Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Plan budowy majątku i zabezpieczenia Aachen Münchener - Czy budowa majątku?

Napisany przez afrosamuraiy
Hej kochani,
Mam nadzieję, że tutaj można mi pomóc, ponieważ ja i moja narzeczona jesteśmy już załamani.
Krótka historia: Moi rodzice mają doradcę podatkowego, który zawsze składa ich deklaracje podatkowe i doradza w sprawach finansowych. Moi rodzice mu zaufali i powiedzieli, że robi swoją robotę dobrze, więc ja i moja narzeczona również składaliśmy u niego deklarację podatkową. Wziął za to chyba 30 euro i było ok. Jak dotąd wszystko w porządku.
Teraz moja narzeczona zawarła około 4 lata temu umowę na oszczędzanie budowlane, a ponieważ doradca podatkowy pracuje dla DVGB, powiedział nam, jak kiepska jest ta umowa oszczędzania budowlanego, którą ma, i że u niego mielibyśmy dużo lepsze warunki i tak dalej. Krótko mówiąc: Moja narzeczona zawarła u niego umowę planu gromadzenia majątku i planu zabezpieczenia w Aachen Münchener. Bardzo ważne było dla nas, żeby móc w każdej chwili wypłacić pieniądze, i zostało nam to przez niego zagwarantowane. Minęło teraz 37 miesięcy.
W zeszłym tygodniu chcieliśmy sprawdzić, ile pieniędzy możemy wypłacić, ponieważ potrzebujemy ich i planujemy wkrótce ślub. Kiedy przeczytałem dokumenty i policzyłem, moja narzeczona zalała się łzami. Obecna wartość inwestycji wynosi prawie tylko 50% tego, co wpłaciła tam. Wpłaciła 37 miesięcy po 90 euro. Co dla fizjoterapeutki jest dużą kwotą!
Teraz zająłem się tym człowiekiem i zwróciłem mu uwagę, że chcemy nasze pieniądze, a on obiecał nam, że możemy je wypłacić w każdej chwili, ale powiedział tylko, że nie zrozumieliśmy i zakładał dłuższą inwestycję itd... Kiedy dla nas najważniejsze było, żeby mieć zawsze dostęp do pieniędzy. Teraz doradził mi, abym kontynuował płatności przynajmniej do piątego roku, ponieważ wtedy strata nie byłaby zbyt duża.
Teraz moje pytanie: Ponieważ już w ogóle mu nie ufam i otrzymałem warunki umowy dopiero na prośbę na CD, nie wiemy, co mamy zrobić. Ponieważ nie mogę znaleźć żadnych konkretnych informacji na temat tych pięciu lat w umowie. Pod kwotą wypłaty stoi, że zostanie wypłacona WARTOŚĆ WYKUPU, która jest wartością czasową ubezpieczenia umowy obliczaną przez aktuariuszy ubezpieczeniowych, pomniejszoną o potrącenie i zwiększoną o udział w zyskach. Trzeba powiedzieć, że studiowałem nauczanie języka angielskiego i filozofii i te wszystkie pojęcia nie mówią mi nic.
Po prostu nie chcę, żeby moja narzeczona była smutna i straciła połowę swoich pieniędzy. Czy jakoś możemy się wywinąć z tej sytuacji?

Z poważaniem
Afro

Napisany przez xlarge
Prawdopodobnie do tego czasu otrzymuje proporcjonalnie swoje prowizje ... wygląda raczej na ubezpieczenie na życie?

Napisany przez uwehaensch

Czy jakoś się wykaraskamy z tej sytuacji?

Aby zacząć - prawie nie! Twoja narzeczona posiada polisę emerytalną z ewentualnymi dodatkowymi elementami. Przy zerwaniu umowy (co w istocie miało miejsce) przysługuje ci to, co jest określone w warunkach, i nic więcej. Musicie udowodnić Doradcy błąd doradczy, dopiero wówczas umowę można ewentualnie rozwiązać z mocą wsteczną.

Cytat afrosamuraiy
Moja narzeczona kilka lat temu zawarła umowę oszczędnościowo-kredytową, a ponieważ doradca podatkowy pracuje dla DVGB, powiedział nam, jak zła jest ta umowa, którą ma, i że u niego mielibyśmy znacznie lepsze warunki i tak dalej. W skrócie: Moja narzeczona zawarła z nim umowę Planu budowy majątku i planu zabezpieczenia w firmie Aachen Münchener. Bardzo ważne było dla nas, żeby w każdej chwili móc wyjąć pieniądze, co nam gwarantował. To było 37 miesięcy temu.

Czy twój doradca podatkowy pracuje jednocześnie dla DVAG? Czy ma odpowiednie uprawnienia zgodnie z § 34d GewO? Aby zacząć rozmowę z odpowiednimi formalnościami, musiał wam przekazać tzw. informację wstępną, w jaki sposóbkolwiek, w której dokładnie jest określony jego status pośrednika.

Cytat afrosamuraiy
Niedawno skonfrontowałem się z tym człowiekiem i zwróciłem mu uwagę, że chcemy odzyskać nasze pieniądze, a on obiecał, że zawsze będziemy mogli je wypłacić, ale powiedział tylko, że źle go zrozumieliśmy i zakładał, że chodzi o dłuższe inwestycje itp. Przykro mi, ale dla nas najważniejsze było mieć zawsze dostęp do pieniędzy. Teraz zasugerował mi, aby przynajmniej kontynuować płatność do piątego roku, ponieważ wtedy straty nie będą tak duże.

W tym momencie już sam doradca sam się ujawnia. Pięć lat to nie jest związane z wartością umowy, tutaj chodzi o fakt, że musiałby zwrócić część swojej prowizji za sprzedaż w przypadku zerwania umowy w ciągu pierwszych pięciu lat.

Cytat afrosamuraiy
Nie mogę znaleźć dokładnych informacji na temat pięciu lat w umowie. W rubryce Kwota wypłaty podano, że zostaje wypłacona WARTOŚĆ WYKUPIENNA, czyli wartość czasowa umowy obliczona przez aktuariuszy ubezpieczeniowych, pomniejszona o potencjalne opłaty karne i zwiększona o udział w zyskach.
Oznacza to, że otrzymasz wartość umowy do momentu jej zerwania pomniejszoną o ewentualne opłaty karne. Możliwe, że (w zależności od formy inwestycji wybranej przez twoją narzeczoną w tej umowie) doliczone zostaną dodatkowe środki z nadwyżek.
Więc więcej pieniędzy nie dostaniesz, chyba że jesteś w stanie udowodnić (poprzez dokumentację doradczą?) błąd doradczy temu gościowi. Ale - mimo wszystko natychmiast zerwij umowę, nie wkładaj więcej pieniędzy, koszty są znacznie zawyżone i w ogóle nie pasują do tego, czego ty lub twoja narzeczona chcieliście. Pozbądź się tego, oraz pozbyj się doradcy podatkowego i doradcy majątkowego.
Przy okazji, co się stało z umową oszczędnościowo-kredytową?

Napisany przez BenniG
Tak, opłata za wykup jest zawsze rozłożona na pierwsze 5 lat. Jeśli więc zrezygnujecie po 3 latach, dobry człowiek otrzyma tylko 3/5 swojej pierwotnie zaplanowanej kwoty.
Po 5 latach cała kwota przechodzi do produktu, pomniejszona o możliwą prowizję za emisję. Wtedy mogą pojawić się tylko coroczne opłaty administracyjne. Czasami przedstawiciele otrzymują również prowizje od utrzymania.
Po prostu zadzwoń do Aachen-Münchner i zapytaj, czy wartość wykupu po 5 latach ulegnie znacznemu wzrostowi.

Napisany przez peer
Z mojej wiedzy VASP Vermögensaufbau + Sicherheitsplan to tajemniczy produkt łączony od strukturalnych dystrybutorów DVAG. Oprócz ubezpieczenia na życie obejmuje również ubezpieczenia ryzyka, takie jak ubezpieczenie od inwalidztwa, ubezpieczenie pielęgnacyjne itp. Składki na to są opłacane i przepadają. Z 90€ miesięcznej składki tylko część trafia do ubezpieczenia na życie. Kolejna część idzie na prowizję dla Waszego doradcy. Jasne, że na końcu nie zostaje zbyt wiele. Ale zasadniczo wszystko to powinno zostać przed zawarciem podpisane. W formie pisemnej konsultacji. Proszę tam jeszcze raz zajrzeć.
Pozdrawiam, Peer

Najpierw dziękuję za odpowiedzi. Moim zdaniem nie było protokołu doradczego na piśmie... Dzisiaj rano dzwoniłem bezpośrednio do Aachen Münchener. Potwierdzili mi, że ten pan źle nas doradzał. Najlepiej będzie zrezygnować i wypłacić pieniądze. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

@uwehaensch
Dziękuję za obszerną odpowiedź! Oczywiście w żadnym momencie nie wspomniał o ubezpieczeniu emerytalnym. Jasne, to nie było to, czego chcieliśmy. Umowę oszczędnościową zamrożylismy na razie. Najpierw zajmę się tą sprawą. Już powiedziałem rodzinie, żeby nie wpuszczała tego mężczyznę do domu. Jestem naprawdę zły! a moja narzeczona jest naprawdę smutna

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,
chciałbym wypłacić środki z BSV oraz z planu budowy i zabezpieczenia aktywów oraz zapobiec dalszym płatnościom. Będziecie mieli stratę. Sprawcie, że nie popełnicie tego samego błędu w przyszłości, wtedy cała sytuacja ma przynajmniej jakieś dobro.
Starajcie się w przyszłości trzymać z dala od takich ludzi, o ile to możliwe. Chodzi o doradców podatkowych, prawników, agentów i maklerów ubezpieczeniowych, doradców finansowych, doradców bankowych ... i podpisujcie tylko umowy, które przeczytaliście dokładnie i zrozumieliście w spokoju. Poświęćcie czas na zrozumienie tej tematyki, abyście mogli działać bardziej samodzielnie i nie być zależni od tych osób.
Również przy różnych umowach, takich jak BAV, BU, ... później zdałem sobie sprawę, że zostałem źle doradzony i nie do końca zrozumiałem, co podpisuję i jak to działa. To kosztowało mnie również kilkaset lub nawet tysiące euro. Nie chcę nawet wiedzieć ...
Pozdrowienia

Napisany przez NiceGuy
Hej, być może możecie mi również pomóc. W tej chwili mam 19 lat i około rok temu przejąłem ubezpieczenie na życie oraz ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków w AachenMünchener, które moi rodzice wykupili dla mnie około 4-5 lat temu. Moi rodzice powiedzieli mi, żebym wykupił dodatkowo ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ponieważ nie było ono zintegrowane z moim ubezpieczeniem na życie. Zauważyłem, że ubezpieczenie od niezdolności do pracy może być częścią ubezpieczenia na życie, więc chciałem dodać je do mojego ubezpieczenia. Mój doradca finansowy powiedział, że załatwi to dla mnie, ale zamiast dodać ubezpieczenie od niezdolności do pracy jako moduł do mojego ubezpieczenia na życie, wciśnął mi nowe ubezpieczenie na życie z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy. Zauważyłem to dopiero po tym, gdy zacząłem korzystać z nowej aplikacji DVAG, gdzie oba ubezpieczenia są wymienione.

Ponieważ w ciągu ostatniego roku zacząłem trochę się interesować finansami i inwestycjami i doszedłem do wniosku, że te ubezpieczenia nie pasują do mnie, chciałbym je oba zrezygnować. Nie rozumiem tych produktów finansowych w 100%, dlatego nie chcę dłużej za nie płacić. Jestem świadomy, że nie odzyskam dużej części wpłaconych pieniędzy. Ale po prostu chcę się tego pozbyć i pokrzyżować plany doradcy finansowego w sprawie prowizji za drugą umowę!

Teraz mam kilka pytań. W umowie, którą podpisali moi rodzice, jest już około 1500 € zabezpieczenia. W drugiej umowie jest około 350 €, które zaoszczędziłem w zeszłym roku. Na pewno nie wszystko zostanie przeznaczone na opłaty windykacyjne. Resztę otrzymałbym jako wartość wykupu. Czy muszę zachować coś szczególnego przy rezygnacji i jak najlepiej sformułować rezygnację i ją zrealizować?

Ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków muszę zachować jeszcze przez kolejne 2 lata, o ile dobrze się orientuje, zanim będę mógł je zrezygnować z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia.

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc.

Dziękuję i pozdrowienia

Napisany przez uwehaensch

Mój doradca finansowy powiedział, że załatwi to dla mnie, ale zamiast dodać ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy jako moduł do mojego VASP, wcisnął mi nowy VASP z ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy.

Typowe, kolejny powód, żeby całkowicie się z tego faceta wycofać. Ale nie mogę w to całkowicie uwierzyć, ponieważ przy ubezpieczeniu na wypadek niezdolności do pracy zawsze są pytania dotyczące stanu zdrowia, a ty byś musiał podpisać zarówno formularz z pytaniami, jak i wniosek o zmianę.

Cytat od NiceGuy
Teraz mam kilka pytań. W umowie, którą moi rodzice podpisali dla mnie, jest już około 1500€ renty. W drugiej umowie jest około 350€, które zaoszczędziłem w ostatnim roku. Więc na pewno nie wszystko pójdzie na koszty anulowania. Resztę miałbym otrzymać jako wartość wykupu. Czy muszę coś szczególnego uwzględnić przy wypowiedzeniu umowy i jak najlepiej sformułować wypowiedzenie i je zrealizować?

Wypowiadaj natychmiastowo lub w najbliższym możliwym terminie, prosisz o przelew wartości wykupu na swoje konto ....... i piszesz, że nie życzyłbyś sobie dalszych prób przekonania do pozostania klientem. Wtedy agenci DVAG nie powinni Ci przeszkadzać. W międzyczasie znajdziesz oryginalne polisy, bo będziesz musiał je pewnie wysłać do AachenMünchener Lebensversicherung (ale to zostanie potwierdzone w pismie z potwierdzeniem wypowiedzenia, wysyłasz polisy listem poleconym). Znając ten zakład, twój przedstawiciel DVAG prawdopodobnie będzie Cię dalej dokuczał, więc będziesz musiał mu to jasno powiedzieć jeszcze raz.

Cytat od NiceGuy
Ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków muszę teraz pozostawić jeszcze przez 2 lata, jeśli jestem dobrze poinformowany, zanim będę mógł je wypowiedzieć z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia.
Tak, z reguły mają one trzyletni okres trwania, co według mnie jest niedorzeczne. Więc jak najszybciej z nimi rozprawić. Niezależnie od tego, czy chcesz nadal mieć ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, ubezpieczenie w AachenMünchene zdecydowanie się nie nadaje i jest ogromnym oszustwem (więcej informacji na ten temat w razie potrzeby).
Jeśli nadal chcesz zawrzeć ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, to mimo tych negatywnych doświadczeń z DVAG, nie powinieneś tego robić bez profesjonalnej pomocy (brokera ubezpieczeniowego). W przeciwnym razie może się to źle skończyć, z ustaleniami.

Napisany przez NiceGuy
Miałem na myśli, że zadał mi kilka pytań dotyczących zdrowia w związku z ubezpieczeniem od wypadków. Może być, że użył ich dla obydwojga. Podpisałem coś w rodzaju wniosku o zmianę, przynajmniej tak mi doradził mój doradca. Ale to chyba był nowy VASP.

Dziękuję bardzo za opisanie, postąpię teraz zgodnie z tym planem.

Ubezpieczenie od wypadków założyłem głównie dlatego, że moi rodzice mi to doradzili. Ja sam nie bardzo go potrzebuję i zrezygnuję z niego w najbliższym możliwym terminie. Nie wiem także, czy powinienem zakupić ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ponieważ w moim aktualnym zawodzie (praca biurowa) trudno moim zdaniem stać się niezdolnym do pracy. Myślę, że podejmę temat ubezpieczeń po ukończeniu studiów za 2 lata. Do tego czasu jestem wciąż ubezpieczony na wszystkie istotne rzeczy u moich rodziców.

Bardzo bym prosił o kilka wskazówek dotyczących ubezpieczenia od wypadków, chętnie też na prywatnej wiadomości (właściwie tutaj się to nie mieści).

Dla mnie temat DVAG jest już zamknięty. Dobrze, że zdobyłem takie doświadczenie już w młodym wieku, a nie dopiero w momencie, gdy w grę wchodzi dużo większa kwota.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata