Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dom jednorodzinny 120%

Napisany przez Baddielo
Cześć, korzystałem z wyszukiwarki, ale nie znalazłem podobnego przypadku.
Jestem żołnierzem (27 lat), żonaty, pozostało 10 lat służby (jako elektronik). Być może potem zostanę zawodowym żołnierzem, zobaczymy. Wynagrodzenie netto 2650€,
Żona obecnie na urlopie rodzicielskim do marca 2018 roku. Umowa czasowa, zarabiała 1800€ brutto. W marcu chciałaby pracować tylko 30 godzin, co przy klasie podatkowej 5 dawałoby maksymalnie 700 euro netto.
Otrzymujemy jeszcze 2 razy zasiłek rodzinny 380€ oraz do lutego 150€ pomocy od państwa (Bawaria).
Nasze 2 dzieci mają 5 i 2 lata. Obydwoje obecnie są w żłobku/przedszkolu.
Tak więc do marca:
3180 € netto
Od marca 2018 roku:
Ponad 3700€ netto do dyspozycji.
Jako oszczędności mamy tylko około 4000€, które jednak nie chciałbym tutaj podawać, ponieważ są przeznaczone raczej na np. awarię pralki.
Obecnie trwa Leasing na ponad rok małego samochodu. 130€ miesięcznie z opcją kupna za 8000 euro na koniec. Oraz mały kredyt na 5000 euro (30 rat), około 150 euro miesięcznie (który w razie potrzeby mógłbym spłacić).
Obecnie czynsz wynosi 700 euro netto.
Obiekt, którym się interesujemy, to nowy Dom z działką, 175 000€ + pożądane dodatki + koszty dodatkowe.
Przyjmuję bardzo ogólnie, że kosztować to będzie około 240 000€.
Aktualnie mogę wygodnie płacić ratę w wysokości 950€-1000€, ale tylko w przypadku, gdy nie muszę płacić czynszu. Obecnie udaje mi się oszczędzić 400-600€ miesięcznie, co oznacza, że tracę 700 euro (czynsz).
Myślę, że wyższe odsetki, które musiałbym zapłacić za pełne finansowanie, byłyby w ten sposób zrekompensowane.
Pytanie brzmi, czy jest taka możliwość finansowania?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Baddielo, witaj tutaj na forum.
Z mojego punktu widzenia, intencja jest dobra, ale być może powinieneś jeszcze poczekać do marca 2018 roku?
Ponieważ trochę kapitału własnego powinno być już przedstawione, prawda?
Jak długo oszczędzałeś miesięcznie od 400 do 600 euro?
Czy nie byłoby pomysłem do marca 2018 roku być może spłacić oba istniejące kredyty za pomocą kapitału własnego?
Wtedy byłbyś całkowicie wolny od długów, wiedziałbyś, że Twoja żona znowu pracuje (od marca 2018 roku) i wtedy sytuacja wyglądałaby inaczej.

Napisany przez xlarge
Tak naprawdę nie tracisz tych 700 € czynszu - to opłata za wynajem. W tym zawarte są również koszty niepodlegające rozliczeniu, które musiałbyś opłacać jako właściciel. (Prawdopodobnie 100-250 € miesięcznie). Przy kredycie w wysokości 245 000 € i szacowanym oprocentowaniu na poziomie 2% płacisz tu także 410 € odsetek... razem z kosztami niepodlegającymi rozliczeniu różnica nie jest więc już tak duża. Przy nabyciu nieruchomości koszty poboczne również mają znaczenie - zazwyczaj można nimi opłacać czynsz na kolejne kilka lat - jak prawdopodobne są przeniesienia służbowe w Bundeswehr?

Napisany przez Baddielo
Cześć, dzięki za odpowiedzi.
Jeśli chodzi o Twoje proste pytanie, przeniesienie jest raczej mało prawdopodobne, ale w Bundeswehr nigdy nie jest całkowicie wykluczone.
Jednakże już od 1,5 roku dojeżdżam na szkolenia 900 km każdy weekend i
nawet w poprzedniej pracy byłem w domu tylko w weekendy. Dlatego przeniesienie dla mnie nie byłoby problemem i nie skłaniałoby mnie do przeprowadzki.
Od zeszłego roku, od początku pracy w Bundeswehr, mogę odkładać 500-600 euro, podczas gdy w poprzedniej pracy było to mniej (ok. 200€). Dużą część tych oszczędności pochłonęło również wesele.
Również dodatkowe opłaty za samochód zabrały swoją część.
Do 2018 roku moglibyśmy spłacić 5000 euro kredytu. Drugi kontrakt (Leasing) będzie trudniejszy, ponieważ w tym czasie nadal będzie 2 lata Leasingu i należna opłata za przejęcie pojazdu (w razie chęci).
Warto wspomnieć, że moja żona aktualnie zdobywa tytuł specjalisty, który prawdopodobnie otrzyma w lipcu.
A jakie są koszty nieuwzględniane w opłatach ryczałtowych? Myślałem, że wynajmujący może przerzucić wszystko na najem.

Napisany przez wise
Nowy budynek z działką za 175 tys. EUR? O co chodzi?
A co rozumiesz przez akcesoria?

Napisany przez Malapascua

H
Obserwowany obiekt to nowa budowa z gruntem, 175000€ + pożądane akcesoria + koszty dodatkowe itp.
Zakładam po prostu, że około 240000€.

Gdzie to ma być? W głębokim Węgrzech? Właśnie oglądałem mieszkanie na wsi, które kosztuje ponad dwukrotność tego......
Nie mogę sobie wyobrazić, że coś takiego jest w Niemczech.

Napisany przez xlarge
Eifel? Wschód?

Napisany przez Malapascua
Nawet tam.... 175k€? Budować tak tanio to niemożliwe. Nawet w stylu NRD....

Napisany przez NaTwoim13
Byłbym zwolennikiem wychodzenia z tego! Serio! Czym właściwie sobie pozwalamy? To sprawi, że TEN zostanie odwieziony od swojego zamiaru, jeśli w ogóle ma sens odwieźć go od zamiaru?
Nowa budowa? Jaki to jest plan nowego budownictwa? Czy chodzi o własną nową budowę czy kupno nowo wybudowanego domu?

Napisany przez 2tneub

Gdybym był członkiem zarządu, wysiądę! Naprawdę! Co sobie właściwie pozwalamy?

Negatywne EK, nierealistyczne oczekiwania co do ceny, przeciętny dochód....czasami trzeba po prostu obudzić ludzi młotkiem. Pomysł „ewentualnie można to przedstawić” tu nie pomoże.

Napisany przez NaTwoim13
@tbeub
Niech nas nie źle zrozumieją, też uważam sytuację wyjściową za wątpliwą, zwłaszcza że chodzi o nową budowę/własne przedsięwzięcie budowlane. Przynajmniej tak to odczytuję.
Zawsze uważam, że należy przekonać tę osobę, korzystając z faktów, danych i liczb, że nie jest możliwe lub błędne zrealizowanie planu z obecną sytuacją wyjściową. Jeśli nie przekonam go za pomocą danych, faktów i liczb, to on mimo wszystko zrealizuje ten plan. W przyszłości może okazać się, że była to pomyłka, lecz nie widzę sensu w strofowaniu go, budzeniu go na siłę, ale raczej w przekonywaniu argumentami.
Jeśli okazałoby się, że to był błąd w retrospekcji - czego nikt z nas nie może wiedzieć - przynajmniej dajemy mu szansę na uzyskanie uczciwego planu finansowego pomimo trudnej sytuacji wyjściowej.

Napisany przez Banker
Podstawowo zgadzam się z Tobą.
Ale nie powinniśmy tutaj dyskutować o naszych oczekiwaniach cenowych! Jeśli już obserwował nową budowę i zna cenę, powinniśmy założyć, że jest w porządku. Nikt nie wie, gdzie to jest. U nas są obszary, gdzie działka z pełnym uzbrojeniem kosztuje tylko 40€. Ale nikt (lub prawie nikt) tam nie chce mieszkać.
Negatywny kapitał własny jest głównym problemem, który uniemożliwi realizację. Według mnie dochód jest na przykład w porządku i dałoby się go przedstawić.

Napisany przez 2tneub
[cytat=Banker">
Ale nie powinniśmy tu dyskutować o oczekiwaniach dotyczących ceny! Jeśli już obserwował nową budowę i zna cenę, to powinniśmy założyć, że jest odpowiednia. Nikt nie wie, gdzie to jest. U nas są też obszary, gdzie działka z pełnymi mediowiami kosztuje nadal 40€. Ale tam po prostu nikt (albo prawie nikt) nie chce mieszkać.
[/cytat]
Sam/a budowałam/em 4-5 lat temu we wschodniej części kraju i jeśli śledzi się fora budowlane, tak jak ja jako były/a moderator/ka w forum budowlanym, to nasz ogólny koszt (Dom 125m², działka, BNK, teren zewnętrzny i garaż) w wysokości 300 tys. euro był bardzo atrakcyjny. Od tego czasu ceny działek i firm budowlanych jednak znacznie wzrosły.
Więc jeśli teraz czytam 240 tys. euro za wszystko, to jest to typowa oferta internetowa. Bez garażu i bez terenu zewnętrznego nie udałoby nam się tego osiągnąć przed 5 laty.
A z dwójką dzieci zapewne nie będzie chciał/a budować znacznie mniejszego domu.
Te oferty internetowe są takie same, jak gdy banki reklamują kredyty konsumpcyjne poniżej 2%, ale zapisane jest potem, że 2/3 klientów otrzymuje efektywną stopę roczną 4,99%.
Czyż nie ostrzegałbyś/abyś również, żeby nikt nie skupiał się na tych 2%, gdy dokładnie wiesz, że nie są one uzasadnione?
Cała ocena finansowania może być dokonana tylko na podstawie realistycznych liczb, a nie na podstawie ofert-promocji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata