Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Rachunek od ubezpieczyciela zdrowotnego 900 EUR

Napisany przez Kassenverwalter
Cześć...
Napisałem w forum dotyczącym ubezpieczeń zdrowotnych. Niestety rejestracja na dwóch forach nie działała.
Dlatego postanowiłem zadać moje pytanie tutaj:
Do 22.02.2016 byłem ubezpieczony przez mojego ostatniego pracodawcę. 23.02.2016 dostałem wypowiedzenie (prawdopodobnie dlatego, że zdradziłem, że wiosną się przeprowadzam - firma zajmująca się czyszczeniem budynków - nie była w stanie mnie uwzględnić w planach). Wracając do tematu:
Do 31.03.2016, oraz jeszcze kilka dni później, żyłem z ostatniej pensji. Pod koniec marca przeprowadziłem się do Norymbergi i zarejestrowałem się jako osoba poszukująca pracy w Jobcenter Norymberga. Świadczenia otrzymywałem od Jobcenter Norymberga wstecznie od 01.04.2016.
Po moim wypowiedzeniu zupełnie nie pamiętałem o ubezpieczeniu zdrowotnym. Istnieje więc luka od 23.02.2016 do 31.03.2016.
Kilka dni temu otrzymałem pismo od ubezpieczyciela, że na zapytania dotyczące ochrony ubezpieczeniowej dla powyższego okresu nie otrzymałam odzewu, w związku z czym, według tego pisma, moje ubezpieczenie zdrowotne będzie kontynuowane jako dobrowolne. Teraz muszę zapłacić około 900 EUR składek zaległych.
Nie otrzymałem żadnych zapytań odnośnie ochrony ubezpieczeniowej w tym okresie. Na pewno nie! W przeciwnym razie udzieliłbym odpowiedzi.
Poza tym nie jestem w stanie zapłacić tych 900 EUR. Co więcej, nawet gdybym uzgodnił raty płatności, muszę jeszcze zapłacić innym wierzycielom. Część z nich nawet jeszcze nie uregulowałem. Z pięcioma wierzycielami już uzgodniłem spłacanie rat w wysokości 10 EUR.
Właśnie przeczytałem online, że po wypowiedzeniu ubezpieczenie zdrowotne ubezpieczyciela nadal obowiązuje przez kolejny miesiąc (księga trzecia Kodeksu pracy §19 paragraf 2 SGBV). Czy nie miałoby to zastosowania w tym przypadku, skoro sam dostałem wypowiedzenie?
Mam miesiąc na złożenie sprzeciwu. W tym celu muszę wiedzieć, co mogę rzucić w twarz i czy istnieje cokolwiek, co mogę zrobić, czy też roszczenie jest uzasadnione. Czy ubezpieczyciel może po prostu kontynuować ochronę ubezpieczeniową jako dobrowolną, bez mojej zgody lub czegokolwiek innego?
Czekam na fachowe i przydatne odpowiedzi.
Pozdrawiam, Susanne

Napisany przez xlarge
Byłem ubezpieczony przez mojego ostatniego pracodawcę do 22.02.2016 r. Od dnia 23.02.2016 otrzymałem wypowiedzenie.

Brak okresu wypowiedzenia? Jak długo trwało zatrudnienie u tego pracodawcy? Czy nadal w okresie próbnym? Czy wykorzystano należne urlopy czy zostały one wypłacone finansowo? Często przysługuje pracownikowi odprawa w wysokości 0,5 miesięcznego wynagrodzenia za każdy rok stażu - czy skonsultowano się z radą zakładową? Jak tylko dowiesz się o grożącym wypowiedzeniu, musisz zarejestrować się w urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy (nawet do 3 miesięcy przed zakończeniem zatrudnienia) - w przeciwnym razie mogą wystąpić okresy karencji bez świadczeń.

O ile mi wiadomo, w ostatnim miesiącu zatrudnienia i kolejnym miesiącu nadal jest się ubezpieczonym, jeśli nie ma innej formy ubezpieczenia. Ale po prostu zapytaj swojej kasy chorych - powinny to wiedzieć. Można też być ubezpieczonym przez urząd pracy - częściowo nawet bez otrzymywania świadczeń. (W kalkulacji emerytury może ci brakować tego miesiąca.

Otrzymywałem świadczenia od Jobcenter w Norymberdze wstecznie od 01.04.2016 r.

Wstecznie do jakiego momentu - czy przyznano świadczenia także na marzec? Długi wobec kasy chorych (jeśli uzasadnione) są jednak traktowane jako długi karne z oprocentowaniem 1% miesięcznie - i mają pierwszeństwo przed spłatą... Ale nie jestem specjalistą - to tylko moje doświadczenie życiowe.

Napisany przez 2tneub
Ja, myślę, że to wszystko jest chaotyczne i niewiarygodne.
Jeśli otrzymasz wypowiedzenie do 23.06., nawet w okresie próbnym masz 14 dni ochrony przed wypowiedzeniem.
Nawet jeśli z jakichś powodów wypowiedzenie zostanie natychmiastowe, jak można sobie wyobrazić, że za 1 miesiąc i 7 dni należy zapłacić 900 euro za ubezpieczenie? Nigdy w życiu.
Poza tym przecież każdy wie, że musi jak najszybciej zgłosić się do urzędu pracy. Kto tego nie zrobi, jest sam sobie winien.

Napisany przez Blauber
Jeśli w rzeczywistości ubezpieczenie zdrowotne żąda 900 euro w tej sytuacji, to coś jest nie tak. Czy próbowałeś już zadzwonić pod najbliższy numer? Na pewno udzielą ci informacji, jak doszło do 900 euro, zwłaszcza jaki okres został rzeczywiście wzięty pod uwagę.

@tneub: Zwolnienie nastąpiło z powodu wewnętrznej restrukturyzacji lub czegoś podobnego. Już nie pamiętam dokładnie. To też nie było nic wielkiego. Po prostu praca jako sprzątaczka w NRD. Jak mają być zebrane środki na ubezpieczenie, nie mam o tym pojęcia, dlatego pytam tutaj. Dobrze byłoby zapytać w kasie chorych, co zrobię jutro telefonicznie. Chciałam się wcześniej tutaj dowiedzieć.

Przeprowadziłam się z Halle do Norymbergi i od 1 kwietnia 2017 roku otrzymuję tam nowe świadczenia (zwrotnie) z Jobcenteru. Przedtem od momentu zwolnienia 22 lutego 2017 roku do końca marca przebywałam nadal w Halle. Następnie pod koniec marca przeniosłam się do Norymbergi.

@xlarge: Zatrudnienie trwało od początku września 2016 do 22.02.2017. Personel sprzątający w Halle (Saale). Miałem prawo do urlopu. Urlop dostałem, na przełomie roku, do stycznia. Zwolnienie nadeszło po urlopie. Podejrzewam, że okres wypowiedzenia był również uwzględniony, ponieważ zwolnienie było datowane na 22.02.2017. Wszystko było w porządku.
Niestety, kiedyś powiedziałem pracodawcy, że wiosną się wyprowadzam, więc teraz nie mógł mnie już uwzględnić. Podejrzewam, że to był właściwy powód. To tak na marginesie.
Co jest naprawdę ważne, to pytanie, czy ochrona ubezpieczenia zdrowotnego obowiązuje po zwolnieniu? Czy dotyczy to tylko sytuacji, gdy to my sami zrezygnujemy? Muszę być przygotowany na rozmowę z nimi i móc przedstawić swoje argumenty, jeśli będą chcieli nie współpracować ;o)
Kiedy mówiłem o odroczonych świadczeniach od 01.04., miałem na myśli opóźnienie w otrzymaniu świadczeń, o około tydzień później. Ale w pełni od 01.04. To było źle wyrażone, bo jest to logiczne. Nie otrzymałem żadnych świadczeń za marzec, bo wciąż żyłem za pieniądze z ostatniego wynagrodzenia w Halle. Chciałem odejść stąd, więc nie mogłem pójść do urzędu pracy.

Napisany przez brainy
1,5 miesiąca w pełnej stawce plus opłaty dodatkowe to 900 EUR

Napisany przez Reibold
Witam, Szefie kasjerów,
Były pracodawca wyraźnie zgłosił pana do ubezpieczenia zdrowotnego jako odszedł i nie dokonał więcej składek. Ponieważ żaden nowy pracodawca ani Federalna Agencja Pracy nie zgłosiła pana jako obowiązkowego ubezpieczenia, ubezpieczenie zdrowotne zostało dla pana zakwalifikowane jako dobrowolne. W tym systemie nie ma okresu przejściowego, podczas którego nie byłby pan ubezpieczony. Ponieważ nie było znanej dotychczas pana dochodu, składka na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne została obliczona na podstawie maksymalnej składki dla dobrowolnie ubezpieczonych, odnoszącej się do fikcyjnego przychodu miesięcznego, jaki każdy jest zobowiązany wykazać gdy nie ma innych dochodów.
Należy więc skontaktować się z ubezpieczycielem zdrowotnym i wytłumaczyć im, że w marcu nie mieli pańskich dochodów. Na pewno prześlą państwu w tym celu odpowiedni formularz. Wówczas można zmniejszyć pańską składkę do minimalnej kwoty około 175 € miesięcznie. Czy ma pan może małżonka, do którego można by się podłączyć na zasadzie ubezpieczenia rodzinnego na jeden miesiąc? Wtedy byłoby to darmowe w jego ubezpieczeniu zdrowotnym.
Od 01.04. Federalna Agencja zajmie się składkami.
Z poważaniem,
Alexander Reibold
Bezpłatne doradztwo finansowe
Neuburg nad Dunajem

@Reibold: Dziękuję za kompetentną odpowiedź. Skontaktowałem się już z moją kasą chorych i oni mniej więcej wyjaśnili mi sprawę. Chciałem się wcześniej tylko zorientować, aby móc argumentować. Ale skoro tak jest i trzeba mieć ubezpieczenie, to trzeba zaakceptować. Teraz - tak jak już słusznie zauważyłeś - muszę wypełnić formularz i opisać moją sytuację sprzed lat. Reszta się potem wyjaśni.
Pozdrowienia,
Susanne

Jeśli chodzi o jednomiesięczne ubezpieczenie po zakończeniu stosunku pracy:
Powiedziano mi, że tak jest, ale od 23.02.2016 do 31.03.2016 jest więcej niż miesiąc. Do 23.03.2016 byłoby to miesiąc, a do 31.03.2016 brakuje teraz tygodnia. Dlatego pełne opłaty/składki są obliczane za określony okres.
Pytanie:
Dlaczego oblicza się pełny czas, skoro niejasny jest tylko jeden tydzień?
Dlaczego nie oblicza się tylko jednego tygodnia?
Dlaczego muszę być ubezpieczony chorobowo, jeśli pracodawca mnie wyrejestrował? Miałem już kilka razy sytuację, gdy po zakończeniu stosunku pracy pozostawało kilka dni do kolejnego, ale ubezpieczyciel nigdy się nie skontaktował.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata