Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Pobyt za granicą w Australii - Czy wystarcza karta kredytowa typu prepaid?

Napisany przez jens045bln
Witajcie!
Moja córka wybiera się na rok do Australii, aby tam pracować i podróżować na wiosnę przyszłego roku. Mam konkretne pytanie dotyczące kart kredytowych.
Między innymi do opłacenia wizy wymagana jest karta kredytowa, o ile można to zobaczyć na stronie. Moja córka nie ma jeszcze karty kredytowej, ale wygląda na to, że są one powszechnie akceptowane tam, podobnie jak w USA. Jednak ja mam trochę opory przed wydaniem jej takiej karty, dlatego obecnie jesteśmy zgodni, że damy jej kartę kredytową prepaid, na którą będziemy co miesiąc ładować trochę pieniędzy. Nie jestem jednak w tej kwestii zbyt szałowy - czy działa ona w zasadzie tak samo jak zwykła karta kredytowa, czy wiąże się z jakimiś ewentualnymi wadami, na przykład przy płaceniu w sklepie?
Pozdrowienia,
Jens.

Napisany przez manniboi
Huch? Ona będzie pełnoletnia, prawda? Dlaczego więc potrzebuje od was karty kredytowej? W razie wątpliwości może sobie sam zorganizować...
Tak naprawdę karta przedpłacona może być używana tak samo jak zwykła, tradycyjna karta kredytowa. Jedynym warunkiem jest posiadanie na niej środków. A jeśli regularnie doładujecie ją, nie powinno być problemu. Karty przedpłacone są szczególnie przydatne dla osób z negatywną historią kredytową lub bez stałych dochodów.
ale przecież będzie miała co miesiąc dochód, gdy wyjedzie za granicę? Polecałbym wam założenie dla niej normalnej karty. Można to zrobić nawet bez miesięcznych opłat: https://www.kreditkarten.info/ Zazwyczaj nawet z bonusem dla nowych klientów. Trochę kieszonkowego od was na pewno też będzie rozsądne.

Choć prawdopodobnie będzie musiała otworzyć konto w Australii, jeśli faktycznie chce tam pracować. Na pewno będą tego wymagać pracodawcy.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,
najlepiej, aby Twoja córka sama dokładnie zapoznała się z odpowiednimi forami - w Internecie jest ich dziesiątki.
Młodzi ludzie, którzy już mieli doświadczenia z programem W&T, udzielają tam wiele przydatnych informacji.
Oczywiście Twoja córka musi otworzyć konto w Australii.
Powinna się tym zająć sama - w końcu chce spędzić rok samodzielnie w obcym kraju.
Będzie musiała także złożyć zeznanie podatkowe w Australii.
Przed przyjazdem na konto musi być dostępna pewna kwota... jeśli dobrze pamiętam, w przypadku mojej córki było to 5 000 AUD.
Wszystkie te sprawy powinna uregulować młoda dama przed wyjazdem. Również nie zapomnij o ubezpieczeniu podróżnym zagranicznym.
Co do kart kredytowych: każda przelewka do Australii wiąże się z pewnymi opłatami, lepiej wcześniej zasilić konto. Sprawdź TransferWise.
Dobrymi doświadczeniami cieszymy się z DKB. Z kolei z Sparkasse mieliśmy złe doświadczenia.

Napisany przez Malapascua
Wpisz Australien + Work & Travel + Forum w Google i znajdziesz miliard możliwości.

W dzisiejszych czasach prawie każda mała dziewczynka w Niemczech to robi, a cały kraj jest zatłoczony po sufit 19-letnimi niemieckimi dziewczynkami. Wszystkie mają ten sam problem, więc szybko znajdziesz odpowiedzi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata