Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy warto lub czy jest możliwa zmiana z LBS do innego banku?

Napisany przez fandorin
Cześć ludzie,

Chciałbym zadać pytanie dotyczące kredytu hipotecznego. Być może ktoś może mi dać wskazówkę.

Posiadam mieszkanie z 3 pokojami. Pięć lat temu zakupiłem to mieszkanie i wziąłem kredyt w LBS.

Co nie zrozumiałem wtedy: Podpisałem umowę oszczędnościową na budowę w wysokości 100 tysięcy. Z oprocentowaniem 3,1% i spłatą kapitału.

Po 5 latach powiedziano mi, że do dziś nadal mam dług wobec LBS w wysokości 79 tysięcy euro. Co ważniejsze: nadal płacę odsetki od 100 tysięcy. Dopiero za 3 lata mój kredyt zostanie przekształcony w normalny kredyt i wtedy będę płacił odsetki od pozostałej kwoty.

LBS twierdzi, że zmiana na zwykły kredyt hipoteczny nie jest możliwa.

Przedwczesna zmiana banku z pewnością nie będzie możliwa bez określonej kwoty odszkodowania dla LBS.

Czy ktoś może mi poradzić, co mogę zrobić?

Napisany przez xlarge

Czy ktoś może poradzić, co mam zrobić?

Przed podpisaniem umowy - przeczytaj i zrozum umowę - jeśli coś jest niejasne, zapytaj - jeśli wciąż jest niejasne, nie podpisuj.
Przy oprocentowaniu kredytu w wysokości 3,1%, to jest 258,33€ odsetek miesięcznie - reszta raty to spłata/oszczędzanie z umowy oszczędnościowo-budowlanej (przy 21k/5 latach to 350€) - ile wynosiłaby czynsz za mieszkanie miesięcznie???

Napisany przez NaTwoim13
To, co spotkało cię, nie jest rzadkością. Typowe dla Sparkassen i LBS, przede wszystkim LBS oferuje najgorsze stawki na rynku. Klient, który nieświadomie idzie do swojego banku lub doradcy budowlanego, myśli, że wszystko będzie w porządku, podpisuje umowę i nagle wpada w pułapkę! Nie zawsze trzeba mieć specjalistyczną wiedzę, nie zawsze trzeba jej zdobywać, ale uważaj, jeśli znajdziesz się w niewłaściwym miejscu - do których zaliczam chętnie Sparkassen. Nie wszystkie, ale od czasu do czasu!

Nawet po zapłaceniu odszkodowania za wcześniejszą spłatę - obliczanego w całości (!!!) na 100 000 euro - bank nie musi zgodzić się na wcześniejszą spłatę.

Radzę sprawdzić pouczenie o odstąpieniu od umowy, jak również samą umowę lub warunki umowy. Jeśli w umowie jest napisane stałe do przydziału, wtedy możesz natychmiast z niej zrezygnować bez płacenia odszkodowania. Jeśli pouczenie o odstąpieniu od umowy jest wadliwe, co często ma miejsce w umowach z 2012 roku, umowę można odwołać i być może uda się osiągnąć ugodę, w której zrzekniesz się roszczeń sądowych w zamian za brak odszkodowania za wcześniejszą spłatę.

Chętnie przyjmę od ciebie umowę kredytową. Darmową weryfikację dokonają doświadczeni prawnicy specjalizujący się w tej dziedzinie i ocenią twoje szanse. Skontaktuj się ze mną mailowo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata