Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy spadek może być uznany jako zabezpieczenie przy zakupie mieszkania?

Napisany przez charismatisch
Cześć, właśnie rozstaję się z moim mężem (bankierem), który zarządzał wszystkimi naszymi finansami, w tym również finansami moich rodziców. Mój ojciec zmarł półtora roku temu i zostawił mi pewną kwotę. Jednak mój mąż zainwestował wszystkie pieniądze na nazwisko mojej matki i sprawił, że uwierzyłam, iż pełnomocnictwo jest dla mnie wystarczające. Teraz powiedział jej, że zamierzam wypłacić wszystkie środki, ponieważ chcę zacząć nowe życie. W rezultacie ona odebrała mi pełnomocnictwo. Nie odpowiedziano jeszcze na termin ustalony przez moją prawniczkę. Nie próbowała ze mną rozmawiać. Potrzebuję tych pieniędzy, aby móc się wyprowadzić. Ewentualny spór sądowy potrwałby zbyt długo, a ja chcę JUŻ kupić mieszkanie. Czy oficjalny akt dziedziczenia mógłby posłużyć jako zabezpieczenie? Ponadto należy do mnie Dom, w którym obecnie mieszka moja matka (o wartości około 300 000 euro). Jednak jest tam wpisane prawo użytkowania. Mam konto w instytucie prowadzonym przez mojego męża i nie chcę nikogo o to pytać. Mam nadzieję na cenne wskazówki. Dziękuję bardzo...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, jesteś bardzo urokliwy i witamy na forum tutaj
Testament nie jest gwarancją.
Dom matki może być użyty jako zabezpieczenie, jeśli prawdopodobnie nie ma na nim żadnych obciążeń. W zamian matka otrzymuje użytkowanie dożywotnie.
Jednak przy zabezpieczeniu pożyczką, użytkowanie dożywotnie musi zostać skasowane lub ustąpić w hierarchii.
Uprawnienie użytkowania dożywotniego nie może być zignorowane.
Pieniądze są zainwestowane na nazwisko matki. Należą więc do niej, a nie do Ciebie.
Pełnomocnictwo czy nie.
Matka ma rękę na tych pieniądzach (z mojego punktu widzenia).
Po co zwracać się do adwokata? Jeśli matka jest właścicielem konta?
Trudne...

Napisany przez charismatisch
Dziękuję za szybką odpowiedź. Według mojej prawniczki, moja matka zataja moją dziedziczoną część. Mam prawo do 50% spadku po moim ojcu. Usunięcie prawa użytkowania dożywotniego uważam za praktycznie niemożliwe i nie chcę tego.

Napisany przez Ex-Studentin
Dlaczego pieniądze zostały zdeponowane na nazwisko Twojej matki? Czy Twój były chciał zaoszczędzić podatki w ten sposób? W takim razie urząd skarbowy może jeszcze się do tego wmieszać.

Co było napisane w testamencie Twojego ojca? Ogólnie rzecz biorąc, możesz podjąć kroki prawne przeciwko swojej matce, jednocześnie ryzykując szkodę dla siebie.

Poproś matkę o przelanie Ci Twojej części i problem powinien być rozwiązany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata