ich zdolność kredytowa jest odpowiednia, co już potwierdzili.
Tak czy inaczej, w takiej sytuacji zalecam skonsultowanie różnych ofert, ponieważ obawiam się, że bank domowy będzie chciał wykorzystać sytuację i zachowywać się tak, jakby mieli szczęście otrzymać pozytywną opinię.

Napisany przez MMLL
Okej, niestety nie mamy doświadczenia w tym zakresie i myśleliśmy, że bez kapitału własnego będzie to naprawdę niemożliwe... Nie mam pojęcia, gdzie jeszcze mógłbym się z tym zgłosić, ale jutro postaram się dowiedzieć...
Dzięki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata