- wt maja 09, 2017 7:34 pm
Hej Forum Finansowe,
w związku z finansowaniem własnego domu stoję przed podjęciem decyzji zasadniczej i chciałbym uzyskać profesjonalne opinie z forum. Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi!
Postaram się mówić jak najkrócej...
Moje dane:
- Cena zakupu obiektu wraz z kosztami dodatkowymi (nowe budownictwo): 550 000 €
- Wspólne dochody netto (Ty i ja na czas nieokreślony): 4 500 €, tendencja wzrostowa
- Kapitał własny: 300 000 €
- pożyczka potrzebna: 250 000 €
- Cel: Pełna spłata w ciągu 20 lat związana związaniem na cały okres kredytowania
Oferta 1 (pożyczka ratalna):
- Kwota kredytu: 250 000 €
- Stopa oprocentowania nominalna: 1,68%
- Roczna stopa oprocentowania efektywna: 1,70%
- Możliwość dodatkowej spłaty raz w roku w wysokości 5%, czyli 12 500 €
- Pełna spłata po 20 latach (miesięczna rata ok. 1300 €)
- Wpłacone odsetki po 20 latach ok. 47 000 €
Oferta 2 (kredyt kombinowany z umową oszczędnościową Bausparvertrag):
- kredyt mieszkaniowy: 250 000 € (przy 1,4%, czyli 291 € odsetek w ciągu pierwszych 10 lat)
- Oszczędności w umowie oszczędnościowej po 10 latach: 102 600 € przy miesięcznej wpłacie 880 € (+ 0,1% odsetek od oszczędności (bardzo niskie))
- kredyt z umowy oszczędnościowej po przydziale: 147 400 € przy 1,99% i 2,25% efektywnej stopie oprocentowania
- Dodatkowe spłaty w dowolnym momencie!
- Opłata manipulacyjna 1% (2 500 €) + różne opłaty
- Pełna spłata po 20 latach
- Wpłacone odsetki po 20 latach ok. 51 000 €
Pytania:
Aktualnie słyszę wiele opinii, że umowy kombinowane już nie mają sensu, a nawet mogą być niebezpieczne, ponieważ odsetki od oszczędności stały się skrajnie niskie, a także ze względu na wiele ukrytych opłat. Czy jest w tym jakaś prawda? W bezpośrednim porównaniu oferta 1 wydaje mi się atrakcyjniejsza, ale oferta 2 lepsza, ze względu na elastyczność? Jak wiarygodne są umowy i stopy oprocentowania na przyszłość? niedawno słyszałem, że kasy oszczędnościowe naciskają na starszych klientów, aby wypowiedzieli im umowy, aby zaoferować im nowe umowy z bardzo niskimi stopami procentowymi.
Serdecznie dziękuję za opinie i pozdrawiam
nagłówkowy dekret
w związku z finansowaniem własnego domu stoję przed podjęciem decyzji zasadniczej i chciałbym uzyskać profesjonalne opinie z forum. Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi!
Postaram się mówić jak najkrócej...
Moje dane:
- Cena zakupu obiektu wraz z kosztami dodatkowymi (nowe budownictwo): 550 000 €
- Wspólne dochody netto (Ty i ja na czas nieokreślony): 4 500 €, tendencja wzrostowa
- Kapitał własny: 300 000 €
- pożyczka potrzebna: 250 000 €
- Cel: Pełna spłata w ciągu 20 lat związana związaniem na cały okres kredytowania
Oferta 1 (pożyczka ratalna):
- Kwota kredytu: 250 000 €
- Stopa oprocentowania nominalna: 1,68%
- Roczna stopa oprocentowania efektywna: 1,70%
- Możliwość dodatkowej spłaty raz w roku w wysokości 5%, czyli 12 500 €
- Pełna spłata po 20 latach (miesięczna rata ok. 1300 €)
- Wpłacone odsetki po 20 latach ok. 47 000 €
Oferta 2 (kredyt kombinowany z umową oszczędnościową Bausparvertrag):
- kredyt mieszkaniowy: 250 000 € (przy 1,4%, czyli 291 € odsetek w ciągu pierwszych 10 lat)
- Oszczędności w umowie oszczędnościowej po 10 latach: 102 600 € przy miesięcznej wpłacie 880 € (+ 0,1% odsetek od oszczędności (bardzo niskie))
- kredyt z umowy oszczędnościowej po przydziale: 147 400 € przy 1,99% i 2,25% efektywnej stopie oprocentowania
- Dodatkowe spłaty w dowolnym momencie!
- Opłata manipulacyjna 1% (2 500 €) + różne opłaty
- Pełna spłata po 20 latach
- Wpłacone odsetki po 20 latach ok. 51 000 €
Pytania:
Aktualnie słyszę wiele opinii, że umowy kombinowane już nie mają sensu, a nawet mogą być niebezpieczne, ponieważ odsetki od oszczędności stały się skrajnie niskie, a także ze względu na wiele ukrytych opłat. Czy jest w tym jakaś prawda? W bezpośrednim porównaniu oferta 1 wydaje mi się atrakcyjniejsza, ale oferta 2 lepsza, ze względu na elastyczność? Jak wiarygodne są umowy i stopy oprocentowania na przyszłość? niedawno słyszałem, że kasy oszczędnościowe naciskają na starszych klientów, aby wypowiedzieli im umowy, aby zaoferować im nowe umowy z bardzo niskimi stopami procentowymi.
Serdecznie dziękuję za opinie i pozdrawiam
nagłówkowy dekret