Rozumiem Matheva dokładnie tak. Co dwa lata można wypłacić 4200, jeśli w umowie pozostaje co najmniej 3000, lub zostaje odpowiednio nowo podpisana i opłacana.
Jeśli byłby sprytny, to powinien zalecić w swoim wątpliwym modelu, że po dwóch latach można by rozwiązać plan oszczędnościowy, wyciągając wówczas około 6,300 €. Niestety nie zauważył, że trzecią roczną płatność można też wpłacić tuż przed wnioskiem o wypłatę, a te pieniądze mogłyby być wypłacone razem z wpłatami z pierwszych dwóch lat. Uważam, że premia, która przypada na ostatnią wpłatę, można byłoby otrzymać trochę później. I najlepsze w tym wszystkim jest to, że w takim przypadku można by wnioskować także o wypłatę 3000 €, ponieważ pozostałby reszta większa niż 3000 €. Tę grę można by potem powtórzyć w dwuletnim rytmie, mając wtedy około 4200 €, ponieważ pozostałoby 3000 €.
Cytat od Batman_BU
Obecnie moim zdaniem głównym problemem są koszty odsetkowe w porównaniu z oprocentowaniem fikcyjnego konta pomocniczego. Jednak kilka lat temu sprawa wyglądała inaczej i za kilka lat również może się zmienić.
Całkowicie słusznie. Jeśli stopa odsetkowa po zakończeniu okresu wiązania jest relatywnie wysoka, wtedy możesz być zadowolony z gotowego do przydzielenia mieszkalnego
kredytu rządowego Riester-BSpV. Późniejsza wypłata do spłaty długu pozwoliłaby również skrócić lata fikcyjnego oprocentowania konta pomocniczego mieszkaniowego. Jeśli stopy procentowe po upływie okresu wiązania będą nadal tak niskie, wtedy można po prostu kontynuować
konto mieszkaniowe Riester-BSpV i ewentualnie przekształcić je na rentę w późniejszym wieku. Przed podpisaniem takiej umowy oszczędnościowej ważne byłoby sprawdzenie, czy jej warunki pozwalają również na przekształcenie w rentę.
Cytat od Batman_BU
Myślę, że można się zgodzić: jako stała składowa nie będzie sensownych modeli Riester, które można by sensownie wdrożyć.
Jeśli jednak przewidujesz takie warianty w spłacie, to ewentualne finansowanie dopłat może być również mniejsze.
Miesięczna rata może być również mniejsza, jeśli oszczędzający, aby skorzystać z dopłaty Riester, nie musi dodatkowo odkładać odpowiedniej kwoty.
Cytat od Batman_BU
Dla mnie na przykład w 2020 roku oszczędzone zostanie w obu umowach mnie i mojej żony po około 21,000€. Ponieważ oprocentowanie jest znacznie wyższe niż w moim ewentualnym finansowaniu dodatkowym, wszystko wskazuje na to, że nic nie zostanie pobrane na spłatę kapitału. Jednak przy zakupie nieruchomości nie dało się tego przewidzieć. Gdybym znał wtedy model wypłat, dostosowałbym odpowiednio swoje finansowanie.
Klasyczny Riester mieszkaniowy istnieje dopiero od 2008 roku, a wypłata do spłacenia długu na własną nieruchomość od 2014 roku, dlatego nie musisz się tym martwić.
Cytat od Matthewa Pryora
Co nauczyli trenera traktorów w szkole ogrodniczej, wykracza poza moją wiedzę.
Zawsze gdy Mały Matthew ma trudności fachowe, staje się obraźliwy.
Cytat od Matthewa Pryora
Dla mnie ein w pierwszej kolejności jest zawsze nieokreślonym artykułem, dlatego moje obliczenia są oczywiste.
Otrzymujemy informację, że
Nieokreślony artykuł
Nieokreślony artykuł rozwinął się w wielu językach z liczebnika (liczby) 1, dlatego często jest z nim jednoznaczny.
Cytat od Matthewa Pryora
W zależności od sytuacji, oszczędzający / 2 oszczędzających może/mogą wypłacić kwotę od najlepszego ograniczenia kwotowego po 2 latach.
Dlaczego? Autor wątku jest singlem.
Cytat od Matthewa Pryora
odpowiednia umowa/odpowiednie umowy na bankowego planu oszczędnościowego zostanie opróżniony, gra zaczyna się na nowo. Proste zrozumienie, również możliwe do sprawdzenia, jeśli istnieje zainteresowanie.
Właśnie pokazałem Ci, że można to osiągnąć przy zachowaniu umowy. Ale już pierwszy raz nie zrozumiałeś sensu swojego tekstu.
Plumkne prowokacje znudzonych trolli przedwcześnie emerytowanych nie są potrzebne.
Proste prowokacje zdezorientowanych licealistów raczej nie pomagają.
I teraz do Ciebie, Czarna Owco. Szczery i bezpośredni: Twoje porównania są żałosne. Przedstawiasz się tutaj jak niemowlę, ale oczywiście nie chcę obrażać niemowlaka. Pozostaję przy moim twierdzeniu, że nie masz pojęcia o Riester, co pokazuje zarówno twoje obronne zachowanie żółwia, jak i brak zrozumienia, czym w ogóle jest Wohnriester.
A gdy Mały Matthew jest szczególnie zdenerwowany, jego obelgi stają się czasami wulgarni.
Cytat od Matthewa Pryora
Jako wsparcie początkowe: x*(1,02)^n. Dla pierwszej wypłaty z BSK oznaczałoby to na przykład: 4,200*(1,02)^25, zakładając, że spłata odsetkowanej kwoty wypłaty nastąpi za 25 lat. Otóż, do zapamiętania: mniej więcej 6890,55 €.
Teraz jesteś już zdezorientowany, przecież na początku twój model dotyczył planu oszczędnościowego w banku, czy ostatnio skracasz to do BSK. No cóż, może masz na myśli rachunek oszczędnościowy banku, ale powinieneś się jasno wyrażać. Można by przecież BSK utożsamiać również z rachunkiem oszczędnościowym budowlanym.