Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Wynagrodzenie WHEN samochód służbowy)

Napisany przez Zerius
Witam wszystkich,

wkrótce w rozmowie zostanie mi zaoferowany samochód służbowy jako część wynagrodzenia (szef księgowości już mi o tym wspomniał, abyśmy mogli wcześniej przemyśleć tę kwestię). Dokładne szczegóły jeszcze nie są mi znane, ale zastanawiam się, czy w ogólności dla mnie się opłaca.

Moje obecne wynagrodzenie podstawowe wynosi 3166 EUR (38 tys. EUR rocznie) bez premii świątecznych ani urlopowych.

Liczę, że cena brutto samochodu wynosi około 25-30 tys. EUR, co skutkowałoby przybliżoną stratą netto w wysokości około 300-400 EUR. Moja codzienna trasa do pracy wynosi około 100 km (50 km w jedną stronę).

Jeśli co miesiąc zaoszczędzę 250 EUR na samochód i będę miała wydatki na paliwo w wysokości 100 EUR, wydaje się, że się to opłaca (ubezpieczenie i inne koszty tutaj jeszcze nie są uwzględnione). Jeśli jednak coś się stanie w życiu prywatnym, mam zawsze możliwość skorzystania z tych oszczędności w nagłych wypadkach. Z firmowym samochodem taka możliwość odpada.

Kwestia warsztatu nie jest u mnie tak pilna, ponieważ mam dobrego przyjaciela mechanika, który zawsze będzie dbał o moje auto.

Jednakże rozważam, czy nie zrównoważyć tej straty netto poprzez dostosowanie wynagrodzenia w rozmowie, tak aby po wszystkim nie ponosić straty (ewentualnie maksymalnie 100 EUR) i otrzymać samochód służbowy. Jestem obeznana z wszystkimi obowiązkami w księgowości i praktycznie już jestem szefem, ponieważ rzeczywisty kierownik coraz bardziej się wycofuje i nieco gubi się w codziennej pracy oraz wszystkich kulisach. Byłoby to moją tajną bronią podczas rozmowy, zwłaszcza że było to zauważone już przy ostatnich zamknięciach, gdy mnie nie było, i praca zaczęła kuleć. Ponadto ukończyłam w styczniu 2017 r. szkolenie w zakresie księgowości finansowej i mam nadzieję na podwyżkę wynagrodzenia z tego tytułu (u nas podwyżki zawsze są na koniec roku). Ale tak jak rozumiem, zgodnie z 1% opodatkowaniem brutto musiałoby zostać podniesione, co skutkowałoby jedynie wyższymi odpisami? tj. 3166 + 1% + odległość?

Czy uważacie zatem, że moje oczekiwania są zbyt wygórowane? Macie jakieś dalsze wskazówki, które mógłbym podać w rozmowie?

Jestem nieco zdezorientowana w tej kwestii. Mam nadzieję na kilka przydatnych i cennych wskazówek.

Z góry dziękuję!

Napisany przez Daukind
Jak można mieć koszty paliwa w wysokości 100 euro przy 2000 km dystansu do pracy?

Napisany przez Malapascua

Szacuję, że cena katalogowa brutto wyniesie około 25-30 tys. EUR i spodziewam się netto straty w wysokości około 300-400 EUR. Moja codzienna trasa do pracy wynosi około 100 km (50 km w jedną stronę).

Jeśli chcesz mieć tak tanie auto służbowe, to wartość dla pracownika wynosiłaby 750 EUR, co oznaczałoby zmniejszenie wynagrodzenia netto o 356 EUR.

Gdyby raz w miesiącu odkładać 250 EUR na auto
To jest dość sporo.
Oto obliczenia, gdybym co 5 lat kupował używane auto Passat
Amortyzacja pojazdu
186,00 €
ubezpieczenie
40,13 €
Podatek
17,50 €
Przegląd techniczny
4,08 €
Parkowanie, kary, opłaty
18,82 €
Opony/Naprawy, Części
49,83 €
Olej napędowy
59,19 €
Razem
375,54 €
To kosztuje mnie auto miesięcznie. Ale u Ciebie powinieneś przynajmniej podwoić cenę paliwa.

Jeśli chodzi o koszty paliwa w wysokości 100 EUR, wydaje się opłacalne (ubezpieczenie i inne koszty nie zostały jeszcze uwzględnione.

Miej na uwadze, że 30 tys. EUR za auto służbowe to bardzo niska i prosta kwota.

Jednak zastanawiam się nad wyrównaniem netto straty poprzez dostosowanie wynagrodzenia

Na pewno powinieneś to zrobić, ponieważ Twoje wynagrodzenie już teraz jest bardzo niskie. Początkujący w moim dziale zarabia o 15-20 tys. EUR więcej rocznie.

Jestem w dziale finansów zaznajomiony ze wszystkimi zadaniami i jestem praktycznie już kierownikiem, ponieważ prawdziwy szef coraz bardziej się wycofuje i nie dostrzega całej codziennej działalności i wszelkich tajemnic.

Wtedy Twoje wynagrodzenie i tak jest bardziej niż wątpliwe. Czy rozważałeś już zmianę pracy?

Czy uważacie, że moje oczekiwania są zbyt wygórowane? Macie jakieś dodatkowe wskazówki, które mógłbym podać w rozmowie?

Nie, Twoje życzenia są bardzo skromne. W mojej firmie musiałbym Ci odmówić, ponieważ Rada Pracownicza nie zgodziłaby się na tak niskie wynagrodzenie.

Napisany przez Zerius
Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi.
Koszty paliwa wynikają z mojego diesla, a od września 2016 do maja 2017 wydałem 1045 EUR na paliwo (średnio niemal 116 EUR miesięcznie).
Osiągnę oszczędności w wysokości 250 EUR, gdybym w ciągu 6 lat znowu kupił samochód, który kosztował mój obecny (Honda Civic) => 18 000 : 6 lat = 3000 EUR rocznie.
6 lat po prostu dlatego, że wtedy przejadę niemal 180 000 km, ponieważ rocznie przejeżdżam 30 000 km.
Sektor, w którym pracuję, nie jest najlepszy, stąd też zarobki. Jednak właśnie w styczniu ukończyłem kurs na księgowego bilansowego i chciałem poczekać do końca roku na rozmowę o podwyżce, aby zobaczyć, czy coś się zmieni finansowo. Przypadkiem ktoś mi powiedział, że mój szef chce mi zaoferować służbowy samochód.
Liczyłem na to, że dostanę służbowy samochód i że moje obecne zarobki pozostaną mniej więcej takie same, mogę żyć z nimi całkiem dobrze, szczerze mówiąc.
Gdybym przeliczył moje koszty, nawet przy zamianie części wynagrodzenia na służbowy samochód (ale tego nie planuję), zyskałbym na tym. Gdybym dostał dodatkowo samochód służbowy, nie musiałbym dłużej się zastanawiać i od razu bym skorzystał z tej propozycji.
Jeśli chodzi o samochód, jestem bardzo skromny, macie rację. Ale po co miałbym brać sobie duży samochód, skoro nie kupiłbym sobie takiego prywatnie. Rozważam Forda Fiesta ST lub Mercedesa klasy A, mamy możliwość wyboru samochodów tutaj, ponieważ nie mamy związanych umów z konkretnymi salonami samochodowymi.

Napisany przez Malapascua

Na koszty paliwa wpływa mój samochód z silnikiem diesla, i od września 2016 do maja 2017 wydałem łącznie 1045 EUR na paliwo (średnio prawie 116 EUR miesięcznie).

Uważam to za realistyczne w przypadku samochodu z silnikiem diesla, jeśli prywatnie nie jeździ się zbyt dużo.

Osiągam oszczędność w wysokości 250 EUR, gdybym w ciągu 6 lat znowu kupił samochód w cenie mojego obecnego (Honda Civic) => 18 000 : 6 lat = 3000 EUR rocznie.

Jednak samochód z silnikiem diesla o przebiegu 180 000 km można łatwo sprzedać, chociaż dzięki rosnącym wymaganiom ekologicznym nie jest to już takie proste. Dodatkowo zalecam nie kupować nowego samochodu, tym bardziej przy takiej pensji.

Liczyłem na to, że otrzymam służbowy samochód i mogę utrzymać obecny poziom wynagrodzenia, co pozwoliłoby mi całkiem dobrze się utrzymać, szczerze mówiąc.

W takim razie nie dostaniesz podwyżki. Jeśli prowadzisz dużo spotkań służbowych, możesz nawet w dodatku płacić.

Jeśli chodzi o samochód, mam bardzo skromne wymagania, w tym macie rację. Po co mam brać duży samochód, skoro prywatnie bym sobie takiego nie kupił.

Czy mielibyście możliwość zabrania tak tanich samochodów to już inna sprawa. W przypadku dostępnych mi samochodów, taki mały samochód byłby niemożliwy. Wygląda jednak na to, że da się to zrobić.

Napisany przez Zerius
Podwyżka w wysokości 0€? Wygląda na to, że coś źle obliczam?
Jeśli aktualnie ponoszę koszty sam, to mam 2000 netto, a potem odliczam 250 (oszczędzanie), 100 (paliwo), rezerwy na konserwację, ubezpieczenie itp. W rezultacie pozostaje mi 1500.
Jeśli zdecyduję się zachować auto i nadal zarabiam 2000 netto, to w sumie mam 500 EUR netto więcej, ponieważ całe koszty prywatne związane z samochodem odpadają, prawda?

Napisany przez 2tneub
Hej Zerius,

nie wiem, skąd pochodzisz ani gdzie jest Malapascua, ale moja pensja początkowa jako księgowy bilansu była dużo niższa od Twojej, a ja również kierowałem działem księgowości.
Nie daj się zaniepokoić. W zależności od landu i wielkości firm (korporacja/małe i średnie przedsiębiorstwa), pensje mogą znacznie się różnić.
Obecność rady zakładowej na Malapascui sugeruje korporację. Podejrzewam, że u Ciebie to raczej mniejsze MSP.
Jednakże ta pensja nie jest tak ogromna, że trzeba by codziennie pokonywać 100 km.
W korporacji najprawdopodobniej zarabiałbym więcej. To, co mnie powstrzymuje, to dłuższa droga do pracy i być może w korporacji byłbym jednym z wielu księgowych bilansowych. Tutaj, jako osoba bez wyższego wykształcenia, kieruję działem księgowości z ponad 10 osobami, mam bezpośredni kontakt z szefem i prawdopodobnie bardziej wymagające zadania.

Kiedy chodzi o stosunkowo tanie samochody służbowe, interesująco, Opel oferuje modele biznesowe (niski cena katalogowa brutto, mniejszy rabat). Do zeszłego miesiąca miałem Insignię Sportstourera o cenie katalogowej brutto 31000€. Teraz BMW jest znacznie bardziej zauważalne.
W naszych firmowych samochodach mieszkanie i miejsce pracy są opodatkowane proporcjonalnie jako ryczałt. Zaletą jest to, że zostaje więcej nett. Wadą jest brak uwzględnienia w emeryturze, zasiłku dla bezrobotnych itp.
Dla tych, którzy nie osiągają kosztów uzyskania przychodu w podatku dochodowym lub tylko nieznacznie je przekraczają, jest to korzystne.
Przy Twoich wielu kilometrach warto to sprawdzić.

Aby pozostać przy takiej samej pensji netto, musiałbyś zarobić kolejne 750€ brutto.
Wątpię, że uzyskasz podwyżkę o takiej wysokości z jednego skoku. To byłby łączny wzrost wynagrodzenia o 50% brutto.
Warto zastanowić się, za jaką cenę możesz być zatrudniony na rynku pracy.

Napisany przez Zerius
Dziękuję tneub za Twoją opinię! r n r n Faktycznie, to naprawdę mała firma. Muszę jednak powiedzieć, że do niedawna miałem tylko około 40 km do pracy, ale przeprowadziłem się do mojej dziewczyny około półtora roku temu. To oczywiście moja sprawa, a nie szefa, jestem tego świadom r n r n Teraz czekam na rozmowę i zobaczę, co się wydarzy. Znam swojego szefa i podejrzewam, że zostanie mi zaoferowany tylko samochód służbowy, a nie podniesienie pensji. Jak już coś się wydarzy, dam tu aktualizację.

Napisany przez Zerius
Cześć wszystkim,
Dziś zaproponowano mi firmowy samochód i mam nadzieję usłyszeć od was kilka opinii na ten temat. Proszę, powstrzymajcie się od komentarzy dotyczących niskiego wynagrodzenia. Chciałbym naprawdę usłyszeć tylko opinie na temat rozważań dotyczących firmowego samochodu, ponieważ teraz muszę to wszystko przemyśleć i nie jestem w 100% pewny.
Mam przed sobą dwie alternatywy i doszedłem do wniosku, że opłaciłby mi się firmowy samochód o cenie brutto od 20 do 25 tys. euro. Wszystko powyżej tego nie miałoby dużego potencjału oszczędności netto. Mogę jednak wybrać samochód o cenie brutto do 40 tys. euro, ale to nie wchodzi w grę, ponieważ musiałbym dołożyć pieniędzy.
Alternatywa 1 to samochód o cenie brutto około 23 tys. euro, za który średnio musiałbym zrezygnować z około 310,00 EUR netto.
Moje obecne koszty związane z samochodem miesięcznie są następujące:
Miesięczne oszczędności na nowy samochód
250,00
Koszty paliwa
120,00
ubezpieczenie samochodu
45,00
Podatek drogowy
14,00
Konserwacja
42,00
Badanie techniczne
4,20
Myjnia samochodowa / pielęgnacja
10,00
=> Suma
485,20
Jeśli porównam teraz moje koszty i rezygnację z netto, wynika z tego, że mam dodatkowe netto w wysokości około 170,00 EUR.
Alternatywa 2 to mój propozycja, której jeszcze nie zakomunikowano, gdzie otrzymałbym podwyżkę wynagrodzenia w postaci kosztów działalności, które i tak zostałyby poniesione przez firmę. W tej alternatywie może mi to przynieść dodatkowo około 290,00 EUR netto.
Wolałbym opcję 2, ale nie wiem, czy mój szef się zgodzi.
Jestem ciekawy waszych opinii... Mam nadzieję, że to ułatwi mi podjęcie decyzji

Napisany przez Zerius
Oczywiście byłoby świetnie, gdybym mógł otrzymać opinie w krótkim czasie, ponieważ chcę najprawdopodobniej jeszcze jutro albo pojutrze ponownie porozmawiać

Napisany przez 2tneub
Na podstawie podanych przez Ciebie danych nie mogłem zweryfikować wszystkich obliczeń. Muszę więc po prostu zaufać Twoim obliczeniom. Na pierwszy rzut oka wariant 2 wydaje się faktycznie lepszy.

Jednak nie jest jeszcze pewne, czy pracodawca się zgodzi. Oto 2 argumenty, które mogą temu przeciwdziałać. Czy firma ma reklamę na pojazdach? Jeśli tak, to koszty eksploatacji pojazdu prawdopodobnie nie można porównać 1:1 z podwyżką wynagrodzenia, ponieważ firma również czerpie wartość dodaną z powierzchni reklamowej. Do brutto wynagrodzenia w przypadku podwyżki należy doliczyć składkę pracodawcy. Trzeba by porównać ją z udziałem pracododawcy w opodatkowaniu. Brakuje mi jednak wartości z Twoich obliczeń.

Na początek musisz sam zdecydować, jakie auto chcesz i jak elastyczny chcesz być.

Przy wyborze samochodu firmowego ważne dla mnie było, aby był on w miarę odpowiedni dla rodziny, ponieważ naszym drugim samochodem jest stary mały Meriva. Meriva jest po prostu za mała na podróże wakacyjne. Wadą samochodu firmowego jako samochodu rodzinny jest to, że za każdym razem, gdy zmieniam samochód służbowy, muszę przenosić moje pedały od roweru. Również hak do przyczepy byłby bardzo przydatny w naszym własnym domu. Ale dla dwóch razy, kiedy mogłabym go użyć, nie chciałabym go montować na samochodzie firmowym, a na starym Merivie się nie opłaca. Osobiście nie traktuję samochodu jako symbolu statusu, więc mogę jeździć starym autem. Początkowo byłem mocno przeciwny posiadaniu samochodu firmowego. Jednak mając kilka salonów samochodowych w naszej grupie firmowej, musiałem w końcu ustąpić w mojej pozycji.

Osoby, które i tak co 3 lata kupują drogi samochód, na pewno bardziej skorzystają z samochodu służbowego.

Kolejną zaletą samochodu firmowego jest lepsza możliwość kalkulacji. Przy starym samochodzie nigdy nie wiesz, jakie naprawy będą potrzebne w najbliższej przyszłości. Wada to oczywiście więź z firmą i z samochodem. Jeśli zrezygnujesz, pozostaniesz bez samochodu. Musisz więc oszczędzać nieco więcej pieniędzy prywatnie. Jeśli spodziewacie się dziecka w ciągu najbliższych 3 lat, to samochód może być za mały.

Nikt tutaj nie może podjąć decyzji za Ciebie.

Napisany przez brainy
Im niższa jest cena katalogowa, tym bardziej opłaca się samochód służbowy.
Opodatkowanie zależy wyłącznie od ceny katalogowej.
Nawet jeśli samochód osobowy zużywa 50 litrów na 100 km i kosztuje 5000 EUR na ubezpieczenie i podatki, to dla opodatkowania jest to całkowicie obojętne.
Zawsze mówię, że Dacia i Dom na południu Francji, który odwiedza się każdego weekendu, to optymalne rozwiązanie.
A teraz dochodzimy do konfliktu celów: kto chciałby jeździć Dacią?

Napisany przez Zerius
A więc w swoich obliczeniach dochę do następującego wniosku

Dla alternatywy 1:
Zkofnfigurowałem samochód kosztujący prawie 23 000 EUR. Korzystając z kalkulatora firmowego samochodów, obliczyłem korzyść pieniężną i uzyskałem wartość netto w wysokości 310,00 EUR.

Teraz odnośnie moich miesięcznych kosztów KFZ.
Oszczędności na nowy samochód => koszty zakupu : 6 lat (po 6 latach około 180 000 km na liczniku) => 250,00 EUR na miesiąc
Koszty paliwa mogę odczytać dzięki stronie Spritmonitor, gdzie rejestruję wszystko dotyczące mojego pojazdu, dlatego uzyskałem średnio 120,00 EUR
Ubezpieczenie KFZ => roczna składka : 12
Podatek za pojazd => kwota : 12
Konserwacja: prawie 500,00 EUR rocznie : 12 (Troszeczkę mało, ale wychodzę tanio, ponieważ dzięki znajomościom muszę płacić tylko za części) => Nadwyżka z konserwacji jest odkładana na kolejny okres
Przegląd techniczny: 100 EUR : 24 miesiące
Mycie samochodu: Jedno mycie na miesiąc

Różnica między wartością netto a moimi miesięcznymi kosztami KFZ => 170,00 EUR, które miałbym jako dodatkową kwotę.

Alternatywa 2:
Przy wydatkach na firmę w wysokości około 8 do 9 tys. EUR, mój pomysł dla szefa byłby po prostu dodanie tej kwoty jako brutto po stronie pracodawcy. W ten sposób miałby on te same koszty. Z tym dodatkowym kawotem ostatecznie miałbym wzrost netto w wysokości 290,00 EUR.

Porównując teraz 170,00 i 290,00 EUR, decyzja powinna być prosta, prawda?

Nasza firma nie ma reklam na pojazdach, więc nie widać, że to jest samochód służbowy. Dla mnie ważne byłoby jedynie, aby prezentował się w miarę porządnie, ale nie potrzebuję samochodu rodinnego, ponieważ jesteśmy tylko we dwójkę i nie planujemy dzieci, także w przyszłości. Również nie potrzebuję samochodu jako symbolu statusu. Mój wybór dla OPC na kwotę 23 000 EUR odnosi się do VW Polo. Cokolwiek innego byłoby dla mnie za drogie, ponieważ traktuję ten samochód jako podwyżkę wynagrodzenia. Zdecydowanie chcę wyjść z tej sytuacji na plus.

Napisany przez Zerius
Znowu aktualizacja, jako alternatywę proponuje się podwyżkę wynagrodzenia do 44 tys. EUR. W ten sposób miałbym dodatkowo 292,00 EUR netto. W porównaniu z autem oznaczałoby to dodatkowe 122,00 EUR, które nadal mógłbym otrzymać w przypadku podwyżki wynagrodzenia. Muszę zdecydować się do poniedziałku, samochód służbowy czy podwyżka wynagrodzenia... Moje obliczenia skłaniają mnie w stronę podwyżki wynagrodzenia, ale nie jestem pewien, czy nie przeoczyłem jakiegoś czynnika... Czy ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki lub sugestie, które mogłyby umocnić moją decyzję?

Napisany przez brainy
Po prostu:
Jeśli i tak lubisz jeździć nowszymi samochodami: samochód służbowy
W przeciwnym razie: podwyżka wynagrodzenia i prywatnie starsze używane auta.

Napisany przez Zerius
Nie lubię jeździć nowszymi samochodami, ważne jest dla mnie tylko to, aby ekonomicznie podróżować niezawodnym samochodem

Napisany przez brainy
Opodatkowanie samochodów służbowych to wszystko, tylko nie prezent podatkowy i społeczne składki(!!!). Jeśli zawsze jeździsz używanymi autami przez co najmniej 5 lat, to prawdopodobnie jest to tańsze.

Napisany przez Zerius

Firmowy samochód nie jest niczym innym niż prezentem podatkowym i składek społecznych(!).
Jeśli zawsze jeździsz używanym samochodem przez co najmniej 5 lat, to jest to najprawdopodobniej tańsze.

Patrząc na moje obliczenia i porównując liczby, przypuszczam, że również Ty zechcesz podwyżkę wynagrodzenia?
W każdym razie mam zamiar jeździć moim samochodem tak długo, aż jego naprawa będzie nieopłacalna. Moje oszacowanie rezerw opiera się na czasie amortyzacji 6 lat, wtedy samochód będzie miał około 180 000 km na liczniku i najprawdopodobniej będzie nadal działał przez kolejne 30 000 do 60 000 km, czyli kolejne dobre 1 do 2 lata, a może nawet dłużej. Chcę po prostu utworzyć rezerwę płynności w określonym czasie

Napisany przez 2tneub
Moim zdaniem twoje liczby nie do końca się zgadzają. Przy 6000€ rocznie/500€ miesięcznie, tylko zyskujesz podwyżkę w wysokości 240-250€ (w zależności od tego, czy jest kościół czy nie), a nie 292€. Chyba że uwzględniłeś jakieś składniki wynagrodzenia niepodlegające opodatkowaniu / składkom na ubezpieczenia społeczne.

Jeśli przeliczę wszystko odwrotnie, ostatecznie z podwyżką zarobisz o 50€ więcej niż z firmowym samochodem. W związku z tym, twoja decyzja jest słuszna.

Jednak warto zauważyć, że 500€/rok na koszty serwisowania są stosunkowo niskie, nawet jeśli płacisz tylko za części. Przy twoich przejechanych kilometrach pewnie będziesz potrzebować od czasu do czasu nowych opon. Za jedną turę zużywasz już połowę budżetu. Ponadto, posiadając własny samochód, zawsze narażasz się na ryzyko, że coś większego się popsuje, a wtedy twój ładny plan traci moc.

Napisany przez Zerius

Moim zdaniem Twoje liczby nie do końca się zgadzają. Dla kwoty rocznej 6000€/miesięcznej 500€ wychodzi mi podwyżka wynagrodzenia wynosząca tylko 240-250€ (w zależności od tego, czy jest Kościół, czy nie), a nie 292€. Chyba że uwzględniłeś jakieś składniki wynagrodzenia wolne od podatku/ubezpieczenia społecznego.
Jeśli przeliczę to odwrotnie, z podwyżką wynagrodzenia będziesz efektywnie o 50€ więcej niż z firmowym samochodem. W związku z tym Twoja decyzja byłaby słuszna.
Niemniej jednak zwracam uwagę, że 500€/rok kosztów serwisowych to stosunkowo niewiele, nawet jeśli płacisz tylko za części. Przy Twoich przejechanych kilometrach będziesz musiał czasem wymienić opony. Przy jednym kompletów budżet jest już w połowie wykorzystany. Ponadto mając własny samochód zawsze istnieje ryzyko, że coś większego się zepsuje, a wtedy Twój piękny plan staje się nieważny.

Nie należę do Kościoła, więc 292,00 EUR byłoby właściwą kwotą.
No cóż, co do tych 500 EUR się zgadzam, ale oszczędzam również sporo z tych 250 EUR przez te 6 lat, a z dodatkowymi 50 EUR względem firmowego samochodu mam jeszcze pewną przestrzeń na opony. Moje opony letnie powinny kosztować mnie 200-300 EUR.

Napisany przez 2tneub

Nie jestem w kościele, więc 292,00 EUR to prawidłowa kwota.

Tutaj różnica wynosi około 250€. Skorzystałem z kalkulatora podatku dostępnego tutaj: https://www.brutto-netto-rechner.info/
Założenia 38000€/44000€
Klasa podatkowa 1
brak dzieci
Stanowi wyjątek tylko Saksonia i tam również nie było istotnych różnic.

W Twoich warunkach również wolałbym podwyżkę wynagrodzenia niż samochód służbowy. Może w najbliższym czasie znajdzie się interesująca oferta w okolicy. Posiadając własny samochód, masz po prostu większą elastyczność.

Napisany przez Zerius

Da komme ich auf rund 250€ Differenz. Ich habe den Rechner genutzt: https://www.brutto-netto-rechner.info/
Annahmen 38000€/44000€
Steuerklasse 1
keine Kinder
Bundesland gibt es ja nur in Sachsen Ausnahmen und die hatte ebenfalls keine gravierenden Abweichungen.

Unter deinen Bedingungen würde ich auch keinen Firmenwagen, sondern die Gehaltserhöhung nehmen.
Vielleicht ergibt sich in den nächsten 1-2 Jahren auch in der Nähe mal ein lukratives Angebot. Dann bist du mit eigenem Wagen einfach flexibler.

Ja du hast Recht, ich hatte vergessen das genauer zu sagen. Ich werde jetzt demnächst aus der Kirche austreten und habe das in die Berechnung miteinbezogen.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata