Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy dla Riester w celu zamieszkania

Napisany przez finan
Cześć wszystkim,
Mam zamiar kupić Dom i dostałem ofertę związana z Wohnriester.
Podzieliliśmy całą kwotę na 3 części: pożyczka / kredyt budowlany BFL / Wohnriester.
Teraz moje pytanie dotyczy Wohnriester. Dzięki temu mam coroczny podatek dochodowy.
Czy kwotę X, zakładając że 1000 €, którą otrzymałbym z rozliczenia podatkowego z promocji Wohnriester, musiałbym przeznaczyć na spłatę pożyczek?
Czy może warto to zrobić?
Dziękuję za Waszą radę

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Finan, pomimo tego, że Riester nie pasuje do finansowania nieruchomości, jakie są szczegóły Twojego finansowania?
Co to jest BFL?
Oczywiście nie musisz inwestować ani przekazywać korzyści podatkowej do finansowania, ale zastanów się, ile cię kosztuje korzyść podatkowa, pod jakimi warunkami jest ona związana i przez jak długo będziesz musiał się z tym mierzyć (fikcyjne konto mieszkaniowe). Twoje pytania pokazują, że wcale nie wiesz, ani nie zostałeś poinformowany, czym jest Wohnriester i jaki jest jego wpływ, więc proszę trzymaj się z dala od tego konstruktu - którego nawet wielu bankierów i pośredników nie rozumie - !!

Napisany przez Banker
Cześć
Po pierwsze, nigdy nie zdecydowałbym się na Wohnriester! Ale to kwestia doradcy.
Sam miałem Wohnriester w fazie oszczędzania, a gdy zacząłem budować, wypłaciłem środki premiowane bez szkody dla mojej zdolności kredytowej, zwiększając w ten sposób kapitał własny.
Jak wspomniał już Thomas, korzyść podatkowa nie musi być oczywiście wpłacana na spłatę kredytu.
Pamiętaj jednak, że ten cały bajer musi być ponownie opodatkowany na emeryturze! Więc prawie wszystko, co teraz uzyskujesz jako ulgę podatkową, będziesz musiał oddać w późniejszym wieku.

Napisany przez finan
Dziękuję za szybką odpowiedź,
Zasadniczo rozumiem system Wohnriester, ale nie byłem pewien, czy muszę wykorzystać korzyści podatkowe do spłaty.
To, że będę musiał opodatkować całą kwotę w mojej emeryturze, też jest zrozumiałe. Miałem również ofertę bez Wohnriestera, doradca nie naciskał mnie zbytnio w tę stronę.
Chodzi o pożyczkę w wysokości 385 000 €
Mam 30 lat, bez dzieci, nieżonaty
Dom jednorodzinny z mieszkaniem do wynajęcia
Oto dostępna oferta:
175 000 € pożyczka Fix und Flex, 15 lat oprocentowania, bez dodatkowych spłat, spłata w ciągu 35 lat
90 000 € BFL Wohnbau Zinszahlungsdarlehen stałe oprocentowanie, na 20 lat
120 000 € Fuchs Wohn-Riester 30, stałe do przydziału
dzisiejszy miesięczny koszt ogólny 1380 €
po 20 latach, po zakończeniu BFL około 1000 €
po 30 latach, po zakończeniu Riester około 500 €
Jak podzieliłbyś tę sumę?

Napisany przez NaTwoim13
Co mamy oceniać, skoro nie znamy stóp procentowych?

Istnieją lepsze konta oszczędnościowe niż te oferowane przez Schwäbisch Hall i jak wspomniano, program Riester nie powinien być częścią finansowania nieruchomości.

Napisany przez finan
175000 - 2,12%
90000 - 1,73%
120000 - 2,55%
Eff. Roczna Stopa Oprocentowania

Napisany przez NaTwoim13
Okej, to mamy prawie wszystko razem, teraz jeszcze zestawienie kosztów.
Cena zakupu, podatek od czynności cywilnoprawnych, opłata notarialna, ewentualne koszty modernizacji i remontu pomniejszone o kapitał własny i ewentualne wkłady własne.
Co to jest kredyt BFL?

Napisany przez Tikonteroga

Cześć wszystkim,
planuję kupić Dom i mam ofertę z programem Wohnriester.
Podzieliliśmy całą kwotę na 3 części: kredyt / kredyt budowlany BFL / Wohnriester.
Teraz moje pytanie dotyczące Wohnriester. Dzięki temu otrzymuję coroczne korzyści podatkowe.
Czy kwotę X, załóżmy 1000 €, którą otrzymam z ulgi podatkowej dzięki programowi Wohnriester, musiałbym przeznaczyć na spłatę moich kredytów?
Czy opłaca się to również w inny sposób?
Dziękuję za Waszą radę

Cześć,
w idealnym przypadku oszczędności podatkowe mogą wyglądać następująco:
Podatek dochodowy: 2100 EUR * 42 % = 882 EUR
Solidarność: 882 EUR * 5,5 % = 48,51 EUR
Podatek kościelny: 882 EUR * 9 % = 79,38 EUR
Razem: 1009,89 EUR
W 2016 roku pracownik (samotny, klasa podatkowa 1, bezdzietny, ubezpieczony w GKV) osiągnąłby takie oszczędności przy rocznym dochodzie rzędu 66 000 do 69 000 EUR. Jednak może on również odliczać tylko umiarkowanie wyższe koszty uzyskania przychodu i wydatki na cele szczególne, czyli standardowe stawki. Tak jak ja to rozumiem, trzeba odliczyć także dopłatę.
Razem = 1009,89 EUR - 158 EUR = 851,89 EUR
Jeśli dochód jest niższy i istnieją specjalne ulgi podatkowe (ulgi na dzieci, ...), oszczędności podatkowe będą niższe.
Moim zdaniem zdecydowanie warto użyć tych oszczędności podatkowych, jeśli to możliwe, jako dodatkową spłatę kredytu Wohnriester. Jeśli w ten sposób skrócimy czas spłaty kredytu o 1 rok, zredukujemy koszty odsetkowe kredytu i na koncie Wohnriester zostanie nam zaksięgowane o 2100 EUR mniej, które zostaną opodatkowane odsetkami oprocentowanymi na poziomie 2% do momentu rozpoczęcia emerytury, które później trzeba opodatkować... Jeśli kwota na koncie Wohnriester będzie wyższa, przy podatkach odroczonej płatności zwiększy się dochód do opodatkowania i tym samym osobista stopa podatkowa.

Napisany przez finan
Tak powoli zbliżamy się do sprawy

Oto kolejne szczegóły:
Zapotrzebowanie na kapitał: 475 000 (w tym wszystkie koszty dodatkowe, pośrednik itp.)
Własny kapitał: 90 000

Na razie nie planujemy większych remontów, ale gdyby się pojawiły, to on być pokryte

BFL to umowa oszczędnościowa mieszkaniowa

Teraz mam pytanie, czy z Riesterem czy bez, jeśli z nim, to jak najlepiej spłacić.

Dziękuję za waszą radę.

Napisany przez NaTwoim13
Tikonteroga, ponieważ wyraźnie preferujesz Wohnriester i machasz dodatkami oraz oszczędnościami podatkowymi, proszę teraz również obliczyć fikcyjne konto wspierające mieszkaniowe na podstawie Twoich założeń. Proszę także wymienić ograniczenia i inne wady..
Skoro już, to już.
@Finan
Oferta jest słaba i można ją znacznie poprawić pod względem koncepcji (wybór oszczędzających na budowę, podział elementów), warunków, zwłaszcza umowy oszczędnościowej na budowę z oprocentowaniem na poziomie 1% w porównaniu z 0,15% oraz oprocentowaniem kredytowym na poziomie 2% zamiast 2,35% przy mniejszych wpłatach przy stopniu oszczędzania 30% i niższych opłatach za zawarcie umowy, ale także warunków kredytowych oferowanych i opracowanych.

Napisany przez finan
Dziękuję za Twoją ocenę

Jak byś podzielił całą kwotę?

Ogólnie chciałbym także mieć pewność co do oprocentowania. Dostałem także tańszą ofertę z jednym tylko elementem, 10 lat stałego oprocentowania, okres kredytu około 32 lat, koszt miesięczny około 1220 €. Jednak po 10 latach pewnie musiałbym zapłacić więcej, ze względu na nową stopę procentową.

Napisany przez Matthew Pryor

Skoro już w ogóle coś zostało wymienione, chociaż sposób obliczeń jest dziwaczny. Ty z kolei wychodzisz z typowym Riesterbaufigrundsätzlichblöd-bełkotem, z powodu faktu, że po prostu nie rozumiesz konstrukcji Wohnriester. To, czego czarny charakter nie rozumie, zostaje potępione z całkowitą ignorancją, by zasłonić własną niekompetencję.
Jakie założenia mają zostać przyjęte, jeśli nie dokonano żadnego założenia odnośnie do sumy wypłaty? Jesteś i pozostaniesz strzałem w dziesiątkę.
Immerhin wird überhaupt etwas benannt, auch wenn der Rechenweg abenteuerlich ist. Du hingegen kommst mit dem üblichen Riesterbaufigrundsätzlichblöd-Schwallimall, aufgrund der Tatsache, dass du schlicht und ergreifend das Konstrukt Wohnriester nicht kapierst. Und was der Buhmann nicht versteht, wird in Bausch und Bogen verdammt, um verschämt die eigene Ahnungslosigkeit zu übertünchen.
Welche Annahme soll denn getroffen werden, wenn keine Annahme zur Entnahmesumme gemacht wird? Du bist und bleibst ein Knaller.

Napisany przez NaTwoim13
Matthew alter Haudegen
Obliczę Twój Riestera do ostatniego centa!!
Znowu spekuluje, prowokujesz, ja nie mam pojęcia o Riesterze? Haha, ale ja się orientuję
Mamy jasno określone kwoty dotyczące Riestera, a Tikonteroga postawiła założenie. Jak odnotowujesz słusznie, z tych założeń jednak Tikonteroga może obliczyć konto dotacji mieszkaniowej, ponieważ z elementem Riester jest jasno zdefiniowany przez TE. A wpłata 2 100 euro (co nie zmienia faktu, że jest to maksymalna kwota dofinansowania) może pozostać założeniem i stała się jednocześnie.
I jeszcze raz, obliczę Twój Riester we wszystkich wariantach do ostatniego centa. Do ostatniego centa!

Napisany przez spassinnebacken
Naprawdę... Czy mógłby ktoś rozłożyć to na czynniki pierwsze, policzyć i zrozumiale (być może na prostym przykładzie) przedstawić?
Nie jestem zwolennikiem Riestern w połączeniu z finansowaniem nieruchomości, ale to jest tylko kwestia czystego przeczucia, których w ogóle nie można udowodnić. Po prostu nie rozumiem tego konstruktu, może dlatego.
No to dawajcie, chłopaki! Jeśli ktoś naprawdę potrafi to sensownie wytłumaczyć, byłbym naprawdę mądrzejszy!

Napisany przez finan
Okej, rozumiem... istnieją zwolennicy i przeciwnicy Riestera, ale to mi naprawdę nie pomoże
Załóżmy, że odkładam oszczędności podatkowe na konto oszczędnościowe każdego roku i następnie spłacam większą sumę pożyczki,
to na pewno ma sens!?

Okay, ich sehe... es gibt Riesterfreunde und Feinde, aber wirklich weiterhelfen wird mir das nicht
Angenommen ich lege die Steuerersparnis jedes Jahr auf ein Sparkonto und tilge dann die größere Darlehenssumme,
macht das sicherlich Sinn!?

]

To nabierzcie ołówka, zaopatrzcie się w wystarczającą ilość papieru i zacznijcie liczyć. I to z planem wypłat. Może to wyglądać tak: oszczędzacie na planie oszczędnościowym banku, który nie pobiera opłat. Oprocentowanie jest pomijalne, w tym przypadku nie o to chodzi. Wypłaty można dokonywać w każdej chwili w ramach wsparcia Riester.
Przyjmujemy, że maksymalna dozwolona roczna składka dla pojedynczej osoby wynosi 2 100 euro, co oznacza, że co 2 lata można dokonać wypłaty, która jest następnie używana do specjalnej spłaty. W idealnej sytuacji również bank nie pobiera opłat za wypłatę. Teoretycznie można również wpłacić podwójną kwotę, na przykład w przypadku małżeństwa (nasz rzekomy specjalista pada na tych podstawach, dlatego Riester jest fundamentalnie uważany za głupi).
Czy to się opłaca w konkretnym przypadku, zależy od indywidualnych obliczeń. Może, ale nie musi. Dlatego stwierdzenie, że Riester w ramach finansowania budowy należy zasadniczo odrzucić, jest po prostu beznadziejne.
Załóżmy dalej, że kawaler (dla uproszczenia nazwijmy go tak) ma roczny dochód podlegający opodatkowaniu w wysokości 50 000 euro. Oznacza to wkład własny w wysokości około 1 420 euro, za co może on zainwestować 2 100 euro w specjalną spłatę kredytu. Reszta jest wspierana poprzez dopłatę lub raczej uzyskiwane odliczenie od dochodu.
Na pierwszy rzut oka oczywiście nie jest to zła oferta. Jednakże konieczne jest uregulowanie konta mieszkaniowego i zaakceptowanie ograniczeń wynikających z korzystania z wsparcia.
Dlatego, jak zawsze: trudno to rozplątać, ale potępianie Riester w zasadzie świadczy o braku wiedzy i niechęci do zrozumienia tematu.
To nie rzuca dobrego światła na kogoś, kto chce doradzać innym w kwestiach finansowych, gdyż tutaj przysłony nie mają miejsca z punktu widzenia konsumenta.

Napisany przez Batman_BU
Oczywiście w większości przypadków ma sens inwestowanie jak największej ilości pieniędzy w dodatkowe wpłaty. Oszczędności podatkowe można zainwestować tam, gdzie nie można natychmiast użyć pieniędzy do spłaty lub gdy stopa zwrotu z inwestycji po opodatkowaniu jest wyższa niż oprocentowanie kredytu. Riester powinien, o ile dobrze to zrozumiałem, być regularnie sprawdzany. Konfiguracja dotacji może się zmieniać ciągle, a czasem zmienia się tak, że sztywne konstrukcje Riester przestają być opłacalne. Może to się zdarzyć, gdy się wychodzi za mąż, kiedy przychodzą dzieci, gdy jest ich zbyt wiele, gdy dochód się zmienia... Jeśli takie zmiany można wykluczyć lub dobrze oszacować, wtedy Riester z pewnością można rozważyć w sensowny sposób. Dlatego moim zdaniem w większości przypadków sensowne jest korzystanie z Riester poza konstrukcją kredytową. Ponadto, bez obrazy dla nikogo, wielu ludzi nawet nie rozumie działania prostych kredytów. Dodanie do tego jeszcze Riester na pewno nie jest najmądrzejszym rozwiązaniem. Czy ma sens wykorzystywanie do spłaty kredytu z dotacji finansowanej, to każdy musi sobie obliczyć sam. A

Napisany przez NaTwoim13
Matthew, brakuje więcej niż połowy tekstu. Nikt nie będzie w stanie z tego nic zrozumieć, zwłaszcza że jest to przytłaczające dla wielu konsumentów, szczególnie dla tych, którzy mają dość innych spraw związanych z finansowaniem swojej nieruchomości.
Nikt nie potępia zasady Riester w ogóle, uważam, że jest to dobry produkt, pod warunkiem wyboru odpowiedniej formy inwestycji, ale nie ma miejsca dla Riester w finansowaniu nieruchomości.
Poza tym, chodziło o Wohnriester.

Napisany przez finan
Kto według Ciebie teraz ma najlepszą propozycję dotyczącą powyższego przypadku?

Matthew, brakuje więcej niż połowa. Nikt nie może z tego skorzystać, a zwłaszcza wielu konsumentów to przytłacza, szczególnie tych, którzy zajmują się finansowaniem budowy, mając wystarczająco wiele innych spraw na głowie.
Nikt nie potępia Riestera ogólnie, moim zdaniem to dobry produkt, jeśli wybierze się właściwą formę inwestycji, ale w finansowaniu budowy Riester nie ma nic do gadania.
Poza tym, chodziło o Wohnriester.

Czy teraz "brakuje więcej niż połowa" czy nie, a) Ty nie jesteś w stanie ocenić, i b) zupełnie mnie nie obchodzi, co sądzisz, że odkryłeś jako brakujące. Dla TO, jeśli jest zainteresowany, przedstawiona jest opcja, jak mogłaby on włączyć produkt Riestera do swojego finansowania, jeśli zechce. W przeciwieństwie do ciebie, ufam, że ma on zdolności intelektualne, aby przekształcić dane warunki w jego własną, indywidualną sytuację i podjąć decyzję, czy chce wykorzystać schicht 2 w formie Riester, czy nie. To proces decyzyjny, który nie zakończy się od razu, i dobrze, że tak jest.
Nie denerwuj mnie znowu swoim wygładzonym mówieniem, i nie wyciągaj na podstawie siebie wniosków o innych, tylko dlatego, że ty nie potrafisz tego zrozumieć. "Inni" są w stanie, ponieważ (najwyraźniej w wyraźnej przeciwieństwie do ciebie) opanowali sztukę dodawania i odejmowania. To właśnie to, tylko z zmiennymi.
A specjalnie dla ciebie: Nie ma "jednej" właściwej formy inwestycji, mówienie reklamowe z brakiem fachowej substancji z twojej strony, darowane.
I, ponadto: Znowu się osmieszasz, merci beaucoup. "Chodzi o Wohnriester"?? A co myślisz, o czym to skonstruowane jest, o czym wspomniałem krótko?
Dla TO: Na razie nie mam najlepszego pomysłu. Chodzi mi osobiście o to, żeby nie pozostawić bez sprzeciwu nonsensu, że Riester ogólnie nie nadaje się do finansowania. Zrób sobie przyjemność i oblicz, jak wyglądałoby "normalne finansowanie" bez Riestera (oprocentowanie, spłaty kapitału, czas trwania, całkowite koszty...) a następnie pomyślcie o tym, uwzględniając rządowe wsparcie. Nadal znajdziecie się na początku, oczywiście, ale przynajmniej macie solidne fundamenty decyzyjne za lub przeciw "Riesterowi".

Napisany przez NaTwoim13
@finan
Czy byłeś w stanie śledzić wypowiedzi Matthew na temat Riester? Czy potrafisz teraz w przeciwieństwie do mnie ocenić za i przeciw Riester, tak jak sugerował Matthew? Czy nabierasz choć odrobiny wiedzy? Musiałeś przeczytać te wrogości i insynuacje, aby zrozumieć, że do zrozumienia Riester warto skorzystać z pomocy eksperta, aby w równoległym procesie decyzyjnym dotyczącym finansowania Riester zrozumieć różnorodność, konsekwencje, skutki i formy inwestowania, aby następnie włączyć to do dalszego procesu opracowywania najlepszego koncepcji finansowania?
Matthew z pewnością będzie mógł wiele powiedzieć, wyjaśnić i merytorycznie uzasadnić dotyczące Riester. Teraz poszukaj niezależnego specjalisty finansowania, który wskaże ci mechanizmy finansowania, je wyjaśni i przedstawi. Teraz skorzystaj z tych dwóch źródeł, aby stworzyć swoją koncepcję finansowania, lub poszukaj trzeciej opcji, która połączy oba. Wiesz, gdzie według mnie stoisz w tym momencie? Całkowicie na początku.

Polecany przez Matthew plan oszczędnościowy możesz zresztą również podpisać niezależnie od finansowania nieruchomości, otrzymasz wtedy też jego wsparcie, ale m.in. nie będzie już fikcyjnego konta do otrzymywania środków na cele mieszkaniowe, o którym przypomniał po prostu pobocznie.

W końcu, biorę pod uwagę wszystkie aspekty jak

- rzetelne, niezależne doradztwo w zakresie Riester i finansowania nieruchomości
- konto do wsparcia mieszkaniowego, zrelatywizowanie wykorzystanego wsparcia w wieku emerytalnym
- złożoność formy inwestycji Riester oraz samodzielna złożoność finansowania nieruchomości
- ograniczenia dotyczące sprzedaży lub zbycia nieruchomości
- złożoność wielu form inwestycji w Riesterze
- utrata odsetek z inwestycji (ustawionych przez Matthewa na 0%) w porównaniu do odsetków do spłaty (zamiast płacić odsetki przez 2 lata, aby dokonać dodatkowej spłaty) gdzie korzyść ze wsparcia po rozpoczęciu emerytury z konta wsparcia mieszkaniowego znowu się zrelatywizuje, lub spłaty pozostałej (która może być oszacowana, obliczona i uwzględniona podczas opracowywania koncepcji finansowania) podczas rozpoczęcia emerytury z 30% korzyści z inwestycji, gdzie wsparcie jest wykorzystywane w 100%

...experty z dziedziny finansowania nieruchomości w połączeniu z znanym tutaj ekspertem od Riester (chodzi jedynie o wsparcie w obliczeniach dot. Riester) przyniosło mi przekonanie, że lepiej trzymać Riester z dala od finansowania i zainwestować je równolegle do finansowania nieruchomości w pełnej, swobodnej i mniej uregulowanej formie.

To nie to, że Riester jest bez sensu (można o tym dyskutować, spierać), ale z mojego punktu widzenia, lepiej włączyć Riester bezpośrednio do finansowania.

Tak więc Tikonteroga, ponieważ wydaje się, że faworyzujesz Wohnriester i majstersztykujesz z dodatkami i oszczędnościami podatkowymi, teraz proszę również obliczyć fikcyjne konto wsparcia mieszkaniowego na podstawie twoich założeń. Proszę również wskazać ograniczenia i inne wady...

Cześć,
W ogóle nie preferuję Wohnriester, ani nie wydałem żadnej opinii. Starałem się odpowiedzieć na pytanie i napisałem, że przyjęte oszczędności podatkowe mogą być zbyt wysokie i że byłoby wskazane wykorzystanie oszczędności podatkowych na spłatę kredytu...
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Widać, jak zdezorientowany jest TE, i naszym zadaniem jest dać mu pewność. Skoro teraz Riester jest tłumaczony amatorsko, nawet modele są pokazywane, jak co 2 lata można dokonać wypłat dodatkowych dla dodatkowych spłat, zwłaszcza ty, Tikonteroga, powinieneś również pokazać, ile cały ten cyrk faktycznie kosztuje. Fikcyjne konto wsparcia mieszkaniowego nie zostało nawet obliczone, korzyści, jakie Riester powoduje, również nie, a konsument musi sobie poradzić i coś z tym zrobić, gdy równocześnie musi zdobyć finansowanie swojej inwestycji życiowej?

Śmiem twierdzić, że to komuś pomaga? Czy to naprawdę pomaga?

Tak więc powinieneś powstrzymać się od żądań, ponieważ niedawno nie zastosowałeś się do mojej prośby o dokładne przedstawienie detalów twojego twierdzenia.
Jeśli sądzisz, że Wohnriester nie jest odpowiedni lub istnieją lepsze alternatywy, to dlaczego nie wyjaśnisz i nie uzasadnisz swojego zdania? Jeśli to Ter rozumie, to nie jest już niepewny.

Napisany przez NaTwoim13
Nie można tego lepiej zrozumieć niż przedtem, jeśli już wcześniej tego nie zrozumiano albo byliśmy w tym niewyedukowani.

Czy mógłbyś mi krótko powiedzieć, co nie odpowiedziałem? Albo uznałem to za bezsensowne, albo przeoczyłem.

Napisany przez Batman_BU
Również, Panie Buhmann... z jednej strony zawsze wyjaśnia Pan, że komentarze tutaj nie zastępują pełnej porady (co jest zrozumiałe), z drugiej strony krytykuje Pan innych użytkowników, którzy podają wskazówki dotyczące możliwości wykorzystania Riester do finansowania nieruchomości i zarzuca, że nie jest to szczegółowo wyjaśnione. Proszę stosować te same standardy.

Faktem jest, że program Riester można sensownie wkomponować w finansowanie. Jednak zawsze jest to analiza indywidualnego przypadku i nie można tego tak po prostu przenieść na każdego klienta. Oczywiście sprawia to, że doradztwo staje się bardziej złożone i wymaga więcej pracy.
Od samego początku uważanie Riester za niewłaściwy jest dla mnie brakiem wszechstronnej porady.

Napisany przez NaTwoim13
Znowu, nikt nie twierdzi, że Riester nie ma sensu, po prostu moim osobistym zdaniem nie powinien być częścią finansowania nieruchomości. Wzywam do przedstawienia pełnej analizy tylko w przypadku, gdy ktoś próbuje wmówić, że Riester powinien być uwzględniony w finansowaniu nieruchomości, ponieważ jako ekspert uważam, że z różnych powodów nie powinien być. Jeśli ktoś usiłuje na siłę wcisnąć Riester do konstrukcji finansowania nieruchomości, to proszę, niech to będzie uzasadnione, a nie zbyt amatorkie! To moje osobiste zdanie, i moi klienci nie otrzymują takiej konstrukcji, nawet ci z forum finansowego, którzy są najlepiej poinformowani, korzystający z innych porad, co potwierdza sukces, gdy moje koncepcje są akceptowane i podpisywane. Przede wszystkim, kto chciałby mieć produkt finansowy, którego wielu ekspertów i nawet polityka - dla mnie niezrozumiałe - już uznało za martwy. Naprawdę, przestańcie!!

Napisany przez Batman_BU
Masz swoje zdanie, inni mają inne zdanie. Jak można zastosować np. Riester, zostało już zasygnalizowane przez Matthew. Czy i w jaki sposób to pasuje do kogoś, zależy od indywidualnego przypadku. Kto chciałby to mieć w swoim finansowaniu? Ludzie, którzy mieli rzetelną i wszechstronną poradę oraz dla których to pasuje. Tak, istnieje taka grupa ludzi. Ale zgadzam się z Tobą: jeśli doradca chce to rozsądnie wykorzystać, potrzebuje odpowiedniego doświadczenia i znajomości produktu. Na pewno nie każdy potrafi to zrobić, ponieważ konstrukcje Riester lub pułapki podatkowe są zbyt złożone.

PS: To, że Twój koncept jest akceptowany, wcale nie oznacza, że inne koncepcje są złe. Jaka to zatem perwersyjna logika?

Napisany przez NaTwoim13
Wytłumacz konsumentom Riester i przedstaw mi koncepcje z Riester. Nie oferowałem tego, zrobili to inni! Chcemy porozmawiać o tym, co się dzieje? Co zostało zrozumiane? Co zostało zaproponowane? No cóż, więc wyjaśnię to w sposób gruntowny, uzupełnię zapomniane informacje i poprawię błędy. Czy będzie lepiej?? Nie, konsumenci nie chcą tego, zwłaszcza jeśli zostało im to gruntownie wyjaśnione! Riester jest naiwnie podpisywany w finansowaniu nieruchomości, gdy jest tanio i łatwo sprzedawany! Jeśli konsument otrzyma gruntowne wyjaśnienie, ze wszystkimi obowiązkami, prawami i konsekwencjami, nikt tego nie podpisze. Fajne jest to, że piszę to publicznie i wszyscy moi klienci z forum powinni teraz zakrzyknąć, gdyby zostali źle doradzeni!!!!! Jesteś ciekawy? ;-))

Napisany przez Batman_BU

Riester jest zaciągany w finansowaniu nieruchomości na zasadzie „w ciemno”, jeśli został sprzedany tanio i łatwo! Jeśli przedstawi się to w sposób kompleksowy konsumentowi, z uwzględnieniem wszystkich obowiązków, praw i konsekwencji, nikt już go nie podpisze.
To piękne, że piszę to publicznie i wszyscy moi klienci z forum powinni teraz zareagować, gdyby dostali gorszą radę!!!!! Jestem ciekawy ;-))

Nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumieć, co napisałem? Chodzi tutaj nie o głupią sprzedaż produktu, ale o kompleksowe doradztwo. Jeśli ktoś przychodzi z klasycznym kredytem hipotecznym oraz oszczędnościami z Riester, to w 99% przypadków będziesz dobrze doradzić, jeśli na początku odradzisz klientowi. Ale czy udzieliłeś mu wtedy kompleksowej porady w tej klasie produktów?
Czy gdzieś twierdziłem, że Twoi klienci dostali złe porady? Nie.
Zejdź z tego swojego konia trojańskiego.
Czy któryś z Twoich klientów pochwalił się lub wyraził niezadowolenie z doradztwa w sprawie Riester? Prawdopodobieństwo, że otrzymasz jakąkolwiek odpowiedź, jest w obu przypadkach dość małe. Jestem ciekawy.
PS: Twój klawisz się zacina.

Napisany przez NaTwoim13
Złożyłem tylko jedno oświadczenie, proszę wykluczyć Riestera z finansowania nieruchomości!

Chętnie uzasadnię to w osobistej rozmowie! Wiele konsumentów sobie tego życzy!

Zakończmy ten temat, znowu chodzi tylko o pana Buhmanna. Ja się w to biorę, ale dla mnie to denerwujące i przytłaczające dla większości konsumentów!

Konsumenci, którym mogę pomóc i których mogę towarzyszyć w ich inwestycji życiowej, wiedzą, że nie cenię tego i nie chcę, aby pozytywne przeżycia były tutaj opisywane.

Napisany przez Batman_BU
Nie, to nie znowu tylko przeciwko panu Buhmannowi, to jest twoja interpretacja.
Przypomnij sobie moje pytanie sprzed kilku tygodni i moje odpowiedzi, które cię wtedy wspierały. Jeśli teraz chcesz wcielić się w rolę ofiary: proszę bardzo.
Przedszkole.
Inni tutaj stwierdzili, że wyłączenie Riester z finansowania budowy jest zbędne. Może to być sensowne.

Napisany przez NaTwoim13
Nein, przewidziałem co się wydarzy, powtórzę, biorę w tym sprawę udział!
Teraz jasno i wyraźnie, zadzwońcie do mnie, przyjdźcie - jeśli to możliwe - do mojego biura lub domu, poznajcie mnie osobiście, moje podejście, mój otoczenie i moją historię, może wtedy będzie tu spokój!
Riester powinien być oszczedzany oddzielnie i - jeszcze raz z uwagi na różne powody - powinien być wyłączony z każdego finansowania nieruchomości!!!!
Naprawdę mnie denerwuje, że pisze i twierdzi to osoba, która przez długi czas reprezentowała tutaj interesy związane z prowizjami!!
To już naprawdę musi mieć kres!

Napisany przez Batman_BU

Nie, przewidziałem co się wydarzy, więc biorę w tym udział!

no dobrze.

Teraz jasno i wyraźnie, zadzwońcie do mnie, przyjdźcie - jeśli to możliwe - do biura lub do mnie do domu, poznajcie mnie osobiście, moje podejście, moje otoczenie i moją historię, może wtedy będzie spokój!

Forum dyskusyjne? Co ci da rozmowa telefoniczna? Może pomóc tobie, ale nie innym.

Riester należy oszczędzać oddzielnie i - jeszcze raz z powodu różnych powodów - wyłączyć go z każdego finansowania nieruchomości!!!

Czy czytałeś, co napisał Matthew? Jest wariant, w którym Riester może być sensownie wykorzystany do finansowania nieruchomości... oczywiście należy wziąć pod uwagę aktualną sytuację związaną z oprocentowaniem. Możesz przedstawić swoje argumenty, dlaczego ten wariant nie jest sensowny. (Proszę również uwzględnić zmianę oprocentowania)
Naprawdę chciałbym to wiedzieć.

Naprawdę mnie denerwuje to, co pisze i uważa ten, który przez długi czas reprezentował tu pogląd, że jego intencją są prowizje!!

Kompletnie mnie nie obchodzi, jak zarabiasz pieniądze i jak Cię postrzegają inni ludzie. To nie ma kompletnie - naprawdę zupełnie - nic wspólnego z tematem.

Wystarczy już!

Dokładnie. Więc także trzymaj się z dala.

Napisany przez NaTwoim13
Robię to z wielką przyjemnością!

Oczywiście, niektórym samozwańczym ekspertom nie pomaga to poznać mnie osobiście, na przykład Matthew mógłby nie pisać bardziej prosto i głupio, że nie mam pojęcia o Riesterze! Nie, wtedy już nawet nie chciałby tego zrobić, ale dobrze, mówię tak, biorę udział :-)

Jednakże, osobiste sprawy są ważne, przynajmniej dla konsumenta, wszystko inne byłoby narzekaniem, zawracaniem głowy i biadoleniem. Czy to miałoby coś wspólnego z początkiem finansowania nieruchomości - gdzie mówimy o ogromnych pieniądzach? Twierdzenie, że osobiste sprawy służą tylko mi, jest skandaliczne. Bez tego wszystko byłoby niewarte zachodu, nawet naciśnięcie klawisza A na klawiaturze.

Możemy dyskutować, narzekać, zawracać głowę, filozofować, tracić i zabijać czas, mieć różne intencje, ale nie oceniać innych, chodzi przecież o sprawa, a nie o osoby.

Zwłaszcza nie o ślepe oskarżenia, że nie mam pojęcia o Riesterze lub potępiania Riester!

Chodzi tutaj o finansowanie, nie o czarne charaktery ani Riester jako taki, a z mojego punktu widzenia eksperta Riester z różnych powodów nie powinien być uwzględniany w finansowaniu nieruchomości. Dla mnie to koniec!!!!

Dla mnie już wystarczające, chętnie dostarczę uzasadnień - tak jak wszyscy konsumenci od mnie oczekują - chętnie osobiście!!

Czy kiedykolwiek widziałeś, aby jakiś konsument, który miał okazję poznać mnie osobiście z tego forum, napisał coś negatywnego o mnie, coś, negatywnego o mnie osobiście? Jeden jedyny, który powinien was ostrzec przed tym, co kilka osób ciągle próbuje sugerować? Ktoś? Jeden jedyny?

Ciężko to osiągnąć, nie robi to reklamy dla mnie, ale negatywne opinie powinny być łatwe, nieprawdaż???

Napisany przez Batman_BU
...i znowu zaczynasz temat...
Miłego wieczoru.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, program został zaproponowany także mnie, a wszys myśl jest taka, że uczestniczę, zostało to powiedziane przez Matthew z nieprawdziwym oskarżeniem, że nie mam pojęcia o Riesterze.
Chciałem tylko poprzeć moje uzasadnione stanowisko, że Riester nie powinien być uwzględniony w finansowaniu budowy, i złożyłem ofertę!

Napisany przez Hanomag

Oszczędzany jest plan oszczędnościowy bankowy, który nie wymaga opłat. Oprocentowanie jest pomijalne, więc w tym przypadku nie o to chodzi. Wypłaty są możliwe w ramach wsparcia Riester w dowolnym momencie. Przyjmując, że roczna maksymalna kwota odliczalna dla jednej osoby wynosi 2.100€, co dwa lata można dokonać wypłaty, którą następnie można przeznaczyć na dodatkową spłatę.

Co dwa lata można dokonać tylko jednej wypłaty, jeśli każdorazowo zostanie zawarty nowy kontrakt. Jeśli oszczędzany jest tylko jeden plan oszczędnościowy bankowy i oszczędzający wpłaca roczną maksymalną kwotę wsparcia, to po dwóch latach na koncie znajduje się nieco więcej niż 4.200 €. Jeśli podczas wypłaty musi pozostać co najmniej 3.000 € z 3.000 € wypłaconych lub cała kwota musi zostać wypłacona, to przy wielokrotnych wypłatach należy poczekać, aż na koncie będzie co najmniej 6.000 €. Ponadto, dla osiągnięcia maksymalnego wsparcia, wystarczy wpłacić jedynie kwotę maksymalną pomniejszoną o dopłatę - w tym przypadku (2.100 € pomniejszone o 154 € =) 1.946 €.

Cytat Matthew Pryor
Teoretycznie można wpłacić także podwójną kwotę, np. dla małżeństwa (na tych podstawach nasz rzekomy specjalista się potyka, dlatego Riester jest ogólnie po prostu „głupi”).

również to jest błędne, ponieważ każdy małżonek może wpłacać tylko do własnego kontraktu. Jednak nie powiem teraz, że jesteś głupi.

Cytat Matthew Pryor
Zakładając dalej, że samotna osoba (pozostajemy przy prostocie) ma roczny dochód podlegający opodatkowaniu w wysokości 50.000 €. Oznacza to wkład własny w wysokości około 1.420 €, dzięki czemu może zainwestować 2.100 € wsparcia w dodatkową spłatę kredytu.
Oznacza to, że przy obowiązującej tabeli podatkowej na rok 2017 i pominięciu podatku kościelnego, Musi ponieść wkład własny w wysokości około 1.070 € (2.100 € - 880 € podatek dochodowy i opłata solidarnościowa - 154 € dopłata).
Moim zdaniem noelmaxim ma rację, ponieważ wsparcie Riester można uzyskać także bez specjalnego programu mieszkaniowego Riestera i kwotę wspierającą podatkowo (bez dopłaty) można natychmiast po otrzymaniu zwrotu podatku przeznaczyć na spłatę, a później, jeśli będzie to nadal konieczne, można użyć reszty do spłaty. Oczywiście mają rację również ci, którzy twierdzą, że wsparcie Riester należy uwzględnić także przy finansowaniu nieruchomości. Ponieważ takie wypowiedzi jak

Cytat od noelmaxim
Chodzi tutaj o finansowanie, a nie o ciemną stronę lub sam Riester jako taki, z mojego punktu widzenia jako eksperta Riester z różnych przyczyn nie powinien mieć nic wspólnego z finansowaniem nieruchomości. Dla mnie jest to kwestia zakończona!!!!!

nie są również zbyt pouczające.

Ja i moja żona mamy oprócz góry długów hipotecznych nadal wspierane umowy Riester, z których do tej pory (tuż przed fazą wypłaty) nic nie wypłaciliśmy na spłatę długu. Dlaczego? Przy stopie procentowej poniżej 1% naprawdę się to nie opłaca. W momencie wypłaty zamierzam użyć obu umów do spłaty długu. konto mieszkaniowe zamierzam opodatkować natychmiast, obniżając kwotę podlegającą opodatkowaniu o 30%, resztę drugiej umowy rok później, również zmniejszoną o 30%, w całości wcześniej.

Cytat od spassinnebacken
Naprawdę... Czy mógłby to ktoś obliczyć i przedstawić zrozumiale (może na prostym przykładzie)?
Ja również nie jestem zwolennikiem Riester w kontekście finansowania budowy, ale jest to tylko sprawa całkowicie nieuzasadniona. Po prostu nie rozumiem tego konstruktu, być może to jest tego powodem.
No to zaczynajmy! Jeśli ktoś faktycznie jest w stanie to zrozumiale obliczyć, byłbym naprawdę mądrzejszy!

Zrób sobie trud i przeczytaj wiele wpisów na ten temat na forum.

Napisany przez NaTwoim13
Zack!!!!!!!!

Napisany przez Batman_BU
Twój klawisz się zacina.
Znowu nie przeczytałeś wszystkiego, co?

Napisany przez NaTwoim13
Nie blokujące, po prostu nie zadziałało na raz, słowo było za krótkie.

Napisany przez Batman_BU

Nie, program został zorganizowany, a ja jestem znany z tego, że biorę w nim udział, Matthew złożył szokujące oskarżenie, że nie mam pojęcia o Riesterze.
Chciałem tylko poprzeć moje uzasadnione zdanie, że Riester nie ma nic do zrobienia w finansowaniu budowy, i złożyłem ofertę!

Twoje stwierdzenie nie jest tutaj uzasadnione, ponieważ go nie uzasadniasz. Do tego momentu jest to jedynie twierdzenie.

Napisany przez Batman_BU
@Hanomag:
Rozumiem Mathew dokładnie tak samo. Co dwa lata można wypłacić 4200, jeśli w umowie pozostaje co najmniej 3000 lub jeśli zostanie odpowiednio zrewidowana i opłacana.
I również zrozumiałem twierdzenie o podwójnej wypłacie dla małżeństw tak, jak je poprawiłeś. Po jednej umowie dla każdego partnera, stąd podwójna wypłata.
Dziękuję za poprawienie liczb, których nie sprawdziłem.
Obecnie moim zdaniem kluczowym punktem jest porównanie kosztów odsetkowych do oprocentowania fikcyjnego konta pomocniczego. Kilka lat temu wyglądało to inaczej i za kilka lat może to wyglądać znów inaczej.
Myślę, że możemy się zgodzić na jedno: nie będzie ryzykownych modeli Riester, które można by skutecznie wdrożyć.
Jednak jeśli planuje się takie warianty w spłatę, refinansowanie może być niższe.
Na przykład w 2020 roku będę miał oszczędności w dwóch umowach mojej żony i mnie w wysokości około 21 000 euro. Ponieważ oprocentowanie jest znacznie wyższe niż w moim refinansowaniu, najprawdopodobniej nie będziemy niczego wypłacać na spłatę. Jednak podczas zakupu nieruchomości nie można było tego przewidzieć. Gdybym wtedy znał model wypłat, dostosowałbym moje finansowanie odpowiednio. Riester oszczędzający nie osiągnie prawie 4% mojego finansowania.

Napisany przez NaTwoim13
Dla mnie jest to dobrze uzasadnione, dla innych oczywiście tylko wtedy, gdy zaakceptują moją ofertę i omówią ją osobiście i indywidualnie. Po prostu nie ma sensu i absolutnie nie mam na to czasu, aby tu przedstawiać modele Riester w finansowaniu nieruchomości, pokazując, że istnieją bardziej sensowne warianty finansowania - nawet jeśli polega to tylko na osobnym oszczędzaniu w systemie Riester i nie wypłacaniu go wcześniej.

Na dodatek nie opowiadaj za szczegółowo o tym, jak konsumenci po porządnej, a przede wszystkim pełnej doradzie w zakresie Wohnriester formują swoją opinię na temat samego konstruktu Wohnriester, którego większość zrozumiała i w większości przypadków nie chce korzystać z żadnych udogodnień wynikających z przepisów dotyczących tego rodzaju finansowania równolegle do finansowania nieruchomości.

W tym konstrukcie nie są zastraszające tylko liczby i analiza ekonomiczna, ale dla konsumentów cały koncept. Nawet jeśli obliczyłbym, że integrowanie Wohnriester ma sens, to również nie zmuszałbym konsumentów do jego przyjęcia, jeśli miałbym wrażenie, że nie rozumieją go lub po prostu nie chcą tego zrozumieć w pewnym momencie.

Aby zakończyć. Każdy powinien się poinformować, najlepiej u niezależnych ekspertów. Do tego należy także konsultacja dotycząca modelu/conceptu Riester, jeśli ktoś tego życzy. Na końcu - o ile konsumenci są dostatecznie przygotowani - podjęcie decyzji, który model wydaje się najbardziej sensowny dla mnie i gdzie znalazłem największe zaufanie. Zawsze jestem gotów porównywać modele (zwłaszcza moją indywidualną koncepcję) i obliczać je w sposób zrozumiały dla konsumenta, aby mógł on zdecydować, który model wydaje się najbardziej sensowny.

Co nauczyli traktorzyście w szkółce drzewnej, nie jest mi znane. Dla mnie ein to przede wszystkim określnik nieokreślony, więc moje obliczenia są oczywiście właściwe. W zależności od sytuacji, jedna osoba oszczędzająca / dwie osoby oszczędzające mogą w tej konfiguracji po 2 latach wypłacić środki, odpowiedni plan oszczędnościowy zostanie wyczerpany, a gra zacznie się od nowa. Łatwe do zrozumienia i do sprawdzenia, jeśli tylko jest zainteresowanie.
Nie potrzeba do tego nachalnych prowokacji znudzonych trolli emerytów.
/..częściowo usunięte przez administratora.. /
Obliczyć konto mieszkaniowe? Z pomocą innych? Przypaliłeś sobie język? Poradź sobie z tym sam, to nie jest takie trudne. Jako podpowiedź: x*(1,02)^n. Teraz dla pierwszej wypłaty z BSK przykładowo: 4.200*(1,02)^25, zakładając że zwrot zainwestowanej kwoty z odsetkami nastąpi za 25 lat. I proszę, dla ciebie do zapamiętania: dokładnie 6890,55€.

Napisany przez NaTwoim13
Klasa Matthew, dlaczego nie od razu, powoli zaczyna się robić kompletnie. Już wspomniałem, nie mam ochoty.
Tło, mimo wszystko, niewielu je zrozumiało, albo to zrozumienie nie będzie wystarczające, aby przedstawić jego finansowanie w odpowiedni sposób.

Napisany przez Hanomag

Rozumiem Matheva dokładnie tak. Co dwa lata można wypłacić 4200, jeśli w umowie pozostaje co najmniej 3000, lub zostaje odpowiednio nowo podpisana i opłacana.

Jeśli byłby sprytny, to powinien zalecić w swoim wątpliwym modelu, że po dwóch latach można by rozwiązać plan oszczędnościowy, wyciągając wówczas około 6,300 €. Niestety nie zauważył, że trzecią roczną płatność można też wpłacić tuż przed wnioskiem o wypłatę, a te pieniądze mogłyby być wypłacone razem z wpłatami z pierwszych dwóch lat. Uważam, że premia, która przypada na ostatnią wpłatę, można byłoby otrzymać trochę później. I najlepsze w tym wszystkim jest to, że w takim przypadku można by wnioskować także o wypłatę 3000 €, ponieważ pozostałby reszta większa niż 3000 €. Tę grę można by potem powtórzyć w dwuletnim rytmie, mając wtedy około 4200 €, ponieważ pozostałoby 3000 €.

Cytat od Batman_BU
Obecnie moim zdaniem głównym problemem są koszty odsetkowe w porównaniu z oprocentowaniem fikcyjnego konta pomocniczego. Jednak kilka lat temu sprawa wyglądała inaczej i za kilka lat również może się zmienić.

Całkowicie słusznie. Jeśli stopa odsetkowa po zakończeniu okresu wiązania jest relatywnie wysoka, wtedy możesz być zadowolony z gotowego do przydzielenia mieszkalnego kredytu rządowego Riester-BSpV. Późniejsza wypłata do spłaty długu pozwoliłaby również skrócić lata fikcyjnego oprocentowania konta pomocniczego mieszkaniowego. Jeśli stopy procentowe po upływie okresu wiązania będą nadal tak niskie, wtedy można po prostu kontynuować konto mieszkaniowe Riester-BSpV i ewentualnie przekształcić je na rentę w późniejszym wieku. Przed podpisaniem takiej umowy oszczędnościowej ważne byłoby sprawdzenie, czy jej warunki pozwalają również na przekształcenie w rentę.

Cytat od Batman_BU
Myślę, że można się zgodzić: jako stała składowa nie będzie sensownych modeli Riester, które można by sensownie wdrożyć.
Jeśli jednak przewidujesz takie warianty w spłacie, to ewentualne finansowanie dopłat może być również mniejsze.

Miesięczna rata może być również mniejsza, jeśli oszczędzający, aby skorzystać z dopłaty Riester, nie musi dodatkowo odkładać odpowiedniej kwoty.

Cytat od Batman_BU
Dla mnie na przykład w 2020 roku oszczędzone zostanie w obu umowach mnie i mojej żony po około 21,000€. Ponieważ oprocentowanie jest znacznie wyższe niż w moim ewentualnym finansowaniu dodatkowym, wszystko wskazuje na to, że nic nie zostanie pobrane na spłatę kapitału. Jednak przy zakupie nieruchomości nie dało się tego przewidzieć. Gdybym znał wtedy model wypłat, dostosowałbym odpowiednio swoje finansowanie.

Klasyczny Riester mieszkaniowy istnieje dopiero od 2008 roku, a wypłata do spłacenia długu na własną nieruchomość od 2014 roku, dlatego nie musisz się tym martwić.

Cytat od Matthewa Pryora
Co nauczyli trenera traktorów w szkole ogrodniczej, wykracza poza moją wiedzę.
Zawsze gdy Mały Matthew ma trudności fachowe, staje się obraźliwy.

Cytat od Matthewa Pryora
Dla mnie ein w pierwszej kolejności jest zawsze nieokreślonym artykułem, dlatego moje obliczenia są oczywiste.

Otrzymujemy informację, że

Nieokreślony artykuł
Nieokreślony artykuł rozwinął się w wielu językach z liczebnika (liczby) 1, dlatego często jest z nim jednoznaczny.

Cytat od Matthewa Pryora
W zależności od sytuacji, oszczędzający / 2 oszczędzających może/mogą wypłacić kwotę od najlepszego ograniczenia kwotowego po 2 latach.
Dlaczego? Autor wątku jest singlem.

Cytat od Matthewa Pryora
odpowiednia umowa/odpowiednie umowy na bankowego planu oszczędnościowego zostanie opróżniony, gra zaczyna się na nowo. Proste zrozumienie, również możliwe do sprawdzenia, jeśli istnieje zainteresowanie.
Właśnie pokazałem Ci, że można to osiągnąć przy zachowaniu umowy. Ale już pierwszy raz nie zrozumiałeś sensu swojego tekstu.

Plumkne prowokacje znudzonych trolli przedwcześnie emerytowanych nie są potrzebne.
Proste prowokacje zdezorientowanych licealistów raczej nie pomagają.

I teraz do Ciebie, Czarna Owco. Szczery i bezpośredni: Twoje porównania są żałosne. Przedstawiasz się tutaj jak niemowlę, ale oczywiście nie chcę obrażać niemowlaka. Pozostaję przy moim twierdzeniu, że nie masz pojęcia o Riester, co pokazuje zarówno twoje obronne zachowanie żółwia, jak i brak zrozumienia, czym w ogóle jest Wohnriester.
A gdy Mały Matthew jest szczególnie zdenerwowany, jego obelgi stają się czasami wulgarni.

Cytat od Matthewa Pryora
Jako wsparcie początkowe: x*(1,02)^n. Dla pierwszej wypłaty z BSK oznaczałoby to na przykład: 4,200*(1,02)^25, zakładając, że spłata odsetkowanej kwoty wypłaty nastąpi za 25 lat. Otóż, do zapamiętania: mniej więcej 6890,55 €.
Teraz jesteś już zdezorientowany, przecież na początku twój model dotyczył planu oszczędnościowego w banku, czy ostatnio skracasz to do BSK. No cóż, może masz na myśli rachunek oszczędnościowy banku, ale powinieneś się jasno wyrażać. Można by przecież BSK utożsamiać również z rachunkiem oszczędnościowym budowlanym.

Napisany przez NaTwoim13
Zack!!!!!!!

Napisany przez Batman_BU
Przedszkole.

Napisany przez Batman_BU
Mimo wszystko, poziom jest zdecydowanie wyższy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata