Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Budowa domu z wynajętym mieszkaniem gościnnym

Napisany przez Tycoon
Cześć!!
Mam nadzieję, że możecie mi udzielić kilku wskazówek.
Mam 36 lat i średnio zarabiam 2100 netto. Pracuję w swojej firmie od 16 lat. Moja żona ma nadal umowę czasową i zarabia 1400 netto. Mamy jedną córkę. Oczywiście otrzymujemy także dodatek rodzicielski itp.
Rok temu wziąłem kredyt na zakup samochodu itp. Wybrałem wtedy wysoką ratę, ponieważ nie jestem zwolennikiem długich okresów kredytowania. Nasza obecna rata wynosi 720 euro/miesiąc, a pozostałe zadłużenie wynosi 25 000 euro.
Teraz do sedna sprawy.
Planuję w przyszłym roku zbudować Dom z przylegającym mieszkalnym lokalem dla rodziny.
Mieszkanie to zostanie od razu wynajęte mojej teściowej. Całkowity koszt inwestycji wraz z działką wynosi około 230 000 euro. Dlatego moje pytanie brzmi...
Czy lepiej jest zrefinansować mój obecny kredyt, aby pokazać niższą ratę przed złożeniem wniosku o finansowanie??
A może lepiej pozostawić wszystko jak jest? Ponieważ pokazuje to, że mogłem sobie poradzić z tym obciążeniem w przeszłości.
Ponadto, biorąc pod uwagę umowę czasową mojej żony, czy można to w jakiś sposób zrównoważyć, biorąc pod uwagę, że mieszkanie będzie wynajmowane, a dochody z najmu będą wpływać miesięcznie.
Aha... Nasz wkład własny oscyluje między 20 a 25 tysiącami.
Bardzo serdecznie będę wdzięczny za Państwa odpowiedzi.

Napisany przez finanzierung
Cześć,
nawet jeśli inni użytkownicy mogą to uznać za doskonałą sytuację wyjściową, uważam, że nie jesteś w stanie zrealizować tego planu.

Koszty budowy z działką wynoszą około 230 000 euro.

Już tutaj zaczynają się problemy, to nigdy nie wystarczy na budowę domu jednorodzinnego z mieszkalnym lokalem. (Nawet jeśli sprzedawca/deweloper tak to przedstawia !!!)

W rezultacie rata wynosi 720 euro/miesiąc. Pozostały dług 25 000 euro.

Moje osobiste zdanie: Nie masz pojęcia, na co Cię stać. Kupowanie samochodu za 30 000 EUR na kredyt przy Waszych dochodach to już trochę przesada....

Aha.. Nasz kapitał własny wynosi około 20 do 25 tysięcy.

Dokładnie to jest problem, 25 000 EUR kapitału własnego (czy obecnie przynosi on jakieś odsetki?) minus 25 000 euro długu (który generuje odsetki) = 0 euro......
Musicie spłacić kredyt samochodowy, ponieważ w przeciwnym razie budżet domowy prawdopodobnie będzie za ciasny. W rezultacie nie macie żadnego kapitału własnego (i tym samym 0 euro rezerwy) na nową budowę, której koszty źle oceniliście.

Napisany przez Tycoon
Samochód nie wynosił 30 000. Wtedy była jeszcze restrukturyzacja itp. Zostało mi wtedy powiedziane, że wynajmowane mieszkanie gościnne ma korzyści przy obliczaniu budżetu domowego. Czy więc opłaca się restrukturyzować kredyt?

Samochód nie opierał się na 30.000 euro. Wtedy była jeszcze restrukturyzacja kredytu itp.

To nie zmienia mojego zdania, że restrukturyzacja kredytu z dodaniem jeszcze kwoty na samochód nie jest zbyt mądrym posunięciem. Oznacza to, że nie ma nawet odpowiedniej wartości do porównania z 25.000 euro....

Więc czy korzystniej jest zrestrukturyzować kredyt?

Dlaczego nie spłacić go z dostępnym kapitałem własnym?
Wydaje mi się, że teraz masz klasyczne podejście zdecydowałem się zbudować i robię to za wszelką cenę - patrzysz na to przez różowe okulary....
Już na starcie pojawia się problem z nierealną sumą budowy w wysokości 230.000 euro za Dom z mieszkaniem na parterze włącznie z działką i kosztami dodatkowymi....

Napisany przez Tycoon
Oferta, którą uzyskałem, oczywiście wiązała się z koniecznością wykonania różnych prac własnymi siłami.

Wydaje mi się, że właśnie masz typowe Postanowiłem zbudować i teraz zaroić i skręcić na siłę różowe okulary...

Będziesz też otrzymywać wiadomości prywatne tutaj na forum (albo już otrzymałeś) od pośredników kredytowych, którzy wytłumaczą Ci, że wszystko już działa....
Ale deweloper (lub czy to jest generalny wykonawca?) i pośrednicy kredytowi chcą zarobić na Tobie. Dla dostawcy domów ważne jest najpierw zdobycie Twojego podpisu, potem pojawiają się koszta, o których teraz myślisz, że są one wliczone w cenę.
Zainwestuj trochę ze swoich oszczędności, idź do architekta i poproś go o pierwszą wycenę kosztów dla Twojego przedsięwzięcia. On będzie po Twojej stronie i podejdzie do tego realistycznie.
Opcjonalnie poleciłbym również forum budowlane lub forum ekspertów budowlanych....

Napisany przez Tycoon
Na pewno jeszcze raz to sprawdzę. Mam jednak doświadczenie kolegi, który przeprowadził ten sam projekt budowlany w zeszłym roku. Cena, którą podałem, jest dość zbliżona.

Napisany przez BenniG
Muszę przyznać rację finansowaniu w swoich punktach.
Do tego dochodzi fakt, że zaoszczędziłeś 25 000 € w ciągu 16 lat. Oznacza to około 1 500 € rocznie. Teraz chcesz zdobyć dziesięciokrotność swoich oszczędności do emerytury, ale masz tylko dwa razy więcej czasu.
Oczywiście, prawdopodobnie odpadasz od płacenia czynszu, a zamiast tego musisz płacić czynsz teściowej.
Koszty dodatkowe związane z domem są niebagatelne - jak wielkie szacujesz te koszty?
3 500 € to niezła kwota dla 3 osób, ale jak widać po przeszłości, właśnie na tyle wystarczająca na wasz styl życia.
Czy chciałbyś więc całkowicie przeorganizować swój styl życia dla domu?
Co do kosztów budowy: 1 500-2 000 € za metr kwadratowy powierzchni mieszkaniowej to realistyczna wartość. Do tego dochodzi cena działki. Jaką wartość przyjmujesz dla niej?

Napisany przez Tycoon
Oczywiście nie jest to Dom pięciogwiazdkowy, jest to zwykły domek bungalowowy. Gdzie znajduje się mieszkanie o powierzchni 50 mkw. Wszystkie oferty oscylowały wokół 200 000 euro. Jednak jeszcze raz wszystko przeliczę.

Wszystkie oferty oscylowały wokół 200 000 euro.

Czym dokładnie są te oferty? Proszę nie pisz teraz wszystkiego..... Ponieważ jako laik nie jesteś w stanie ocenić, jakie koszty są uwzględnione, a które nie... (toaleta budowlana, woda budowlana/prąd budowlany/raport geotechniczny/opłaty za pomiar/grafyka/ubezpieczenia/prąd-woda-telefon-internet od granicy działki do domu ???)

Są to wszystkie koszty, które zostaną naliczone przez odpowiednie instytucje i których TY być może myślisz, że są wliczone w cenę...

To znaczy, jeśli sprzedawca ponownie przedstawi Ci te obliczenia, to bez wątpienia dojdzie ponownie do kwoty 230 000 euro...

Stąd też sugestia: Udaj się do niezależnego partnera (architekt/biuro planowania) i pozwól sobie wyliczyć szacunkowe koszty (oczywiście za opłatą).

Napisany przez ichilas
Cześć,
w mojej opinii kwota 230 000 euro wydaje się całkowicie nierealistyczna.
Jak już wspomniano, na pewno brakuje tam jeszcze niektórych kosztów.
(finansowanie zostało już wspomniane)
Weź pod uwagę swoje mieszkanie/Dom.
Następnie przejrzyj ofertę i sprawdź, co wszystko jest zawarte:
Oto kilka punktów do rozważenia:
...gniazdka elektryczne (ilość), ogólnie wykończenie wnętrza począwszy od drzwi/ścianek działowych aż po podłogę,
instalacja grzewcza, wideodomofon, kompletnie wyposażone łazienki, kuchnia, okna (ilość), teren zewnętrzny dojazd/chodnik do domu....
Dodatkowo ocen realistycznie swój wkład własny!!

Napisany przez ADMCI4
Co oznacza, jeśli można zapytać, że zarabiasz średnio 2100€? Czy dostajesz to każdego miesiąca na konto, czy uwzględnione jest w tym dodatkowe pieniądze na Boże Narodzenie i urlop?
Nie mogę sobie wyobrazić, że dostałbyś pożyczkę w takiej wysokości. Moim zdaniem nie ma na to żadnych przesłanek. Brak istotnego kapitału własnego, kobieta na czasowy kontrakt, 25k€ długu.
Ale szczerze, podziwiam tę wysoką stopę spłaty twoich kredytów konsumenckich. ?

Napisany przez xlarge
Również zarabiam więcej niż dostaję - ale to już inny temat.
Ile gwarantowane jest miesięcznie na pewno? - I jak wysoka ma być rata?
kredyt w wysokości 25 tys. dolarów trwa jeszcze około 3 lata - nawet przy tak wysokiej racie.
Ile obecnie płacicie za czynsz/opłaty dodatkowe? Jako właściciel jest to dodatkowo 150-300€ więcej miesięcznie na rzeczy, które w innym wypadku opłacałby wynajmujący (koszty niepodlegające podziałowi/materiały na bieżące naprawy/naprawy itp.)
Dochód z wynajmu musi oczywiście zostać opodatkowany - nie wyjdzie czysty z brutto (ale można odliczyć pewne wydatki) ...

Napisany przez NaTwoim13
Na czym polega jej praca na czas określony? Czy zawsze była zatrudniona?
Finansowanie, forum budowy domu? Tak? To dopiero rekomendacja! A propos, zapytaj autora wątku, czy te PWs doszły do niego!

Niech będzie dzięki Bogu, wreszcie ktoś, kto utrzymuje nadzieję...
Cukierki do rzucenia już gotowe?

Finansowanie, forum budowlane? Tak? To dopiero rekomendacja!
No tak, te 230 000 EUR nigdy nie są zgodne.
Jasne, to nie jest przedmiotem dyskusji, wiem... To tylko taka sugestia na marginesie...
Na pewno ta doskonała sytuacja wyjściowa może być jakoś przedstawiona jako finansowanie....

Nawiasem mówiąc, zapytaj autora wątku, czy te PNs u niego dotarły
100% na pewno dostał jakieś... (dlaczego czujesz się tym zainteresowany?)

Napisany przez NaTwoim13
Po prostu zaintrygowało mnie, czy dostaje się PW, po prostu zakładasz to. Podobnie jak zakładasz teraz, że biję brawo w obecnej sytuacji!
Chodzi o informacje dotyczące kosztów i/lub zdobywanie informacji ogólnych na temat projektu budowlanego, chcę zaakceptować forum, jeśli chodzi o finansowanie, ale jest to okropne i złe forum. Z cenzurą i sprzedawaną reklamą, gdzie ekspert nie znajduje miejsca!
W tej dziedzinie forum to forum paplania, narzekania i bredzenia, i jestem pewien, że właśnie tam rosną te PW, które tutaj potępiono!

Napisany przez spassinnebacken
Chociaż nie ma to nic wspólnego z tematem, to z własnego doświadczenia (również ostatnio założyłem tutaj wątek z pytaniem finansowym) nie otrzymałem ani jednej prywatnej wiadomości od pośrednika. Wiadomości zaczęłem dostawać dopiero po tym, jak sam kogoś zapytałem, i tak jest dobrze.
Uważam, że nie byłoby w porządku, gdyby tu powstawało wrażenie, że każde pytanie jest natychmiast zasypywane reklamami lub wiadomościami. W każdym razie ja tego nie potwierdzam.

Przepraszam, cofam to co napisałam na PW.

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie, uważam to za dobrą rzecz. Mocne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata