Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Plan oszczędnościowy na ETF-ach nie działa.

Napisany przez MrSpeedy
Cześć wszystkim,

od początku roku mam ustawiony plan oszczędzania ETF w Flatex. Inwestuję tam każdego miesiąca 150 euro w iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE) 1 (WKN: A0F5UH / ISIN: DE000A0F5UH1). Na razie plan oszczędzania niestety jeszcze się nie opłacił. Co myślicie, czy powinienem po prostu poczekać i kontynuować inwestowanie? Czy może bardziej sensowne byłoby zakończenie tego (wstrząsy na giełdzie spowodowane przez Trumpa)??

Pozdrawiam,
MrSpeedy

Napisany przez florianmeier
Na ogół ceny akcji spółek dywidendowych rosną wolniej, ponieważ zysk jest wypłacany jako wysokie dywidendy. Otrzymujesz 4 wypłaty dywidend, prawda?
Ponadto pierwsza połowa roku to sezon dywidendowy, co wpływa na ruchy cen.
Z TER-em na poziomie 0,46%, ETF nie jest zbyt tani.
W tej sytuacji warto ponownie przeanalizować tę inwestycję.

Napisany przez MrSpeedy
Opłaty nie są pobierane, ponieważ jest to program oszczędnościowy partnera iShare by BlackRock. Dotychczas wypłacono tylko raz.

Napisany przez florianmeier
Tak, nie, jasne.
Żyją wszyscy z zasiłków socjalnych, bo nie ma opłat. Każdy broker/bankier tak robi.
oto wypłaty:

27 kwietnia 2017
EUR 0,2328
18 kwietnia 2017
18 kwietnia 2017
EUR 0,3003
16 stycznia 2017
16 stycznia 2017
EUR 0,3206
17 października 2016
17 października 2016
EUR 0,1811
15 lipca 2016
15 lipca 2016
EUR 0,4304
15 kwietnia 2016
15 kwietnia 2016
EUR 0,2027
15 stycznia 2016
15 stycznia 2016
EUR 0,2078

Napisany przez Cici

Co myślicie, czy powinienem po prostu poczekać i kontynuować inwestycje? Czy lepiej byłoby zakończyć (Trzęsienie ziemi spowodowane przez Trumpa na giełdzie)??

Dlaczego w ogóle zainwestowałeś swoje pieniądze na giełdzie? Czy oczekiwałeś, że będzie tylko w górę? Ceny w tym roku faktycznie poruszały się bokiem, a już zaczynasz być niespokojny. Jak zareagowałbyś, gdyby teraz rzeczywiście spadły o 20/30/40%?
Moja propozycja faktycznie byłaby po prostu poczekać i uparcie oszczędzać, jeśli nie potrzebujesz pieniędzy w najbliższych latach. Ale w takim przypadku musisz być w stanie faktycznie przetrwać straty kursowe. Jeśli nie jesteś w 100% pewny, być może lepiej byłoby teraz wyjść, niż frustrująco sprzedać wszystko z dużymi stratami podczas kolejnego kryzysu.

Napisany przez MrSpeedy
Jako strachu nie nazwałbym tego całego. Sto euro mogę sobie dziś, jutro i za 1, 2, 3 lata poradzić sobie i nie jestem od tego uzależniony. Bardziej zastanawiam się, czy ten plan oszczędnościowy jest dla mnie dobra decyzją?
Plan oszczędnościowy partnera iShare by BlackRock (WKN: A0F5UH / ISIN: DE000A0F5UH1) z miesięczną stawką oszczędzania w wysokości 100,- € został mi zaproponowany jako model o niskich kosztach. Chętnie się jednak dowiem, jeśli jest coś lepszego!?
Chciałbym rozłożyć te 100,- € szeroko i zainwestować tanio.

Napisany przez Cici

100 € mogę przetrwać dzisiaj, jutro, a nawet 1, 2, 3 lata i nie jestem od tego zależny.

Trzy lata uważam za zbyt krótki horyzont inwestycyjny w przypadku akcji. Jeśli wszystko pójdzie źle, za trzy lata możemy doświadczyć głębokiego krachu. Czy mógłbyś ewentualnie zrezygnować z tych pieniędzy nawet na 10 czy 15 lat?

Pytanie, które sobie stawiam, to raczej, czy ten plan oszczędnościowy jest odpowiednio skonstruowany?

Plan oszczędnościowy w postaci ETF na globalnie zdywersyfikowane spółki wypłacające dywidendy nie jest jednak najgorszym wyborem, ale pozostaje pewne ryzyko, że będą się one lepiej rozwijać niż cały rynek. Być może na początek lepszy byłby prosty ETF MSCI World.
Jeszcze jedno: Na górze napisałeś, że składka to 150 euro, a teraz jest mowa tylko o 100 euro. Czy było to tylko literówka, czy może posiadasz dodatkowy plan oszczędnościowy?

Napisany przez xlarge
Plan oszczędzania w ramach ETF nie działa.

Klucz został zgubiony?

Napisany przez geldtipp
od początku roku zakończone

Powinieneś przemyśleć swój horyzont inwestycyjny. Jeśli tak szybko poddajesz się i stajesz się nerwowy, to nie jesteś dobrze umieszczony na giełdzie.

ETF jako początek w sumie nie jest zły. Opłaty są trochę wysokie, ale lepsze niż w przypadku wielu funduszy zarządzanych w tym spektrum inwestycyjnym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata