Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opinie na temat finansowania mile widziane

Napisany przez Beachlifestyle
Cześć wszystkim,
kilka lat temu przy pierwszym finansowaniu byłem cichym czytelnikiem, teraz znów pojawiła się okazja do finansowania i chciałbym poznać wasze zdanie :-)
Małżeństwo, oboje po 30 lat, pięcioletnie dziecko. Obecne miesięczne dochody w rodzinie 1550 €, brak dodatkowych obciążeń (jedyna rata kredytowa zostanie spłacona wcześniej w przyszłym tygodniu), samochód służbowy z prywatnym użytkowaniem, moje czyste dochody 3090 €.
Od niedawna jestem zatrudniony na czas nieokreślony bez okresu próbnego, moja żona na razie cieszy się czasem w domu (pracuje nieodpłatnie, pozostawiając sobie wolne do 12/17), jest zatrudniona na czas nieokreślony.
Obecnie mam dwa obiekty do wyboru, jeden na cel inwestycyjny i/lub jeden na własne potrzeby. Oba nowe budownictwo
Inwestycyjny, 85 mkw, 360 tys. €, dochód z wynajmu 790 € miesięcznie
Do własnego użytku, 83 mkw, 440 tys. €
Posiadam wkład własny w wysokości 80 tys. €, który powinien zostać wykorzystany jak najmniej, czyli tylko na koszty dodatkowe
Po otrzymaniu zielonego światła dla inwestycji z holenderskiego banku bezpośredniego, po złożeniu dokumentów otrzymaliśmy odmowę (za pośrednictwem pośrednika), więc skorzystaliśmy z usług innego lokalnego doradcy, który naprawdę zapewnił nam doskonałą obsługę i przedstawił nam różne opcje, w tym lokalnych dostawców)
Teraz mamy więc nową ofertę od regionalnego banku (po uzgodnieniu sprawy), która nas interesuje, 2,2% oprocentowania, opcja SOTI, 15 lat. Dokumenty zostały złożone, mam nadzieję, że tym razem nie doświadczymy rozczarowania.
Wczoraj znaleźliśmy również inne mieszkanie, które bardzo nam się podoba. Finansowanie obu raczej nie byłoby możliwe, zapytaliśmy o ofertę finansowania... 2% oprocentowania, 15 lat, opcja SOTI (3 klocki, 1 kredyt dofinansowany (zwykły kredyt dofinansowany i rozszerzony) oraz ING lub DSL.
Chciałbym poznać waszą opinię, zwłaszcza po pierwszym odrzuceniu. Jeśli drugie zapytanie o finansowanie (dla obiektu inwestycyjnego) zakończy się sukcesem, czy powinniśmy się skoncentrować raczej na wykorzystaniu własnym (i czy w ogóle jest to możliwe? Czy może to wynikać z faktu, że zaangażowana jest publiczna instytucja bankowa, która finansuje w sposób wtórny i dlatego to powinno przynieść skutek) czy nawet możliwe byłoby rozważenie obu obiektów.
Stopa spłaty dla obiektu inwestycyjnego wynosi 2%, a dla obiektu własnego oferta wynosi 2,25% (ale moglibyśmy ją również obniżyć, miesięczne obciążenie jest prawie +- naszym obecnym czynszem netto.
Czekam na sugestie lub dyskusję (moje doświadczenie w bankowości jest już odległe, a nie mam już takiej wiedzy w tej dziedzinie, zawsze bardziej interesowała mnie strona inwestycji ;-)

Napisany przez wbs
Cześć,
więc nie chcąc cię urazić, muszę powiedzieć, że powinieneś porzucić myśl o inwestycji w nieruchomości.
Gdyby twój doradca właściwie wypełnił twój wniosek na platformie, to już na etapie oceny scoringowej i wstępnej byłby odrzucony.
Na przykład ING Diba oczekuje od inwestora kapitałowego dodatkowej miesięcznej opłaty w wysokości 500 € w ramach analizy budżetowej, dodatkowo bank ocenia również wartość nieruchomości.
Ponadto, jeśli nie zamieszkujesz obiektu sam, w szczególności w przypadku Diby, musisz mieć jeszcze dodatkowe 20% wkładu własnego do kwoty zakupu lub już wcześniej zainwestować 20%.
Twój plan, aby zainwestować swoje kapitał tylko w koszty miękkie, jest niezgodny z tymi wymaganiami. Dlatego nie sądzę, żeby drugi wniosek zakończył się pomyślnie.
Co do drugiej opcji, zakupu do użytku własnego za 440.000 €, również widzę niewielkie szanse powodzenia. Wiele banków obecnie oczekuje, że w przypadku potrzeby finansowania powyżej 80% będziesz regularnie spłacać 3% kapitału.
Dodatkowo wiele banków odrzuca już wniosek, jeśli obciążenie kredytem przekracza 40%. Dla waszych warunków byłoby to 1236 €.
Biorąc pod uwagę 2% oprocentowanie z twojego postu, jestem zainteresowany, kto oferuje takie warunki przy 100% finansowaniu.
Załóżmy roczną stopę spłaty na poziomie 5%. Oznacza to miesięczne obciążenie w wysokości 1833 €. Przy 2% spłacie: 1466 €.
Krótka analiza dotycząca możliwości finansowania:
Koszty utrzymania dla 2 dorosłych i dziecka: 1200 €
Koszty zarządzania nieruchomością o powierzchni 83 m2 po 3,00 €: 249 €
Raty kredytowe na nieruchomość: 1833 €
= 3282 €
Wnioskując, szanse na inwestycję kapitałową z mojego punktu widzenia są prawie zerowe. Nawet wykorzystanie do własnego użytku jest trudne do zrealizowania.
Przykro mi, że nie mogę podać lepszych wieści.
Pozdrawiam
Heidi

Cześć, dziękuję za odpowiedź.
Po odrzuceniu, pośrednik powiedział mi o możliwości uzyskania ING (ze strony rodziców) w razie potrzeby.
Jak już wspomniałem, drugie wniosek został teraz złożony w lokalnym banku przez pośrednika po przedstawieniu tam projektu.
Sytuacja dochodowa pod koniec roku wygląda również znacznie lepiej, ponieważ wtedy dołączy moja żona z dochodem 1800 zł miesięcznie. Moje premie w wysokości 3000-4000 € rocznie również nie zostały uwzględnione. Mamy również miesięczne dochody z kapitału w wysokości około 800 € (z dodatkowym dochodem, dlatego nie chciałbym go uwzględniać). Na pierwszy rzut oka, dla banku i w obecnej sytuacji, wygląda na to, że środki są trochę ograniczone, ale moim zdaniem nasza sytuacja finansowa jest znacznie bardziej korzystna.
Z Twojego wpisu rozumiem, że uważasz, że wersja własna ma większe szanse powodzenia? W ofercie (jak już wspomniałem, pokazano nam oferty DSL i ING) miesięczna rata wynosiła około 1450 €.
Zobaczymy, czy lokalny bank zaakceptuje naszą ofertę, w przeciwnym razie spróbujemy podejść do wersji własnej.

Napisany przez wbs
Informacje dotyczące ING zostały przekazane przez pośrednika po odrzuceniu.

Dlaczego pośrednik nie wykonał swojej pracy z góry? Gdyby przeanalizował warunki ING DiBa, wtedy nie złożyłby tam wniosku. Zawsze uważam to za bardzo dziwne. W końcu wymaga się, aby każdy inny pracownik wykonywał swoją pracę sumiennie.

Sytuacja dochodowa pod koniec roku wygląda również znacznie lepiej. Jednak bank ma tylko twoje oświadczenie ;-) Bank może obliczać i brać pod uwagę tylko to, co AKTUALNIE jest. Zgodnie z wytycznymi unijnej dyrektywy dotyczącej kredytów mieszkaniowych bank nie może postępować inaczej. Premie zazwyczaj nie są uwzględniane, chyba że są udokumentowane na wszystkich zaświadczeniach o zarobkach.

Zgodnie z twoim wpisem rozumiem, że przyznajesz większe szanse dla wariantu własnego użytku? Ratę przy ofercie (jak wspomniano, zostały nam przedstawione oferty DSL i ING) ustalono na około 1450 €.

W każdym razie jest to bardziej optymistyczne niż inwestycja kapitałowa. Ale również nie jest różowo. Prawdopodobnie znajdzie się ktoś, kto to sfinansuje. Jednak pozostaje kilka istotnych pytań.

83 m2 za 440 000 € odpowiada cenie za m2 w wysokości 5300 €. Trudno ocenić, czy taka cena będzie utrzymywana w niedalekiej czy bardziej odległej przyszłości. Brzmi to mocno jak przecenienie. Powinieneś dokładnie omówić to z bankiem. Jeśli nastąpi obniżka cen, to dla banku utracisz zabezpieczenie. Nieruchomość ma mniejszą wartość niż dług, jaki masz na kredyt. W najgorszym przypadku oznacza to wypowiedzenie kredytu, jeśli nie jesteś w stanie dostarczyć dodatkowych zabezpieczeń. Poza tym, finansowanie w 100% nie ma sensu, chyba że chodzi o inwestycję kapitałową. Odsetki nie są odliczalne. Masz zwiększone opłaty stałe itd.

Przy wniosku również dla własnego użytku, w ING DiBa osłabiona byłaby również szansa na uznanie. DiBa wymaga minimalnej spłaty kapitału w wysokości 3%. Czy zdecydujesz się na to, jest równie nieważne. DiBa zakłada, że musisz sobie poradzić z 3%. Przy obecnych warunkach DiBa i minimalnej wartości oznacza to annuitet w wysokości 1943 € - DiBa określa maksymalną kwotę, jaką kredyt może kosztować was, na 1545 €.

W przypadku DiBa nie ma potrzeby składania wniosku. To strata wysiłku. Moim zdaniem, biorąc pod uwagę warunki DiBa i dotychczasowe doświadczenia.

Trudno mi ocenić, jak sytuacja wygląda w innych bankach. Tutaj może być ktoś, kto coś doda (noelmaxim).

Moim zdaniem nie jesteście wystarczająco silni finansowo na taką wysokość kredytu.

Zaleciłbym maksymalnie 280 000 €. Z tym moglibyście sobie poradzić.

Chcecie przecież także trochę żyć, prawda? Pojechać na wakacje, być może kupić nowy samochód, być rozrzutnym itp.

Pozdrawiam

Heidi

Napisany przez NaTwoim13
Uważam, że inwestowanie kapitału jednocześnie płacąc wynajem jest nierozsądne, a stosunek ceny zakupu/do powierzchni mieszkalnej/do dochodu z wynajmu w ogóle mnie nie zachęca. Dziwne i zdumiewające, że oba rodzaje inwestycji wchodzą w grę dla ciebie. W przypadku opcji własnego użytku trzeba wiedzieć, gdzie znajduje się nieruchomość. Na pierwszy rzut oka ceny zakupu wydają mi się również zbyt wysokie.

Co tak naprawdę cię kusi w tych inwestycjach?

Jak zauważył WBS, dziwi mnie, że twoi doradcy zawracają głowę! Z pewną dozą doświadczenia wie się, że w przypadku Ing.DiBa ten przypadek w ogóle nie pasuje. To były zmarnowane wysiłki i zbędne zamieszanie.

Jeśli cena za metr kwadratowy zostanie potwierdzona i będzie zrozumiała, uważam, że opcja własnego użytku jest wykonalna. Możliwe jest również zakupienie nieruchomości z zamiarem własnego użytku, a następnie zrezygnowanie z tego i wynajęcie jej w ramach przekazania.

Napisany przez Jay
Dochód z kapitału w wysokości 800 euro miesięcznie z 80 000 euro kapitału własnego???

@heidi
Nie byliśmy zachwyceni pierwszym pośrednikiem, dlatego zwróciliśmy się do innego, który jest jednak uczciwy, dość realistyczny i bardzo zaangażowany.
Obok mojego oświadczenia, moja żona ma ważną umowę o pracę od kilku lat i pisemne potwierdzenie, że darmowe dni do końca roku się kończą. Oczywiście są to tylko dokumenty, ale lepsze niż nic. Premie oczywiście po 2 miesiącach nie są jeszcze widoczne, dlatego nie zostały uwzględnione.
Ceny nieruchomości tutaj nad piękną Łabą są niestety takie, jakie są, a procentowy wzrost można obserwować z miesiąca na miesiąc. Nie jestem przekonany o zrównoważonym rozwoju, ale to inna historia ?
Myślę, że mamy dobrze opanowane przychody i wydatki, co najmniej w ciągu miesiąca poza czynszem, mamy tylko 550€ stałych kosztów, więc możemy już teraz odkładać sporo miesięcznie, co jest inwestowane na giełdzie i pięknie rośnie od 8 lat, wystarczyło już na dwuletnią podróż po całym świecie.
Więc myślę, że u nas powinno się mniej martwić o zdolność do spłaty, a raczej o to, czy dobrze nam to zostanie przekazane i czy będzie z nami ktoś na pokładzie.
@thomas
Inwestycja kapitałowa jest dla mnie interesująca jedynie z tego powodu, że Miasto oferuje mi miły dodatek w wysokości sześciu cyfr... Jedynie warunkiem jest to, że mieszkanie nie może być wykorzystywane osobiście, a maksymalna cena najmu jest wymagana. Warunkiem jest to na 15 lat! Jeśli więc ceny nieruchomości same w sobie będą takie same za 15 lat, spłata powinna być pokryta w 90% przez czynsz, a zysk powinien wynosić sześć cyfr. Dlatego jest to dla mnie interesujące.

Napisany przez brainy
Jeśli zwracasz uwagę na procenty, zauważysz, że zwroty z tych obiektów są kiepskie. Obiekt z regionu w Niemczech, gdzie czynsze są nadal zbyt niskie w porównaniu z cenami zakupu. Albo odwrotnie: gdzie ceny zakupu są zbyt wysokie w porównaniu z czynszami. Pozostaje tylko potencjał wzrostu wartości jako powód do inwestycji.

Cześć Brainy,
jeśli czytasz to prawidłowo, zauważyłeś, że nie chodzi mi o zwrot z inwestycji i związane z tym czynsze. Chodzi mi o zwrot z inwestycji w momencie wyjścia. Chciałem tutaj poruszyć kwestię zwrotu z inwestycji, ale myślę, że z mojej strony uwzględniono to wszystko, interesuje mnie wyłącznie sposób prezentacji.

Napisany przez NaTwoim13
To teraz jest jasno opisane, dlaczego pierwszorzędny zwrot nie może być dobry, powinien być dobry. Inwestycja jest subwencjonowana ze środków podatkowych, to finansowany budownictwo mieszkaniowe.

Jednakże osobiście nie widzę powodu, dlaczego miałbym się w to angażować. Po co mi subwencje, jeśli być może kupuję zbyt drogo, podejmuję ryzyko, które muszę ponieść w związku z inwestycją i podlegam restrykcjom dotyczącym dochodów.

Może uda się to z najemcami, ale jak duże jest ryzyko, że przy zakupie nowego budynku dołączy do mnie najemca, który może zapłacić tylko określoną wysokość czynszu. Wysokość czynszu, która nie pasuje do kwoty inwestycji, może sprawić, że najemca nie odpowiada do wartości wynajmowanego obiektu. Ryzyko utraty czynszu, ryzyko zaniedbania obiektu, ale także ryzyko utrzymania wartości obiektu są dla mnie osobiście zbyt ryzykowne.

Oczywiście, że są potrzebne tanie mieszkania, powinno się tworzyć i musi się tworzyć przestrzeń mieszkalna, jednakże z regulacjami i przepisami taka inwestycja staje się dla mnie zbyt niefelksybilna, zbyt kontrolowana i tym samym nieatrakcyjna. Określona wartość musi generować zyski pozwalające na samodzielne zarządzanie, a wartość musi być w zgodzie z osobą, która z niej korzysta. Przynajmniej powinienem mieć możliwość decydowania, by pewien segment społeczeństwa płacił to, ile obiekt jest wart, aby przyciągnąć do inwestycji osoby, które potrafią właściwie docenić jej wartość.

Oczywiście, najmniejszy czynsz może takie skutki pociągać za sobą, ale osobiście nie wybralibyśmy dla siebie takiej zregulowanej inwestycji. Zwłaszcza nie - korzystając z ulg podatkowych, podatków - na kredyt, podczas gdy jednocześnie mieszkam, a inwestycja, którą finansuję dla innej osoby, nie podlega takiej kontroli.

Jeśli chcesz to zrobić, powinieneś dowiedzieć się, kto stoi za inwestycją i kto na tym wszystkim zarabia.

Edycja: podczas gdy pisałem, OP odpowiedział, nawet nie zdążyłem tego wcześniej przeczytać.

Hej Tomasz,
ponieważ nie chciałem tutaj dyskutować o sensie i celu inwestycji, ponieważ w zasadzie już kilkukrotnie obliczaliśmy to dla siebie i uznaliśmy, że jest to dla nas dobre.
Subwencje wynoszą rocznie około 8000€, a ten sam lokal obok kosztuje o 120t€ więcej. Subwencje są uwzględnione w cenie zakupu, z pewnymi ograniczeniami w rejestrze gruntowym wykluczającymi samodzielną użytkowanie na pierwsze 15 lat.
Nawet w najgorszym scenariuszu dla nas, lokal nie powinien kosztować nas więcej niż 500€ ze wszystkim, za 600€ zawsze znajdziemy kogoś (i wciąż będziemy mieli kilkaset euro, które będziemy mogli dalej oszczędzać! Ceny najmu tutaj wynoszą 14-17€ za m2 dla nowego budownictwa!) Więc faktycznie co miesiąc mamy do dyspozycji 1100€ na mieszkanie (czyli ratę oraz ewentualne dodatkowe koszty). A jeśli po 15 lub 20 latach nie uda się znaleźć wyjścia, zawsze można byłoby znaleźć kolejne zastosowanie.
Ograniczenie to także powód, dla którego nie możemy powiedzieć bankowi, że chcemy zamieszkać w tym lokalu i potem nagle zmienić zdanie.
Ale dość tego. Teraz czekamy na decyzję lokalnego banku i wtedy zdecydujemy, czy lepiej podchodzić do tego innego tematu.

Napisany przez NaTwoim13
W jaki sposób możesz i chcesz określić stopę zwrotu z inwestycji i które czynniki przeciwstawiasz jakimkolwiek założeniom?

Jaka jest Twoja motywacja do dokonania tej inwestycji?

Jeśli cena zakupu nieruchomości jest zbyt wysoka, a stopa zwrotu z wynajmu nie pasuje do banku, można to przedstawić w ten sposób, że jesteś gotów zrekompensować ryzyko przy zakupie za gotówkę własną. Wartość nieruchomości nie może zostać ustalona na podstawie Twoich informacji, oceni to jednak doświadczony i niezależny pośrednik finansowy na podstawie dostępnych dokumentów. Dlatego można założyć, że finansista, któremu zaufasz, postąpi w ten sposób. Twoje własne doświadczenia pokazują jednak, że w przypadku wielu amatorów na rynku tak nie jest, dlatego nigdy nie zostałoby to zaprezentowane w przypadku Ing.DiBa.

Możemy pomóc w sposób rzetelny i trwały i w ten sposób odpowiedzieć na Twoje pytanie, jeśli mamy do dyspozycji to, czego bank potrzebuje do wydania opinii. Wszelkie inne spekulacje nie pomogą Ci w niczym i nie są przez Ciebie, jako że broniłeś tych wszystkich aspektów, w ogóle pożądane.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli chcesz trzymać się tej inwestycji na podstawie informacji, które posiadasz, ale nie mamy, z mojego punktu widzenia popełniasz kolejny błąd, możliwe że już z tym, że wybór padł na bank regionalny. Może to być zaletą obiektu, ale moim zdaniem, nie jesteś wystarczająco dobrze poinformowany na temat uczucia i zwłaszcza moich doświadczeń. To jedynie moje odczucie i czysta spekulacja.

@thomas
Wybór padł więc na partnera regionalnego, ponieważ według dwóch pośredników dane ogólne (które zresztą wszyscy znamy) nie są zbyt dobre i dlatego tylko niewielu, prawie nikt nie wchodził w grę. Obie możliwości regionalne znają projekt, mają moim zdaniem dobrą ogólną ofertę (oferta Diby miała zresztą gorszą stopę oprocentowania o 0,3 resp. 0,45% (przynajmniej taki był stopa, dla której złożyliśmy zapytanie) i uwzględniają wiele kwestii od nas (i zostały wcześniej poinformowane o dokładnych szczegółach). Ale jeśli masz jakieś pomysły, chętnie.

Napisany przez Freeliner

Dochadki w wysokości 800 euro miesięcznie z 80 000 euro kapitału własnego???

Gdzie tkwi problem? To zaledwie 1%!

Napisany przez NaTwoim13
Muszę mieć jednak pomysły, ale to nikomu nie pomaga, zwłaszcza tobie. Potrzebujesz mieć pomysły, jeśli moje opracowania mają być trwałe i niepozbawione amatorstwa. Pomysł wysłania mi e-maila, aby udostępnić mi to, co inni mają już do dyspozycji podczas swojej marnotrawnej praktyki i straconego czasu.

Napisany przez Daukind

Gdzie leży problem? To zaledwie 1%!

1% miesięcznie to całkowicie normalne...

Napisany przez NaTwoim13
Podstawowo nieistotne, o czym OP nawet nie chce czytać ani wiedzieć, i tutaj w ogóle nie było pytane. Jeśli jednak już się na to zwrócisz, to trzeba powiedzieć, że jest to zwykle - jak słusznie zauważył Daukind - gwarantowane, a przede wszystkim bez ryzyka! Co można zarzucić - tam, gdzie, jak zauważono, w ogóle nie było dyskutowane - pod warunkiem, że wymknęło się mojemu zrozumieniu.

Napisany przez Jay
Albo Freeliner nie przemyślał/dobrze policzył przed opublikowaniem, albo w swoim następnym poście informuje nas o różnorodnych możliwościach inwestycyjnych, które generują takie dochody z kapitału i są na tyle bezpieczne, że można je polecić zwykłemu konsumentowi.

Napisany przez Freeliner
Nie wiem, jakimi strategiami i ryzykiem osiąga zysk autor wątku, ale o to właśnie nie chodziło. Tylko odpowiedziałem, ponieważ wydawało się, że zostaje to podważone z powodu 1% miesięcznego zwrotu. Tutaj nie chodzi o normalne czy przede wszystkim bez ryzyka czy polecenie komuś czegoś lub cokolwiek innego... nie było o tym mowy. Jestem po prostu zwykłym konsumentem, który dba o swoje finanse, poświęca trochę czasu na naukę oraz nie inwestuje już w fundusze, ubezpieczenia i inne podobne rzeczy, z których nic nie wynika. (poza kilkoma starymi umowami) Po prostu nie chcę się zadowolić przeciętnymi 8% (rocznie), jakie oferuje rynek. Handluję głównie opcjami na akcje w ramach strategii wartościowych i dywidendowych. Czuję się z tym bardzo dobrze, a ryzyko jest dla mnie osobiście całkowicie przewidywalne. ... i tak, nie zadowalam się jeszcze 1% miesięcznie. To dochód, z którego kiedyś chciałbym żyć. Gdy pewne zobowiązania zostaną spełnione/wygasną, chcę zredukować swoją pracę o 50%. Jeśli te 1% kiedyś przewyższą nasz aktualny miesięczny dochód, będę także z tego zadowolony jako minimum. Każdy powinien robić to, co uważa za słuszne. To, co napisałem powyżej, dotyczy mnie osobiście, nie jest to zalecenie. Jeśli ktoś stawia na lokaty terminowe, oszczędności w budowie, ETF-y czy fundusze ubezpieczeniowe, to w porządku i w porządku. To powinno wystarczyć, właściwie i tak za dużo napisałem:-) Nie chciałem zniszczyć wątku Beachlifestyle, więc proszę wróćmy do tematu. Przepraszam Beachlifestyle.

Nie ma sprawy, mogłem od razu napisać, że chodzi mi tylko o finansowanie, a nie o to dlaczego.
@thomas
Poczekam teraz tydzień, w przeciwnym razie się do Ciebie odezwę. Nie istnieje żadna tajna formuła, przecież wy również czerpiecie swoje wyniki z programu, podejście na pewno jest różne, a strategia doradcza także.

Napisany przez NaTwoim13
Zasadniczo tak, ale trzeba dopasować koncepcję, a potem przychodzi kwestia/kwestia bankowa.

Oczywiście, przez dziesięciolecia zdobyto także partnerów bankowych, gdzie w przypadku 20 dobrych przypadków czasami trzeba wrócić do banków zapasowych na kolejne 20 dobrych przypadków. Znajomość, szacunek i docenianie się nawzajem ;-))

Napisany przez BenniG
Czy byłoby dla Ciebie możliwe zakupienie i wynajęcie mieszkania jako inwestycji kapitałowej? Na przykład, możesz wynająć je swojej żonie lub rodzicom, a sam możesz się do nich wprowadzić jako podnajmujący.

@benni
Nie, raczej pośrednio. Ponieważ jest to mieszkanie objęte programem dofinansowania, istnieją określone limity dochodowe, które muszą zostać wzięte pod uwagę przez wynajmującego. Rodzina może być traktowana w sposób uprzywilejowany, ale nikt z prawdziwego zamiaru nie wchodzi w grę. Rozważaliśmy to już wcześniej ;-)

Cześć wszystkim, często po zadaniu pytania i upływie pewnego czasu oczekuje się opinii zwrotnej, którą chciałbym teraz po 2,5 roku przedstawić. Wtedy zdecydowaliśmy się na opcję własnej nieruchomości, ponieważ warunki były lepsze dla nas, a intuicja również przemawiała przeciwko wynajmowanej lokalizacji (ponieważ nie jesteśmy osobami, które chcą zobowiązywać się na długo). Chcę także podkreślić, że wtedy też skontaktowaliśmy się z Thomasem, który pomógł nam dobrze i szybko, ale ostatecznie wybraliśmy lokalny bank. Obawy dotyczące ceny zakupu i dochodu, które zostały wyrażone tutaj, nie potwierdziły się. Moja żona wkrótce potem podjęła swoją pożądaną pracę na pół etatu, a mój dochód również znacznie wzrósł, dzięki czemu (na dzień dzisiejszy) mamy do dyspozycji 5100 € netto miesięcznie i w trakcie całego okresu spłaty nie mieliśmy nawet najmniejszych problemów z brakiem środków na koniec miesiąca. Ci, którzy uważali wtedy, że ceny są zbyt wysokie, zostaliśmy przekonani, że mieli rację... Sprzedaliśmy nasze mieszkanie wczoraj za 648 tys. euro. Ostatecznie można powiedzieć, że dla nas wszystko zakończyło się bardzo dobrze i otrzymaliśmy wiele dobrych porad tutaj na forum (również na PW). Niektóre obawy wyrażone na forum okazały się bezzasadne i rozwijały się inaczej, niż się spodziewano, ale takie rzeczy też się zdarzają. Pozdrowienia z północy

Napisany przez NaTwoim13
Beachlifestyle pisze: Piękny dzień dobry dla wszystkich, często po zadaniu pytania po pewnym czasie oczekuje się informacji zwrotnej, którą teraz po 2 i pół roku chciałbym podzielić się. Wówczas zdecydowaliśmy się na własne mieszkanie, ponieważ konstelacja była dla nas korzystniejsza, a intuicja również przemawiała przeciwko wynajmowanej opcji (ponieważ nie jesteśmy typem osób, które chcą się zbytnio z czymś wiązać na dłuższy czas. Na wstępie chcę powiedzieć, że wtedy również skontaktowaliśmy się z Thomasem, który dobrze i szybko pomógł, ale ostatecznie wybraliśmy lokalny bank. Obawy dotyczące ceny zakupu i dochodów, które zostały tu wyrażone, nie potwierdziły się. Moja żona kilka miesięcy później podjęła swoją pożądaną pracę na pół etatu, a moje dochody również bardzo dobrze się rozwinęły, dzięki czemu (na dzień dzisiejszy) mamy do dyspozycji miesięcznie 5100 € netto i w trakcie trwania umowy nigdy nie mieliśmy nawet najmniejszego problemu z tym, żeby było to zbyt mało. A ci, którzy wtedy uważali ceny za zbyt wysokie, również zostaliśmy pouczeni, a nasza osobista ocena okazała się słuszna... Sprzedaliśmy wczoraj nasze mieszkanie i otrzymaliśmy za nie 648 T€. Podsumowując, dla nas wszystko zakończyło się bardzo dobrze i część dobrych wskazówek, które otrzymaliśmy tutaj na forum (oraz poprzez PW), okazały się trafne. Niektóre obawy w tym forum okazały się nieuzasadnione i rozwiały się inaczej niż się spodziewano, ale takie rzeczy się zdarzają. Pozdrowienia z północy
Ui, bardzo miło, cieszę się, dzięki również za opinię, super. No cóż, zazwyczaj jest tak, że jeśli coś nie idzie tak, jakbyśmy chcieli, zawsze można znaleźć rozwiązania, aby przetrwać ten czas, a także forum z pewnością uczestniczy w tym i pozwoli sobie pomóc. Przede wszystkim nie chodzi o to, aby towarzyszyć w realizacji planu, na początku liczy się pomoc, wsparcie i informacja, tak aby powstała wiedza, która umożliwi konsumentowi ocenę jego/jej sytuacji, szans i ofert oraz koncepcji innych banków na podstawowym poziomie wiedzy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata