Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa z 2010 roku: Czy odwołanie zgodnie z wyrokiem Federalnego Trybunału Sprawiedliwości jest nieważne?

Napisany przez Onkel
Cześć wszystkim,
mam kredyt hipoteczny w Sparkasse z umową z czerwca/lipca 2010 roku. Tekst jest dokładnie taki sam jak w wyroku Federalnego Sądu Najwyższego z 2016 roku. Ze znaczenia wyroku wynika, że organ nadzoru musi być wymieniony, aby w ogóle rozpoczęła się okres na odwołanie. Podobnie jak w tekście wyroku, w moim tekście WR również nie ma organu nadzoru. Radca prawny z poradni prawniczej uważa, że tekst jest w pełni zgodny. Organ nadzoru musi być wymieniony w ESM dostarczonym razem z umową. Jednak nie pamiętam, aby dostał taki dokument. Bez obaw, powiedział radca. Sparkasse musi przedstawić mi kopię z moim podpisem na nim. To było poradą. 60 €. Następnie napisałem list do swojego oddziału Sparkasse, prosząc o kompletną kopię umowy z szczególnym uwzględnieniem ESM. Bezskutecznie. Kierownik oddziału śmiał się i powiedział, że powinienem pozwać. Inaczej się nie uda.
Jakie działania mogą być zalecane w tym forum? Jestem klientem Sparkasse od dziesięcioleci i teraz jestem traktowany jak idiota.

Re: Umowa oszczędnościowa z 2010 roku: Czy odwołanie zgodnie z wyrokiem Federalnego Trybunału Sprawiedliwości jest nieważne?

Napisany przez RA-Kilian
W wyroku z dnia 22.11.2016 SN miało przed sobą ESM, jak wynika z wyroku Sądu Okręgowego w Heidelbergu, pierwszej instancji. Ponieważ SN doszedł tutaj do uzasadnienia istnienia prawa odstąpienia od umowy, zakładam, że sama rejestracja w ESM nie jest wystarczająca. Stwierdzenie w poradzie prawnej, którą otrzymaliście, jest moim zdaniem więc błędne.

Podjęcie działań przeciwko bankowi powinno mieć szansę na powodzenie, prawdopodobnie już pozasądowo. W podobnej sprawie, z którą niedawno miałem do czynienia, bank zgodził się na rozwiązanie umowy bez konieczności wnoszenia sprawy do sądu.

Napisany przez Onkel
Cześć, RA-Kilian,
wreszcie komentarz, który dodaje mi otuchy! Czy mógłbyś się ze mną skontaktować pod adresem h32(at)web.de? Mam kilka dodatkowych pytań!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata