Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zapytanie o kartę

Napisany przez 30Dollar
Cześć,
jako że jestem w rodzinie znawców, moja siostrzenica zapytała mnie dzisiaj o radę.
W październiku wybiera się w dłuższą podróż z inną przyjaciółką. Tak jak się to robi obecnie po maturze (szkoda, że nie mieliśmy tego w naszych czasach).
Zastanawiam się więc, jaką kartę kredytową byłoby najlepiej dla niej wybrać. Przecież ma już własne konto w Sparkasse, ale karty kredytowe oferowane tam nie wydają mi się specjalnie dobre?
Z tego co zrozumiałem, ta nie jest darmowa, ponadto pobierają dość wysokie opłaty za wypłatę gotówki za granicą.
Ale jaką inną kartę kredytową można by wybrać, żeby nie zakładać od razu konta w innym banku?
Problem polega na tym, że jest młoda, chce podróżować i praktycznie nie ma stałych dochodów...
Pozdrowienia

Napisany przez ZweterPegat
Cześć,

jak długo trwa ta podróż? Jeśli to tylko 3-4 tygodnie, to być może opłaty za wypłaty można jeszcze znieść.

Którą kartę kredytową wybrała? Muszę powiedzieć, że w zależności od wybranej karty, Sparkasse oferuje dobry serwis z dodatkowymi korzyściami. Często oferowana jest również ubezpieczenie od rezygnacji z podróży lub ubezpieczenie zdrowotne za granicą. Oczywiście, jak dobre są one szczegółowo, o tym można również dyskutować.

Roczne opłaty w Sparkasse wahają się obecnie od podstawowej, za około 30 euro, aż do Złotej, za około 80 euro, jeśli się nie mylę?

Natomiast karty kredytowe można również uzyskać bez opłat i odsetek u innych dostawców. Dobry przegląd można znaleźć na stronie: https://www.kreditkarte-beantragen.ne...vergleich.html.

Jednak dodatkowe korzyści, jak na przykład ubezpieczenia w Sparkasse, są kuszące.

Czy ma już ubezpieczenie zdrowotne za granicą?

Napisany przez Malapascua

Czy ma już ubezpieczenie zdrowotne za granicą?

W przeciwnym razie kosztuje 8€ rocznie i jest potrzebne tylko poza UE (zazwyczaj nie jest konieczne dla osób ubezpieczonych w prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata