Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy domu jednorodzinnego.

Napisany przez Hausbau2017
Cześć wszystkim,
moja żona i ja rozpoczniemy w tym roku budowę naszego domu jednorodzinnego. Oczywiście pojawia się teraz pytanie o finansowanie i po przeczytaniu trochę na ten temat, zdaję sobie sprawę, że istnieje tutaj wiele podejść. Mieszkamy w Bawarii.

Nasze warunki:

Dochód męża (37 lat) EUR 2.300 netto (bez świątecznej i urlopowej premii), zatrudniony na stałe od 13 lat
Żona (35 lat) EUR 2.700 netto, urzędniczka
Brak dzieci, ale aktualnie w planach. Zakładamy, że żona po 2 latach wróci do pracy na około 10 godzin tygodniowo. Dochód wtedy około EUR 1.000,00.

Działka wraz z uzbrojeniem w kwocie EUR 150.000,00 opłacona z wkładu własnego.

Koszty budowy domu około 430.000 EUR + dodatkowe koszty w wysokości około 80.000,00 EUR. Możemy wnosić dodatkowe 80 tys. jako wkład własny, co oznacza, że potrzebujemy kredytu w wysokości 430.000.

Będziemy budować Dom zgodny z normą KFW-55, dlatego możemy ubiegać się o kredyt w wysokości 100.000 EUR, choć dla mnie bardziej atrakcyjne z punktu widzenia oprocentowania wydają się kredyty krótkoterminowe.

Chcielibyśmy aby miesięczna rata nie przekraczała około EUR 1.500,00, aby zachować elastyczność pod względem dodatkowych spłat.

Jak eksperci na tym forum zbudowaliby finansowanie?

Jeśli macie pytania lub coś przeoczyłem, po prostu napiszcie.

Dziękuję z góry za waszą pracę.

Napisany przez Spiagei
Cześć,
Po pierwsze, myślę, że z waszym kapitałem własnym i dochodami nie powinniście mieć problemów z otrzymaniem finansowania.
Aby móc przygotować dla was konkretną ofertę, dobry doradca potrzebuje znacznie więcej informacji. Mój kwestionariusz na przykład ma 6 stron formatu DIN A4.
Nie wyraziliście także waszych życzeń, na przykład czy chcecie obecnie atrakcyjne oprocentowanie utrzymać do końca, czy też krócej z możliwością wzrostu oprocentowania i podwojenia waszej raty.
Oczywiście dokładny adres budowy, metry kwadratowe i metry sześcienne, opis budowy itp., aby móc ocenić Dom.
I tak dalej i tak dalej.
Chętnie prześlę wam mój kwestionariusz drogą prywatną.
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Hausbau2017,

to doskonałe warunki.

Zalecane jest kredyt ratalny z odsetkami w wysokości 1-1,5% i przywilejami dodatkowych spłat, opcji zmiany wysokości spłaty oraz długiego okresu dostępności środków. Pozostałe miesięczne środki w wysokości 1 500 euro będą wpłacane jako dodatkowa spłata do instrumentu zabezpieczenia stopy procentowej F60 od Signal. Okres wiązania oprocentowania kredytu hipotecznego będzie określany w zależności od potrzebnego czasu do zabezpieczenia F60. Zazwyczaj wynosi 12 lub 15 lat. Następnie kredyt ratalny, który został zaciągnięty tanio lub taniej ze względu na krótszy okres wiązania oprocentowania, będzie spłacany bez ryzyka odsetkowego z zyskiem odsetkowym zabezpieczony na poziomie 2%.

Można w ten sposób zbudować pewność co do oprocentowania na 20-25 lat, w tym czasie kredyt zostanie spłacony. W przeliczeniu na kredyt ratalny z pełną spłatą odsetek, stopa mieszanego oprocentowania wynosi faktycznie poniżej 2%. Przy 25 latach okresu kredytowania w przypadku kredytu ratalnego z pełną spłatą odsetek prawdopodobnie nie będzie istniała stopa procentowa z liczbą 1 przed przecinkiem. Kolejną istotną zaletą tego konceptu finansowania, oprócz korzystniejszych warunków, jest elastyczność.

Kredyt ratalny - jedynie wtedy można myśleć o stopie procentowej kredytu na poziomie 2% przy zabezpieczeniu na okres dłuższy niż 20 lat - niesie ze sobą wadę polegającą na niemożności zmiany raty. W modelu kredytu ratalnego w połączeniu z F60 w czasach niższych dochodów (zasiłek rodzicielski/zwiększenie rodziny) dodatkowe koszty spłaty zostają zatrzymane. Brakujące środki są oszczędzane w okresach lepszych/pełnych dochodów przed planowaniem rodziny lub spłacane po zakończeniu urlopu rodzicielskiego. Możliwe jest również uwzględnienie dodatkowych spłat w kredycie hipotecznym obok dodatkowych wpłat do F60, co prowadzi do niższej kwoty spłaty i tym samym mniejszych wpłat. Trzeba dokładnie obliczyć i symulować to zgodnie z ich celami, życzeniami i wyobrażeniami.

W obecnej chwili nie istnieje żadna inna alternatywa względem tego modelu pod względem kosztów i elastyczności, biorąc pod uwagę ich potrzebę finansowania w stosunku do 1 500 euro i stawiając na pierwszym miejscu zabezpieczenie oprocentowania i elastyczność jako główne warunki finansowania nieruchomości.

Integrując ewentualnie KfW 153 oraz selekcjonując rynek pod kątem najkorzystniejszych warunków finansowania, można osiągnąć bardzo korzystne warunki i być doskonale przygotowanym pod względem elastyczności.

Napisany przez NaTwoim13
Jajko sadzone, 1 500 euro miesięcznie, na tej podstawie można wyprowadzić koncepcyjne potrzeby.
Dlaczego najpierw nie zrobisz kilku ogólnych sugestii, które będą jasne i pomocne dla wszystkich (czytający nie tylko ci, którzy piszą)?

Napisany przez Spiagei
Ponieważ nie sprzedaję standardowego konceptu jako non plus ultra bez wiedzy, czy klienci takiego czegoś chcą!!
Obliczenie zajmuje mi około 5-6 godzin, ponieważ porównuję ze sobą kilka modeli, a następnie wybieram ten, który najlepiej pasuje do klientów. Może to być również powyższy model. Moje oferty zazwyczaj wyglądają podobnie, ale nie zawsze. Robię to indywidualnie.
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Nie zostaliśmy poproszeni o sprzedaż czegokolwiek, ani nie widzę jeszcze żadnego klienta! Ponadto pomysły i podejścia mogą zawsze być inspiracją dla innych, aby podjąć dalsze rozważania i pytania/uczestnictwo na tym forum.
Skontaktuj się z nim prywatnie lub zadaj pytania o brakujące informacje tutaj oficjalnie i zrozumiale dla wszystkich.
Przede wszystkim jest jasne, że taka rzecz nie jest zrobiona w 5 minut, a Ty doskonale wiesz, jak podchodzę do takich spraw!
Nawiasem mówiąc, jeśli kiedyś ciężko będzie zdobyć klientów lub przekonać pytających, będą chcieli najlepszego koncepcji! Można to wspaniale pokryć z roczną ratą i F60! Ponieważ również można to indywidualnie dostosować i dostosować!

Napisany przez NaTwoim13
Pytania do rozważenia:
- Czy dziecko jest obecnie planowane lub będzie w trakcie budowy?
- Ile rodziców będzie otrzymywać zasiłku rodzinnego?
- W jakim mieście (ze względu na wybór lokalnych banków) jest planowana budowa?
- Co obejmuje suma 80 000 euro kosztów dodatkowych?
Innym podejściem jest wyodrębnienie środków z KfW, co umożliwia pożyczkę w wysokości 60% oraz wybór odpowiednich warunków.

Napisany przez NaTwoim13
Możliwy pomysł na odpowiednie sfinansowanie, uwzględniając elastyczność, stabilność oprocentowania, oraz pożądaną kwotę 1.500 euro oraz brak dodatkowych płatności i kosztów, mógłby wyglądać następująco:
1) 330.000 € na 15 lat z oprocentowaniem nominalnym 1,55%, rocznym oprocentowaniem efektywnym 1,58%, rata 701,25 €, spłata 1% kapitału, 12 miesięcy okres karencji, 5% dodatkowa spłata kapitału, pozostałe saldo po 15 latach 274.312 €
1a) F60 Sygnał/oszczędności 463 €, saldo po 15 latach 88.332 euro, zakupiony kredyt budowlany na 2% 185.668, kwota wykupu spłata pozostałego salda 1) 274.000 €
Dane sygnału F60/oszczędności ok. 30%, stopa zwrotu 1%, stopa odsetkowa na kredyt budowlany 2%, kredyt budowlany z ratą odsetkową i spłatą w wysokości 1.206 euro spłacony bez ryzyka odsetek po 29 latach. KfW nadal obowiązuje, więc nadal obciążenie wynosi 1.500 euro. (Uwaga: F60 musi zostać podzielony na 2 umowy, kwoty tutaj są przedstawione sumarycznie)
2) 100.000 €/KfW/ na 10 lat, oprocentowanie nominalne 1,55%, roczna stopa oprocentowania efektywnego 1,56%, rata 356,95 €, spłata kapitału 2,733%, 12 miesięcy okres karencji, pozostałe saldo po 10 latach 67.871 €
Być może (tak mi się wydaje), że jest sens zrezygnować z KfW i finansować cały kredyt w wysokości 430.000 euro kredytem ratalnym na 15 lat z oprocentowaniem stałym. W ten sposób można zapewnić 100% stabilności oprocentowania dla całej kwoty pożyczki. kredyt ratalny bez wsparcia KfW nadal ma atrakcyjne oprocentowanie na poziomie 1,69%. Eliminuje to ryzyko zmiany stóp procentowych.
F60 nie musi być koniecznie oszczędzany przez 15 lat z ustaloną ratą 463 euro. Ogólnie rzecz biorąc, ważne jest, aby po 15 latach oszczędności w F60 osiągnęły zakładany cel. W ten sposób można zapewnić elastyczność - na przykład w czasach, gdy miesięczne obciążenie kwotą 1.500 euro nie jest pożądane/przerwa w pracy na wychowanie dziecka - w ramach finansowania. Kupiony kredyt budowlany może być spłacany po 15 latach zgodnie z ratą kredytu 1.203 euro według uznania, aż do całkowitej spłaty pozostałego salda.
Dodatkowe spłaty w ciągu pierwszych 15 lat w kredycie ratalnym pozwalają na spłatę hipoteki już po 10 i pół roku zgodnie z art. 489 BGB. Dodatkowe zabezpieczone wpłaty pozwolą na obliczenie niższego salda po 15 latach w przypadku F60.

Napisany przez Ingenieur007
Cześć ekspertów od oszczędzania mieszkaniowego, cześć noelmaxim,
Jak pewne jest, że otrzymam nadpodał w f60? Czy jako klient mam 100% pewność i prawo do tej nadpodał i tym samym pewność, że preferowany przez noelmaxim model z 30% stopą oszczędzania będzie działać?
Przeczytałem to w odniesieniu do nadpodału w f60:
Nadpodał opiera się na szczególnych cechach, które zależą od czynników zewnętrznych. Dlatego jest to prognoza, która nie może być zagwarantowana.
Oznacza to dla mnie jako laika, że za 10 lat kasa oszczędnościowa może odmówić nadpodału?!? Czy to prawda?
Moje myśli na ten temat: Przykład: Oprocentowanie rośnie mocno za 10 lat (dokładnie dlatego zawieram dzisiaj umowę oszczędnościową, aby zabezpieczyć sobie korzystne oprocentowanie). Wiele osób chce otrzymać niedrogie pożyczki za 10 lat. Nie takie jak obecnie. Obecnie nikt/ niewielu nie korzysta z pożyczek o stosunkowo wysokim oprocentowaniu. Jak wiadomo, obecnie kasy oszczędnościowe mają wiele pieniędzy, które wolałyby udzielać jako pożyczki. Dlatego obecnie chętnie udzielają nadpodału. Ale jeśli pozostaniemy przy wysokich oprocentowaniach za 10 lat i wszyscy/wiele chce teraz nie tylko zwykłej pożyczki, do której mają prawo, ale nawet nadpodału i podwójnej kwoty pożyczki! Czy kasa oszczędnościowa powoła się wtedy na szczególne cechy lub czynniki zewnętrzne i powie: niestety nadpodał nie jest możliwy! Wtedy napotka się na problem i będzie trzeba finansować w wysokim oprocentowaniu.
Mam nadzieję, że uda nam się rzucić światło na ten punkt.
Pozdrowienia i z góry dziękuję za pomocne komentarze dyskusyjne.

Napisany przez NaTwoim13
Teoretycznie jest to możliwe, ale kasy oszczędnościowe nie mają gwarancji alokacji.

70-letnia historia kasy oszczędnościowej w Niemczech imponująco pokazuje, jak zachowywały się alokacje w różnych sytuacjach związanych z oprocentowaniem. Należy również wiedzieć, że w przypadku rzeczywistych problemów z alokacją kasa oszczędnościowa zapewniłaby swoim klientom odpowiednią kwotę. Takie scenariusze praktycznie nigdy nie miały miejsce, ponadto Signal ubezpieczyciel nie finansuje się wyłącznie z kasy oszczędnościowej.

W przypadku umów kasy oszczędnościowej zawsze trzeba brać pod uwagę – i tak było zawsze – że nie ma gwarancji poprzedzającej przydział.

Napisany przez Freeliner
Naprawdę interesujące, jak nagle zaczyna się pisać wyjątkowo szczegółowo :-) Chociaż już się zaczął.... niech się rozpocznie walka:-)) Na pewno znowu będzie tu zabawnie :-)

Napisany przez NaTwoim13
To, co trzeba napisać, jest już napisane, resztę odpowiedzą kas użyteczności publicznej ze swoimi działami matematycznymi i historią

Oferuję ten model pożyczki ratalnej w połączeniu z F60 z dużą przyjemnością i przekonaniem. Oczywiście także każdy inny model, w konkurencji również kredyt hipoteczny ze stałą ratą, zdecydowanie wyższymi kosztami procentowymi i znacznie mniejszą elastycznością.

Freelinerze, nie martw się, dla tego samego jestem poza tą dyskusją

Napisany przez Spiagei
Do Inżynier007
To faktycznie problem w przeciwnym razie dobrego planu sygnałowego. Niemniej jednak można już po 2 latach zgłosić wniosek o dodatkowe przydziały. Myślę, że w ciągu najbliższych 2 lat nic istotnego się nie zmieni.
Drugim problemem jest przydział, który nie jest gwarantowany. Patrz na to np. w 1981 roku. Wtedy aktualne oprocentowanie bankowe wynosiło około 9%, a oprocentowanie kredytu hipotecznego wynosiło 5%. Dlatego każdy chciał mieć kredyt hipoteczny, ale to nie było możliwe dla kas oszczędnościowo-budowlanych, ponieważ nie było wystarczającej ilości środków. Co się wtedy stało? Przydziały przychodziły, ale nawet do 12 miesięcy później. W tym scenariuszu, oczywiście, świetne są plany oszczędności i kredytów budowlanych, w których można samemu określić wskaźnik wyceny. Na przykład w przypadku BHW, zwiększając wskaźnik spłaty. = wyższy wskaźnik wyceny = szybszy przydział. W ten sposób problem dałoby się rozwiązać. Niestety, większość kas oszczędnościowo-budowlanych tego nie umożliwia.

Napisany przez NaTwoim13
Jajecznica, dzięki temu naprawiasz problem, że przydziały nie są w ogóle gwarantowane. Przy prawie wszystkich programach oszczędności mieszkaniowych zmieniając opcje, takie jak zmiana stopy spłaty, zniżki lub akceptacja innej stopy procentowej, wpływa się na przydział. Chciałbyś odwrócić uwagę od tego problemu związane z ofertą BHW, to samo można powiedzieć o wielu innych ofertach!! To jednak nie oddaje w pełni problematyki!
Poza tym problemy z przydziałem występowały tylko u jednej małej kasy oszczędności mieszkaniowej w Dolnej Saksonii i twojej BHW, żadne inne kasy oszczędności mieszkaniowej nie miały takich problemów w swojej historii.

Napisany przez C. Andreas
Przydział nie może być gwarantowany przez kasę oszczędnościową. Jednak branża zareagowała i od 1991 roku utworzyła Fundusz Zabezpieczenia Kasy Oszczędnościowej. Ten fundusz działa w przypadku, gdy kasa oszczędnościowa nie jest w stanie zrealizować przydziału. Wtedy udostępnia środki na pokrycie braków. Jednak od momentu jego utworzenia, fundusz nie był jeszcze nigdy wykorzystywany.

Napisany przez Caspar2020

Przydział nie może być gwarantowany przez kasę oszczędności budowlanych. Jednak branża zareagowała i od 1991 roku utworzony został fundusz zabezpieczenia depozytów kas oszczędności budowlanych. Ten fundusz działa wtedy, gdy kasa oszczędności budowlanych nie jest w stanie spełnić przydziału. Wtedy udostępnia środki na pokrycie braków.
Jednak fundusz ten od momentu powstania nigdy nie był wykorzystywany.

I wspomniany BESF został rozwiązany 28 lutego 2017 roku. Od tego czasu kasy oszczędności budowlanych podlegają tylko ustawowemu zabezpieczeniu depozytów; przynajmniej te prywatne.

Napisany przez NaTwoim13
@Caspar2020
100.000 euro oszczędności mieszkaniowych są zawsze zabezpieczone! Moi klienci nie potrzebują tych oszczędności do przydziału za 10 lub 15 lat!!!
Denerwuje mnie ta polemika. Czy możesz wnieść coś konstruktywnego? Czy oszczędzanie mieszkaniowe jako instrument zabezpieczający przed oprocentowaniem jest teraz złe? Tak? Podziel się z nami jakimiś informacjami na temat problemów z przydziałem, napisz dlaczego oszczędzanie mieszkaniowe jest wspierane przez państwo, cieszy się (co mi się nie podoba) niesamowitym lobbingiem i jest ulubionym sposobem inwestowania Niemców.
Wypowiadasz się w sposób zupełnie nie na temat i nie interesujesz żadnego konsumenta, ponieważ 100.000 euro nie są potrzebne do zabezpieczenia np. 300.000 euro długu pozostałego do spłaty. Poziom forum budowlanego!!! Dyskutować, spierać się i prowadzić spory (możemy to robić tutaj), tak, ale wprowadzanie w błąd i nieprzydatne, zwłaszcza irytujące, nie powinno mieć tutaj miejsca!

Niezaprzeczalnie masz szklaną kulę co do tego, co będzie za 10 lat. Możesz mi to przekazać na piśmie pod @Ingenieur007. Oszczędności budowlane są niezwiązane z uprawnieniem do pożyczki budowlanej.
Poza tym nie wspomniałem o funduszu zabezpieczenia, który już nie istnieje.

Napisany przez NaTwoim13
Nie mamy szklanej kuli, za to mamy różne sytuacje gospodarcze z odpowiednimi stopami procentowymi przez ostatnie 70 lat od czasu wprowadzenia oszczędzania na cele mieszkaniowe. Mamy różne warunki taryfowe oferowane przez kasy oszczędnościowo-budowlane, różne modele finansowania możliwe do zrealizowania, liczby sprzedaży kasy oszczędnościowej oraz częstotliwości banków spółdzielczych nawet do sprzedaży kredytów końcowych (przedfinansowanych) i popularność, którą cieszy się oszczędzanie na cele mieszkaniowe od 70 lat.

Mimo wszystkich problemów, które zawsze istniały (największe miała BHW w latach 80., co można częściowo uzasadnić, ponieważ taryfa została udostępniona także osobom niebędącym urzędnikami), zostały one rozwiązane. Nie pomaga nikomu argumentacja, że Mars spada na Ziemię! Wymaga się rzeczowej dyskusji - zwłaszcza dla potencjalnych klientów chcących zabezpieczyć swoje inwestycje życiowe - i ja osobiście stawiam sobie ten warunek przy każdym zapytaniu finansowym, w którym chętnie włączam instrument zabezpieczenia procentów jakim jest oszczędzanie na cele mieszkaniowe.

Ponieważ jedno wiemy niezależnie od dyskusji dotyczącej przydziału, jeśli nie wybiorę tego modelu połączonego, to albo będę narażony na ryzyko zmienności stóp procentowych, albo na wyższe płatności procentowe przez 20/30 lat, jeśli wybiorę model pełnego spłacania kredytu. To może być bardzo drogie zapewnienie bezpieczeństwa, kosztowne pieniądze, na które jestem gotów teraz wydać więcej, bez ryzyka dyskusji na temat przydziału/związanej z nim problematyki, które praktycznie nigdy nie pojawiły się w ciągu ostatnich 70 lat. To może być problem, który nigdy nie wystąpi.

Nawet przy stopie procentowej wynoszącej 10% w Niemczech taka sytuacja nie miała miejsca, ponieważ wówczas poprzez nowe, liczne zawarcia umów, kolektywowi udostępnia się znaczne środki. Tak więc istnieje wystarczająca ilość mas (tak jest zorganizowane oszczędzanie na cele mieszkaniowe) do udzielenia pożyczki. Wówczas oszczędzanie na cele mieszkaniowe staje się ponownie tańszą metodą finansowania natychmiastowego (lata 70., początek lat 80. i początek lat 90.) i zawierane jest wiele umów oszczędnościowo-budowlanych, aby finansowanie w okresach wysokich stóp procentowych stało się znów przystępne dla konsumentów w przyszłych latach (nikt nie wie, czy stopy procentowe ponownie spadną).

Ponadto kasy oszczędnościowo-budowlane okazały się bardzo elastyczne - także w odniesieniu do fali wypowiedzeń umów z wysokimi stopami procentowymi. Zawsze znajdowały rozwiązanie w warunkach taryfowych. Przykład oszczędnościowych umów z wysokimi stopami procentowymi pokazuje jednak, jak potrafią się one dostosować do zmian na rynku, jak potrafią reagować. Wszystko to dla dobra kolektywu i oczywiście, ale taka jest zasada rynku, która z kolei służy dobru kolektywu i bezpieczeństwu kolektywu!

A propos, nie jest to lekarstwo na wszelkie przypadłości, dlatego trzeba mieć zróżnicowane inwestycje, ale dla osób uprawnionych do otrzymywania premii mieszkaniowej (a większość ludzi tutaj się do tego kwalifikuje, nawet nie zdając sobie z tego sprawy), oszczędzających na modernizację, nabywców nieruchomości w przyszłości - słowo kluczowe: kredyty bez zabezpieczeń do 30 000 euro w celu zwiększenia kapitału własnego w celu zmniejszenia ryzyka wykorzystania kredytu - albo dla osób finansujących, które chcą zabezpieczyć odsetki, zawsze istnieje produkt wart uwagi i użyteczny, zakładając, że potrafi się operować stawkami i znać rynek. Dla mnie każde portfolio inwestycyjne powinno zawierać oszczędzanie na cele mieszkaniowe, w zależności od celów w jakiejś wysokości!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć! Ja, czytelniku, były i obecny twórco tych zadań, chciałbym otrzymać reakcję. Krytykę, ataki, dyskusje o prowizji!
W międzyczasie, moje konto i organizacje charytatywne czekają na zapowiedzianą płatność. Przesłałem Ci moje podziękowania za zapowiedzianą inwestycję oraz numer konta poprzez wiadomość prywatną. Oprócz Twoich 10 euro, prześlę Ci z serca 1000 euro na cel charytatywny, który - jak wspomniałem wcześniej - możesz wybrać.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Noelmaxim,
Czy mogę przesłać Ci 10 EUR, a Ty przekazesz 1000 EUR na rzecz wybranej przeze mnie organizacji charytatywnej?
To bardzo miły gest z Twojej strony.

Napisany przez Schlumpf
Cześć wszystkim,

nie do końca rozumiem, dlaczego na tym forum panuje chaos. Dlaczego nie można zaakceptować innych opinii? Ostatecznie to pytający decyduje, który koncept mu najlepiej odpowiada. Do tego czasu każdy może proponować, jak chce, dlaczego zawsze musi zaczynać się dyskusja o prowizjach?

Jako konsument mam także możliwość kupowania w rzeźni, wiedząc, że będzie mnie to więcej kosztować, albo w tańszym dyskoncie. Decyzję podejmuje przecież sam.

Każdy może wskazać drogę rozwiązania, a pytający ma trudny wybór, ale niektórzy tutaj są tylko po to, aby czernić inne oferty.

Napisany przez C. Andreas
Fundusz Gwarancji Depozytów nie ma nic wspólnego z funduszem ubezpieczenia budowlanego, dlatego prowadzona tutaj dyskusja jest niepotrzebna.

Fundusz zabezpieczenia depozytów nie ma nic wspólnego z funduszem zabezpieczenia technicznego, dlatego prowadzona tutaj dyskusja jest zbędna.

Jaki fundusz, poza już nieistniejącym BESF (przynajmniej dla prywatnych BSK), istnieje jeszcze?

Napisany przez NaTwoim13

Na pewno masz szklaną kulkę, co będzie za 10 lat. Możesz przekazać to pisemnie @Ingenieur007. I oszczędności budowlane są nierówne do roszczenia o kredyt budowlany.
Zresztą, nie przywoływałem już nieistniejącego funduszu zabezpieczenia.

@Caspar2020
Prośba. Jeśli nie masz pojęcia, proszę powstrzymaj się od takich stwierdzeń. Twierdzisz......o już nieistniejącym funduszu zabezpieczenia.......i pytasz potem, co jeszcze istnieje!
Proszę się dowiedzieć, możesz to również zrobić tutaj i potem coś twierdzić! Bausparen nie jest traktowany sprawiedliwie, gdy popełnia się takie nieprawdziwe stwierdzenie, tak jakby to tak było i tym samym prowokuje się jeszcze bardziej rozgrzaną dyskusję. Dyskusja za/przeciw Bausparenowi to nie problem, ale proszę, aby było to oparte na prawdziwych faktach i stwierdzeniach. Nawiasem mówiąc, to istotna teza, o ile chce się ocenić Bausparen i wziąć pod uwagę, jak bezpieczne są wpłaty, ale także przydziały.
Jesteśmy tutaj - nawet jeśli czasami jest zabawnie i rozrywkowo - nie jesteśmy na poziomie amatyrszczyzny, cenzurowanej i przesiąkniętej przychodami z reklam forum budowlanego! Tutaj udziela się porad, pomaga i informuje na fundamencie, pogłębionej i na wysokim poziomie. Można czasem się pomylić, na pewno mi też się zdarzyło, ale wtedy trzeba to przyznać i zaakceptować. Zwłaszcza jeśli chodzi o tak ważny temat i argument. Nikt nie pragnie warunków jak na forum budowlanym (z całą zabawą, która czasem się pojawia), dlatego można do nich dołączyć i tam wymieniać się zdaniem, spierać, a także narzekać.

Czekam nadal na odpowiedź na konkretne pytanie, a nie post z użyciem chmurników
Bundesverband der privaten Bausparkassen został rozwiązany.
Ponieważ fundusz zagwarantowany przez Bausparkassen zostanie rozwiązany 28 lutego 2017 r., dotychczasowe dodatkowe zabezpieczenie wygasa od 1 marca 2017 r.
Który fundusz ma zastąpić ten brak? W końcu stwierdzenie to nie pochodzi ode mnie
Branża jednak zareagowała i od 1991 r. utworzyła fundusz gwarancyjny dla Bausparkassen. Ten fundusz wchodzi wtedy w życie, gdy kasa oszczędnościowa nie jest w stanie spełnić alokacji. Wtedy uwalnia środki na pokrycie braków.

Napisany przez brainy

Fundusz zabezpieczenia depozytów nie ma nic wspólnego z funduszem technicznego zabezpieczenia kredytów hipotecznych, dlatego prowadzona tutaj dyskusja jest zbędna.

Zbędna?
Wyraźnie brakuje zaufania pomiędzy kasami oszczędnościowymi, dlatego postanowiono lepiej rozwiązać wspólny fundusz zabezpieczeń. Niech więc cała branża bankowa w razie potrzeby weźmie udział w ratowaniu.
Ponieważ na każdym moim wyciągu bankowym jest ograniczenie zabezpieczenia depozytów do 100 tys. EUR, czyżby coś było przygotowywane?
W roku 10 kryzysu finansowego pojawiają się zupełnie niespodziewanie problemy z włoskimi bankami, bankiem HSH, Bremer Landesbank, ... mimo przeprowadzonych testów stresu.
Kiedy znowu rozpocznie się kryzys finansowy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata