Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie zdrowotne za granicą dla osób powyżej 70 roku życia. Warunki. Koszty. Porównanie.

Napisany przez Amigoz
Cześć,
szukam dla mojej mamy ubezpieczenia zdrowotnego za granicą. Myślałem, że to można zrobić szybko poprzez porównanie ofert w internecie, ale okazuje się, że nie jest to takie proste. Oto kilka kwestii, które mnie zastanawiają.
1. W przypadku niektórych dostawców pytają oni o wiek, czasami także o stan cywilny itp., podczas gdy inni pytają jedynie, czy ma być ubezpieczona jedna osoba czy kilka. Oba rodzaje dostawców oferują ubezpieczenia w bardzo różnych przedziałach cenowych. Na przykład 68€ w porównaniu do 15€. Wydaje mi się to trochę podejrzane.
2. Istnieją strony porównujące, gdzie pytają o wartość podróży. Co powinno się podać, jeśli podróż odbywa się prywatnym samochodem, a nie jest to lot ani pobyt w hotelu?
3. Czy istnieją alternatywy dla Check24? Nie jestem przekonany do tego związku.
Dzięki za odpowiedź, pozdrowienia.

Re: ubezpieczenie zdrowotne za granicą dla osób powyżej 70 roku życia. Warunki. Koszty. Porównanie.

Napisany przez Reibold
Hallo Amigoz,

istnieją różne ubezpieczenia turystyczne. Na przykład takie przeznaczone dla podróży wakacyjnych z Niemiec w ciągu 6 lub 8 tygodni, takie dla dłuższych podróży lub takie dla osób przyjeżdżających do Niemiec z innego kraju.
Muszą więc najpierw określić rodzaj podróży. Przypuszczam, że pani matka to dama mieszkająca w Niemczech, która chce wyjechać za granicę.
Często stawki dla osób starszych są wyższe, ponieważ częściej zachorowują. Dlatego sensowne jest pytanie o wiek.
Wiele ofert jest dostępnych w połączeniu z innymi ubezpieczeniami podróżnymi, takimi jak np. [url]ubezpieczenie[/url] od rezygnacji z podróży czy [url]ubezpieczenie[/url] bagażu podróżnego.
Takich dostawców pytają o wartość podróży. Po prostu podają tam wybraną kwotę. Na jednej z kolejnych stron i tak odznaczą pola przy innych rodzajach ubezpieczeń podróżnych, których nie zamierzają zamawiać.

Oprócz internetu, gdzie istnieje wiele stron porównujących, mogą oczywiście skontaktować się bezpośrednio z ubezpieczycielami lub skorzystać z usług maklera ubezpieczeniowego. Często wybieranymi dostawcami są na przykład Hanse Merkur i Würzburger.

Pozdrawiam

Alexander Reibold
Bezpłatne doradztwo finansowe
Neuburg a.d. Donau

Napisany przez baldur
Jeśli jesteś zaniepokojony różnymi stawkami, można też zapytać w swoim banku, ponieważ większość, jeśli nie wszystkie banki oferują takie dodatkowe usługi we współpracy z ubezpieczycielami. Z mojej strony znane są tylko dwa rodzaje, o których mówił Reibold.
Porównując: Płacę nieco ponad 10€ rocznie za ubezpieczenie zdrowotne podczas podróży zagranicznych (pobytów zagranicznych do 42 dni). Nie zostałem pytany o wiek, co w sumie nie jest konieczne podczas zawierania umowy, ponieważ dane osobowe i tak trzeba podać podczas wypełniania formularza.

Napisany przez uwehaensch
Co do punktu 2: To możesz sobie darować, ponieważ chodzi o pakiety kombi, w których zawarta jest ubezpieczenie od rezygnacji z podróży lub przerwania podróży, dlatego pyta się o wartość.
Co do punktu 3: Tak, oczywiście, brokerzy ubezpieczeniowi tutaj się znają i nie korzystają z przypadkowych kalkulatorów porównawczych.
Co do punktu 1: Tak jest w przypadku większości dostawców. Sprawdź również kwietniowe wydanie Finanztestu 2017, znajdziesz tam bardzo dobry przegląd.
Debeka działa bez dopłaty wiekowej, oferując bardzo dobre warunki i bardzo atrakcyjną cenę (8 euro rocznie), jednakże moim zdaniem nie można jej ubezpieczenia zakupić online, zawsze trzeba skontaktować się z przedstawicielem. Alternatywą jest AXA (21 euro rocznie z zakupem online) lub Allianz. Ta ostatnia kosztuje co prawda 26,50 euro rocznie, ale ma bardzo duże, światowe przedstawicielstwo i nie ma sobie równych w przypadkach świadczenia usług (kilka poważnych przypadków u moich klientów potwierdziło).

Napisany przez uwehaensch

Często wybieranymi dostawcami u mnie są na przykład Hanse Merkur i Würzburger.

Hanse-Merkur jest zdecydowanie zbyt drogim wyborem dla osób powyżej 55 roku życia (55 euro rocznie), a Würzburger już pobiera ponad 50 euro rocznie od 65 roku życia, a dla osób powyżej 75 roku życia jeszcze znacznie więcej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata