Re: Czy spadek może być uznany jako zabezpieczenie przy zakupie mieszkania?
Napisany przez charismatisch -
- sob sie 12, 2017 9:35 am
Cześć, właśnie rozstaję się z moim mężem (bankierem), który zarządzał wszystkimi naszymi finansami, w tym również finansami moich rodziców. Mój ojciec zmarł półtora roku temu i zostawił mi pewną kwotę. Jednak mój mąż zainwestował wszystkie pieniądze na nazwisko mojej matki i sprawił, że uwierzyłam, iż pełnomocnictwo jest dla mnie wystarczające. Teraz powiedział jej, że zamierzam wypłacić wszystkie środki, ponieważ chcę zacząć nowe życie. W rezultacie ona odebrała mi pełnomocnictwo. Nie odpowiedziano jeszcze na termin ustalony przez moją prawniczkę. Nie próbowała ze mną rozmawiać. Potrzebuję tych pieniędzy, aby móc się wyprowadzić. Ewentualny spór sądowy potrwałby zbyt długo, a ja chcę JUŻ kupić mieszkanie. Czy oficjalny akt dziedziczenia mógłby posłużyć jako zabezpieczenie? Ponadto należy do mnie Dom, w którym obecnie mieszka moja matka (o wartości około 300 000 euro). Jednak jest tam wpisane prawo użytkowania. Mam konto w instytucie prowadzonym przez mojego męża i nie chcę nikogo o to pytać. Mam nadzieję na cenne wskazówki. Dziękuję bardzo...