Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pismo o decyzji emerytalnej i kredyt - czy to ma sens?

Napisany przez rentemit63
Cześć wszystkim. Jestem tutaj nowy, mam pytania i mam nadzieję na wiele odpowiedzi.
Mam 63 lata i 1 miesiąc oraz od 1.9.2017 otrzymuję dokładnie 1620 € netto renty plus 160 € netto emerytury firmowej. Otrzymam oficjalne oświadczenie o wysokości mojej renty około początku/połowy czerwca. Moja pierwsza wypłata renty na konto nastąpi dokładnie 30.9.2017.
Teraz moje właściwe pytanie: Potrzebuję otrzymać kredyt w wysokości około 8 000 € możliwie jeszcze w czerwcu/lipcu lub alternatywnie finansowanie samochodu. Pytanie: Czy mogę złożyć wniosek o kredyt lub finansowanie samochodu już w lipcu po otrzymaniu oświadczenia o rentę czy dopiero we wrześniu po otrzymaniu pierwszej wypłaty na konto?

Napisany przez BenniG
1. Dlaczego w ogóle brać kredyt na samochód? Co zrobić, jeśli się zepsuje? Na ile lat powinno nastąpić spłacanie?

2. Czy pożyczkodawca chce w ogóle wiedzieć, że pracujesz tylko do 31 sierpnia? Jeśli nie, nie musisz mu tego mówić. Jeśli otrzymujesz rentę w wysokości 1 620 €, to Twoje obecne wynagrodzenie nie powinno być złe. Jeśli Twoje wynagrodzenie nie jest złe, dlaczego nie masz wystarczająco dużo pieniędzy, aby nie musieć brać kredytu w tak niewielkiej sumie?

@ BenniG
....oczywiście mogę również zapłacić za przyszłe GW gotówką. Mam około 10 tys. € oszczędności na koncie oszczędnościowym, których nie chcę używać, o ile to możliwe. Może zajść nagła naprawa w domu, na przykłąd ogrzewanie itp.
Moją wizją byłoby spłacenie kwoty 8000 € w ciągu 60 miesięcy przy miesięcznej racie około 140 €.
Muszę dodać, że po 24 miesiącach pobierania zasiłku dla bezrobotnych obecnie nie pracuję i do emerytury we wrześniu również nie będę już pracować.
Dlatego ponownie moje pytanie: Czy mogę złożyć wniosek o kredyt lub finansowanie samochodu już w lipcu po otrzymaniu decyzji o emeryturze, czy dopiero pod koniec września, po wpłynięciu pierwszej emerytury na konto?

Pytanie dla mnie właściwie już się skończyło. Właśnie rozmawiałem z 4 bankami.
1. Lokalny bank oszczędnościowy - kredyt dopiero po pierwszym wpływie na konto.
2. Commerzbank - również dopiero po pierwszej wypłacie emerytury na koncie.
3. Santander - decyzja kredytowa już po przedstawieniu zaświadczenia o emeryturze.
4. Targobank - również decyzja kredytowa już po przedstawieniu zaświadczenia o emeryturze
Dla mnie w grę wchodzi tylko Santander, z którą miałem już najlepsze doświadczenia oraz która dzisiaj udzieliła mi najlepszej i najbardziej przyjaznej porady.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

@ Mam około 10 tys. € oszczędności na koncie oszczędnościowym, których nie chcę używać, jeśli to tylko możliwe. Może się zdarzyć nagła naprawa w domu, na przykład naprawa ogrzewania itp.

Teraz rozumiem twoje myślenie.....
Prawdopodobnie masz konto oszczędnościowe z minimalnym oprocentowaniem i chcesz zamiast go użyć, wziąć kredyt na droższe pieniądze? Jeśli płacisz za samochód gotówką, możesz znów oszczędzać i nadal mieć 2 000 EUR na boku.
W ostateczności zawsze możesz zdecydować się na finansowanie, gdy zajdzie taka potrzeba......

@ Herrmueller
Takie jest nasze podejście i będziemy się go trzymać. To uspokajające wiedzieć, że zawsze mamy kilka tysięcy euro na koncie. Oczywiście nie muszą to być od razu 10 tysięcy euro - 5 tysięcy wystarczyłoby, ale zdecydowaliśmy się na tę sumę.
Ponieważ łącznie z moją emeryturą i emeryturą mojej żony mamy ponad 2600 euro miesięcznie, rata na samochód w wysokości około 150 euro nie robi na mnie wrażenia - obciążenie na koncie ledwie zauważalne. Dzięki temu mogę spokojnie patrzeć w oczy niespodziewanym wydatkom, takim jak naprawa samochodu, większa podróż, zepsuta pralka itp.
Dla mnie ważne jest to, że mogę finansować samochód za pomocą rentownego przydziału tylko 3 miesiące przed pierwszą wypłatą renty. To było moje pytanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata