Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podzielić umowę budżetową czy wypłacić całość?

Napisany przez KingRollo
Cześć wszystkim. Oto sytuacja:

My, czyli ja i moja żona, mamy osobno konta oszczędnościowe na budowę.

Mój kontrakt:
BHW D maxx 3,75, 30000 euro, podpisany 1.6.2006, maksymalnie 1200 euro wpłacane rocznie.
Stan na 31.12.2016: 14013,85 euro, wskaźnik wyceny 44,28
3.03.2016 dostałem standardowe pismo od BHW: Gratulacje, Twój kontrakt jest gotowy do przypisania 2.5.2016 itd.
Nie zareagowałem na to, więc nadal wpłacam.

Kontrakt mojej żony:
Schwäbisch Hall, A-spezial, stopa oszczędnościowa 2%, 20000 euro, podpisany 30.07.2003. Maksymalnie 1200 euro wpłacane rocznie.
Stan na 31.12.2016: 14136,80 euro, wskaźnik wyceny na 31.12.2016 113,142.
Ten kontrakt był gotowy do przypisania 31.08.2014.
Dla obu kont, rezygnując z pożyczki, powinno naliczać się oprocentowanie dodatkowe, jak far mi wiadomo u BHW 1,5 lub 2% i dodatkowo 1% u Schwäbisch Hall na cały okres. Spróbowałem to wyliczyć dla kontraktu mojej żony, ale jakoś nie wychodzą mi sensowne liczby.
Może ktoś tu wie więcej na ten temat.
Kilka dni temu zadzwonił do mnie pracownik BHW, miał świetne pomysły, jak pomnożyć moje pieniądze. Mój kontrakt nie miał zbyt dobrego odsetek. Zapytałem go o dodatkowe oprocentowanie przy rezygnacji z pożyczki. Powiedział, że go nie ma, ponieważ umowę między innymi oprocentowano 2,5% ??? Kiedy odmówiłem dalszej konsultacji, był nieco zirytowany. Nie zmieniłem nic w umowie.
Sądzę, że czasy, kiedy można było wpłacać znacznie więcej niż kwotę standardową, minęły, prawda? Kiedyś to zrobiłem.
Teraz prawdziwy powód mojego zapytania:
W listopadzie tego roku muszę spłacić bezodsetkową pożyczkę w wysokości 21000 euro, którą otrzymaliśmy na budowę domu.
Najpierw myślałem o podziale obu umów, ale kasjerzy prawdopodobnie nie zgodzą się na to bez zmiany odsetek i utworzenia nowych umów z opłatami za zawarcie. Ponadto prawdopodobnie stracimy dodatkowe oprocentowanie ze względu na zmiany w umowie?
Moje obecne rozważenie polega na rozwiązaniu umowy mojej żony, ponieważ niedługo będzie ona i tak w pełni opłacona. Resztę kwoty możemy uiścić z konta bieżącego.
Czy to ma sens?
Dalej pojawia się pytanie, czy moja żona powinna następnie podpisać nową umowę oszczędnościową, czy też lepiej zabezpieczyć pieniądze jako dodatkową spłatę. Nie otrzymuje ona żadnych świadczeń z oszczędności.

Napisany przez KingRollo
Czy nikt nie ma pomocnej opinii?

Czy mogę podzielić umowy bez zmiany warunków, bez dostania nowej umowy z nową prowizją za jej podpisanie?

Napisany przez Martin79HN
Cześć KingRollo,
Zdaje się, że już sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie.
Kobieta może zrezygnować z umowy dotyczącej pożyczki i korzystać z dodatkowych odsetek. (Zwiększ zlecenie o zwolnienie z podatku od kapitału, jeśli jest dostępne)
Może minąć od 3 do 6 miesięcy, zanim pieniądze trafią na Twoje konto.
Kontynuuj normalne regularne oszczędzanie zgodnie ze swoją umową. :-)
Brakuje podstawowych danych, aby ocenić sensowność umowy oszczędnościowo-kredytowej.
Wartość obiektu
Finansowanie
Czas trwania kredytu z oprocentowaniem
i tak dalej. i tak dalej.
Pozdrowienia
Martin

Napisany przez KingRollo
Jak to jest z oświadczeniem pracownika BHW, że w mojej umowie nie będzie naliczany dodatkowy oprocentowanie, jeśli zrezygnuję z pożyczki?

Napisany przez Martin79HN
Przy zmianie umowy (np. cesji na rzecz banku jako zabezpieczenia lub podziału itp.) niestety traci się premię odsetkową.

Powinieneś dokładnie przeczytać umowę. doradca lub infolinia powinny wyjaśnić, dlaczego nie przysługuje prawo do premii odsetkowej.

Czy kiedykolwiek dokonano zmiany w umowie?

Napisany przez KingRollo
Nie, umowy nigdy nie zmieniałem. Muszę chyba zadzwonić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata