Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Spłacać kredyt hipoteczny czy oszczędzać

Napisany przez mydigitalme
Cześć wszystkim,
dobrze, że znalazłem to forum :-)
Mam pytanie dotyczące mojego kredytu hipotecznego i oszczędzania.
Załóżmy, że chcę oszczędzać miesięcznie 400€.
W tej kwocie znajdują się również 100€ jako rezerwa na utrzymanie mojego domu (która trafia na konto oszczędnościowe, ponieważ szybka dostępność jest ważna).
Teraz pytanie, co jest bardziej sensowne: zainwestować pozostałe 300€ długoterminowo (może to być połączenie oszczędzania emerytalnego i inwestowania w fundusze) czy
również przelać je na konto oszczędnościowe i rocznie używać 3 600€ jako dodatkową spłatę mojego kredytu hipotecznego.
Uważam, że spłacanie długów powinno mieć najwyższy priorytet, ponieważ po szybszej spłacie kredytu mogę przeznaczyć pierwotną ratę kapitałową
na plan oszczędnościowy w funduszach i dzięki temu do emerytury (zakładając 67 lat ;-) ) mógłbym jeszcze przez 14 lat oszczędzać.
Czy ktoś tutaj może być w podobnej sytuacji i udzielić mi wskazówki?
Dziękuję i pozdrawiam.

Napisany przez xlarge
Załóżmy, że chcę przejechać 400 km miesięcznie - co jest lepsze: 100 km rowerem na krótkie dystanse i 300 km samochodem osobowym, czy 300 km pociągiem?

Napisany przez brainy
Jeśli osoba otrzyma później 5000 EUR emerytury netto i będzie musiała spłacić kolejne 500 miesięcznych rat za kredyt oprocentowany na 1%.... więc co.
Potrzebujemy więcej danych!

Napisany przez 2tneub
Ja, jestem dokładnie w takiej samej sytuacji i także czytałem wiele na ten temat na forach.

W ogólnej dyskusji na forach jest mowa o wcześniejszej spłacie.
Jednakże to zależy również od stopy procentowej, sytuacji osobistej i od skłonności do ryzyka.
Ja również zdecydowałem się w pierwszej kolejności spłacać główny kredyt (stopa procentowa 2,9%). Po opodatkowaniu niemal 3 % nikt nie jest w stanie zagwarantować mi bez ryzyka inwestycji o podobnym zwrocie. A proporcja między szansą a ryzykiem jest zbyt niekorzystna dla inwestycji bardziej ryzykownych.
Dzięki kilku większym skokom w wynagrodzeniu zawsze mogliśmy w pełni wykorzystać maksymalną wcześniejszą spłatę.
Ponieważ teraz pozostaje nam więcej gotówki, teraz mamy wybór między wcześniejszą spłatą kredytu KFW70 (stopa procentowa 1,4%) lub inwestowaniem pieniędzy. Przy takiej stopie procentowej jestem po prostu skłonny do ryzyka i inwestuję nadwyżkę pieniędzy, wraz ze środkami na remont domu, w fundusze ETF. Dodatkowo istnieje ogólna rezerwa bezpieczeństwa na rachunku oszczędnościowym, z którego w razie potrzeby można wymienić uszkodzony system grzewczy lub zastąpić samochód.
Gdyby teraz wystąpił większy krach na giełdzie, nawet rozważyłbym wstrzymanie całkowitej wcześniejszej spłaty. Jednak związane to jest z naszą aktualnie komfortową sytuacją.

Napisany przez Eberhard1234
Tak samo postępuję! 1. Najwyższa spłata 10% kredytu hipotecznego 2. Dodatkowa spłata 3. Świadectwo depozytowe na następną dodatkową spłatę 4. lokata terminowa 5. ETF

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata