Re: Czy zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej jest przeszkodą w uzyskaniu kredytu hipotecznego?
Napisany przez Tom1987 -
- czw lip 20, 2017 8:42 pm
Cześć właśnie zamierzam wziąć kredyt ratalny. Chcę kupić nieruchomość za około 300 tys. euro plus koszty dodatkowe i potrzebuję na to kredytu. Jestem zatrudniony (80%) i kilka miesięcy temu złożyłem wniosek o zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej, ponieważ chciałem dorobić sobie trochę pieniędzy na fotografii. Niestety, moje obroty do tej pory wynoszą 0 euro, ponieważ zlecenia z firmy są zazwyczaj szybko przydzielane albo nie mogłem ich wykonać w odpowiednim czasie. Właściwie powinienem zakończyć tę działalność, ale chciałem dać jej jeszcze kilka miesięcy. Teraz natomiast znalazłem nieruchomość i szybko ją zakupiłem. Zgodnie z informacją z urzędu skarbowego jestem teraz samozatrudniony, chociaż w swoich planach finansowych podałem, że oczekuję zysku na poziomie kilkuset euro rocznie. Czy posiadanie zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej może mi w jakiś sposób stworzyć problemy przy ubieganiu się o kredyt?