Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu i spłata kredytu prywatnego

Napisany przez Friesenjung
Cześć, chciałbym dowiedzieć się, czy moje plany są możliwe w ten sposób?

Jestem 30-letni, żonaty i mam dwoje dzieci. Pracuję od 10 lat w tej samej firmie i zarabiam 2700 € netto. Moja żona ma zamiar wrócić do pracy w sierpniu, zarabiając około 1000 € netto + zasiłek rodzinny.

Na razie nie chcę brać pod uwagę dochodu mojej żony (okres próbny).

Teraz odnośnie mojego planu zakupu. Mamy możliwość od rodziny przejęcia domu, który wynajmujemy od 2013 roku, za 120 000 €. Dom ma wartość rynkową około 200 000 €.

Mam jeszcze trzy kredyty o łącznej pozostałej kwocie 38 000 €, które chciałbym także refinansować.

Jak najlepiej sfinansować coś takiego? Które banki lub kasy oszczędnościowo-budowlane są otwarte na takie rozwiązania?

Dziękuję z góry!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Friesenjung
większość banków nie finansuje takich projektów.
Nawet jeśli według Ciebie wartość rynkowa wynosi 200 000 EUR, dla banku liczy się przede wszystkim notarialna cena zakupu w wysokości 120 000 EUR.
W zasadzie możliwe jest jednak refinansowanie ceny zakupu, kosztów pobocznych zakupu oraz 3 kredytów.

Napisany przez NaTwoim13
To pytanie jest o wiele bardziej, jak wysokie są miesięczne obciążenia, a przede wszystkim, kto w rodzinie sprzedaje im ten Dom?

Cześć, dzięki najpierw za odpowiedzi!
Dom zostanie nam sprzedany przez mojego teścia...
Obecnie płacimy 820€ ratalnie i 650€ czynszu za Dom.
Mam nadzieję, że to trochę pomoże!
Pozdrawiam serdecznie, Friesenjung

Napisany przez NaTwoim13
Nie widzę w tym fundamentalnego problemu. <
> <
> Jeśli wartości domu zostaną potwierdzone, cena zakupu oraz spłata kredytu zostaną sfinansowane. Można to uczynić elegancko poprzez spłatę ich kredytów z dochodu ze sprzedaży i oddanie tych pieniędzy teściowi. W ramach sprzedaży ojciec męża mógłby udzielić im prywatnego pożyczki z dochodu.

Więc potrzebuję ekspertyzy wartości, którą banki możliwie najbardziej uznałyby. Czy to jest złe podejście?

Cześć Friesenjung, jeśli chodzi o ekspertyzy, powinieneś skorzystać z usług rzeczoznawcy sądowego. Wtedy otrzymasz naprawdę realistyczną wartość rynkową. Zazwyczaj banki także sporządzają własne ekspertyzy. Jednakże ekspertyza wykonana przez rzeczoznawcę sądowego ma dla banków znacznie większą wartość. To może kosztować trochę więcej, ale wtedy masz też coś konkretnego w ręku przy sprzedaży nieruchomości.

Napisany przez NaTwoim13
Bank zazwyczaj nawet nie zważy na taką ekspertyzę, co pozwala zaoszczędzić na kosztach.

Banki tworzą własną wartość zastawu, nie uwzględniając w niej nic z ekspertyzy. Liczy się jedynie dokumentacja związana z zastawem, zgodnie z listą wymagań dostarczoną przez bank.

Niezależnie od tego, czy niezależny i doświadczony pośrednik finansowy również sporządzi tę kalkulację.

[QUOTE=noelmaxim;148677].... nichts aus dem Gutachten findet dafür Berücksichtigung. /QUOTE]
@Noelmaxim, więc twierdzisz, że aktualna opinia biegłego nie jest w ogóle brana pod uwagę?
Nic z opinii nie jest brane pod uwagę, takie jest Twoje cytowanie?
Jeśli konieczne dokumenty dla oceny zastawu znajdują się w opinii, bank finansujący na pewno wydobędzie i oceni niezbędne dane z tej opinii.
W tym sensie Twoje cytowanie niczego... jest błędne.
I niezależny pośrednik finansowy, makler nigdy nie zastąpi wewnętrznego biura biegłego banku.
Na szczęście możemy mieć różne zdania w tym forum.

Napisany przez NaTwoim13

Banki tworzą swoją własną wartość pożyczki, absolutnie nie uwzględniając w niej raportu. Liczy się jedynie dokumentacja dotycząca wartości pożyczki zgodna z listą wymagań, którą otrzymują od banku. Pomimo tego, że niezależny i doświadczony pośrednik finansowy mógłby również sporządzić takie obliczenia.

Tak, drogi pracowniku banku. Jeśli weźmie się pod uwagę, że wszystkie dokumenty dotyczące wartości pożyczki muszą być dostarczone, bank nie będzie brał pod uwagę raportu. Wprost przeciwnie, raport może wskazać na coś, o czym klient wie i akceptuje, ale co może spowodować obniżenie wartości w banku i w rezultacie odrzucenie wniosku lub zaproponowanie gorszych warunków. Zbędne jest akceptowanie
W celu oceny wartości nieruchomości wystarczająca będzie opinia doświadczonego pośrednika finansowego, na przykład z firmy Sprengneter, i to nawet bezpłatnie. Aby sprawdzić nieruchomość pod kątem ukrytych wad lub uzyskać fachową opinię dotyczącą ceny, wystarczy ocena nieruchomości wykonana przez rzeczoznawcę budowlanego. Jednak kosztowne sporządzenie pełnego raportu jest faktycznie zupełnie zbędne.
Pełny raport przy zakupie jest kompletnie zbędny, zdecydowanie nie jest potrzebny także dla banku!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata