Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z dopłatą mieszkaniową Riester i pożyczką KfW albo bez Riester.

Napisany przez Alligator3007
Cześć wszystkim,
to bardzo informacyjne forum tutaj!
Czy moglibyście podzielić się swoimi opiniami na temat następujących ofert?
Mieszkanie własnościowe
Całkowita kwota wraz z pośrednikiem, notariuszem, ...
140.000,- euro
Własny kapitał 23.000,- euro dostępny
Do sfinansowania pozostaje 117.000,- euro.
Planowałem miesięczną ratę w wysokości około 500,- do 550,- euro. Dodatkowo planowane są coroczne nadpłaty w wysokości około 3000,- do 3500,- rocznie, ponieważ od 2019 roku spodziewam się, że moja partnerka wprowadzi się do mieszkania i będzie drugie źródło dochodu do spłaty.
Dostępne są następujące oferty:
Wariant 1:
Riester Zuhause Direkt 15 (TBV: 932 Riester-Modell flexibel) z umową oszczędnościową mieszkaniową, 67000,-, zakończenie umowy w 2042 roku, stopa procentowa nominalna 2,49%, oprocentowanie roczne efektywne 3,06%, stopa procentowa na cały okres trwania kredytu jest ustalona i przewidywalna dzięki umowie oszczędnościowej mieszkaniowej.
Wariant 2:
kredyt ratalny, 67000,-, okres zabezpieczenia 15 lat, stopa procentowa nominalna 2,49%, oprocentowanie roczne efektywne 2,55%.
w obu wariantach dodatkowo kredyt KfW w wysokości 50.000€, który w każdym przypadku zamierzam wziąć.
Która opcja jest lepsza dla mnie?
Dzięki za rady!

Re: Finansowanie budowy z dopłatą mieszkaniową Riester i pożyczką KfW albo bez Riester.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale nie ma tutaj nic sensownego, a moim zdaniem Riester nie powinien być uwzględniany w finansowaniu nieruchomości.

Klasyczny kredyt ratalny na 10/12/15 lat z niskim oprocentowaniem i refinansowanie z F60 Signal. W ten sposób będziesz idealnie przygotowany, a Riester będziesz regularnie oszczędzał równocześnie w funduszowym ubezpieczeniu emerytalnym lub planie oszczędzania w funduszach certyfikowanych przez Riester.

Napisany przez Numborner
Cześć,
czy mogę zadać Ci pytanie dotyczące Wohnriester?
Zamieściłem post na stronie //Link wygasł
Pozdrowienia z Saarlandu

Napisany przez NaTwoim13
Numborner pisze:
Cześć,
czy mogę zadać Ci coś na temat mieszkania z alokacją na rachunek emerytalny?

Utworzyłem wątek
//Link wygasł

Pozdrowienia ze Szlezwika-Holsztynu

Już udzieliłem odpowiedzi na prywatną wiadomość.

Oczywiście jestem do Twojej dyspozycji

Napisany przez 2tneub
@noelmaxim

Czy oprocentowanie rzeczywiście wzrosło tak bardzo, że przy 15 latach stałego oprocentowania widnieje tam liczba 2 przed przecinkiem?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć tneub,

oczywiście nie, tutaj mamy katastrofalnie słabe oferty TE - prawdopodobnie od Volksbank, być może od Sparkasse - zarówno pod względem koncepcji (Wohnriester/ewentualnie także słabej kasy oszczędnościowej Schwäbisch Hall, patrz wątek sąsiedni z aktualnymi doświadczeniami) jak i warunków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata