Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Obciążanie klientów za prywatne zakwaterowanie podczas konsultacji.

Napisany przez dezly
Cześć,
jestem tu nowy i trafiłem na to forum z powodu pytania, na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi nigdzie indziej. Mam nadzieję, że pomożecie mi tutaj dalej.
Oto scenariusz:
Jestem doradcą dla klienta. Ustaliliśmy, że koszty podróży i noclegu będą zwracane dodatkowo do stawki dziennego wynagrodzenia na podstawie dowodu. Ponieważ mam znajomych kolo klienta, nocuję tam. Mojej firmie można wypłacić 20€ w sposób zwolniony od podatku.
Jeśli zamiast tego zdecyduję się na hotel za np. 100€, klient zapłaci to mojej firmie i wszystko będzie w porządku.
Jeśli jednak nocuję prywatnie, jak opisano powyżej, moja firma traci 20€, ponieważ nie mamy faktury, którą moglibyśmy przekazać dalej.
Jakie są na to rozwiązania? Osoby prywatne, o ile udało mi się ustalić, mogą wystawiać tylko paragony. Czy mogę takie przekazać, czy to wystarczy dla klienta? Czy muszę wcześniej ustalić z klientem umownie, jakie stawki należy zwracać za nocleg w ramach prywatności i jak można to udowodnić?
W zasadzie byłoby to korzystne dla klienta, gdybym mógł przyjąć np. 40€ za nocleg w ramach prywatności i oszczędzałby w ten sposób dużo pieniędzy w porównaniu z typowym hotelem. Jednak opłaca się to dla mnie i mojej firmy tylko wtedy, gdy otrzymamy te 40€.
Dziękuję za pomoc!
Jeśli potrzebujecie dodatkowych informacji, proszę dajcie znać.
Dzięki!
Christian

Napisany przez dezly
Nikt nie ma pomysłu?

Napisany przez xlarge
Czy korzystać z Airbnb czy Wimdu?
Dlaczego pokwitowanie nie powinno być uznawane za dowód?
Po prostu zapytać klienta?
Przy noclegu mogą również wystąpić wyższe koszty diety (wydatki).

Napisany przez Haviculd
Nie wiem, czy mam się śmiać czy płakać. Paragon zawsze jest ważny, a robić taki szum przez 20 euro, nie rozumiem. Ciesz się po prostu, gdy spędzasz miły wieczór z przyjaciółmi, i wszystko w porządku, nie musicie wystawiać rachunku, a klient będzie jeszcze bardziej zadowolony.

Napisany przez dezly
Dobrze, spróbowałem, szkoda. Straszne, co tutaj przychodzi jako odpowiedź.
Nie obchodzi mnie, czy się śmiejesz czy płaczesz, ale jeśli nie masz nic do dodania na dany temat albo go nie rozumiesz, po prostu oszczędź nam.

Napisany przez 2tneub
Odpowiedź Havicult jest naprawdę zupełnie nietrafiona. Jesteś pracownikiem, który nie myśli tylko o sobie, ale także o firmie. Niestety takich jest niewielu.

Do tej pory nie odpowiadałem, ponieważ również nie mam dla Ciebie odpowiedniego rozwiązania.

Być może najpierw ogólnie: Osoba prywatna może wystawiać paragony lub faktury prywatne, ale przypuszczalnie Ty otrzymujesz te 20€, a nie Twoi znajomi. Dlatego faktura/paragon wystawiony przez Twoich znajomych byłby oczywiście błędny. Jeśli Twoi znajomi rzeczywiście otrzymują 20€ i to się bardzo często zdarza, to należy to opodatkować. Dlatego uważaj na fałszywe dowody.

W związku z tym to Ty musiałbyś wystawić swojemu pracodawcy fakturę prywatną lub paragon na 20€ (bez podatku VAT!!!). Czy klient to zaakceptuje, to już inna kwestia. Z drugiej strony, w ten sposób klient wyjdzie taniej niż gdybyś szedł do hotelu. To byłoby rozwiązanie, które najprawdopodobniej spróbowałbym jako pierwsze.

Inna opcja, Twojemu pracodawcy zawiera umowę z klientem na stałą opłatę za nocleg w wysokości np. 50€. Tutaj również klient wyjdzie taniej niż gdybyś szedł do hotelu, a Twój pracodawca zarobi dodatkowe 30€. Jedynym minusem jest sytuacja, gdy przestaniesz korzystać z noclegu u znajomych i zaczniesz chodzić do hotelu, wówczas Twój pracodawca straci.

Napisany przez dezly
Hej,
dzięki za odpowiedź, tneub!
To, co ostatnio napisałeś, wydaje mi się obecnie najbardziej sensowne i najlepiej wykonalne. W odpowiednich umowach z klientem po prostu ustalilibyśmy taką stałą opłatę. Problemem jest jednak ustalenie, kiedy tę opłatę trzeba będzie uiścić. Zazwyczaj pracujemy na zasadzie rozliczenia według faktur, a koszty podróży są zawsze oddzielnie refundowane przez klienta.
Czasami przyjeżdżamy dzień wcześniej, jeśli warsztaty zaczynają się wcześnie a są zbyt daleko, aby rano dojechać.
Doświadczenie pokazuje, że klienci nigdy nie mieli z tym problemu, z drugiej strony zawsze mogliśmy udokumentować koszty noclegu za pomocą rachunku hotelowego. To nie byłoby możliwe przy stałej opłacie za nocleg.
W związku z tym aktualnie myślę o takiej klauzuli jak na przykład Jeśli warsztat zaczyna się przed X:XX (do ustalenia przez nas przy składaniu oferty), to zadatku w wysokości XX€ należy przekazać wykonawcy przez zleceniodawcę.

Napisany przez xlarge
Można by było ustalić opłatę ryczałtową tylko w przypadku, gdy miejsce pracy jest oddalone o ponad np. 80 km od siedziby firmy i nie można udokumentować kosztów związanych z hotelem. Aby było to sytuacja win-win-win-win, możesz sprawić przyjemność również znajomemu (z prezentami?).

Napisany przez dezly

... możesz sprawić przyjemność znajomemu w odpowiedni sposób (prezentami?).

To już oczywiste, i już dzisiaj to robię, ponieważ otrzymuję od mojego pracodawcy 20 €, które są ustawowo określone i niepodlegają opodatkowaniu.
Zazwyczaj pakuję to na przykład, opłacając kolację wieczorem lub coś podobnego. Tak się po prostu robi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata