Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Pomoc - pobrana informacja z firmy Sprawdzającej kredyt WHEN Schufa) - wartość punktowa na najniższym poziomie

Napisany przez Schufaleiche123
Po pierwsze, cześć i dzięki za zaakceptowanie mnie w grupie!

Planujemy wkrótce się przeprowadzić, dlatego sprawdziłem moje informacje w Biurze Informacji Kredytowej (przez immobilienscout24). Można je od razu udostępnić potencjalnemu wynajmującemu. Niestety, odkryłem tam wpis z 2015 roku, na kwotę 75 euro, a do dziś wzrosło to do 279 euro (skwitowane). Nie mam pojęcia, gdzie poszły te rachunki, bo żadnych nie otrzymałem.

Oczywiście natychmiast skontaktowaliśmy się z firmą windykacyjną i zapłaciliśmy zaległą kwotę.

Zarejestrowałem się także w Biurze Informacji Kredytowej, aby móc sprawdzić swoje dane online. Nie widzę tam żadnych innych negatywnych wpisów. Jest tam tylko informacja o zapytaniu dotyczącym immobilienscout24, które wcześniej złożyłem, o umowę telekomunikacyjną (nie negatywną), Netflix i Sky (zapytanie o otwarcie konta bankowego do zawarcia umowy kilka miesięcy temu, również zawsze opłacane). Dodatkowo jest tam zapytanie o nowego dostawcę energii (ale ostatecznie zdecydowaliśmy się pozostać z lokalnymi zakładami energetycznymi).

Ale mój wynik punktowy wynosi tylko 5%!

Teraz moje pytania:

1. Jak bardzo poprawi się ten wynik po dokonaniu płatności i oznaczeniu sprawy jako uregulowaną? Wiem już, że nie zostanie on natychmiast usunięty, ale dopiero po 3 latach.

2. A jak z nowym mieszkaniem? Czy ten słaby wynik punktowy i jeden wpis uniemożliwią nam znalezienie mieszkania?

Dzięki za przeczytanie i miłej soboty!

Re: Pomoc - pobrana informacja z firmy Sprawdzającej kredyt WHEN Schufa) - wartość punktowa na najniższym poziomie

Napisany przez Malapascua

2. Jak wygląda sprawa z nowym mieszkaniem? Czy ten niski wynik zdolności kredytowej i jeden wpis uniemożliwią nam znalezienie mieszkania?

Wielu wynajmujących nie wymaga pokazywania raportów z Schufa. Nigdy nie musiałem tego robić. Nawet w przypadku urzędników lub innych stabilnych stanowisk pracy (Daimler, Siemens,...) często pomija się to.
Ale jeśli chcesz się przeprowadzić do tańszej okolicy, to wynajmujący z tego obszaru często wymagają tego z powodów ryzyka związanego z tam często pojawiającą się klientelą.

Napisany przez Schufaleiche123
Chyba masz nadzieję, że nie sprawdzą twojej historii w Biurze Informacji Kredytowej? Nie przeprowadziłem się jeszcze zbyt wiele razy, ale wydaje mi się, że w dużym mieście może być to trudne.

Masz na myśli po prostu mieć nadzieję, że nie zechcą sprawdzić twojego Schufa?

Dokładnie. Z pewną pracą i dobrymi dochodami rodzinymi, takie rzeczy mniej interesują. Nic nie szkodzi spróbować.

Napisany przez ZweterPegat
Nie znam przypadku wynajmu domu, który obejdzie się bez informacji. To jest równie pewne jak posiadanie informacji o dochodach.

Napisany przez Daukind

Nie znam żadnego wynajmu domów, który obyłby się bez informacji. To tak pewne jak informacja o dochodach.

Bzdura...

Napisany przez Mounten1986
W razie wątpliwości po prostu uczciwie opowiedz, co się dzieje, i rozsądnie udowodnij swoje dochody. Istnieje również zaświadczenie od poprzedniego najemcy, itp. Zazwyczaj powinni Państwo wiedzieć, jakie dokumenty są wymagane.

Nie znam żadnego wynajmu mieszkań, który obejdzie się bez informacji. Jest to równie pewne jak informacja o dochodach.

W ośmiu mieszaniach nigdy nie pokazywałem raportu Schufa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata