Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zastój remontowy na obiekcie wynajmowanym - jak sfinansować.

Napisany przez hansiFinanz
Cześć wszystkim, Razem z moją siostrą jestem współwłaścicielem wynajmowanego domu jednorodzinnego, który w niektórych obszarach wymaga pilnej renowacji. Wartość nieruchomości wraz z gruntem wynosi około 200t€. Substancja jest dobra, wiele istotnych rzeczy zostało naprawionych lub odnowionych w ostatnich latach. Ponieważ jesteśmy właścicielami od niedawna, fundusze finansowe nie są zbyt obfite. Jako studenci nie posiadamy stałego dochodu. Otrzymujemy jedynie dochody z wynajmu na poziomie wyższym trzech liczb, ale nie jesteśmy na nie zależni do finansowania studiów czy czegoś podobnego. Pieniądze mogą więc bezpośrednio trafiać do budynku. Jak możemy zamknąć pilną lukę finansową w wysokości 30t€? Po pierwszych rozeznaniach kredyt hipoteczny nie wchodzi w grę ze względu na tak niskie kwoty. Zwykły kredyt konsumencki jest niemożliwy ze względu na brak dochodów. Szacunkowo po trzech latach dochody z wynajmu pokryją poniesione wydatki. Ale skąd wziąć te pieniądze? Czekam na kreatywne pomysły i konkretne wskazówki dotyczące instytucji finansowych, które mogłyby być zainteresowane podjęciem takiego biznesu. Pozdrowienia Hans

Napisany przez Martin79HN
Cześć Hans,

Chciałbym wziąć kredyt wraz z siostrą w Ing Diba na kwotę 30t lub 40t. Wybrałbym bardzo długi okres spłaty, a dzięki dodatkowym spłatom lub natychmiastowej spłacie Wasz kredyt będzie rozłożony na 1-2 lata.

Produkt nosi nazwę WohnKredit dla właścicieli mieszkań. Oprocentowanie wynosi 2,99% bez ustanowienia hipoteki na 1-2 lata, co jest rozsądne. Koniecznie wybierz najdłuższy okres kredytowania, aby rata miesięczna była niska.

Pozdrawiam,
Martin

Napisany przez Daukind
Martin,
od kiedy IngDiba udziela 40 000 euro studentom, których jedynym dochodem są czynsze w trzycyfrowym zakresie?

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry Daukind,

może się uda udowodnić dochód za pośrednictwem zeznania podatkowego + dochodów z najmu, dzięki czemu można by go udźwignąć przez 2 osoby (rodzeństwo).

Jednakże będzie to bardzo trudne, zgadzam się z Tobą.

Napisany przez NaTwoim13
Przede wszystkim, dlaczego ten drogi, absurdalny kredyt od Ing.DiBa?

Bez dochodu, nie ma kredytu, bez względu na to, czy to zwykły kredyt hipoteczny czy kredyt modernizacyjny.

Dzień dobry,

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Rozmawiałem niezobowiązująco z IngDibą i wynik jest rozczarowujący: Bez regularnych, czas nieokreślonych dochodów (np. wynajem nie wlicza się), udzielenie kredytu nie jest możliwe. Ani kredyt konsumencki (szczególnie na cele mieszkaniowe), ani kredyt hipoteczny (powyżej 50 000 €).

Trudna sytuacja...

Pozdrowienia, Hans

Napisany przez Daukind

Ale dlaczego ten drogi, bezsensowny kredyt w Ing.DiBa?

Jest dość trudno dostać 30 000 euro poniżej 2,99%.

Napisany przez NaTwoim13
Ja?
Allianz nom. 1,79%
Generali 2,06%
Alte Leipziger 2,43%
Volksbanken 2,49%
Hannoversche Leben 2,52%
Sparkassen 2,61-2,65%
itd. itd. itd.

Napisany przez Daukind
Czy Alior Bank przyznaje 30 000 euro bez zabezpieczenia hipotecznego o oprocentowaniu 1,79%?

Napisany przez NaTwoim13
Czemu bez zastawu? To zupełnie niepotrzebne! Mogę go wprowadzić i uzyskać znacznie lepszą stopę procentową. Nie widzę żadnych powodów, dla których miałbym zrezygnować z wpisu zastawu. Ma to sens, gdy księga wieczysta jest pełna lub nie ma możliwości subordynacji.
Niezalecane takie modyfikacje w takich sytuacjach, bez względu na to, że bez trwałego dochodu nie daje to żadnych korzyści.

Napisany przez 2tneub
@Noel
Jaka jest efektywna stopa procentowa, jeśli uwzględnić koszty wpisu hipoteki?

Napisany przez NaTwoim13
Można to łatwo obliczyć.
Przy stopie 1,7% mamy dopłatę w wysokości 0,05%, od około 2,1% różnica wzrasta do 0,06% dodatku.

Napisany przez Daukind
Och tak. Ile wynoszą koszty w Allianz, w tym opłaty związane z hipoteką oraz faktem, że będę miał co najmniej 10 lat obciążenia odsetkami (ponieważ Allianz nie pozwoli mi wcześniej wyjść), w porównaniu do maksymalnych 3 lat okresu trwania, o których mówi uczestnik dyskusji?

Napisany przez Banker
Cześć
Widzę jedyną możliwość, że ktoś z regularnym dochodem (np. rodzice) może złożyć poręczenie.
Bez dochodu kredyt nie zostanie zatwierdzony.

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, czy ty na serio? W takim razie wybieram trzyletni czas wiążący z oprocentowaniem.

Bądź pewien, zawsze znajdę indywidualne rozwiązanie! Nie mogę i nie chcę tu nic oferować, nie znam konsumenta i skąpe informacje nie motywują mnie do niczego innego, jak tylko pobieżnie zauważyć, że kredyt modernizacyjny Pfusch am Bau jest odpowiedni na takie życzenia.

Jeśli DiBa nie wymaga dokumentów dochodowych, gratulacje, to jest rozwiązanie. W przeciwnym razie pod tymi samymi warunkami i wymaganiami - które są ustalone przy sprawdzaniu dochodów - jest tańsze!

Napisany przez Daukind

Daukind, czy to jest poważne? W takim razie wybieram 3-letni okres związania oprocentowania.

Na 1,79%? Aha. Czy znowu porównujemy jabłka do gruszek?

Napisany przez Banker
Naja ... Powiedziałbym, że jeśli zostanie zarejestrowana GS, koszt może wynieść około 500€ (szacunkowo)
Teraz bez GS z oprocentowaniem 1,79% w ciągu trzech lat z ratą 856€! Koszt 30.835€
Z GS musiałby dostać stopę oprocentowania 0,67%, żeby wyjść na to samo! Naja ... myślę, że będzie ciężko! Nawet jeśli zapłaci 300€ za zarejestrowanie GS, musiałby dostać 1,1% żeby wyjść na to samo!

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, chciałem ponownie tutaj nie złożyć oferty. Podano liczby, aby pokazać, że w porównaniu z sytuacją wyjściową z rdzenia jest znacznie tańsze niż ten zbędny i nieciekawy kredyt na modernizację w Ing.DiBa.

Faktycznie podważyłaś to wcześniej.

@noelmaxim: Dziękuję za uwagi. Jednak trochę się gubię, slangu na forum jest tu trochę inny, niż jestem przyzwyczajony z internetu.

Jednakże, bądź pewien, zawsze znajdę indywidualne rozwiązanie! Nie mogę i nie chcę go tu zaproponować, nie znam konsumenta i skąpe informacje tutaj nie motivują mnie do niczego więcej niż powierzchownych uwag, że kredyt na modernizację Pfusch am Bau jest odpowiedni na takie życzenia.

Jak dokładnie mam to zrozumieć? Jakie informacje brakuje do dalszej oceny, i dlaczego zakładasz Pfusch am Bau? Oczywiście istnieją konkretne plany i oferty renomowanych firm remontowych, aby usunąć ostatnie, dotąd nieodnowione zanieczyszczenia.

Napisany przez NaTwoim13
Ustalenie podstawowego wpisu hipotecznego na 30 000 euro kosztuje 500 euro ????

Napisany przez NaTwoim13
Remont budowlany to określenie powszechne. To nie zamierzone prace są źródłem remontu, a moim zdaniem gwarantowany kredyt modernizacyjny, o którym tu gadamy.

Bez zaświadczenia o dochodach lub stabilnego dochodu nie będzie możliwe uzyskanie pożyczki, przynajmniej nie mam o tym informacji.

Rozwiązaniem może być współkredytobiorca posiadający stabilny dochód.

Napisany przez Daukind
Nadal jestem ciekawy, gdzie można dostać 30 000 euro na około trzy lata, a koszty ogólne będą (znacznie) poniżej 1400 euro. Ale przypuszczam, że prawdopodobnie nigdy się tego nie dowiem od noela...

Napisany przez NaTwoim13
@Daukind
Potrzebujesz pomocy? Ja też mogę pomóc.
Nie rozumiem, że konieczne było zwrócenie w ciągu 3 lat. Raczej chodzi o to, żeby koszty w tym czasie zostały odzyskane.
Być może to nawet nie jest mądre pod względem podatkowym! Zbyt wiele pytań bez odpowiedzi, zbyt mało informacji.

Załóżmy, że moglibyśmy znaleźć potencjalnego kredytobiorcę o dobrej zdolności kredytowej:
Jakich informacji brakuje w tym miejscu? Słyszę tylko za mało informacji. Proszę to sprecyzować, nikt nie jest mędrcem od urodzenia.

Napisany przez Banker
OK. 319€ to koszty rejestracji i notariusza.
Co jeszcze żąda bank, nie mam pojęcia. Nasza lokalna Raiffeisenbank pobiera 150€.
Ale dla powyższego przykładu to także jest nieistotne.
Według jego danych:
Spłata kredytu w ciągu trzech lat, to twoja oferta z 1,79% bez dodatkowych zabezpieczeń jest lepszą alternatywą!
Raty w wysokości 856,35€ oznaczają całkowitą spłatę w wysokości 30.835€!
Pasuje dla niego. Teraz potrzebuje tylko kogoś, kto wziąłby za niego poręczenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata